Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σε μία κατασκευή όπως η παρακάτω υπάρχει κάποιος τύπος (εμπειρικός; ) για τον υπολογισμό του μήκους c (για να μην έχουμε κίνδυνο τούμπας) όταν τα μήκη a, b και η δύναμη F είναι γνωστά;

RTHhr.png

Δημοσ.

Εσύ αναζητάς το ελάχιστο μήκος που θα πρέπει να έχει το c ωστέ να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος να πέσει κάτω αυτή η κατασκευή ?

Edit: Κάθησα και το κοίταξα αρκετά το θέμα.

Θεωρητικά θα μπορούσε να προκύψει κάτι αλλά δεν ξέρω πως αυτή την στιγμή. Εμπειρικά νομίζω οτι το ελάχιστο μήκος c θα πρέπει να είναι στο 25-35% του a.

Το μήκος b και η κάθετη F που έχεις δε νομίζω οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπειρικά για το μήκος c γιατί δεν παίζουν σημαντικό ρόλο, εκτός και αν λάβουμε υπόψη το σενάριο να φάει κάποιο σπρώξιμο η κατασκευή από κάποιον ή την υπόθεση οτι μπορεί να παέι τούμπα λόγω του δυνατού αέρα που θα προσπίπτει επάνω της, εκεί αλλάζει το θέμα. Αλλά αν λάβουμε υπόψη μόνο την F ως παράγοντα, οποιοδήποτε μέτρο και να έχει η F πέραν του θέματος των αντοχών της κατασκευης (πάχη, διάμετροι), δεν νομίζω να παίζει ρόλο στο μήκος c.

Δημοσ.

Όχι να εκμηδενιστεί (θα έπρεπε να είναι 2*a τότε; ). Αν το έφτιαχνε ένας μηχανολόγος/σιδηρουργός, πόσο θα το έβαζε; Η δύναμη F θα είναι από κρέμασμα φορτίου που υπό κανονικές συνθήκες θα είναι κάθετο. Αν για κάποιο λόγο όμως ασκηθεί πλάγια δύναμη...

Δημοσ.

Όχι 2a αλλά 0.25*a με 0.35*a. Ο μηχανολόγος θα ρωτούσε εκτός από αυτό την διάμετρο και τα πάχη των a,b,c καθώς και αν θες να είναι τετραγωνικής ή κυκλικής διατομής, επίσης και το υλικό της κατασκευής καθώς και σε ποιο μέρος θα βρίσκεται η κατασκευή αυτή. Έτσι από μόνη της με αυτά τα στοιχεία μόνο αυτό μου έρχεται στο μυαλό, αν μιλάμε να είναι στον δρόμο π.χ (ταμπέλα ή τίποτα άλλο ξέρω γω) και να κινδυνεύει να φάει σπρώξιμο από κάποιον η κάτι ή τον αέρα τότε αλλάζει το πράγμα.

Edit: Πλάγια δύναμη.... θα το ξανακοιτάξω να σου πώ κάτι ποιο σύνθετο

Δημοσ.

Αν υπάρχει μόνο η F τότε δεν χρειάζεται παρά ελάχιστο μήκος προφανώς, σε αυτό που ζητάς δεν παίζει πολύ ρόλο παρά στην περίπτωση που έχει ήδη ανατραπεί και η F θα αρχίσει να το σπρώχνει προς τα έξω το πράγμα αντί να το επαναφέρει(ίδια περίπτωση με το κέντρο βάρους των καραβιών αν κατάλαβες τι εννοώ)

Το θέμα είναι για τι προορίζεται η κατασκευή και τι πιθανότητα υπάρχει να ασκηθεί πλάγια δύναμη και αν ναι, πόση(από άνθρωπο; από κάτι άλλο?)

Είναι εντελώς πρακτικό το θέμα και δε νομίζω ότι υπάρχει στάνταρ μέγεθος που να προκύπτει από τύπο. Ίσως ένας μηχανολόγος να έλεγε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό και πάνω που πρέπει να φτιαχτεί, για λόγους ασφαλείας αλλά και αυτά λίγο αυθαίρετα είναι

Δημοσ.

1. Φτιάχνεις κούνια ???

Θεωρητικά ετσι οπως το έχεις φυσικά και δε μπορεί να έρθει τούμπα και c->0

Θα πρέπει να δώσεις κάποιες παραδοχές για τη μέγιστη γωνία που μπορεί να πάρει το F (γωνία μεταξύ F και κατακόρυγου Α στη πλάγια όψη).

Η χειρότερη περίπτωση είναι να θεωρήσεις ότι δε μπορεί να γλιστρίσει με το έδαφος αλλα να κάνει άρθρωση στην άκρη του c, η κατακσευή να έχει μηδενικό βάρος (όσο πιο ελαδρια τόσο πιο ευκολα θα γυρίσει) και πιθανόν αν το F πηγαίνει περα δώθε ή αν είναι σταθερό στη μέγιστη γωνία.

Μου θυμισες "Εισαγωγή στη στατική"

ΣFx=0

ΣFy=0

ΣM=0 <--- ως προς την άκρη του c

Δημοσ.

Θέωρησε την μέγιστη δυνατή πλάγια δύναμη που μπορεί να ασκηθεί στην κατασκευή. Κάνε τους κλασσικούς υπολογισμούς με την ισορροπία δυνάμεων και ροπών. Θα βρείς ένα μήκος, πολλαπλασίασε τον με ένα συνετελστή ασφαλείας (ανάλογο της επικινδυνότητας σε περίπτωση ανατροπής) και έτοιμο.

Δημοσ.

Αν το φορτίο θα κρέμεται υπάρχουν 3 σενάρια.

Να μην ασκηθεί καθόλου δύναμη, τότε c=0.25a με 0.35a

Να ασκηθεί πλάγια δύναμη μικρότερη από το βάρος του φορτίου και το φορτίο να ταλαντώνεται, τότε c=0.45a με 0.55a

Να ασκηθεί πλάγια δύναμη ίση η μεγαλύτερη του φορτίου και το ίδιο το φορτίο να τουμπάρει την κατασκευή.

Για να μην το πολυψάχνουμε βάλε μήκος c=0.6a και είσαι καλυμένος.

Edit: Άμα φτιάχνεις κούνια η κατασκεύη σου δεν είναι η καλύτερη δυνατή έτσι όπως την έχεις σχεδιάσει.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ παιδία.

Για την ιστορία. Ένας φίλος θέλει να σηκώνει το σκάφος του για να το "τακάρει" και ο σιδηρουργός είπε 0.5 του ύψους για σιγουριά, και του φίλου μου του φάνηκε πολύ. Έτσι ξεκίνησε η κουβέντα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...