Cossutius. Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Σκοπός που ανοίγω αυτό το τόπικ είναι να συζητήσουμε για τις διάφορες κατηγορίες του ρατσισμού. Διαβάζοντας παρατηρώ πως σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τη λέξη ρατσισμό, θέλοντας πάντα να τονίσουμε τον φυλετικό της χαρακτήρα. Ας πούμε στο ζήτημα του μεταναστευτικού κάποιοι μίλησαν για "ρατσισμό". Το πιο σύνηθες είδος ρατσισμού παγκόσμια είναι φυσικά ο φυλετικός. Θα ήθελα λοιπόν να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό λέγοντας πως εμείς που ζούμε στην Ελλάδα, δεν έχουμε ουσιαστικά ζήσει τόσο φυλετικό ρατσισμό όσο τον κοινωνικό. Ενα είδους ρατσισμού που περιλαμβάνει τον τρόπο συμπεριφορά μας σε διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως πχ οι αθίγγανοι, τα Ά.Μ.Ε.Α. τα άτομα που έχουν μια ανίατη αλλά κολλητική αρρώστια (πχ HIV), άτομα που έχουν καταδικασθεί κατά το παρελθόν ή ανθρώπους που η ζωή δε τους επέτρεψε να μορφωθούν ή να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο με εμάς κοινωνικά με αποτέλεσμα να τους χλευάζουμε στη χειρότερη ή απλά να τους αγνοούμε στη καλύτερη περίπτωση.Ακόμα και τα άτομα με κάποια δυσμορφία που αποφεύγουμε επειδή "δε θέλουμε να μας βλέπουν με τον ασχημομούρη" ή στη καλύτερη και παιδική περίπτωση να κοροϊδεύουμε τον χοντρό του σχολείου. Αναφέρουμε πολλές φορές τους οικονομικούς μετανάστες ως θύματα φυλετικού ρατσισμού, αγνοώντας πως η εκμετάλλευση, η αποφυγή, η υπεροψία και η αίσθηση ανωτερότητας δεν είναι πάντα δείγμα φυλετικού ρατσισμού αλλά κοινωνικού. Αν δούμε πραγματικές περιπτώσεις φυλετικού ρατσισμού (πχ με τους Αφροαμερικάνους παλαιότερα ή ακόμα και τώρα σε κάποιες περιπτώσεις και τη βία που υπήρξε εναντίον τους) (έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές σε συζητήσεις που έχουν σαν θέμα τους μετανάστες, πως οι Ελληνες στη πλειοψηφία μας - γιατι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις- δεν υπήρξαμε φυλετικά ρατσιστές με τους οικονομικούς μετανάστες αλλά κοινωνικά...δε μας ενόχλησε ότι ήταν ξένοι, αλλά το ότι ηταν βρώμικοι, θεωρούσαμε πως ήταν χαμηλότερου επιπέδου, ενώ παράλληλα τους φοβόμασταν, ίσως επειδή κάποιοι είχαν βγει από φυλακές...αυτό δε σήμαινε όμως πως ο σκοπός μας ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ήταν να βάλουμε άσπρες κουκούλες και να τους κυνηγήσουμε...ίσα ίσα που τελικά τους εκμεταλλευτήκαμε (με τη κακή έννοια σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σαν δούλους αλλά με κακές πληρωμές και αυτό όχι πάντα. Αυτό φυσικά είναι η άποψή μου και δε περιμένω να συμφωνούν όλοι.) Υπάρχουν ορισμένα στερεότυπα που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας κυκλοφορούν ελεύθερα όπως η συμπεριφορά στις γυναίκες με τον σεξισμό να είναι στη κορυφή της πυραμίδας ή ακόμα και τον θρησκευτικό ρατσισμό που ξεκινάει από το "τιιιι...θα παντρευτείς τον λάτρη του Αλλάχ, Χριστιανή κοπέλα και καταλήγει στο "Πιστεύω στο Θεό και είμαι καλά, εσύ που δε πιστεύεις θα καείς στη κόλαση", ή "Πιστεύεις στο Θεο?Είσαι γελοίος δεν υπάρχει κτλ κτλ Θα φανεί αστείο βέβαια αλλά σε πολλές περιπτώσεις χαλάμε τη λέξη "ρατσισμός" για να χαρακτηρίσουμε μια χαζή συμπεριφορά πχ "δε μου απάντησε γιατί είμαι νέος στο φορουμ και έχω μόνο 1 απάντηση, αλλά απαντάει στον άλλον που ειναι 10 χρόνια και έχει 500.000¨" ή θέλοντας να τονίσουμε γενικά μια άσχημη συμπεριφορά. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Tetrabitos Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 να μερικοι απο τους μεγαλυτερους ρατσιστες! http://9gag.com/gag/4237816
deesnider Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Η προσωπική μου άποψη είναι ιδιαιτέρως απλοϊκή: Αντιλαμβάνομαι τον όρο «ρατσισμός», αποκλειστικά και μόνο ως «διάκριση βάσει φυλής (ή, αλλιώς, ράτσας)» και δηλώνω κάθετα αντίθετος - έως και εχθρικός - απέναντι σε μια τέτοια διάκριση. Το ότι ο ίδιος όρος είθισται να χρησιμοποιείται και για τις λοιπές διακρίσεις, κατά τη γνώμη μου είναι μέγα σφάλμα. Σε γενικές γραμμές πάντως, είμαι κατά της οποιασδήποτε διάκρισης, η οποία αναγνωρίζει διαφορετικά δικαιώματα μεταξύ ανθρώπων, ή δημιουργεί διαφορετικές συμπεριφορές. Από την άλλη μεριά θεωρώ απολύτως λογικό και θεμιτό, το να μην αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα και το να μη χαίρουν της ίδιας αντιμετώπισης, π.χ. οι παράνομοι και οι νομοταγείς (σε κάθε επίπεδο...)
gigisoni Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Εντελώς πληροφοριακά να πω ότι αν τύχει και κάποιος από εσάς συζητήσει το θέμα με κάποιον αγγλόφωνο, να μην χρησιμοποιήσει τη λέξη ρατσισμός, racism ή racist (=ρατσιστής) στα αγγλικά. Racism και racist χρησιμοποιούνται μόνο όταν μιλάμε για φυλετικές διακρίσεις, πχ μαύρος, κίτρινος, εσκιμώος, ινδιάνος, κλτ. Στα αγγλικά όλα είναι discrimination και όλα είναι κατηγορίες του. Και έχουν και δίκιο κιόλας, γιατί ετυμολογικά η λέξη ρατσισμός προέρχεται από τη ράτσα. Πχ racial/ethnic discrimination Discrimination on the basis of nationality Sex, gender, and gender identity discrimination Sexual orientation discrimination Religious discrimination Disability discrimination Language discrimination Employment discrimination κτλ
xreokopia Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Δημοσ. 29 Μαΐου 2012 Μηπως ομως ειναι και λιγο ρατσιστικο να ψαχνουμε παντου για ρατσιστες?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα