Προς το περιεχόμενο

211 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιος νομίζετε πως ευθύνεται περισσότερο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

• Οι Έλληνες πολίτες.
    • Οι Έλληνες πολιτικοί.
    • Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ.
    • Οι τράπεζες.
    • Το καπιταλιστικό σύστημα εν γένει.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 438
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πάντως εντάξει, τσουβαλιάζουμε όλα τα κόμματα αλλα δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τις ευθύνες. Δεν συμφωνώ με το ότι όλα τα κόμματα φταίνε για αυτο που συμβαίνει, τουλαχιστον όχι σε βαθμο που να έχουν τις ίδιες ευθύνες. Αυτο βολεύει τα μεγάλα κομματα να λέγεται αλλα δεν είναι αληθές...και εξηγούμαι :

Tα μικρά κόμματα με το τρέχον εκλογικό σύστημα ότι και να κάνουν μέσα στη βουλή, επιβάλεται ο νόμος του ψευδοισχυρου-ψευδοδημοκράτη (μειοψηφία στο λαό - πλειοψηφία στη βουλή). Για παράδειγμα όλα αυτα τα χρόνια τα μικρά κομματα (σε όλο το φάσμα της πολιτικής) κατα γενική συνθηκη δεν συμφωνούσαν ουτε με τα εξοπλιστικά, ούτε με τις μίζες στους εργολάβους ουτε με τις λάθρες προσλήψεις και γενικά καταδίκαζαν συνεχώς τα τεκτενόμενα. Φυσικά υπήρχαν και εκει κάποιοι οι οποίοι μπορεί έχοντας διασυνδέσεις με ανθρωπους απο τα μεγάλα κόμματα να σπρώχνανε ατομικά καταστάσεις οι οποίες όμως δεν εξέφραζαν τις κύριες γραμμές των κομμάτων τους.

Η ευθύνη των μικρών κομμάτων είναι οτι ποτέ δεν είχαν πρόγραμμα εξουσίας, τρόπο να πείσουν το λαό και τρόπο να καταδείξουν σε μεγαλύτερο βαθμό το έγκλημα που συμβαίνει.

Δεν μπορεί λοιπόν να λέμε "ολοι τα ίδια σκατά είναι" οταν οι μεν κυβέρνησαν και προκάλεσαν αμεσότατο κακό στη χώρα ενω οι δε, απλα δεν είχαν συνοχή και τον τρόπο να ανοίξουν τα μάτια του κόσμου. Που μεταξύ μας, με το συνάφι των ΜΜΕ δεν είναι και εύκολη αυτή η δουλειά. Όταν για παράδειγμα ο Έλληνας δεν πλήρωνε φόρους και έκανε ζωάρα, δεν ήταν εύκολο να τον πείσει ένα κόμμα του 5% ότι "φιλε σε κλέβουνε και θα τα βρείς μπροστά σου", όπως και δεν έγινε.

Συνεπώς ναι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κομματικό-πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και δεν υπάρχει σωτηρία με αυτούς που έχουμε μπλέξει στο σύνολο τους αλλα οτι ο πολιτικός του 60% στη βουλή, οπου απο αυτόν περνάνε οι αποφάσεις έχει τις ίδιες ευθύνες με τον πολιτικό του 5% που είναι ενας κομπάρσος και μισός, δεν μπορώ να συμφωνήσω σε καμία περίπτωση.

Δημοσ.

Πάντως εντάξει, τσουβαλιάζουμε όλα τα κόμματα αλλα δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε τις ευθύνες.

Τελικά το μόνο κοινό σε όλα τα "στρατόπεδα" σε αυτή την μελέτη είναι η εύκολη λύση το μπουζούριασμα της μιας η άλλης παράταξης από την αντίπαλη.

Ακόμα ψάχνουμε την εύκολη λύση στο πρόβλημα και αυτό τροφοδοτεί την απαισιοδοξία μου για την ερχόμενες εκλογές.

Δημοσ.

H πρωτη ειδηση στα καναλια αυτες τις μερες νομιζω σκιαγραφει σε τι κατασταση οφειλεται τουλαχιστον κατα 60% η ευθυνη της οικονομικης κρισης (ανεξαρτητως πολιτικου χρωματισμου, ως συστημα ΓΕΝΙΚΑ το λεω).

Για την ακριβεια το προβλημα ειναι πως τοσα χρονια αυτο και αλλα παρομοια περιστατικα (ανεξαρτητως πολιτικου χρωματος) δεν αποτελουν καν ειδηση, αλλα ειναι μεσα στη καθημερινοτητα μας δεδομενα. Μη βλεπετε τωρα που το καναν πρωτο θεμα (και καλως το κανανε, ετσι θα πρεπε να γινεται με ολους) επειδη σε 1 μηνα εχει καλπες. Anyway.

Δημοσ.

Βλέπω αυτές τις εκλογές όλο να έρχονται και να μην φτάνουν.

Βλέπω τον φόβο στα μάτια των πολιτικών για την επόμενη μέρα.

Και βλέπω πολύ ψέμα, με την μορφή δημοσκοπήσεων και δελτίων ειδήσεων.

Όλοι μας θέλουμε μια καλύτερη ζωή απ' αυτήν που έχουμε εδώ και δύο χρόνια. Όλοι μας θέλουμε να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Να ξέρουμε ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση. Να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Αλλά δεν ξέρουμε πως θα γίνει αυτό.

Είναι επειδή δεν ξέρουμε τι μας συμβαίνει αυτή την στιγμή. Είμαστε ακόμα στα παλιά - προσπαθούμε ακόμα να σώσουμε τις παλιές ιδέες μας. Αυτές που μας έφεραν εδώ. Σήμερα.

Όσο και να θέλουμε να τ' αποφύγουμε είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι' αυτό που μας συμβαίνει - και δεν μιλάω για το χρέος. Το χρέος είναι απλά το σύμπτωμα. Μιλάω για το πως φερόμαστε ο ένας στον άλλο.

Θέλουμε να κερδίζουμε ζημιώνοντας τους άλλους. Νομίζουμε ότι εμείς είμαστε καλύτεροι, πιο σημαντικοί από τους άλλους και γι' αυτό αισθανόμαστε πως δικαιούμαστε να τους ζημιώνουμε για να βγούμε κερδισμένοι. Λέγαμε πράγματα όπως «όλοι έτσι κάνουνε» ή «οποιοσδήποτε στην θέση μου αυτό θα έκανε» καθώς λαδώναμε, παίρναμε μαϊμού επιδότηση, και φοροδιαφεύγαμε.

Οι ηγέτες μας μας έχουνε προδώσει αλλά πρώτα προδώσαμε εμείς τον εαυτό μας. Γι' αυτό και τους διαλέξαμε. Γιατί και αυτοί είναι κάποιοι από' μας. Πολλοί απ' αυτούς είχανε γονείς εργάτες. Κάποιοι απ’ αυτούς βρισκόντουσαν μέσα στο Πολυτεχνείο. Είναι από την ίδια ζύμη με'μας, απλά είχανε την ευκαιρία να φτάσουνε σε μια θέση εξουσίας και το εκμεταλλεύονται. Διότι «οποιοσδήποτε στην θέση μου αυτό θα έκανε» - διότι αν και εκείνοι ήτανε στην θέση μας θα περιμένανε κάποιος από την θέση εξουσίας να τους κάνει αυτά που κάνουνε σ'εμάς.

Ναι, ξέρω πως το χρηματοπιστωτικό κύκλωμα είναι μια μεγάλη απάτη στην οποία όλοι μας μεγαλώσαμε μέσα. Ξέρω πως η μια ενωμένη Ευρώπη ήτανε ένα ψέμα. Ξέρω πως οι κυβερνήσεις κάνουνε τα χατίρια της ελίτ. Ξέρω για την οικογένεια Rothschild και Rockefeller. Αλλά επίσης ξέρω και το παράδειγμα της Ισλανδίας, οπού μια ολόκρηρη κοινωνία είπε όχι, και τίποτ' απ' όλα αυτά δεν τους εμπόδισε. Ήτανε επειδή στάθηκαν μαζί, και όλοι μαζί φρόντισαν για το καλό όλων.

Ακούω ανθρώπους γύρω μου να λένε ότι χρειαζόμαστε έναν καλό ηγέτη να μας βγάλει απ' το αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλό, αγαθοεργό ηγέτη που θα κάνει την διαφορά. Υπάρχουνε τέτοιοι ηγέτες αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε σ' αυτό. Ένας καλός ηγέτης είναι ευάλωτος όταν δεν έχει την υποστήριξη των υπολοίπων. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και αυτό σταμάτησε το έργο του. Αν όμως όλοι τον υποστηρίζανε η δολοφονία του δεν θα είχε νόημα γιατί κάποιος άλλος καλός ηγέτης θα αναλάμβανε.

Αυτό μου θυμίζει πως σήμερα, σε ένα μεγάλο βαθμό, έχουμε χάσει το νόημα της ηγεσίας. Το αντικαταστήσαμε με την εξουσία. Όλοι θέλουμε να γίνουμε ο αρχηγός γιατί νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Κάποτε μου είπαν: «ηγήσου, ακολούθα, ή μην μπαίνεις εμπόδιο». Αυτό με έκανε να καταλάβω τι σημαίνει το να ηγείσαι.

Ο ηγέτης δεν είναι ο αρχηγός. Ο ηγέτης είναι αυτός που πηγαίνει μπροστά. Αυτός που χαράσσει το δρόμο. Αυτός που έχει το όραμα. Αυτός που εμπνέει τους άλλους. Ο ηγέτης βλέπει τις δυνατότητες μέσα σε όλους μας και μας βοηθάει να αναπτυχθούμε και να βγάλουμε το καλύτερο από μέσα μας. Ο ηγέτης δημιουργεί ηγέτες. Δεν έχει σημασία αν θα είμαι εγώ ο ηγέτης ή εσύ. Σημασία έχει να κάνουμε αυτό που όλοι οραματιζόμαστε. Η ηγεσία είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.

Γι' αυτό και δεν έχει νόημα να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε. «Να βγούμε από το Ευρώ». «Να δανειστούμε από Κίνα και Ρωσία με ευνοϊκότερους όρους». «Να κηρύξουμε το χρέος απεχθές». «Να τους βάλουμε φυλακή».

Ωραία όλ' αυτά αλλά γιατί να το κάνω; Γιατί να αγωνιστώ; Για να πάρουνε την επόμενη μέρα άλλοι σαν και αυτούς τις θέσεις τους; Για να επιστρέψω στις μίζες και στα λαμόγια;

Θέλω να αγωνιστώ για κάτι στο οποίο μπορώ να πιστέψω, και αυτό στο οποίο μπορώ να πιστέψω είναι μια κοινωνία οπού όλοι συμμετέχουμε. Οπού δεν υπάρχουνε άνθρωποι που ζούνε στα περιθώρια. Οπού όλοι μας δουλεύουμε για το καλό όλων.

Μια κοινωνία οπού το να σε φροντίσω είναι σαν να φροντίζω τον εαυτό μου, γιατί όλοι είμαστε ένα. Μια κοινωνία οπού δεν θα πεινάει κανένας. Οπού οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο.

Μια κοινωνία δίχως φόβο αλλά με πάθος. Πάθος και τέχνη· και γνώση, και επιστήμη.

Πιστεύω σε μια πλούσια, ποικιλόμορφη κοινωνία γιατί υπάρχει χώρος για όλα, αρκεί να σεβαστούμε τον άνθρωπο δίπλα μας.

Σε αυτό μπορώ να πιστέψω - και δεν έχει σημασία αν το φτάσουμε. Αρκεί να προσπαθούμε και να υποστηρίζουμε αυτό που μας αναπτύσσει.

Κρίση είναι όταν κάτι κρίνεται. Αυτή την στιγμή κρίνεται η πορεία που θα ακολουθήσουμε σαν κοινωνία. Μπορούμε να το αλλάξουμε όλο αυτό. Μέσα και έξω από την κάλπη. Εμείς αποφασίζουμε.

Δημοσ.

alex-cmr : Χωρίς μηχανογράφηση θα βλέπεις τα ίδια φαινόμενα στον αιώνα τον άπαντα.

Αν και μάλλον με έχεις ignored πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει και κάτι που συμφωνώ με της πάρτη σου ρε ψηλέ! Το μεγαλύτερο κομμάτι της λύσης είναι αυτο. Το γιατί δεν γινότανε τόσο καιρο δεν θέλω να το συζήτησουμε όμως γιατί ξέρω ποιος θα μου πείς οτι έφταιγε και θα μανουριάσουμε!!

Δημοσ.

alex-cmr : Χωρίς μηχανογράφηση θα βλέπεις τα ίδια φαινόμενα στον αιώνα τον άπαντα.

Το πέτυχες ψηλέ, Η μηχανογράφηση θα αποτρέψει τους υπαλλήλους να καταχωρίσουν ψευδή στοιχεία, και θα τους επιβάλει την κοινή λογική του κάνω την δουλειά μου όσο καλήτερα μπορώ και παλεύω να αλλάξουν οι συνθήκες να μπορώ να την κάνω καλήτερα(όχι ευκολότερα).

Δημοσ.

γιατί τον skiabox, τον αποκαλείτε όλοι "ψηλό";

Βασικά προσπαθώ να κόψω το μ*****α και χρησιμοποιω το ψηλέ για τα πάντα.

Δημοσ.

Το πέτυχες ψηλέ, Η μηχανογράφηση θα αποτρέψει τους υπαλλήλους να καταχωρίσουν ψευδή στοιχεία, και θα τους επιβάλει την κοινή λογική του κάνω την δουλειά μου όσο καλήτερα μπορώ και παλεύω να αλλάξουν οι συνθήκες να μπορώ να την κάνω καλήτερα(όχι ευκολότερα).

Αλλο να περασεις ψευδη στοιχεια σε ενα τοπικο υπολογιστη, η τοπικο δικτυακι για την παρτη σου, που θα το βλεπεις μονο εσυ, κι αλλο να περνας στοιχεια σε online πανελληνιο συστημα. Δεν ειναι καθολου ευκολο εκει να κανεις οτι γουσταρεις.

Ποσο μαλλον τωρα που θα μπουνε μεσα και στοιχεια απο ολες τις αλλες δημοσιες - ιδιωτικες - δεκο κλπ, και θα πεφτει real time διασταυρωση.

Ισως και τοτε να μπορει να γινει νοθεια, αλλα θα θελει μεγαλη μαγκια για να το καταφερεις.

Δημοσ.

Το Πάσχα που πήγα στους δικούς μου, βρέθηκα μπροστά στον (περίπου) παρακάτω διάλογο:

-Οι Έλληνες που δεν κόβουν αποδείξεις, υδραυλικοί κτλ και οι δημόσιοι υπάλληλοι χρεωκόπησαν τη χώρα.

-Και λίγα λες. Όλη την Ευρώπη χρεωκόπησαν οι αλήτες!

Ο δεύτερος προφανώς ειρωνευόταν. Η άποψή μου συνοψίζεται μέσα σε αυτήν την πρόταση. Αν είναι δυνατόν να νομίζουμε ότι οι Έλληνες πολίτες ή οι Έλληνες πολιτικοί έχουν την δύναμη να δημιουργήσουν τέτοιο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

Δημοσ.

Μήπως έχουμε γίνει παγκόσμια οικονομική υπερ-δύναμη και δεν το ξέρουμε ακόμα;

Μήπως μας το κρύβουν; :mrgreen:

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...