angela67 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Έμαθα ότι η επιχειρήρης θέλει από μισθώτο ασφαλησμένο στο ικα να αλλάξει την σύμβαση εργασίας σε μισθωτό με μπλοκάκι αλλα ασφαληση ικα. Είναι εφυκτό αυτό; ποιά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήω; ποιές οι πιθανές επιπτωσεις σχετικα με τον μισθό μου;
Alxnks Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 δεν ξερω αν ηδη σου εχουν κοπει δωρα και αδειες....αλλα με το μπλοκακι ξεχνα τα! να μια αλλαγη αμεσως αμεσως στο μισθο σου. επισης..θα χρειαζεται να ανοιξεις βιβλιο λογικα, οποτε θα χρειαστεις και λογιστη ισως; ψαξε το!
DrLo Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί ... (εκτός βέβαια αν σου αυξήσει υπερβολικά την αμοιβή που δε το κόβω) Έτσι 1. θα πληρώνεις ασφ. εισφορές εσύ (που πλέον πρακτικά δεν φοροαπαλλάσονται => φορολογίσε επί των "μεικτών" ένα πράγμα) 2. θα έχει έξοδα λογιστών, λογικά θα πρέπει να πληρώνεσαι 12 αντί 14 (εκτός αν αυξηθούν ανάλογα οι μηνιαίες αμοιβές) 3. δεν θα έχεις τις πρόνοιες των μισθωτών (ταμ. ανεργίας, αποζημιώσεις κλπ κλπ) 4. θα έχεις τέλος επιτηδεύματος (500 το χρόνο) 5. θα έχεις να δείνεις το φακελάκι αν τύχει να σου κάνει έλεγχο κανείς 6. θα έχεις περαιώσεις (αλλιώς πάμε ξανά στο φακελάκι) 7. Η εισφορά αλληλεγύης υπολογίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κλιμακωτό υπολογισμό (μπορεί χωρίς τις ασφ. εισφορές - ας πούμε αν υπολογιζόταν στα "καθαρά" όπως στους μισθωτούς - να άλλαζες κλιμακα και να πλήρωνες μισό τέλος) 8. κλπ κλπ εννοείται ότι αν σε αλλάξει έτσι θα πρέπει να σε απολύσει πρώτα (άρα να σου δώσει την αποζημίωσή σου) αλλιώς φαίνεται ότι απλά πάει να σε διώξει μετά και να γλιτώσει την αποζημίωση.
angela67 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Αυτό που υποθηκε ειναι οτι θα εχω ΙΚΑ. Αυτό μπορεί να γινει και μαλιστα θα το πληρωνει ο ιδιος. λαθος διατυπωση: Αυτό που αναφερθηκε είναι ότι θα συνεχίσω να έχω ΙΚΑ. Απλά θα πληρώνει ο ιδιος λιγοτερο...Ισχύει κατι τέτοιο;
zinas Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Όταν είσαι μισθωτός, εκτός από τις δικές σου ασφαλιστικές εισφορές, πληρώνει το αφεντικό και ένα άλλο ποσό που λέγεται ΙΚΑ εργοδότη. Μάλλον αυτό πάει να γλυτώσει τ αφεντικό σου. Τώρα ΙΚΑ + μπλοκάκι δεν έχω ξανακούσει. Ίσως να γίνεται, αλλά εγώ ήξερα ότι πας ΟΑΕΕ για κάτι τέτοιο. Όσον αφορά για το αν σε συμφέρει... νομίζω πως όχι. Δούλευα μπλοκάκι καμιά δεκαριά χρόνια και τώρα έγινα μισθωτός και έχω βρει την υγειά μου, και ας είναι και χαμηλότερος ο μισθός. Να σου δώσω παράδειγμα για να καταλάβεις πώς θα είναι ο μισθός σου με μπλοκάκι. Έστω ότι συμφωνείς 1000 ευρώ. Το αφεντικό θα σου δίνει 1000 + ΦΠΑ = 1230 ευρω Από αυτά τα 230 τα δίνεις ανά 3 μήνες στην εφορία. Οπότε μην τα υπολογίζεις καν. Από τα υπόλοιπα 1000 ευρώ, πριν τα πάρεις γίνεται παρακράτηση από την εφορία 20%. Άρα τελικά στο χέρι θα πάρει 800 ευρώ + 230 = 1030 Σε αυτά να υπολογίσεις και το ταμείο που πρέπει να πληρώσεις. Ας πούμε ότι είναι άλλα 200 ευρώ. Τελικά στο λογαριασμό σου έχουν μπει 1030 ευρώ και από αυτά έχεις να δώσεις 430 σε εφορία + ασφάλεια. Άρα από εκεί που εσύ νόμιζες ότι παίρνεις 1000 ευρώ, στην πραγματικότητα παίρνεις 600 ευρώ
angela67 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Ευχαριστώ πολυ για την ενημέρωση. Δυστυχώς μάλλον δεν θα το αποφύγω το μπλοκάκι. Οποτε θα πρέπει να δω εάν τελικά πάρω τα 1700 μικτα που έπερνα. Ευχαριστώ πολυ
opera Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 βασικά δεν υπάρχει πιά ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΠΑΔ κλπ όλα έγιναν ΕΟΠΥΥ
angela67 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 που σημαίνει όσον αφορα την ασφάλιση σχετικά με το να εισαι μισθωτος με ΔΠΥ ;
Ather Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 @opera Εννοείται πώς υπάρχουν οι οργανισμοί και τα ταμεία. Αυτό που καταργήθηκε είναι ο κλάδος περίθαλψης. Στο κοντινό μέλλον βέβαια θα καταργηθούν και τα ταμεία.
angela67 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 οποτε η ασφαληση σε αυτην την περιπτωση που θα ειμαι μισθωτος με ΔΠΥ θα πρεπει να ειναι ΤΕΒΕ ή μπορει να και του ΙΚΑ; σορυ αν καποιες απο τις ερωτησεις μου ειναι "χαζες" , αλλα ολα αυτα τα χρονια που δουλεύω ειμαι μισθωτος με ασφάλεια ΙΚΑ και ειναι κάτι τελειως καινουργο για μενα το να εισαι μισθωτος με ΔΠΥ
DrLo Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 βασικά δεν υπάρχει πιά ΙΚΑ ΤΕΒΕ ΟΠΑΔ κλπ όλα έγιναν ΕΟΠΥΥ Μη τα μπερδέυεις ... Μιλάμε για ασφαλιστικές εισφορές όχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. οποτε η ασφαληση σε αυτην την περιπτωση που θα ειμαι μισθωτος με ΔΠΥ θα πρεπει να ειναι ΤΕΒΕ ή μπορει να και του ΙΚΑ; σορυ αν καποιες απο τις ερωτησεις μου ειναι "χαζες" , αλλα ολα αυτα τα χρονια που δουλεύω ειμαι μισθωτος με ασφάλεια ΙΚΑ και ειναι κάτι τελειως καινουργο για μενα το να εισαι μισθωτος με ΔΠΥ Δεν υπάρχει μισθωτός-μισθωτός με ΔΠΥ. Μπορείς να αποδείξεις σ΄χεση εξαρτημένης εργασίας ακόμα και με ΔΠΥ υπο προυποθέσεις αλλά αυτό προϋποθέτει ταλαιπωρία, ίσως δικαστήρια και πάντως δε θα έχεις τα διακαιώματα του μισθωτού. Συμβουλή μου ... Don't do it Φαίδων ... (αν σε παίρνει). Αυτό που σου λέει ότι θα σου πληρώνω εγώ το "ΙΚΑ" πιθανόν να εσημαίνει ότι θα σου πληρώνει κάθε μήνα εκτός από όσα παίρνεις εσύ τώρα καθαρά και το 1/12 των ετήσιων ασφ. εισφορών (που δεν θα είναι ΙΚΑ, θα είναι ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ αν μιλάμε για κάποιον επαγγελματία). Αυτό πχ γίνεται κατά κανόνα στον κατασεκυαστικό κλάδο όπου όλοι οι μηχανικοί στη πράξη είναι μισθωτοί αλλά στους τύπους ελ. επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση αν είχα να επιλέξω μεταξύ των δύο θα επέλεγα μισθωτός (παρότι πάντα δούλευα με ΔΠΥ).
ZAKKWYLDE Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 MHN το κάνεις...καλύτερα να σε απολύσουν γιατί πολύ πιθανό να βρεθείς και μέσα...και θα σου εξγήσω γιατί. Ο μισθός σου είναι (καθαρά+ΟΑΕΕ)+ΦΠΑ 23%)) Έστω ότι παίρνεις 1000 ευρώ καθαρά. Στο χέρι θα παίρνεις 1000 + ΟΑΕΕ(περίπου 250) -20% (που το κρατάει η εφορία και στο δίνει κάποια στιγμή...συνήθως ήταν στο τέλος του χρόνου...αλλά εμένα μου έχουν κάνει και ΔΥΟ χρόνια). Άρα 1250 - 20% = 1000 στο χέρι απο τα οποία πληρώνεις 250 στον ΟΑΕΕ. Άρα σου μένουν 750 στο χέρι. Μείον λογιστής κανα 30άρι το μήνα να σου κρατάει τα βιβλία σου μένουν 720. Δεν βάζω μέσα έξοδα εγγραφής στον ΟΑΕΕ και στο επιμελητήριο. Ιδιαίτερα αν δεν μπορείς να κάνεις έναρξη μόνος σου/ η δεν έχεις χρόνο...θα σου φάει και ένα 400άρι ο λογιστής να το κάνει αυτός για σένα. Πάμε τώρα στη παγίδα. Σου χρωστάνε ακόμα το ΦΠΑ 23% το οποίο είναι 1250 * 23% = 287,5€. Αυτό πρέπει να στο πληρώσουν αλλά ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΣΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ! Πριν σε πληρώσουν εσύ πρέπει να τους κόβεις ΑΠΥ(απόδειξη παροχής υπηρεσιών). Με το που τη κόβεις αυτόματα η εφορία συμπεραίνει ότι ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΘΕΙ! Άρα αυτόματα χρωστάς τα 287,5 στην εφορία είτε έχεις όντως πληρωθεί είτε όχι. Αυτά βέβαια τα αποδίδεις κάθε τρίμηνο. Τώρα η εταιρεία μπορεί να σου πεί, "κοίτα μεγάλε το ΦΠΑ θα σου το δίνω κάθε τρίμηνο όταν πρέπει να το πληρώσεις". Άρα έχεις 2 επιλογές: 1) Εμπιστεύεσαι τυφλά την εταιρεία ότι όντως θα σου δώσει 287,5 * 3 στο τέλος του τριμήνου και ξοδεύεις κανονικά το μισθό σου. 2) Βάζεις στην άκρη τα 287,5 κάθε μήνα για καλό και για κακό, που σημαίνει ότι ο μισθός σου πλέον είναι γύρω στα 450...μέχρι να τα πάρεις μαζεμένα. Αν η εταιρεία για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ στα δώσει και εσύ ΔΕΝ έχεις λεφτά να δώσεις για το ΦΠΑ τρώς πρόστιμο ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟ! Ακόμα χειρότερο σενάριο, εσύ κόβεις ΔΠΥ - άρα πληρώθηκες και η εταιρεία για τον χ,ψ λόγο ΔΕΝ σε πληρώνει για κανα 2 - 3 μήνες. Εσύ χρωστάς και εφορία και εισφορές!!! Αν ήσουν μισθωτός και δεν πληρωνόσουν για κανα 2-3 μήνες το πρόβλημά σου θα ήταν ότι απλά έχασες τα λεφτά που δούλεψες. ΤΩΡΑ όχι μόνο χάνεις τα λεφτά που δούλεψες...αλλά ΧΡΩΣΤΑΣ και απο πάνω για λεφτά τα οποία υποτίθεται πήρες. Ελπίζω να κατάλαβες πόσο τραγικό είναι το σύστημα. Σε άλλες εποχές θα σου έλεγα οκ. Αλλά υπό τις δεδομένες συνθήκες όπου η κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας...καταλαβαίνεις ότι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρίσκο. Α! Ξέχασα... ΔΕΝ δικαιούσαι επίδομα ανεργίας αν σε απολύσουν, ΔΕΝ δικαιούσαι αποζημίωση απόλυσης, ΔΕΝ δικαιούσαι δώρα, ΔΕΝ δικαιούσαι άδειες(εντάξει τις μέρες στις δίνουν συνήθως αλλά δεν θα τις πληρωθείς εφ'όσον σε απολύσουν). Καταλαβαίνεις ότι το καθεστώς εργασίας είναι ΟΤΙ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΟ. Σκέψου το ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά προτού το κάνεις.
Basilhs23___ Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Πολύ σωστά αυτά που είπε ο ZAKKWYLDE. Και επειδή τα ψάχνω και εγώ αυτά τα θέματα γιατί ειδικά στους μηχανικούς έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστοιβάδας οι μετατροπές συμβάσεων από μισθωτού σε "μισθωτού" με μπλοκάκι, το χειρότερο από όλα είναι να μην πέσεις σε τακτικό έλεγχο, εκεί με όλο αυτό το σύστημα με τον ΚΒΣ που υπάρχει μπορούν να σου βρούν από το πουθενά πρόστιμα και μετά άντε να ξεμπλέξεις με δικαστήρια και ιστόριες, πρέπει να γίνει καταβολή όλου του προστίμου και μετά προσφυγή. Επίσης υπάρχει και θέμα με τις περαιώσεις όπως προαναφέρθηκε, σου στέλνουν σημείωμα οτι πρέπει να πληρώσεις κάτι και αμα δεν απευθυνθείς στην ΔΟΥ σου κάνουν τακτικό έλεγχο. Χώρια τα έξοδα λογιστή για να σου κάνει τις εκκαθαριστικές/περιοδικές ΦΠΑ που θα ζητήσει κανένα 40-50άρι το μήνα. Μην επιλέξεις με τίποτα το μπλοκάκι.
guido Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 welcome to the club καταρχήν όπως σου είπαν και πιο πάνω αν μπορείς να το αποφύγεις. Από κει και πέρα λογιστή δεν θα χρειαστείς. Δεν θα είσαι στην πράξη ελεύθερος επαγγελματίας να έχεις χίλια δυο έσοδα και έξοδα να δηλώσεις. Μια χαρα θα τα κάνεις μόνος σου από taxisnet. Περαίωση επίσης φυσικά και δεν θα πληρώνεις. Ας σου κάνουν έλεγχο. Απλά θα πρέπει να καταλάβεις πριν συμφωνήσεις σε ένα καθαρό ποσό, πως λειτουργεί το σύστημα, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα υπολογιστεί σωστά στην σύμβαση έργου σου το μεικτό, καθώς εκεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πάντα. (καθαρά+ταμείο+φπα). Μην δεχτείς να σου πουν θα στο δίνουν extra το ταμείο ή το ΦΠΑ. Να είναι υπολογισμένα μέσα στο συνολικό ποσό της σύμβαση έργου όλα. Αν και τα έχουν πει και οι πιο πάνω, αν πχ κάνεις 12μηνη σύμβαση έργου με ποσό 21.600 αυτό σημαίνει στην ουσία ότι: 21.600/12= 1.800 το μήνα μεικτά Από αυτά τα 1.800 (αντιστοιχούν σε 1464 καθαρά + 336 φπα): - σου κρατάνε 20% του καθαρού δηλ. 292 (τα παίρνεις με την επιστροφή) - πληρώνεις ΦΠΑ 23% του καθαρού δηλ 336 - πληρώνεις μονός σου στο ταμείο κάπου 250 Αρα "καθαρά" στο χέρι κάθε μήνα θα σου μένουν 922 ευρώ. Οπότε ανάλογα το καθαρό ποσό που θες να παίρνεις και συμφωνήσεις εσύ, ξεκινάς αντίστροφα και ζητάς και εξασφαλίζεις το αντίστοιχο συνολικό ποσό της σύμβασης έργου. Τωρα απο εκεί και πέρα παιζουν και άλλα. Αν θα υπολογίσεις /12 ή /14, αν θα υπολογίσεις και την επιστροφή (20%). Εγώ π.χ υπολογίζω /12 και δεν υπολογίζω την παρακράτηση 20% σαν ποσό του μηνιαίου "καθαρού" ασχέτως αν σου επιστρέφεται. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι η επιστροφή μου είναι ο 13-14, οι άδειες και οι λοιπές μαλακίες που δεν δικαιούμαι, το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να πληρώσω κτλ. Οπότε είναι ένα θέμα και το τι εννοούμε με μπλοκάκι καθαρά. Στα 1.800 το μήνα μεικτά, τυπικά καθαρά θεωρούνται τα 1464. Στην ουσία όμως δεν είναι τα "καθαρά" αφού αφαιρείται και ενα -20% (που θα σου επιστραφεί) και ένα -250 για το ταμείο. Οπότε αν τους πεις εσύ πχ θέλω 1.000 το μήνα καθαρά, ποια καθαρά θα εννοείς; 1
ZAKKWYLDE Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2012 welcome to the club Από κει και πέρα λογιστή δεν θα χρειαστείς. Δεν θα είσαι στην πράξη ελεύθερος επαγγελματίας να έχεις χίλια δυο έσοδα και έξοδα να δηλώσεις. Μια χαρα θα τα κάνεις μόνος σου από taxisnet. Αυτό εξαρτάται απο τον καθένα και κατα πόσο θέλει να ασχοληθεί. Ξέρω αρκετούς που έμπλεξαν τα μπούτια τους, ξεχνούσαν προθεσμίες κτλ και μετά έτρεχαν και δεν έφταναν. Δεν είναι κάτι δύσκολο σίγουρα, ειδικά αν έχεις κάτσει π.χ. 1 χρόνο με λογιστή και έχεις δει, αλλά αν δεν έχεις συμπληρώσει ποτέ Ε5 ή δήλωση ΦΠΑ, ενδέχεται να χάσεις τη μπάλα. Άλλωστε έξοδα επιβάλλεται να δηλώσεις για να φορολογηθείς λιγότερο στο τέλος της χρονιάς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα