Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας, είμαι 16 χρονών και πρόσφατα μέσω του σχολείου είχα μια συνεργασία με μια σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο τέλος, λοιπόν, της συνεδρίας μου πρότεινε Ιατρική (Ψυχιατρική κυρίως), Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ και Φυσικό(Αστροφυσική, Πυρηνική Φυσική και Ρομποτική Φυσική).

Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, το εξής:

Πρόσφατα διάβασα ότι στο Φυσικό Τμήμα γίνεται στα τελευταία έτη το μάθημα της Αστροφυσικής.

Το έψαξα λίγο βαθύτερα και ανακάλυψα διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω τι γνώμη έχετε για το κομμάτι της Αστροφυσικής; Υπάρχει αντίστοιχο Μεταπτυχιακό; Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια και που; Υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση στο κομμάτι της έρευνας και της μελέτης (στο εξωτερικό κυρίως) ή στο τέλος "αναγκάζεσαι" να γίνεις εκπαιδευτικός;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Υ.Γ: Ελπίζω να το postαρα σε σωστή κατηγορία :P

Δημοσ.

καθως ειμαι και εγω 16 και σκεφτομαι Φυσικο,εχω διαβασει οτι για θεωρητικη φυσικη καλο πανεπιστημιο ειναι των Ιωαννινων.Και ναι υπαρχουν μεταπτυχιακα σχετικα με την Αστροφυσικη.Καλη συνεχεια

Δημοσ.

Γειά σου suser. Παρατήρησα ότι ανέφερες 3 σχολές, που εκτός από τη μεγάλη δυσκολία τους και τον κοινωνικό θαυμασμό δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό. Είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους (ως προς τους στόχους και τους τρόπους που τους επιτυγχάνουν). Εγώ θα είχα να σου προτείνω το εξής: Να κρίνεις λιγότερο ως προς το "ουάου" (που θα κάνεις εσύ ή οι άλλοι) και περισσότερο ως προς το τι είναι αυτό, που πραγματικά θες και πιστεύεις ότι είναι για σένα. Αυτά από μένα και καλή τύχη.

Δημοσ.

Βρες πρωτα εσυ τι θες να κανεις, και μετα δες τι σχολες κανουν αυτο που θες να κανεις.

Επισης μπορεις να λες αστροφυσικη αλλα αν οι νομοι του κεπλερ σου φανταζουν σαν κατι εξωπραγματικο καλυτερα να το αφησεις. Το ιδιο θα ελεγα αν πχ δεν ξερεις πιο ειναι το πιο μεγαλο οστο στο σωμα να αφησεις και την ιατρικη. Θελω να πω οτι αν δεν εχεις δειξει ενα ενδιαφερον απο μονος σου για κατι εκτος σχολειου, καμια σχολη δεν θα σου κανει να ενδιαφερθεις με καποιο μαγικο τροπο.

Για αυτο οπως ειπα, βρες που εχεις εσυ εφεση και μετα δες τι θα κανεις με αυτη.

Για να προλαβω μερικους, το να παιζεις παιχνιδια δεν σε κανει ικανο να μπορεις να φτιαξεις παιχνιδια.

Δημοσ.

Μάλιστα! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις πρώτα απ' όλα.

Κατ' αρχήν, γενικότερα η φυσική είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ. Παρ' όλα αυτά όμως με κρατάει πίσω το γεγονός ότι ένα μέρος του οικογενειακού και σχολικού περιγύρου με αποθαρρύνει, λόγω του ότι ο τομέας της Αστροφυσικής για παράδειγμα μπορεί να έχει 100 φοιτητές που να ασχολούνται, όμως από την άλλη ένα μικρό ποσοστό τελικά να βρίσκει θέσεις για έρευνα, κυρίως στο εξωτερικό. Στην προκείμενη φάση δεν θα με πείραζε να μείνω στο εξωτερικό για να ασχοληθώ με την έρευνα.

αλλα αν οι νομοι του κεπλερ σου φανταζουν σαν κατι εξωπραγματικο

Κι όμως, από όσο έχω διαβάσει για τους νόμους του Κεπλερ δεν μου φαίνονται εξωπραγματικοί.

Δημοσ.

Σαν παραδειγμα το εφερα, πχ δεν νομιζω οτι καποιος θα επρεπε να μπει σε μια σχολη προγραμματισμου αν δεν ειχε μια βασικη γνωση σε καποια γλωσσα προγραμματισμου πριν μπει στην σχολη.

Δημοσ.

Γειά σας, είμαι 16 χρονών και πρόσφατα μέσω του σχολείου είχα μια συνεργασία με μια σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Στο τέλος, λοιπόν, της συνεδρίας μου πρότεινε Ιατρική (Ψυχιατρική κυρίως), Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ και Φυσικό(Αστροφυσική, Πυρηνική Φυσική και Ρομποτική Φυσική).

για φυσικο μονο εαν εισαι 100% διατεθιμενος να πας στο εξωτερικο για να συνεχισεις σπουδες/δουλεια , αλλιως καλη τυχη για ασεπ κλπ

στην ελλαδα δεν φανταζομαι τι ακριβως μπορει να κανει καποιος φυσικος απτους τομεις που εγραψες.

μηπως εννοεις ψυχολογια? γιατι για ψυχιατρικη βγαζεις κανονικα την ιατρικη κ απλα παιρνεις ειδικοτητα μετα ,δεν ξερω τι ακριβως ισχυει στους γιατρους αλλα ετοιμασου για αρκετα χρονια αναμονης πριν μπεις καλα καλα στην ειδικοτητα

για ηλεκτρολογους(συναδελφε :D) δεν εχω να πω κατι καλυπτουν ενα πολυ μεγαλο φασμα οποτε καλυτερα να πεις ακριβως για ποιο κομματι ενδιαφερεσαι

Δημοσ.

Σπουδάζεις ηλεκτρολόγος? πώς σου φαίνεται?

Ναι είμαι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα διατεθιμένος να μείνω έξω. Όχι καθηγητής δεν θα ήθελα να γίνω.

Όχι ψυχολογία. Η συγκεκριμένη ειδικότητα μου αρέσει.

Δημοσ.

κοιτα ειναι μεγαλο θεμα και δεν ξερω απο που να το πιασω ,

οι ηλεκτρολογοι καλυπτουν τεραστιο φασμα(δικτυα,τηλεπικοινωνιες,υπολογιστες,ηλεκτρονικοι,ρευματα κλπ) εχει υποψη σου οτι αυτη την εποχη η οικοδομη εχει πεθανει στην ελλαδα,και σοβαρες βιομηχανιες δεν εχουμε τοσες πολλες ,οποτε λιγο πολυ παλι για εξωτερικο μιλαμε....

το point μου ειναι το εξης ομως, δεν ξερω στην ηλικια των 16 αν εχεις σχηματισει μια σωστη εικονα του τι ακριβως σου αρεσει ,και το λεω γιατι κ εγω αλλο νομιζα οτι ηθελα και αλλο ηθελα γιατι πολυ απλα η ενημερωση ηταν σχεδον μηδαμινη..

υπο αυτη την οπτικη γωνια πιστευω οι ΗΜΜΥ ειναι καλη επιλογη γιατι εχουν πολλες και διαφορετικες ειδικοτητες ετσι θα εχεις την επιλογη αν τελικα στο 2ο ετος καταλαβεις οτι χεστηκες για τους υπολογιστες και δεν σε ενδιαφερουν τελικα οσο νομιζες να ασχοληθεις με ενεργεια κλπ...

τωρα το φυσικο οπως ειπα ελλαδα τι να κανεις(χωρις τρελο βυσμα)... απο κει κ περα για εξωτερικο ειναι ποσο θα το ψαξεις.. ορια δεν υπαρχουν για καμια σχολη αρκει να εισαι καλος

η ιατρικη ειναι πολυ ενδιαφερουσα επιλογη(αν γυρνουσα το χρονο πισω ισως αλλαζα και ψαχνομουν για εκει) παρολαυτα σαν "ειδος" εργασιας ειναι διαφορετικη απο τις αλλες 2.. οποτε σκεψου οτι εχεις να φας πολυ ιατρικη στη μαπα για πολλα χρονια μεχρι να γινεις ψυχιατρος(και αν γινεις γιατι δεν θα μου εκανε εντυπωση αν ακομα και σε αυτο εχουμε καποια κλειστη "καστα" στην ελλαδα)

η μοναδικη συμβουλη που εχω να δωσω ειναι προσπαθησε να μην πανε τα χρονια χαμενα και βαζε στοχους ωστε παιρνοντας το πτυχιο σου να εχεις σχηματισει ενα δυνατο βιογραφικο πχ ξενες γλωσσες,γλωσσες προγραμματισμου κλπ κλπ

Δημοσ.

Θα το συζητήσω αύριο και με το Φυσικό μου..ευχαριστώ πολύ..αν έχω καμία άλλη απορία θα την γράψω εδώ..

Δημοσ.

Άκου και την δική μου συμβουλή. Εμένα πολλά μου έλεγαν οι καθηγητές μου, ευτυχώς δεν άκουσα κανέναν. Εγω έκανα απλές σκέψεις και αποφάσισα σχεδόν αμέσως τι θέλω. Μία επιλογή είχα στο μυαλό μου και ευτυχώς έπεσα μέσα.

Θα σου δώσω ένα προσωπικό παράδειγμα:

Έκανα τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό μου.

"Απο μαθήματα ποια γουστάρεις;;;" απαντάω "Φυσική (μηχανική περισσότερο) και εφαρμοσμένα (τότε το έλεγα "πρακτικά") μαθηματικά"

"Αν αφήσεις τα μαθήματα του σχολείου απ'έξω, τι γουστάρεις τρελά " απάντησα "Την θάλασσα και τα πλοία"

Ε τρείς επιλογές είχα στην Ελλάδα

1.Μηχανικός πλοίων

2.Πολεμικό Ναυτικό

3. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Το πρώτο δεν με ενδιέφερε γιατι δεν θέλω να χαθώ με τους φίλους μου και θέλω να κάνω και οικογένεια, άρα το απέκλεισα

Το δεύτερο το απέκλεισα με την μία γιατι δεν γουστάρω τον στρατό

Άρα κυνήγησα το τρίτο και ευτυχώς το έπιασα...

Μην ακούς τις σου λένε οι καθηγητές και προσπάθησε στην τρίτη Λυκείο να ψαχτείς μέσα σου και να κάνεις αυτές τις βασικές και πολυ απλές ερωτήσεις που όμως δύσκολα απαντιούνται.

Δημοσ.

Θα σου πω μια φράση για τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό και αν θες σκέψου την.

Δεν θα έχεις ζωή με αυτό το επάγγελμα.

Έτσι απλά. Εαν είσαι καμμένος (που έτσι μας αποκαλούν!) από τώρα και θες να συνεχίσεις έτσι τότε πήγαινε. Και πάλι δεν θα γίνεις πχ. ο "μεγαλογιατρός". Οι υπολογιστές έχουν απίστευτο αριθμό πεδίων είδικευσης και κάθε χρόνο ο αριθμός δημοσιεύσεων για καινούρια πράγματα είναι τρομερός. Πάντα θα υπάρχει "κάτι" που δεν θα ξέρεις και θα κολλήσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...