Προς το περιεχόμενο

Το μέλλον στις ταινίες...


theoritikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχετε παρατηρήσει πως στις ταινίες που αναφέρονται στο μέλλον, πάντα θα παρουσιάζουν ένα μέλλον που δεν είναι καθόλου επιθημητό? Πχ, minority report, matrix , και άλλα. Εγώ όσες ταινίες έγω δεί που να ασχολούνται με αυτό το θέμα πάντα θα παρουσιάζουν ένα κακό μέλλον, καμιά όμως δεν παρουσιάζει ένα μέλλον όπως θα θέλαμε να υπάρχει! Εσείς τι λέτε, υπάρχει καμιά ταινία που να ξεφεύγει απο αυτό το θέμα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το καλό μέλλον δεν θα υπάρξει άρα και οι ταινίες πρέπει να είναι ανάλογα ρεαλιστικές.Δεν θέλουν να μας δώσουν φρούδες ελπίδες.

Και το Demolition Man δεν έχει καλό μέλλον, αν βέβαια θεωρείται ότι το να φτίσεις πρέπει να πληρώνεται με προστιμο και κάθε ανθρώπινη παρόρμηση έχει εκλείψει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

gia thn akrivia to mellon stis perisoteres melontologikes tainies einai asximo me ta dika mas ithika kritiria.

 

simfona me ta dika tous einai apolita fisiologiko kai apodekto (stis perisoteres that is)

 

alla skeytite oti prin apo 100 xronia tha tous legane ena mellon sto opoio e enas kai monadikos panisxiros laos tou kosmou kanei polemoun opote goustarei kai opou goustarei xoris ousiastiko logo, oti to petreleo eksafanizete kai den yparxoun alles viosimes phges energias giati oi megales petreleoviomixanies kanoun oti mporoun gia na tis apokripsoun, oti tha paragontai anthropoi kai anthropina organa kata paragelia oti ypologistes tha exoun OLA mas ta stoixeia kai oti akoma kai oi trapezes kseroun ti aroma psonizeis kai oti kameres stous dromous tha mas parakolouthoun kai oti oloi mas spitia mas exoume ena pragma sto opoio vlepoume tis zoes allon anthropon xoris kamia logokrisia kai tis sxoliazoume

 

ti tha pistevan gia ola ayta? apla emas mas fainontai apolitos fysiologika:)

 

thetiko-realistiko melon exoun ta solaris, odisia 2001, star treck (kala kai to star wars:P)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατά την γνώμη μου κανείς δεν θα μάθει κατά πόσο έπεσαν κοντά οι ταινίες για μέλλον γιατί απλά δεν θα τπάρξει ποτέ τόσο προχωρημένο μέλλον.Αμφιβάλω αν ο άνθρωπος θα βγάλει το πρώτο μισό αυτού του αιώνα έτσι όπως παμε.

Ίσως κάτι ταινίες καταστροφολογικές με πυρηνικά να έχουν κάποια βάση και να πλιασιάζουν το μέλλον που έρχεται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικά, το Star Trek είναι από τα λίγα που δείχνει ένα μέλλον ειδυλλιακό για την ανθρωπότητα. Επ'ίσης, το Bicentennial Man δε νομίζω να χαλάει κανέναν!

Παρ'όλα αυτά, αξίζει να αναλώσουμε λίγο χρόνο στο ερώτημα: τι είναι "καλό" και τι "κακό" μέλλον.

Καλό μέλλον είναι ένα με τη γη καταπράσινη, με δεντράκια, πουλάκια, σπιτάκια ωραία, λυμένο του ενεργειακό πρόβλημα, αλλά ανθρώπους "φυτά" ή ελεγχόμενους, στυλ 1984;

Κακό είναι ένα μέλλον με πόλεις-θηρία, εξαπλωμένες σε όλο τον πλανήτη, φτώχεια, ανεργεία και ανισότητα, ενεργειακό έλλειμα και βαρβαρότητα, αλλά χωρίς έλεγχο "άνωθεν", στυλ Judge Dredd;

Τελικά, το τι είναι καλό και τι όχι, είναι μάλλον υποκειμενικό. Επί παραδείγματι, το μέλλον του "Fifth Element" είναι καλό ή κακό (προσωπικά, ας είχα τη Leeloo, και το μέλλον ας ήταν όπως ήθελε) ; Το Matrix (με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα για τον κόσμο του), δείχνοντας ένα μέλλον με κατεστραμμένη γη αλλά ελεύθερους κατοίκους (Sion), δείχνει ένα καλό ή κακό μέλλον;

Το Blade Runner, ίσως; Το Total Recall;

Και, σαφώς περισσότερο, το Time Machine; Οι Eloys ζουν τον επίγειο παράδεισο, με μόνο τίμημα την εισφορά αίματος στους Morlocks, κάτι που δεν τους προκαλεί καν αίσθηση. Είναι καλό ή κακό αυτό το μέλλον; Ο ταξιδιώτης το βρίσκει απαίσχυντο, παρ'όλο που οι ίδιοι οι Eloys είναι μια χαρά, και μάλλον εκείνοι θα έβρισκαν φρικτό το παρελθόν του ταξιδιώτη, με τις αρρώστειες, τη φτώχεια και την πείνα.

Το Star Wars, αφ'ου ανεφέρθη, είναι τελικά καλό ή κακό -- αν τελικά το εκλάβουμε σαν πιθανό μέλλον της ανθρωπότητας, παραβλέποντας τις Jedi ιστορίες; Καλό, με την ανθρωπότητα απλωμένη στα πέρατα του σύμπαντος, ή κακό με μια αυτοκρατορία τυραννική;

 

Όλα έχουν τη σχετικότητά τους. Ακόμη και το παρόν μας, τμηματικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους παλαιότερους σαν παράδεισος ή κόλαση.

Παράδεισος, διότι έχουμε γνώση και πρόσβαση σε αυτήν. Δυνατότητες επικοινωνίας πέρα από κάθε φαντασία. Τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, ιατρική υπερ-προηγμένη, μέσο όρο ζωής τριπλάσιο απ'ότι προ 200 ετών, επιστήμη προχωρημένη πολλαπλάσια. Έχουμε ξεπεράσει, πλέον, τα όρια του πλανήτη μας (έστω και αν είμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο), εξερευνούμε το σύμπαν, και γνωρίζουμε αρκετά από τα μυστικά του.

Κόλαση, διότι, ακόμη εξαρτώμαστε από καύσιμες ύλες για την ενέργειά μας, υπάρχει φτώχεια στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, αρρώστιες επ'ίσης, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες οι πολίτες είναι παρακολουθούμενοι και κατευθυνόμενοι, υπάρχουν πόλεμοι και θρησκευτιικά μίση.

 

Καλό ή κακό; Μέλλον ή πραγματικότητα;

Όλα συζητώνται, και για να παραφράσω τον Shakespeare:

Truth is in the eyes of the beholder!

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω την εντυπωση οτι οι ταινιες που αναφερετε ερμηνευονται με ελαφρως διαφορετικο τροπο.

Εχουμε ενα μελλον που ναι μεν ειναι λιγο δυσκολο αλλα τη λυση δινουν παντα οι "καλοι Αμερικανοι" ή ενας "ηρωας Αμερικανους" που σκοτωνει τους κακους και ολα γινονται παραδεισος.

Αυτες οι βλακειες πουλανε (στην Αμερικη - αφου απο εκει προερχονται) και σε χωρες οπως η Ελλαδα με μηδενικη συνεισφορα στην sci-fi αφομοιονονται ελλειψη αλλων δειγματων.

Παρτε για παραδειγμα το "1984" που το εδειξε και η ΝΕΤ χθες το βραδυ - δε ξερω αν το ειδε κανεις ;

Ποιος θελει πραγματικα θελει να βλεπει τετοια εργα; Καποιοι πιστευουν οτι ο Οργουελ απλα βιαστηκε. 36 χρονια ειναι λιγα. Δε τρεμετε στην ιδεα ενος μελλοντος σα κι αυτο;

Αλλα στο cinema τραβανε ταινιες με happy end.

Κι ακομα οταν ειναι μαυρα σεναρια οπως πχ τα βιβλια του Ντικ και του Γκιμπσον αυτοι παντα χρυσωνουν το χαπι στο τελος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...