Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταλάβατε; Υπογράψτε ΤΩΡΑ όλοι τις κάρτες σας για να σωθεί η χώρα.

Εγώ πάντως τώρα κατάλαβα που υπάρχει το έλλειμμα κριτικής σκέψης στην ελληνική παιδεία...

Τώρα εσύ κοροιδεύεις ενώ καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ.

Εννοώ ότι όταν στην ξένη χώρα που μένω, βγήκα σε ταμείο ανεργίας για λίγο καιρό, όταν έληξε η κάρτα δεν μου την ανανέωναν παρά μόνο όταν θα ξαναείχα σταθερό εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα ούτε που νοιάζονται γι'αυτό.

Εννοώ ότι όταν πρωτοέβγαλα την κάρτα εδώ, ζήτησα πιστωτικό όριο 1.500 ευρώ και ποτέ του δεν ανέβηκε, ενώ όταν είχα της Eurobank στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει από 150.000 δραχμές και είχε καταλήξει στα 5.000 το όριο χωρίς να το ζητήσω, το ανέβαζαν μόνοι τους.

Εννοώ ότι εδώ το πιστωτικό όριο πάει ανάλογα το εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα φίλη με 1.000 μισθό το μήνα η κάρτα της είχε καταλήξει να έχει πιστωτικό όριο 12.000, σχεδόν όσο το ετήσιό της εισόδημα, γιατί δεν την πείραζε την τράπεζα να το μεγαλώνει και δεν υπήρχε νόμος να προστατεύσει τον πολίτη από τα λαμόγια.

Εννοώ ότι εδώ δεν μπορεί κάποιος άλλος ν'αγοράσει κάτι με την πιστωτική κάρτα αλλουνού, ακόμα κι αν είναι σύζυγος, εκτός κι αν έχει επίσημη εξουσιοδότηση μαζί με την ταυτότητα τη δική του και του ατόμου που ανήκει η κάρτα, ενώ στην Ελλάδα δεν είχα κανένα πρόβλημα θυμάμαι ν'αγοράσω με την πιστωτική του φίλου μου τότε.

Εννοώ ότι όταν εδώ πας στην τράπεζα να πάρεις την πιστωτική σου κάρτα, όταν στην δίνει ο υπάλληλος σε υποχρεώνει να την υπογράψεις, ενώ αν θυμάμαι καλά στην Ελλάδα στην στέλνουν με το ταχυδρομείο και κανείς υπάλληλος δεν σε υποχρεώνει να την υπογράψεις. Που η υπογραφή στο πίσω μέρος είναι υποχρεωτική, αλλά προφανώς για άλλους λόγους που βαριέμαι να εξηγώ δεν βάζουν αναγκαστικά τον πελάτη να υπογράψει.

Εννοώ ότι φίλος πίσω στην Ελλάδα θα ξαναψηφίσει (δεν λέω όνομα κόμματος για προφανείς λόγους) γιατί βόλεψαν το παιδί του στην φοιτητική εστία και γλίτωσε 1 χρόνου νοίκια, παρόλο που τους βρίζει όλη μέρα για τα χάλια της χώρας.

Εννοώ ότι εδώ που είμαι αν πας ν'αγοράσεις κάτι και τους πεις να μην σου κόψουν απόδειξη και να στο δώσουν πιο φτηνά, θ'αρχίσουν να γελάνε και θα σου πουν δεν γίνεται κάτι τέτοιο, ενώ στην Ελλάδα ήταν το πιο συνηθισμένο φαινόμενο.

Και πάρα πολλά άλλα που τα ξέρεις καλύτερα από εμένα και βαριέμαι να τα γράφω.

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και αυτό πως συνδέεται με τις υπογραφές στην κάρτα;

Προφανώς και ισχύουν αυτά που λες, πέρα απ τα περί νόμων για να προστατέψουν τον κόσμο απ τα λαμόγια.

Όποιος έχει έστω και την παραμικρή εντύπωση πως η οποιαδήποτε τράπεζα προτείθεται να του χαρίσει έστω και ένα ευρώ και με αυτή τη λογική υπερχρεώνει την πιστωτική του προκαλεί τη μοίρα του και είναι άξιος των συνεπειών.

Δημοσ.

Και αυτό πως συνδέεται με τις υπογραφές στην κάρτα;

Προφανώς και ισχύουν αυτά που λες, πέρα απ τα περί νόμων για να προστατέψουν τον κόσμο απ τα λαμόγια.

Όποιος έχει έστω και την παραμικρή εντύπωση πως η οποιαδήποτε τράπεζα προτείθεται να του χαρίσει έστω και ένα ευρώ και με αυτή τη λογική υπερχρεώνει την πιστωτική του προκαλεί τη μοίρα του και είναι άξιος των συνεπειών.

Η υπογραφή στην κάρτα είναι υποχρεωτική. Προστατεύεται ο κάτοχος ακόμα περισσότερο, γιατί όταν πας ν'αγοράσεις συγκρίνουν την υπογραφή που βάζεις στην απόδειξη με την υπογραφή στο πίσω μέρος, είναι ένα πρόσθετο στο να προστατεύσουν τον πελάτη από μη εξουσιοδοτημένη χρήση της κάρτας του, όπως και από κλεψιά. Επίσης, υπογράφοντας στο πίσω μέρος αποδέχεσαι τους όρους που διέπουν την χρήση της κάρτας. Αν σε περίπτωση χάσεις την κάρτα και την χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος και κάνει αγορές κι εσύ μετά την δηλώσεις ως κλεμμένη, όταν αυτός θα πάει να την ξαναχρησιμοποιήσει θα "χτυπήσει" stolen και ο υπάλληλος του καταστήματος δεν θα την επιστρέψει. Λογικά, ο κλέφτης θα σηκωθεί να φύγει, και η κλεμμένη κάρτα θα καταλήξει στην τράπεζα πάλι. Αν εκεί δουν ότι η κάρτα δεν είναι υπογεγραμμένη, μπορούν άνετα να το χρησιμοποιήσουν και να μην δεχτούν το ότι κλάπηκε και να σε υποχρεώσουν να πληρώσεις τις έξτρα αγορές που έγιναν. Ακραίο σενάριο, αλλά είναι δυνατό να συμβεί. Αν αντίθετα η κάρτα είναι υπογεγραμμένη κι η υπογραφή στην απόδειξη είναι διαφορετική από αυτήν της κάρτας, τότε η ευθύνη πάει στο κατάστημα που έκανε δεχτή τη συναλλαγή.

Όσον αφορά τους νόμους, η πολιτεία έπρεπε να προστατεύσει τον πολίτη από τα τραπεζικά λαμόγια που όλοι μας τα ζήσαμε τέλη του 90 και αρχές της περασμένης δεκαετίας. Εδώ και να θέλει η τράπεζα να σου αυξήσει το πιστωτικό όριο, πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να υπογράψεις εσύ ότι δέχεσαι. Επίσης συμφωνα με τον νόμο, το πιστωτικό σου όριο μπορεί να φτάνει μέχρι κάποιο ποσοστό του ετήσιού σου εισοδήματος, ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε τέτοιος νόμος να προστατεύει τον πολίτη. Σίγουρα, ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του και των επιλογών του, αλλά υπάρχουν κι οι αδαείς, υπάρχουν κι οι ευκολόπιστοι, και οι βλάκες, και όσοι δεν γνωρίζουν καλά. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τον πολίτη πάντα, γι'αυτό θεσπίζει νόμους. Στην Ελλάδα άφησαν τον πολίτη στο έρμαιο των τραπεζών, οι οποίες γέμισαν τον κόσμο με πιστωτικές κάρτες και με δάνεια.

Ακόμα θυμάμαι ένα τηλέφωνο που είχα από την Εθνική τράπεζα. Όταν ήμουν μικρή, μού είχε ανοίξει η μητέρα μου λογαριασμό, ελάχιστα χρήματα, τα οποία τα τράβηξα όταν έγινα 18. Άφησα κάτι ψιλά, ίσα ίσα να μην κλείσει ο λογαριασμός, γιατί είχα την εντύπωση ότι θα τα ξαναέβαζα πίσω. Πέρασαν 2-3 χρόνια, και χτυπάει το τηλέφωνο από την Εθνική (άλλες τράπεζες το είχαν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς και δεν περίμεναν να έχεις λογαριαμό εκεί, και στο άσχετο σε έβρισκαν). Τέλος πάντων, μου λέει η υπάλληλος, είστε πελάτης της τράπεζάς μας εδώ και 15 χρόνια, και για την πολύ καλή μας συνεργασία σας προσφέρουμε μία πιστωτική κάρτα (λες και μου την έκαναν δώρο). Ποια καλή συνεργασία ρε, της λέω, τα ελάχιστα λεφτά που μου έβαλε η μάνα μου πριν χρόνια και τα τράβηξα εγώ; Άντε να βρείτε κανένα άλλο κορόιδο.. Και πριν την Εθνική, είχα ήδη άλλα τηλεφωνήματα κι από άλλες τράπεζες, όπως κι από τη Eurobank, δεν τους έφτανε η visa που είχα, ήθελαν να με φορτώσουν και με mastercard, και να μου πούνε και για τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού δάνειου. Και προφανώς όχι μόνο σ'εμένα. Πού το κράτος να προστατεύσει τον πολίτη μου λες; Γιατί εδώ υπάρχει νομοθεσία και δεν τα κάνουν οι τράπεζες και στην Ελλάδα φόρτωσαν και υπερχρέωσαν τον κόσμο;

Δημοσ.

Σου ξαναλέω, δεν "φόρτωσαν και υπερχρέωσαν τον κόσμο", ο κόσμος φορτώθηκε και υπερχρεώθηκε. Εγώ και η οικογενειά μου, για παράδειγμα, γιατί δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα; Τόσο πονηροί είμαστε εμείς ή βλέπαμε το μέλλον; Απλά είναι τα πράγματα.

Δημοσ.

Σου ξαναλέω, δεν "φόρτωσαν και υπερχρέωσαν τον κόσμο", ο κόσμος φορτώθηκε και υπερχρεώθηκε. Εγώ και η οικογενειά μου, για παράδειγμα, γιατί δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα; Τόσο πονηροί είμαστε εμείς ή βλέπαμε το μέλλον; Απλά είναι τα πράγματα.

Ούτε πονηροί είστε, ούτε βλέπετε το μέλλον. Να το πω ωμά; Απλά δεν είστε βλάκες. Παρόλ'αυτά, το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει τον πολίτη από τους πονηρούς, που πάνε να εκμεταλλευτούν αυτούς που δεν ξέρουν. Δεν μπορεί εμένα να με παρενοχλεί η τράπεζα και να μου πουλάει φούμαρα ότι μου κάνει δώρο πιστωτική κάρτα για την πολύ καλή μας συνεργασία και να μην μπορώ εγώ να το καταγγείλω κάπου και να βρω το δίκιο μου. Σου λέω για τη δική μου περίπτωση που δεν την δέχτηκα την πιστωτική, παρόλ'αυτά με ψέμματα βασικά πήγαν να μου φορτώσουν κάρτα. Και με παρενόχλησαν τηλεφωνικά, χώρια που μου χάλασαν τον ύπνο γιατί δούλευα βράδυ και με ξύπνησαν ανεβάζοντάς μου το αίμα στο κεφάλι.

Δεν μπορεί εγώ να υπογράφω και να κάνω δεχτή την αίτησή μου για πιστωτική κάρτα ορίου πχ 2.000 ευρώ, κι επειδή έτσι της κάπνισε της τράπεζας να μου ανεβάζει το όριο στα 4.000 χωρίς να το ζητήσω. Και όταν χάνω τον χρόνο μου για να τους πάρω τηλέφωνο (και τα λεφτά μου για το τηλεφώνημα) να μου λένε "πρέπει να περάσετε από το κατάστημα να δηλώσετε ότι θέλετε να μειωθεί το πιστωτικό όριο" και να είμαι υποχρεωμένη να χάσω κι άλλον προσωπικό μου χρόνο για δική τους μαμακία. Χώρια που αν δουλεύω μέρα θα πρέπει να ζητήσω και άδεια από τη δουλειά, οπότε να χάσω και μεροκάματο επειδή ανέβασαν το πιστωτικό μου όριο χωρίς να το ζητήσω εγώ, επειδή το αποφάσισαν αυτοί εν αγνοία μου και ΧΩΡΙΣ την συγκατάθεσή μου. Και να μην υπάρχει νόμος να με προστατεύει από τέτοιες λαμογιές, γιατί για λαμογιές πρόκειται.

Δημοσ.

Δηλαδή εσύ (γενικώς μιλάω) δε μπορείς ρε αδερφέ να έχεις μια κάρτα και να μη την φτάνεις κάθε μήνα στο όριο;

Αν θες να κάνεις μια αγορά της τάξης των 500€, τι σε ενδιαφέρει αν η κάρτα σου έχει όριο 1000€ η 10000000€;

Σε πατάει κανείς στο σβέρκο να την κάνεις τηλεκάρτα;

Δημοσ.

Έχουμε ξεφύγει κάπως από το αρχικό ποστ. Και κοπελιά δεν καταλαβαίνω την εμμονή σου με την υπογραφή πίσω στην κάρτα, παλιά είχε νόημα, τα τελευταία χρόνια όμως που σε κάθε συναλλαγή με κάρτα ο υπάλληλος υποχρεούται να σου ζητήσει ταυτότητα, η ταυτοποίηση γίνεται έτσι. Και η ταυτότητα πλαστογραφειται ποιο δύσκολα απ'οτι μια υπογραφή. Από κει και πέρα ο οδηγός ή ο υπάλληλος αρκεί να τσεκάρει το μπρος μέρος της κάρτας που έχει το όνομα με το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητα και είναι οκ.

Δημοσ.

θα συμφωνήσω με gigisoni

Η υπογραφή πίσω από την κάρτα (και οποιαδήποτε κάρτα) στο καθορισμένο σημείο, είναι υποχρεωτική ώστε η κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδιαλαγές. Και φυσικά για την προστασία του κατόχου σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας.

Το να το εξηγούμε δύο άνθρωποι, να το απαιτεί η τράπεζα με το έγγραφό που στο στείλανε, και να μην το καταλαβαίνει κάποιος, μάλλον υπάρχει πρόβλημα.......

Στο Heathrow η αδελφή της μάνας μου, έξι χρόνια τώρα ακόμα να ξεπεράσει το γεγονός ότι την συλλάβανε γιατί δεν είχε υπογεγραμένη την πιστωτική της (Ελληνική) όταν πήγε να την χρησιμοποιήσει εκεί. Γι αυτή ήταν απόλυτα φυσιολογικό. Για το μαγαζί και τις αρχές όχι. Γι αυτό την συλλάβανε ώστε να επιβεβαιώσουν ότι είναι ο κάτοχος της κάρτας και όχι απατεώνας.

Παρόλα αυτά και την πτήση της έχασε, και δεν μπορούσε να εξηγήσει στους αστυνομικούς τίποτα γιατί δεν ξέρει Αγγλικά. Και χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε να αποδείξουμε ότι δεν είναι ελέφαντας, με αρκετά τηλέφωνα στην τράπεζα που ευτυχώς λόγο ώρας ήταν ανοιχτά στην Ελλάδα.

Δημοσ.

Δεν νομίζω να μίλησε κανείς για Αγγλία φίλε μου, προσπάθησε να διαβάζεις τι γράφω. Στην Αγγλία δεν υπάρχει η έννοια της ταυτότητας, οπότε η ταυτοποίηση γινότανε με την υπογραφή (και τώρα δεν ξέρω μπορεί να χρησιμοποιούν και το pin επάνω στο μηχάνημα της χρέωσης). Για να καταλάβεις, εγώ σαν φοιτητής, είχα χρησιμοποιήσει αρκετές φορές την πιστωτική του συγκατοίκου μου σε ψώνια στο σούπερμάρκετ -και ο συγκάτοικος την δικιά μου- αφού για να πλαστογραφήσεις (να αντιγράψεις αν θες) μια υπογραφή δεν είναι και το ποιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.

Στην Ελλάδα όμως εδώ και κάποια χρόνια, οι τράπεζες ζητούν απο τον υπάλληλο που θα κάνει χρέωση της κάρτας να κάνει ταυτοποίηση του κατόχου μέσω της ταυτότητάς του. Σε όλες μου τις συναλλαγές μου ζητούν ταυτότητα, αν για κάποιο λόγο αμφισβητήσω κάποια χρέωση (οffline) τότε τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο υπάλληλος που έκανε την χρέωση, γιατί και ο εργοδότης του, αλλά και η τράπεζα που του δίνει το μηχάνημα για να χρεώνει, θεωρεί οτι έκανε ταυτοποίηση.

Εγώ προσωπικά υπογραφή στην κάρτα μου, βάζω μόνο όταν είναι να φύγω για εξωτερικό.

Δημοσ.

Κανένας υπάλληλος σε κανένα μαγαζί δεν μπορεί να σ'αναγκάσει να του δώσεις την ταυτότητα για να πιστοποιήσει ότι είσαι εσύ ο κάτοχος της κάρτας. Διάβασε το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει με την τράπεζα για την έκδοση της πιστωτικής σου κάρτας. Λέει πουθενά ότι πρέπει να παρουσιάζεις την ταυτότητά σου όταν σου ζητείται; Από ό,τι γνωρίζω, μόνο αστυνομικός μπορεί να σε υποχρεώσει να δείξεις την ταυτότητά σου. Από την άλλη, μπορείς να καταγγείλεις κατάστημα που σου αρνήθηκε αγορά προιόντος γιατί δεν έδειξες την ταυτότητά σου. Το κατάστημα υπογράφει σύμβαση με την τράπεζα που λέει μέσα ότι δεν μπορεί να ζητήσει την ταυτότητα του πελάτη. Είναι γραμμένο στους όρους συμφωνίας του εμπόρου με την τράπεζα.

Τώρα γιατί το κάνουν, γιατί έχουν γίνει πολλά και ζητούν τα στοιχεία για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ίσως κι οι ίδιες οι τράπεζες να το ζητούν από τους καταστηματάρχες, αλλά ποτέ εγγράφως. Είναι παράνομο να σου ζητούν την ταυτότητα. Κανονικά η ταυτοποίηση του πελάτη γίνεται με την υπογραφή του στην απόδειξη, που συγκρίνεται με την υπογραφή στο πίσω μέρος. Και τον τελευταίο καιρό (στην Ελλάδα τουλάχιστον, γιατί στην Ευρώπη ισχύει εδώ και χρόνια), το PIN της πιστωτικής κάρτας είναι απαραίτητο για αγορές. Η πιστωτική μου κάρτα κάθε φορά που την "χτυπάει" ο υπάλληλος σε αγορές μου, ζητάει να πληκτρολογήσω και το PIN το οποίο θεωρείται η ηλεκτρονική υπογραφή του πελάτη.

Παρόλ'αυτά, η υπογραφή σου στο πίσω μέρος της πιστωτικής κάρτας είναι υποχρεωτική. Διάβασε τους όρους που έχεις υπογράψει με την τράπεζα. Και ούτε λέει πουθενά "όταν φεύγεις στο εξωτερικό είναι υποχρεωτικό, στην Ελλάδα κάνε ό,τι θέλεις". Αν ακόμα δεν μπορείς να το καταλάβεις, ενώ δύο άτομα στο έχουν ήδη εξηγήσει και το έχεις και γραμμένο στα χαρτιά που έχεις υπογράψει και συμφωνήσει στους όρους με την τράπεζα, internet έχεις, υπολογιστή έχεις, χρήστης του 2003 είσαι οπότε δεν μιλάω με 12χρονο, αγγλικά αφού ήσουν φοιτητής πάνω κάτω θα γνωρίζεις, αν όχι google translate, το google το γνωρίζεις, κάτσε και ψάξε αν είσαι υποχρεωμένος ή όχι να υπογράψεις την κάρτα σου και γιατί. Και όχι άρθρα, πήγαινε στα επίσημα site της visa και mastercard και των τραπεζών να δεις τι λένε. Στείλ'τους και κανά email. Δεν θα χάσω εγώ από τον χρόνο μου να σου δώσω τα links και να σου αποδείξω τα αυτονόητα, δική σου δουλειά και υποχρέωση είναι. Αν παρόλ'αυτά δεν θέλεις να καταλάβεις ακόμα, εγώ δεν έχω άλλο χρόνο ν'ασχολούμαι μαζί σου. Ελπίζω να μην μπλέξεις ποτέ επειδή δεν έχεις υπογράψει την κάρτα σου, κι αν τύχει, καλά ξεμπερδέματα.

Με την ταυτότητα δεν έχω κανένα πρόβλημα να την δει κανείς άλλα ρε παιδια να πάρει την πιστωτικη μου και να την κοιτάει για κανα λεπτό μπρος πίσω, δηλαδη με άλλα λόγια μου έκλεψε την πιστωτικη, θα μπορούσε να παει σπίτι και να με χρεωσει και να τρέχω εγω να ακυρωνω τις παραγγελίες του. Το τονίζω πως κοιταξε και πίσω την κάρτα (CCV).

Συγγνώμη, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει ακόμα αυτό το ηλίθιο σύστημα; Γιατί εγώ κάθε φορά που χρησιμοποιώ την πιστωτική μου για αγορές μέσω ίντερνετ, εκτός από το νούμερο της κάρτας, το CCV και τα στοιχεία μου, στη συνέχεια είτε οδηγούμαι στο e-banking της τράπεζάς μου για να ολοκληρώσω εκεί τη συναλλαγή (κι εκεί χρειάζεται και ηλεκτρονικό μηχανηματάκι που σου έχει δώσει η τράπεζα, όπως και η ίδια η κάρτα και το PIN της για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή), είτε οδηγούμαι σε ηλεκτρονική σελίδα της τράπεζας που ζητάει να πληκτρολογήσω την απάντηση σε ερώτηση που έχω διαλέξει εγώ. Οι ελληνικές τράπεζες ακόμα δεν το έχουν εφαρμόσει αυτό;

Άντε καλά.....

Δημοσ.

Όταν έδινες (αν έδωσες) πανελλήνιες, υπήρχε αστυνομικός στην αιθουσα για να σου κάνει ταυτοποίηση? Ή μήπως την έδειξες κανονικά στον καθηγητή που έκανε επιτήρηση?

Όταν κάνεις check in στο αεροδρόμιο σου φέρνουν αστυνομικό για να σου κάνει την ταυτοποίηση ή στην κάνει η/ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας.

Έχω και άλλα παραδείγματα αν θες...

http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,37021&_dad=portal&_schema=PORTAL

Δημοσ.

timour21, όταν εσύ έδινες πανελλήνιες ζήτησες από τους επιτηρητές να σου δείξουν την εξουσιοδότησή που είχαν και δεν το έκαναν;

Στο αεροδρόμιο, φαντάζομαι μιλάς για το check-in, όχι για τον έλεγχο διαβατηρίων/ταυτοτήτων που γίνεται από μπατσέους, και πάλι νομίζω πως έχουν εξουσιοδότηση. Εκεί γίνεται και χάριν ευκολίας. Φαντάσου να πήγαινε η κυρα-Θανάσω στο Heathrow και να ήθελε να βγάλει άκρη με τον υπάλληλο της αεροπορικής...

Δημοσ.

Όταν έδινες (αν έδωσες) πανελλήνιες, υπήρχε αστυνομικός στην αιθουσα για να σου κάνει ταυτοποίηση? Ή μήπως την έδειξες κανονικά στον καθηγητή που έκανε επιτήρηση?

Όταν κάνεις check in στο αεροδρόμιο σου φέρνουν αστυνομικό για να σου κάνει την ταυτοποίηση ή στην κάνει η/ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας.

Έχω και άλλα παραδείγματα αν θες...

http://www.dpa.gr/portal/page?_pageid=33,37021&_dad=portal&_schema=PORTAL

Κι αυτό τι πάει να πει ότι μπορεί ο καθένας να σου ζητήσει τα στοιχεία σου; Οι καθηγητές στις πανελλαδικές είναι καλυμμένοι γιατί τους καλύπτει ο νόμος ότι ΠΡΕΠΕΙ να ζητούν την ταυτότητα του μαθητή για την ταυτοποίησή του. Το ίδιο κι οι υπάλληλοι στο αεροδρόμιο. Η σύμβαση που υπογράφουν οι έμποροι με τις τράπεζες γράφει μέσα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ζητούν την ταυτότητα του πελάτη, μπορείς να το καταλάβεις αυτό;

Όσο για το link που μου έδωσες, ξέρεις να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Ξέρεις την διαφορά της λέξης "θεμιτός" με την λέξη "υποχρεωτικός"; Αν όχι, Μπαμπινιώτης. Και δες ότι στην ερώτηση λέει "αν είμαι υποχρεωμένος" και η απάντηση λέει ότι "είναι θεμιτό".

Δεν πρόκειται να χάσω άλλον από τον χρόνο μου μαζί σου.

Δημοσ.

timour21, όταν εσύ έδινες πανελλήνιες ζήτησες από τους επιτηρητές να σου δείξουν την εξουσιοδότησή που είχαν και δεν το έκαναν;

Στο αεροδρόμιο, φαντάζομαι μιλάς για το check-in, όχι για τον έλεγχο διαβατηρίων/ταυτοτήτων που γίνεται από μπατσέους, και πάλι νομίζω πως έχουν εξουσιοδότηση. Εκεί γίνεται και χάριν ευκολίας. Φαντάσου να πήγαινε η κυρα-Θανάσω στο Heathrow και να ήθελε να βγάλει άκρη με τον υπάλληλο της αεροπορικής...

Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι, οτι τα παραπάνω τα είπα ως απάντηση στο "Από ό,τι γνωρίζω, μόνο αστυνομικός μπορεί να σε υποχρεώσει να δείξεις την ταυτότητά σου."

Μην κολλήσουμε στο "υποχρεώσει", αν στο check in (και δεν χρειάζεται να φαντάζεσαι, είναι ξεκάθαρο γιατί μιλάω -αναφέρω κιόλας- check in), αρνηθείς να δώσεις ταυτότητα/διαβατήριο απλά δεν πέρνεις θέση. Οπως και στο κατάστημα μπορείς να αρνηθείς να δώσεις την ταυτότητά σου, αλλά και ο υπάλληλος μπορεί να αρνηθεί να σου κάνει χρέωση της κάρτας σου.

Δημοσ.

Σορρυ αδερφέ, δεν το πρόσεξα ότι έγραφες για το check in. Το θέμα είναι ότι πρέπει και αυτοί να έχουν εξουσιοδότηση-υποχρέωση απ το νόμο να το τσεκάρουν

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...