Timour21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Κι αυτό τι πάει να πει ότι μπορεί ο καθένας να σου ζητήσει τα στοιχεία σου; Οι καθηγητές στις πανελλαδικές είναι καλυμμένοι γιατί τους καλύπτει ο νόμος ότι ΠΡΕΠΕΙ να ζητούν την ταυτότητα του μαθητή για την ταυτοποίησή του. Το ίδιο κι οι υπάλληλοι στο αεροδρόμιο. Η σύμβαση που υπογράφουν οι έμποροι με τις τράπεζες γράφει μέσα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ζητούν την ταυτότητα του πελάτη, μπορείς να το καταλάβεις αυτό; Όσο για το link που μου έδωσες, ξέρεις να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις; Ξέρεις την διαφορά της λέξης "θεμιτός" με την λέξη "υποχρεωτικός"; Αν όχι, Μπαμπινιώτης. Δεν πρόκειται να χάσω άλλον από τον χρόνο μου μαζί σου. Α. Δεν σου ζήτησε κανείς να χάσεις χρόνο μαζί μου. Μην το λες και το ξαναλές κουράζεις. Β. Δεν μίλησα για υποχρεωτικό. Διάβασε και το άλλο μήνυμά μου για να το καταλάβεις. Έχεις δικαίωμα να αρνηθείς, όπως έχει μετά και ο άλλος δικαίωμα να μην σε εξυπηρετήσει αν δεν προχωρήσει σε ταυτοποίηση. Γίνομαι κατανοητός ή να προχωρήσω σε flowcharts? Γ. Έχεις καποια σύμβαση τράπεζας με έμπορο πρόχειρη για να παραθέσεις? Όχι γιατι σε αμφισβητώ, αλλά γιατί θέλω να το διαβάσω και εγώ ο ίδιος.
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι, οτι τα παραπάνω τα είπα ως απάντηση στο "Από ό,τι γνωρίζω, μόνο αστυνομικός μπορεί να σε υποχρεώσει να δείξεις την ταυτότητά σου." Μιλούσα για καθημερινές συνθήκες, όχι για ιδιαίτερες καταστάσεις όπως πανελλαδικές, αεροδρόμια, κτλ, Τέλος πάντων, λάθος διατύπωσή μου. Α. Δεν σου ζήτησε κανείς να χάσεις χρόνο μαζί μου. Μην το λες και το ξαναλές κουράζεις. Β. Δεν μίλησα για υποχρεωτικό. Διάβασε και το άλλο μήνυμά μου για να το καταλάβεις. Έχεις δικαίωμα να αρνηθείς, όπως έχει μετά και ο άλλος δικαίωμα να μην σε εξυπηρετήσει αν δεν προχωρήσει σε ταυτοποίηση. Γίνομαι κατανοητός ή να προχωρήσω σε flowcharts? Γ. Έχεις καποια σύμβαση τράπεζας με έμπορο πρόχειρη για να παραθέσεις? Όχι γιατι σε αμφισβητώ, αλλά γιατί θέλω να το διαβάσω και εγώ ο ίδιος. Α. Μου απαντάς και γράφεις ανακρίβειες. Β. και Γ, ταυτόχρονα. Δεν θα το ξαναπώ, είναι στους όρους που υπογράφει ο έμπορος με την τράπεζα. Σύμβαση δεν έχω, γιατί ο μπαμπάς μου έχει βγει στην σύνταξη. Αλλά την είχα διαβάσει την σύμβαση που είχε υπογράψει με την τράπεζα όταν το είχε το μαγαζί και είχε προμηθευτεί μηχανηματάκι για συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών. Αν ακόμα δεν πιστεύεις, το ίντερνετ είναι η λύση. Ψάξτο, εγώ το έχω διαβάσει με τα μάτια μου.
Vaggos02 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Για να σου ζητάει να του το δείξεις σημαίνει ότι έψαξε και δε το βρήκε. Μπορείς να μας το δείξεις, μιας και ούτε εγώ βρήκα κάτι;
Timour21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Bασικά το ψάχνω και δεν το βρίσκω, και επειδή σε βλέπω πολύ σίγουρη, γι'αυτό σου ζητάω να παραθέσεις κάτι... Λοιπόν εδώ http://www.cyberlaw.gr/node/89 βρήκα αυτό "Θέλω να προβώ σε αγορές μέσω του διαδικτύου, αλλά φοβάμαι να χρησιμοποιήσω την πιστωτική μου κάρτα. Διασφαλίζομαι με κάποιο τρόπο; Απάντηση: Ο βασικότερος κίνδυνος στις πληρωμές με πιστωτική κάρτα μέσω του διαδικτύου είναι η κλοπή των στοιχείων της κάρτας και η παράνομη χρήση τους από τρίτον. Όταν χρησιμοποιούμε την πιστωτική μας κάρτα παρουσιαζόμενοι αυτοπροσώπως σε ένα κατάστημα, ο κίνδυνος απώλειας των στοιχείων της κάρτας μας ή της παράνομης συναλλαγής με αυτήν είναι μικρός, γιατί η κάρτα χρεώνεται μετά από έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων μας με αυτά της ταυτότητάς μας. " Η τελευταία πρόταση έχει όλο το ζουμί. Δικηγόρος και να αναφέρει κατι παράνομο (ή έστω κάτι που δεν προβλέπεται)? Με βάζει σε σκέψεις όπως καταλαβαίνεις...
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Λοιπόν, αν ήμουν στην Ελλάδα ειλικρινά θα πήγαινα σε μία τράπεζα και θα ζητούσα να μου δώσουν τους όρους χρήσης και τις υποχρεώσεις για χρήση τερματικού μηχανήματος. Δυστυχώς δεν είμαι, και όσο έχω ψιλοψάξει δεν έχω βρει σε ελληνική τράπεζα την σύμβαση εμπόρου με την τράπεζα. Δίνουν τηλέφωνα για περισσότερες πληροφορίες, δεν δίνουν τις συμβάσεις στις ηλεκτρονικές τους σελίδες. Αυτό που έχω βρει, είναι http://www.efpolis.gr/el/erothseis-apanthseis/827-faq-prosopika-dedomena.html Προσωπικά Δεδομένα Όταν πληρώνω τα ψώνια μου με πιστωτική κάρτα είναι σωστό το κατάστημα να μου ζητά την αστυνομική μου ταυτότητα; Ναι, διότι έτσι: αποτρέπει τη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας από τρίτο πρόσωπο σε περίπτωση που την έχετε χάσει ή σας την έχουν κλέψει και ελαχιστοποιεί την ζημία που - ενδεχομένως - θα υποστείτε. Δείτε ότι ρωτάει αν είναι σωστό και απαντάει ναι. Η ερώτηση είναι διπλωματικά γραμμένη, δεν λέει αν είναι υποχρεωτικό και να απαντήσει ναι, είναι υποχρεωτικό, κάτι που θα έπρεπε αν ήταν έτσι ο νόμος. Επίσης από το ίδιο site http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=49 Λέει με λίγα λόγια ότι επειδή έχουν γίνει πολλά και έχουν πάρα πολλές καταγγελίες με κλοπές πιστωτικών καρτών, θεωρεί ότι η πρακτική να ζητούν τα καταστήματα την αστυνομική ταυτότητα είναι προς όφελος του πολίτη και προς εξασφάλιση των δικαιωμάτων του κι ότι δεν γίνεται με σκοπό την κλοπή των προσωπικών δεδομένων του πολίτη. ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. EDIT Συγγνώμη ρε παιδιά, γιατί το παίρνουμε ανάποδα το θέμα; Όλοι μας έχουμε τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με την τράπεζα για χορήγηση πιστωτικής κάρτας. Λέει πουθενά ότι ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να επιδεικνύει την αστυνομική του ταυτότητα για επιβεβαίωση ταυτοποίησης; Γιατί εγώ μόλις διάβασα τους όρους και τις υποχρεώσεις που έχω σαν πελάτης της δικής μου τράπεζας και πουθενά δεν το γράφει αυτό. Οι δικές σας συμβάσεις με ελληνικές τράπεζες τι γράφουν;
Timour21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Η ερώτηση/απάντηση είναι διπλωματικά έτσι γραμμένη πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμος, ούτε καν υποχρέωση να δείχνεις την ταυτότητά σου σε κάθε τυχάρπαστο που θα σου την ζητήσει. Έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς, όπως όμως έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί και ο υπάλληλος να προχωρήσει στην συναλλαγή, αν δεν προχωρήσει σε ταυτοποίηση, διότι αν γίνει η συναλλαγή, και γω μετά απο κάποιες μέρες ΔΕΝ την αναγνωρίσω στην τράπεζα, ο έμπορος (και κατ'επέκταση ο υπάλληλος) θα αναγκαστεί να καλύψει την τρύπα απο την τσέπη του. Έχει τύχει να αρνηθούν στον βασιλόπουλο να μου κάνουν χρέωση επειδή δεν είχα ταυτότητα μαζί μου. Και το δέχτηκα, κατα κύριο λόγο γιατί αυτό το μέτρο είναι για να προστατέψει (εκτός απο τον έμπορο) και εμένα. Εκτός των άλλων, ένα απλό search να κάνει κανείς χρησιμοποιώντας σαν keywords "πιστωτική" και "ταυτότητα" θα του βγάλει στα αποτελέσματα 10άδες μαγαζιά που λένε οτι μαζί με την πιστωτική θα πρέπει να δείξεις και ταυτότητα... Αν ήταν παράνομο, δεν νομίζω να το έγραφαν τόσοι πολλοί...
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Η ερώτηση/απάντηση είναι διπλωματικά έτσι γραμμένη πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμος, ούτε καν υποχρέωση να δείχνεις την ταυτότητά σου σε κάθε τυχάρπαστο που θα σου την ζητήσει. Έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς, όπως όμως έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί και ο υπάλληλος να προχωρήσει στην συναλλαγή, αν δεν προχωρήσει σε ταυτοποίηση, διότι αν γίνει η συναλλαγή, και γω μετά απο κάποιες μέρες ΔΕΝ την αναγνωρίσω στην τράπεζα, ο έμπορος (και κατ'επέκταση ο υπάλληλος) θα αναγκαστεί να καλύψει την τρύπα απο την τσέπη του. Έχει τύχει να αρνηθούν στον βασιλόπουλο να μου κάνουν χρέωση επειδή δεν είχα ταυτότητα μαζί μου. Και το δέχτηκα, κατα κύριο λόγο γιατί αυτό το μέτρο είναι για να προστατέψει (εκτός απο τον έμπορο) και εμένα. Κι εγώ πάλι θα σου απαντήσω ότι μέσα στους όρους χρήσης του τερματικού μηχανήματος ήταν ότι ο έμπορος δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει την ταυτότητα του πελάτη. Το έχω διαβάσει. Αν το έχουν αλλάξει ή το έχουν κάπως τροποποιήσει, θα σε γελάσω, πάντως το 2001 αυτό έλεγε η σύμβαση. Σε ξένα sites (αλλά εντάξει εκεί ισχύουν ξένες νομοθεσίες) έχω βρει να λένε ότι απαγορεύεται, δεν βρίσκω κάτι στα ελληνικά. Πήγαινε την Δευτέρα ή όποτε έχεις χρόνο και ζήτα από μία τράπεζα να σου εκτυπώσουν τους όρους χρήσης και τις υποχρεώσεις για χρήση τερματικού μηχανήματος. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος, εκτός κι αν τύχει να διαβάσει το thread κάποιος που έχει τερματικό μηχάνημα στην εργασία του και πει τι γράφει η σύμβαση που έχει υπογράψει. Εκτός των άλλων, ένα απλό search να κάνει κανείς χρησιμοποιώντας σαν keywords "πιστωτική" και "ταυτότητα" θα του βγάλει στα αποτελέσματα 10άδες μαγαζιά που λένε οτι μαζί με την πιστωτική θα πρέπει να δείξεις και ταυτότητα...Αν ήταν παράνομο, δεν νομίζω να το έγραφαν τόσοι πολλοί... Είναι παράνομο και διέπεται από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Παρόλ'αυτά, από όσο φαίνεται, γίνεται ανεκτό στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν θεσπίσει οι τράπεζες έξτρα τρόπους διασφάλισης του πολίτη και προστασίας του από κλοπές, όπως το PIN, ή το να ζητάνε έξτρα στοιχεία για online αγορές όπως έχω περιγράψει σε προηγούμενό μου post:
Timour21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Κι εγώ πάλι θα σου απαντήσω ότι μέσα στους όρους χρήσης του τερματικού μηχανήματος ήταν ότι ο έμπορος δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει την ταυτότητα του πελάτη. Το έχω διαβάσει. Αν το έχουν αλλάξει ή το έχουν κάπως τροποποιήσει, θα σε γελάσω, πάντως το 2001 αυτό έλεγε η σύμβαση. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν οτι αυτά που διάβαζες το 2001 ενδέχεται να έχουν αλλάξει. Με πάρα πολύ μεγάλη επιφύλαξη θα πω οτι η συγκεκριμένη "συνήθεια" (ας την πούμε) άρχισε να εφαρμόζεται γύρω στο 2003-2005, επιφυλάσομαι όμως γιατί δεν θυμάμαι με σιγουριά.
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Από τον μεσολαβητή τραπεζικών επενδυτικών υπηρεσιών http://www.bank-invest-omb.gr/odig-sust.html Ο κάτοχος θα πρέπει να διευκολύνει τον εντεταλμένο υπάλληλο της επιχείρησης, επιδεικνύοντας το δελτίο της αστυνομικής του ταυτότητας. Ο έλεγχος αυτός διασφαλίζει τη συναλλαγή. Όπου κι αν το έχω ψάξει, εγώ προσωπικά δεν έχω βρει κάπου να λέει ότι είναι υποχρεωτικό και αναγκαστικό. Παντού βλέπω να "δικαιολογούν" την επιχείρηση τονίζοντας ότι το κάνει για περαιτέρω διασφάλιση του πελάτη από κλοπή της κιάρτας του. Οπότε ναι, είναι ανεκτό στην Ελλάδα γιατί οι τράπεζες, από όσο κατάλαβα στο ψάξιμο που έκανα, μόλις πέρσυ άρχισαν να εφαρμόζουν το σύστημα ηλεκτρονικής υπογραφής με το PIN της κάρτας, αλλά και πάλι τα ειδικά αυτά τερματικά μηχανήματα δεν τα έχουν προμηθευτεί όλοι οι έμποροι, ούτε όλες οι πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει smart. http://www.hba.gr/pin/
Doug21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Φίλε μου αυτό είναι τακτική των κούριερ και όχι του καταστήματος. Δηλαδή πάντα όταν κάνεις αγορά με πιστωτική, από οποιοδήποτε κατάστημα, ο κούριερ είναι υποχρεωμένος να ελέγξει την κάρτα για να δει ότι όντως είναι δική σου. Κανονικά πρέπει να μιλήσεις με το κατάστημα κούριερ που σου παρέδωσε το δέμα. δε υπαρχει κατι τετοιο που λες. Κανεις κουριερ δεν εχει τετοιο δικαιωμα. Την πιστωτικη μπορει να την δει ΜΟΝΟ το καταστημα απο το οποιο αγορασες κι οχι ο καθε ασχετος κουριερ.
Timour21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Όπου κι αν το έχω ψάξει, εγώ προσωπικά δεν έχω βρει κάπου να λέει ότι είναι υποχρεωτικό και αναγκαστικό. Προσπάθησε να απαγκιστρωθείς απο το υποχρεωτικό και αναγκαστικό. Είναι πολύ λίγα τα πράγματα τα οποία είναι υποχρεωτικά στη ζωή. Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε επιλογές. Επιλογή σου λοιπόν να δείξεις (ή μη) την ταυτοτητά σου, επιλογή και του εμπόρου αν θα σε εμπιστευτεί και θα πραγματοποιήσει την συναλλαγή χωρίς την ταυτότητά σου, επιλογή σου να πληρώσεις με μετρητά ή και επιλογή σου αν θες να μην ξαναπατήσεις στο μαγαζί του εν λόγω εμπόρου. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να δει την ταυτότητά μου, παρά τα 3 ψηφία του CCV.
viper2005 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 εγω προσωπικα θα τον εστελνα απο εκει που ηρθε και θα ψωνιζα απο αλλου...
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Προσπάθησε να απαγκιστρωθείς απο το υποχρεωτικό και αναγκαστικό. Είναι πολύ λίγα τα πράγματα τα οποία είναι υποχρεωτικά στη ζωή. Για όλα τα υπόλοιπα έχουμε επιλογές. Επιλογή σου λοιπόν να δείξεις (ή μη) την ταυτοτητά σου, επιλογή και του εμπόρου αν θα σε εμπιστευτεί και θα πραγματοποιήσει την συναλλαγή χωρίς την ταυτότητά σου, επιλογή σου να πληρώσεις με μετρητά ή και επιλογή σου αν θες να μην ξαναπατήσεις στο μαγαζί του εν λόγω εμπόρου. Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να δει την ταυτότητά μου, παρά τα 3 ψηφία του CCV. Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι ότι είναι υποχρεωτικό να είναι υπογεγραμμένη η κάρτα σου. Είναι υποχρεωτικό να συγκριθεί η υπογραφή στην κάρτα με την υπογραφή στην απόδειξη όταν δεν απαιτείται το PIN της. Είναι επιλογή σου να γράψεις πίσω στην κάρτα PLEASE CHECK ID ζητώντας έξτρα ασφάλεια. Είναι επιλογή σου να καταγγείλεις το κατάστημα και τον υπάλληλο που σου αρνήθηκε αγορά επειδή δεν του έδειξες την ταυτότητά σου, παρόλο που η υπογραφή σου είναι ίδια (άσχετα αν στην Ελλάδα κάνουν τα στραβά μάτια και δεν το εφαρμόζουν γιατί είναι ανίκανοι). Τα 3 ψηφία του CCV έχουν ενσωματωθεί για έξτρα ασφάλεια, περισσότερα που πρέπει να θυμάται κάποιος μαζί με άλλα στοιχεία ασφάλειας, αλλά προφανώς οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν την πολυτέλεια να προσθέσουν (πχ PIN, αναγκαστική διανομή μηχανημάτων CARD READER στον κάθε πελάτη, ερώτηση και απάντηση custom secret question στις Online συναλλαγές, κτλ). Ανετότατα σου δίνω τον αριθμό της κάρτας μου και το CCV της μαζί με την ημερομηνία λήξης της κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις καμία συναλλαγή γιατί δεν έχεις στα χέρια σου ούτε το card reader που έχω εγώ, ούτε το PIN της γνωρίζεις, ούτε την ίδια την κάρτα μου έχεις στα χέρια σου που είναι απαραίτητη γιατί πρέπει να την βάλεις στο card reader το οποίο αφού θα του δώσεις τα χρήματα της συναλλαγής, θα σου ζητήσει το pin της και μετά θα σου δώσει δικό του 8ψήφιο αριθμό τον οποίο πρέπει να προσθέσεις στην online συναλλαγή. Αυτά από εμένα, κι όπως είπε ο Viper, υπάρχουν κι άλλα καταστήματα.
Doug21 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις είναι ότι είναι υποχρεωτικό να είναι υπογεγραμμένη η κάρτα σου. απο ποτε? 6 καρτες εχουμε κι αλλες τοσες στο παρελθον και ποτε δεν την υπογραψαμε
gigisoni Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 Δημοσ. 19 Μαΐου 2012 απο ποτε? 6 καρτες εχουμε κι αλλες τοσες στο παρελθον και ποτε δεν την υπογραψαμε Διάβασες τα προηγούμενα μηνήματα στο thread; Διάβασες τι γράφει πάνω η κάρτα σου; Διάβασες τι έχεις υπογράψει σαν σύμβαση με την τράπεζα; Αν όχι, διάβασέ τα. Και για να σου απαντήσω στην ερώτηση, από πάντα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα