Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό εξαρτάται απο τον καθένα και κατα πόσο θέλει να ασχοληθεί. Ξέρω αρκετούς που έμπλεξαν τα μπούτια τους, ξεχνούσαν προθεσμίες κτλ και μετά έτρεχαν και δεν έφταναν. Δεν είναι κάτι δύσκολο σίγουρα, ειδικά αν έχεις κάτσει π.χ. 1 χρόνο με λογιστή και έχεις δει, αλλά αν δεν έχεις συμπληρώσει ποτέ Ε5 ή δήλωση ΦΠΑ, ενδέχεται να χάσεις τη μπάλα.

Άλλωστε έξοδα επιβάλλεται να δηλώσεις για να φορολογηθείς λιγότερο στο τέλος της χρονιάς.

ότι ειναι μεγάλο βάσανο και σκοτούρα είναι. απλά εννοώ πως αν σου δειξει κάποιος, μπορείς μετα να τα κάνεις μόνος σου, αν έχεις την υπομονή.

• Απαντ. 42
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αυτό εξαρτάται απο τον καθένα και κατα πόσο θέλει να ασχοληθεί. Ξέρω αρκετούς που έμπλεξαν τα μπούτια τους, ξεχνούσαν προθεσμίες κτλ και μετά έτρεχαν και δεν έφταναν. Δεν είναι κάτι δύσκολο σίγουρα, ειδικά αν έχεις κάτσει π.χ. 1 χρόνο με λογιστή και έχεις δει, αλλά αν δεν έχεις συμπληρώσει ποτέ Ε5 ή δήλωση ΦΠΑ, ενδέχεται να χάσεις τη μπάλα.

Άλλωστε έξοδα επιβάλλεται να δηλώσεις για να φορολογηθείς λιγότερο στο τέλος της χρονιάς.

Τι είναι το Ε5 ???

Δε το έχω κάνει ποτέ.

Δημοσ.

Έχετε πνίγει σε μια κουταλιά νερό. Ο μισθωτός επιτηδευματίας δεν εκδίδει παραστατικό για την πληρωμή του. Εφόσον η ασφάλιση είναι ικα και είσαι μισθωτός, το εισόδημα προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς υποχρέωση έκδοσης παραστατικού από τον δικαιούχο. Τι Ε5 τι είναι αυτά που λέτε. Πρόκειται για τη δουλειά και τα λεφτά σας και ψάχνετε απόψεις στο περίπου. Παίρνεις 1.700 ευρώ. Ρώτα έναν λογιστή να σου λύσει όλες τις απορίες.

Δημοσ.

Έχετε πνίγει σε μια κουταλιά νερό. Ο μισθωτός επιτηδευματίας δεν εκδίδει παραστατικό για την πληρωμή του. Εφόσον η ασφάλιση είναι ικα και είσαι μισθωτός, το εισόδημα προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς υποχρέωση έκδοσης παραστατικού από τον δικαιούχο. Τι Ε5 τι είναι αυτά που λέτε. Πρόκειται για τη δουλειά και τα λεφτά σας κάτι ψάχνετε απόψεις στο περίπου. Παίρνεις 1.700 ευρώ. Ρώτα έναν λογιστή να σου λύσει όλες τις απορίες.

Σοβαρά τώρα ... τι είναι το Ε5 ? Υπάρχει τέτοιο πράγμα ... αλλιώς επί >10 χρόνια κάτι έχω ξεχάσει !

Δεν έχω ξανακούσει τον ώρα "μισθωτός επιτηδευματίας" ??? Μιλάς για πάγια αντιμοισθία ?

Δημοσ.

Σοβαρά τώρα ... τι είναι το Ε5 ? Υπάρχει τέτοιο πράγμα ... αλλιώς επί >10 χρόνια κάτι έχω ξεχάσει !

Δεν έχω ξανακούσει τον ώρα "μισθωτός επιτηδευματίας" ??? Μιλάς για πάγια αντιμοισθία ?

Τώρα που το κοίταξα εννούσα το Ε3 (αυτό φαντάζομαι το έχεις κάνει), το Ε5 υπάρχει και αυτό αλλά δεν είναι μάλλον για ατομικές επιχειρήσεις.

Έχετε πνίγει σε μια κουταλιά νερό. Ο μισθωτός επιτηδευματίας δεν εκδίδει παραστατικό για την πληρωμή του. Εφόσον η ασφάλιση είναι ικα και είσαι μισθωτός, το εισόδημα προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς υποχρέωση έκδοσης παραστατικού από τον δικαιούχο. Τι Ε5 τι είναι αυτά που λέτε. Πρόκειται για τη δουλειά και τα λεφτά σας και ψάχνετε απόψεις στο περίπου. Παίρνεις 1.700 ευρώ. Ρώτα έναν λογιστή να σου λύσει όλες τις απορίες.

Τότε τι νόημα θα είχε το μπλοκάκι. Ο εργοδότης θέλει προφανώς να αποφύγει τις εισφορές του ΙΚΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις. Αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα να βγάλει μπλοκάκι (εκτός αν θέλει τα έσοδα να περνάνε απευθείας στους υπαλλήλους του), π.χ κάνει κάποια δουλειά για κάποιον και αντί να κόψει αυτός Α.Π.Υ. τη κόβει ο υπάλληλος.

Δημοσ.

Τώρα που το κοίταξα εννούσα το Ε3 (αυτό φαντάζομαι το έχεις κάνει), το Ε5 υπάρχει και αυτό αλλά δεν είναι μάλλον για ατομικές επιχειρήσεις.

Τότε τι νόημα θα είχε το μπλοκάκι. Ο εργοδότης θέλει προφανώς να αποφύγει τις εισφορές του ΙΚΑ και τις λοιπές υποχρεώσεις. Αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα να βγάλει μπλοκάκι (εκτός αν θέλει τα έσοδα να περνάνε απευθείας στους υπαλλήλους του), π.χ κάνει κάποια δουλειά για κάποιον και αντί να κόψει αυτός Α.Π.Υ. τη κόβει ο υπάλληλος.

Μας λαχτάρισες μεσημεριάτικα

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες,

Πρόκειται να ξεκινήσω εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας με ΑΠΥ σε εταιρία η οποία θα μου δίνει μικτά €1.100 κάθε μήνα. Δεν τίθεται θέμα δεύτερης σκέψης, είναι στο αντικείμενό μου, η δουλειά είναι σχετικά λίγη έστω και για ένα 500ρικο που έχω υπολογίσει να μου μένει, οπότε έχω αποφασίσει να προχωρήσω. Την παρασκευή θα έχω μια πρώτη επικοινωνία με την λογίστριά μας, απλά μέχρι τότε προσπαθώ να υπολογίσω τι θα μου μένει στο χέρι κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα post των ZAKKWYLDE και guido, από τα 1.100 που θα παίρνω αφαιρώ τον ΟΑΕΕ, 210 δηλαδή (ως νέος) και μου μένουν 890. Αφαιρώ και το ΦΠΑ (23%-εκτός αν μου τον δίνει ο εργοδότης), 890-204 και μένουν 686. Αφαιρώντας και το 20% της εφορίας (***) μου μένουν 548.

Τα λέω σωστά ή δεν υπολογίζεται το 200ρι του ΦΠΑ και γλυτώνω κάποια ευρά;

Από εκεί και έπειτα τι άλλα να υπολογίζω; Διαβάζω από εδώ και από εκεί για ένα 500ρι τον χρόνο έκτακτη εισφορά (αν τα υπολογίσω κατεβάζω το μηνιαία καθαρά" στα 508). Αυτό ισχύει και για τους νέους επαγγελματίες;

*** σχετικά με το 20% της εφορίας γνωστός μου μου είπε ότι δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται ανάλογα με το πόσα παίρνω, ανάλογα με τα κέφια της εφορίας κ.λπ., στην περίπτωσή μου (1100*12-13200) σύμφωνα με αυτόν παίζει να είναι και γύρω στο 14%. Ισχύει αυτό; Επιπροσθέτως, η εφορία μετράει αυτό το ποσοστό με βάσει το σύνολο του ποσού που παίρνω (1100) ή αφαιρούνται από αυτό τα ποσά που δίνω σε ΟΑΕΕ και ΦΠΑ;

Οτιδήποτε άλλο πρέπει να ρωτήσω/ξεκαθαρίσω με τον εργοδότη σχετικά με το ΦΠΑ, suggestions are way more than welcome.

Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζομαι ότι επιστροφές και μαλακίες κομμένες ε; ^_^

Ευχαριστώ :)

Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες,

Πρόκειται να ξεκινήσω εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας με ΑΠΥ σε εταιρία η οποία θα μου δίνει μικτά €1.100 κάθε μήνα. Δεν τίθεται θέμα δεύτερης σκέψης, είναι στο αντικείμενό μου, η δουλειά είναι σχετικά λίγη έστω και για ένα 500ρικο που έχω υπολογίσει να μου μένει, οπότε έχω αποφασίσει να προχωρήσω. Την παρασκευή θα έχω μια πρώτη επικοινωνία με την λογίστριά μας, απλά μέχρι τότε προσπαθώ να υπολογίσω τι θα μου μένει στο χέρι κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα post των ZAKKWYLDE και guido, από τα 1.100 που θα παίρνω αφαιρώ τον ΟΑΕΕ, 210 δηλαδή (ως νέος) και μου μένουν 890. Αφαιρώ και το ΦΠΑ (23%-εκτός αν μου τον δίνει ο εργοδότης), 890-204 και μένουν 686. Αφαιρώντας και το 20% της εφορίας (***) μου μένουν 548.

Από εκεί και έπειτα τι άλλα να υπολογίζω; Διαβάζω από εδώ και από εκεί για ένα 500ρι τον χρόνο έκτακτη εισφορά (αν τα υπολογίσω κατεβάζω το μηνιαία καθαρά" στα 508).

*** σχετικά με το 20% της εφορίας γνωστός μου μου είπε ότι δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται ανάλογα με το πόσα παίρνω, ανάλογα με τα κέφια της εφορίας κ.λπ., στην περίπτωσή μου (1100*12-13200) σύμφωνα με αυτόν παίζει να είναι και γύρω στο 14%. Ισχύει αυτό; Επιπροσθέτως, η εφορία μετράει αυτό το ποσοστό με βάσει το σύνολο του ποσού που παίρνω (1100) ή αφαιρούνται από αυτό τα ποσά που δίνω σε ΟΑΕΕ και ΦΠΑ;

Οτιδήποτε άλλο πρέπει να ρωτήσω/ξεκαθαρίσω με τον εργοδότη σχετικά με το ΦΠΑ, suggestions are way more than welcome.

Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα, φαντάζομαι ότι επιστροφές και μαλακίες κομμένες ε; ^_^

Οι εισφορές του ΟΑΕΕ δεν απαλλάσσονται πλήρως του φόρου δυστυχώς. Μόνο ένα 10% από το συνολικό ποσό τους.

Το 20% τι είναι; Παρακράτηση φόρου; Αν ναι αυτό θα σου επιστραφεί εν μέρει στο τέλος του έτους.

Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες,

Από εκεί και έπειτα τι άλλα να υπολογίζω; Διαβάζω από εδώ και από εκεί για ένα 500ρι τον χρόνο έκτακτη εισφορά (αν τα υπολογίσω κατεβάζω το μηνιαία καθαρά" στα 508). Αυτό ισχύει και για τους νέους επαγγελματίες;

Δεν το υπολογίζεις σωστά. Πρώτα απ'όλα συνήθως όταν συμφωνείς έναν μισθό με ΔΠΥ το ΦΠΑ υπολογίζεται πάνω σε αυτό. Δηλαδή παίρνεις 1100+ΦΠΑ 23% = 1353. Τώρα έστω ότι εσένα ο ΦΠΑ είναι μέσα στα 1100.

1. Αφαιρείς ΦΠΑ 23% = 894

2. Αφαιρείς την παρακράτηση 20% και ΌΧΙ τον ΟΑΕΕ = 894 - 178 = 716

3. Αφαιρείς στο ΤΕΛΟΣ τον ΟΑΕΕ 716 - 210 = 506

4. Λογιστή δεν θα έχεις; Ένα 30αράκι τον μήνα. Τον συνιστώ αν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις.

Η παρακράτηση 20% υπολογίζεται με βάση τον καθαρό μισθό σου + τον ΟΑΕΕ. Ουσιαστικά ο καθαρός σου μισθός που θα φαίνεται στο μπλοκάκι είναι μισθός + ΟΑΕΕ. Δηλαδή όταν κόβεις μπλοκάκι θα γράφεις πάνω 894 + ΦΠΑ 23%. Άρα το 20% θα αφαιρείται απο το 894 και όχι το 686 που τα αφαίρεσες εσύ ;).

Λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξεις: Ο ΦΠΑ πρέπει να πληρώνεται κάθε 3 μήνες...το οποίο φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσεις. ΟΜΩΣ, ο εργοδότης σου μπορεί να σου πεί ότι θα σου δώσει τον μισθό σου τώρα και ΟΛΟΝ τον ΦΠΑ όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσεις. Αυτό φυσικά είναι πρόβλημα γιατί έχεις 2 επιλογές. Είτε τον βάζεις στην άκρη για να είσαι σίγουρος άρα σου μένουν ακόμα λιγότερα απο 506. Είτε εμπιστεύεσαι τον εργοδότη σου ότι τελικά θα σου δώσει τον ΦΠΑ και δεν θα γίνει κανα άκυρο σε 3 μήνες. Ενδεικτικά να σου πώ ότι ξέρω άτομα που χρωστάνε 20.000 ΦΠΑ απο τέτοιες μλκιες.

Τώρα σχετικά με το 20%. Προσωπικά πάντα όλο το έπαιρνα. Βέβαια μια χρονιά μου κράτησαν γύρω στα 2.200 και τα πήρα μετα απο ΔΥΟ χρόνια. Απο την άλλη πέρυσι που μου επέστρεψαν 800 τα πήρα σε 6 μήνες. Τώρα που το αφορολόγητο είναι και πιο χαμηλό και έχεις και τέλος επιτηδεύματος (500 ευρώ) προφανώς θα συμπψηφιστούν τα χρωστούμενα...οπότε δεν βλέπω να παίρνεις και τίποτα πίσω.

Τέλος η εφορία ναι μετράει ΟΛΟ το ποσό με βάση το ΔΠΥ ως εισόδημα. Το ΦΠΑ περιλαμβάνεται δηλαδή στα έσοδά σου (καλό ε;). Απο τον ΟΑΕΕ γλιτώνεις κάτι ψιλούλια και γενικότερα μπορείς να βάλεις κάποια έξοδά σου ως έξοδα της "επιχείρησης". Π.χ. μετακινήσεις, τηλεπικοινωνίες κτλ.

Δημοσ.

Judas ναι, σε αυτό αναφερόμουν αν και αφού σύμφωνα με την εφορία θα είμαι στα 13200 τον χρόνο δεν βλέπω επιστροφή :P

ZAKKWYLDE, μάλλον δεν υπολόγισε τον ΦΠΑ μέσα στο σύνολο αφού σε αρχική συζήτηση μου είπε πως θα μου μένουν καθαρά ένα 700ρικο στο χέρι. Γιαυτό κόμπλαρα κάπου στο 500ρι που βγήκε :P

Απλά ως άσχετος θα το ξεκαθαρίσω από βδομάδα. Σχετικά με το τρίμηνο τώρα, αν και είναι εταιρία που (χτύπα ξύλο) δεν βλέπω να αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν παίζει να το ρισκάρω. Θα τον ζητάω κάθε μήνα, έτσι κι αλλιώς φαντάζομαι το ίδιο θα επιβαρύνομαι.

Το τέλος επιτηδεύματος ισχύει και για εμένα που είμαι νέος επαγγελματίας; Κάπου διάβαζα πως για τα πρώτα τρία χρόνια δεν, αλλά όπως έχουν τα πράγματα...

Χίλια ευχαριστώ :-)

Δημοσ.

Judas ναι, σε αυτό αναφερόμουν αν και αφού σύμφωνα με την εφορία θα είμαι στα 13200 τον χρόνο δεν βλέπω επιστροφή :P

ZAKKWYLDE, μάλλον δεν υπολόγισε τον ΦΠΑ μέσα στο σύνολο αφού σε αρχική συζήτηση μου είπε πως θα μου μένουν καθαρά ένα 700ρικο στο χέρι. Γιαυτό κόμπλαρα κάπου στο 500ρι που βγήκε :P

Απλά ως άσχετος θα το ξεκαθαρίσω από βδομάδα. Σχετικά με το τρίμηνο τώρα, αν και είναι εταιρία που (χτύπα ξύλο) δεν βλέπω να αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν παίζει να το ρισκάρω. Θα τον ζητάω κάθε μήνα, έτσι κι αλλιώς φαντάζομαι το ίδιο θα επιβαρύνομαι.

Το τέλος επιτηδεύματος ισχύει και για εμένα που είμαι νέος επαγγελματίας; Κάπου διάβαζα πως για τα πρώτα τρία χρόνια δεν, αλλά όπως έχουν τα πράγματα...

Χίλια ευχαριστώ :-)

Χωρίς το ΦΠΑ μέσα τα καθαρά σου θα είναι 1100 - 20% = 880 - 210(ΟΑΕΕ) = 670. Για το τέλος επιτηδεύματος χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος νομίζω ότι εξαιρούνται οι επαγγελματίες κατα τα 5 πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Οπότε μάλλον το γλιτώνεις.

Δημοσ.

welcome to the club

καταρχήν όπως σου είπαν και πιο πάνω αν μπορείς να το αποφύγεις.

Από κει και πέρα λογιστή δεν θα χρειαστείς. Δεν θα είσαι στην πράξη ελεύθερος επαγγελματίας να έχεις χίλια δυο έσοδα και έξοδα να δηλώσεις. Μια χαρα θα τα κάνεις μόνος σου από taxisnet.

Περαίωση επίσης φυσικά και δεν θα πληρώνεις. Ας σου κάνουν έλεγχο.

Απλά θα πρέπει να καταλάβεις πριν συμφωνήσεις σε ένα καθαρό ποσό, πως λειτουργεί το σύστημα, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα υπολογιστεί σωστά στην σύμβαση έργου σου το μεικτό, καθώς εκεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα πάντα. (καθαρά+ταμείο+φπα). Μην δεχτείς να σου πουν θα στο δίνουν extra το ταμείο ή το ΦΠΑ. Να είναι υπολογισμένα μέσα στο συνολικό ποσό της σύμβαση έργου όλα.

Αν και τα έχουν πει και οι πιο πάνω, αν πχ κάνεις 12μηνη σύμβαση έργου με ποσό 21.600 αυτό σημαίνει στην ουσία ότι:

21.600/12= 1.800 το μήνα μεικτά

Από αυτά τα 1.800 (αντιστοιχούν σε 1464 καθαρά + 336 φπα):

- σου κρατάνε 20% του καθαρού δηλ. 292 (τα παίρνεις με την επιστροφή)

- πληρώνεις ΦΠΑ 23% του καθαρού δηλ 336

- πληρώνεις μονός σου στο ταμείο κάπου 250

Αρα "καθαρά" στο χέρι κάθε μήνα θα σου μένουν 922 ευρώ.

Οπότε ανάλογα το καθαρό ποσό που θες να παίρνεις και συμφωνήσεις εσύ, ξεκινάς αντίστροφα και ζητάς και εξασφαλίζεις το αντίστοιχο συνολικό ποσό της σύμβασης έργου.

Τωρα απο εκεί και πέρα παιζουν και άλλα. Αν θα υπολογίσεις /12 ή /14, αν θα υπολογίσεις και την επιστροφή (20%).

Εγώ π.χ υπολογίζω /12 και δεν υπολογίζω την παρακράτηση 20% σαν ποσό του μηνιαίου "καθαρού" ασχέτως αν σου επιστρέφεται. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι η επιστροφή μου είναι ο 13-14, οι άδειες και οι λοιπές μαλακίες που δεν δικαιούμαι, το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να πληρώσω κτλ.

Οπότε είναι ένα θέμα και το τι εννοούμε με μπλοκάκι καθαρά. Στα 1.800 το μήνα μεικτά, τυπικά καθαρά θεωρούνται τα 1464. Στην ουσία όμως δεν είναι τα "καθαρά" αφού αφαιρείται και ενα -20% (που θα σου επιστραφεί) και ένα -250 για το ταμείο.

Οπότε αν τους πεις εσύ πχ θέλω 1.000 το μήνα καθαρά, ποια καθαρά θα εννοείς;

Έχω την εντύπωση ότι το πόσο της σύμβασης αφορά καθαρό πόσο χωρίς το ΦΠΑ. Το ΦΠΑ ποτέ δεν είναι δικό σου.το εισπρατεις για λογαριασμό του κράτους και του το δίνεις κάθε τρίμηνο. Η σύμβαση αφορά τα λεφτά που παίρνεις χωρίς το ΦΠΑ.

Δημοσ.

ανάλογα.

αν γράφει ποσό συμβασης x συμπεριλαμβανομένου φπα και νόμιμων κρατήσεων τo περιλαμβάνει προφανώς :P

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση ότι το πόσο της σύμβασης αφορά καθαρό πόσο χωρίς το ΦΠΑ. Το ΦΠΑ ποτέ δεν είναι δικό σου.το εισπρατεις για λογαριασμό του κράτους και του το δίνεις κάθε τρίμηνο. Η σύμβαση αφορά τα λεφτά που παίρνεις χωρίς το ΦΠΑ.

Ναι.

Προσπαθήστε πάντα να κάνετε συμβόλαια 'αμοιβή' + ΦΠΑ. Στις εταιρίες δεν κοστίζει τίποτα το ΦΠΑ. Οι πελάτες πάντα το πληρώνουν.

Η εταιρία (αφεντικό) που θα πάρει το ΦΠΑ από τους πελάτες, αφαιρεί το ΦΠΑ που θα δώσει ως κόστος (στον τύπο με το συμβόλαιο, στα υλικά που αγοράζει), και θα χρωστά στην εφορία το υπόλοιπο.

Αν έχει για κάποιο λόγο αρνητικό ΦΠΑ (το κόστος ΦΠΑ των αγορών ήταν μεγαλύτερο από το εισπρακτόμενο), επιστρέφεται την εταιρία από το Κράτος. Ή μεταφέρεται στο επόμενο τρίμηνο κοκ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...