flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Θα συνεχισω τη ζωη μου θεωρώντας οτι δεν θα το κανεις ποτέ. Δεν το δέχομαι, δεν το πιστεύω, αδιαφορώ. Αμφισβητώ οτι μπορεις να το κανεις βεβαια, αλλα γιατι να το αποκλεισω; Αν μου ελεγαν να ρισκαρω τη ζωη μου για αυτο, θα ελεγα οχι... Εδιτ: Ξαναλέω, το οτι απορρίπτεις με 100% βεβαιότητα κατι επειδη δεν εχεις αποδειξεις για την υπαρξη του, το βρισκω λαθος και εδωσα και παράδειγμα. Το οτι υπαρχει κατι δε σημαινει οτι μπορουμε τωρα να το αποδείξουμε.
xreokopia Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Απαντησα δυο φορες. Αν δεν απορριψεις συλληβδην τοτε οδηγησε στη σεναριολογια(η οποια δε καταληγει πουθενα). Άκρως αυθαίρετη και εντελώς λανθασμένη γενίκευση. Το ένα δε συνεπάγεται απαραιτήτως το άλλο. Δεν ειναι "εντελως λανθασμενο" ετσι γινεται συνηθως, ειπα.
ennoeitai Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Το οτι υπαρχει κατι δε σημαινει οτι μπορουμε τωρα να το αποδείξουμε. Αυτό δε λέει τίποτα γιατί μ'αυτή τη λογική, έχει νόημα να πιστεύω ότι υπάρχει ο σούπερμαν, επειδή μπορεί να αποδειχτεί στο μέλλον ότι υπάρχει.
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Απαντησα δυο φορες. Αν δεν απορριψεις συλληβδην τοτε οδηγησε στη σεναριολογια(η οποια δε καταληγει πουθενα). Ποια σεναριολογια; Μια χαρα ησυχος ειμαι αδιαφοροντας αν υπάρχει. Δεν πιστευω σ' αυτο, δεν πιστευω οτι υπαρχει, αλλα ακομα κι αν υπαρχει, παλι αδιαφορω για τους κανονες του, για τα θαυματα κτλ. Για να μην οδηγησε εσυ σε παραπανω σκεψεις, απορριπτεις συλληβδην μαλιστα οτιδηποτε για το οποιο δεν εχεις αποδειξεις ε; Το ιδιο επιχειρημα περι σεναριολογιας αυτυχψς δεν ακολουθγσαν οι επιστημονες που πιστευαν στην υπαρξη του μποζονιου. @ennoeitai: Καμια σχεση. Δεν εχει νοημα να το πιστευεις γιατι ειναι παραλογο, δεν υπαρχουν ενδειξεις κτλ. Αλλα δεν εχει νοημα επισης να παιξεις τη ζωη σου στοιχημα οτι δεν υπαρχει, γιατι δεν εισαι 100% σιγουρος, γιατι δεν εχεις αποδειξεις περι της μη υπαρξης του. Καταλαβετε το, αλλο δεν πιστευω οτι υπαρχει, αλλο ειναι παραλογο και δεν το ακολουθω, και αλλο οτι 100% δεν υλαρχει. Αλλο 100% και αλλο 99,999.....999%. Αν πρεπει να διαλεξω, διαλεξω το 99,999% αλλα δεν το κανει αυτο βεβαιοτητα. Το να απορριπτεις συλληβδην οτι δδν αποδειχθηκε μεχρι τωρα, δε διαφερει πολυ στο θεμα του λαθος προσανατολιαμου απο το επιχειρημα του θειστη: "αποδειξε μου οτι δεν υπαρχει".
xreokopia Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Ποια σεναριολογια; Μια χαρα ησυχος ειμαι αδιαφοροντας αν υπάρχει. Δεν πιστευω σ' αυτο, δεν πιστευω οτι υπαρχει, αλλα ακομα κι αν υπαρχει, παλι αδιαφορω για τους κανονες του, για τα θαυματα κτλ. Για να μην οδηγησε εσυ σε παραπανω σκεψεις, απορριπτεις συλληβδην μαλιστα οτιδηποτε για το οποιο δεν εχεις αποδειξεις ε; Το ιδιο επιχειρημα περι σεναριολογιας αυτυχψς δεν ακολουθγσαν οι επιστημονες που πιστευαν στην υπαρξη του μποζονιου. Ελα φιλε μου, κανεις οτι δε καταλαβαινεις? Αν μπουμε στη λογικη να συζητησουμε τα σεναρια τοτε θα πρεπει να πουμε -ποιος θεος απ ολους? -ποιας εποχης?-ποιο δογμα ειναι σωστο? κλπ κλπ. Και μη μπλεκεις τους επιστημονες με τα θρησκευτικα, μη μπερδευεις τα σωβρακα με τις γραβατες. Το να απορριπτεις συλληβδην οτι δδν αποδειχθηκε μεχρι τωρα, δε διαφερει πολυ στο θεμα του λαθος προσανατολιαμου απο το επιχειρημα του θειστη: "αποδειξε μου οτι δεν υπαρχει". Αυτο ειναι επιχειρημα για ανισορροπους. Σιγα μη πρεπει να σου αποδειξω οτι δεν υπαρχουν ιπταμενοι καφε ελεφαντες ή 4κερατοι (π)εοσφωροι...
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Ελα φιλε μου, κανεις οτι δε καταλαβαινεις? Αν μπουμε στη λογικη να συζητησουμε τα σεναρια τοτε θα πρεπει βα πουμε -ποιος θεος απ ολους? -ποιας εποχης?-ποιο δογμα ειναι σωστο? κλπ κλπ. Και μη μπλεκεις τους επιστημονες με τα θρξσκευτικα, μη μπερδευεις τα σωβρακα με τις γραβατες. Παλι δε καταλαβες. Το σεναριο δεν ειναι ποιος θεος, αλλα αν χρειαζεααι τετοιον θεο. Εγω δε χρειαζομαο, δε πιστευω, δεν τον θελω αυτον τον θεο που ασχολειται με το τι κανω. Δεν τα μπερδεψα εγω, εσυ ειπες οτι πιστευεις μονο αυτα που συνοδευονται απο αποδειξεις, τα αλλα τα απορριπτεις.
deesnider Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δεν ειναι "εντελως λανθασμενο" ετσι γινεται συνηθως, ειπα. Σου θυμίζω τη φράση σου, την οποία παρέθεσα αυτολεξεί στο post μου: «Γιατι οσοι πιστευουν σε θεους, πιστευουν και σε διαολους και σε μεντιουμ και σε φλυτζανια και σε μαγειες κλπ.» Πού βρίσκεται η λέξη «συνήθως», την οποία λες ότι χρησιμοποίησες;
ennoeitai Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 flik το 99,999% σαν πιθανότητα ανυπαρξίας κάποιου πράγματος, είναι αρκετό για να μην πιστεύεις ότι υπάρχει;
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Αν χρειάζεται να διαλεξεις, αν πρεπει γιατι σου καθοριζει αλλα πραγματα στη ζωη σου, και 51% αρκεί. @xreokopia: Δεν σου ειπα ογι πρεπει να το αποδειξεις, κανε οτι νομιζεις. Αλλα δγω το κεφαλι μου δεν το ρισκαρω μεχρι να το αποδειξεις. Δεν το πιστευω, αλλα για να ρισκαρω τη ζωη μου θα περιμενω αποδειξη απο σενα. Ειπα οτι το επιχειρημα σου εχει λαθος προσανατολισμο. Δεν αποδυκνεται ο Θεος, αρα δε πιστευω. Καλα κανεις, ουτε εγω, αλλα δεν αρκουμαι στην ελλειψη αποδειξεων. Τοσο δυσκολο να το καταλαβεις;
xreokopia Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Παλι δε καταλαβες. Το σεναριο δεν ειναι ποιος θεος, αλλα αν χρειαζεααι τετοιον θεο. Εγω δε χρειαζομαο, δε πιστευω, δεν τον θελω αυτον τον θεο που ασχολειται με το τι κανω. Δεν τα μπερδεψα εγω, εσυ ειπες οτι πιστευεις μονο αυτα που συνοδευονται απο αποδειξεις, τα αλλα τα απορριπτεις. Εγω "παλι δε καταλαβα"? Εσυ πρεπει να καταλαβεις αυτο που σου λεω. Γιατι αν και στο εξηγησα ηδη 3-4 φορες δε δειχνεις να το αντιλαμβανεσαι. Δεν ειναι το ζητημα εαν χρειαζεσαι ή δε χρειαζεσαι τον οποιονδηποτε θεο. Δε συζηταμε τωρα τις... αναγκες μας. Ναι ειπαμε, απορριπτω οτι δεν εχει αποδειξεις γιατι θεωρω τον εαυτο μου σοβαρο και δε γινεται να πιστευω στον αερα σε οποιαδηποτε μπαρουφα πει καποιος. Εσυ εισαι του "πιστευε και μη ερευνα"? Σου θυμίζω τη φράση σου, την οποία παρέθεσα αυτολεξεί στο post μου: «Γιατι οσοι πιστευουν σε θεους, πιστευουν και σε διαολους και σε μεντιουμ και σε φλυτζανια και σε μαγειες κλπ.» Πού βρίσκεται η λέξη «συνήθως», την οποία λες ότι χρησιμοποίησες; Καλα δε θα κολησουμε εκει, οι χριστιανοι πιστευουν και στο διαολο, δε το γνωριζες? Ειναι απαραιτητο συστατικο της φιλοσοφιας τους. Απο κοντα και η μαγεια Αν χρειάζεται να διαλεξεις, αν πρεπει γιατι σου καθοριζει αλλα πραγματα στη ζωη σου, και 51% αρκεί. @xreokopia: Δεν σου ειπα ογι πρεπει να το αποδειξεις, κανε οτι νομιζεις. Αλλα δγω το κεφαλι μου δεν το ρισκαρω μεχρι να το αποδειξεις. Δεν το πιστευω, αλλα για να ρισκαρω τη ζωη μου θα περιμενω αποδειξη απο σενα. Τοαο δυσκολο να το καταλαβεις; Oταν μιλας αλαμπουρνεζικα και σκοπιμως μπερδεμενα πως περιμενεις απο τον αλλον να σε "καταλαβει"? Απο τη μια λες οτι δεν αποκλειεται να υπαρχουν οι 5κερατοι (π)εοσφωροι, απο την αλλη τη κανεις γυριστη.
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Εγω "παλι δε καταλαβα"? Εσυ πρεπει να καταλαβεις αυτο που σου λεω. Γιατι αν και στο εξηγησα ηδη 3-4 φορες δε δειχνεις να το αντιλαμβανεσαι. Δεν ειναι το ζητημα εαν χρειαζεσαι ή δε χρειαζεσαι τον οποιονδηποτε θεο. Δε συζηταμε τωρα τις... αναγκες μας. Ναι ειπαμε, απορριπτω οτι δεν εχει αποδειξεις γιατι θεωρω τον εαυτο μου σοβαρο και δε γινεται να πιστευω στον αερα σε οποιαδηποτε μπαρουφα πει καποιος. Εσυ εισαι του "πιστευε και μη ερευνα"? Επειδή κολλάω στη σαφήνεια των φράσεων, να σου πω οτι ό,τι στερείται απόδειξης δεν είναι παράλογο. Εσύ δε πιστεύεις στον Θεό επειδή δεν έχει αποδειχτεί; Μάλλον όχι, αλλά είναι κι άλλοι λόγοι. Ότι δε στέκεται στη λογική σου πρώτα απο όλα. Και πρέπει να είναι κι άλλοι, γιατί ό,τι είναι παράλογο, δεν είναι πάντα λάθος. Oταν μιλας αλαμπουρνεζικα και σκοπιμως μπερδεμενα πως περιμενεις απο τον αλλον να σε "καταλαβει"? Απο τη μια λες οτι δεν αποκλειεται να υπαρχοθυν οι 5κερατοι (π)εοσφωροι, απο την αλλη τη κανεις γυριστη. Καθόλου σκοπίμως δεν το κάνω. Έγραφα απο κινητό αλλά πάλι δε νομίζω να στερούνται νοήματος και συνοχής αυτά που γράφω. Καμία γυριστή δε κάνω. Γράφω ξεκάθαρα. Δεν πιστεύω στο ότι υπάρχει ζωή στο φεγγάρι. Οκ; Δεν το πιστεύω. Και σε οτιδήποτε χρειαζόταν να αποφασίσω ανάμεσα στο υπάρχει δεν υπάρχει θα έλεγα δεν υπάρχει εκεί ζωή. Αλλά αν μου έλεγαν, στοιχηματίζεις τη ζωή σου οτι δεν υπάρχει; Θα έλεγα όχι. Δεν είναι ή 0% ή 100%. Υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια. Για τη θρησκεία, ποτέ δεν επικαλέστηκα την έλλειψη αποδείξεων για να απορρίψω όποια θρησκεία. Είναι άλλοι οι λόγοι.
deesnider Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 οι χριστιανοι πιστευουν και στο διαολο, δε το γνωριζες? Ειναι απαραιτητο συστατικο της φιλοσοφιας τους. Απο κοντα και η μαγεια Οι χριστιανοί πιστεύουν στο διάολο - στην ύπαρξή του ουσιαστικά - ως «αντίπαλο δέος» του Θεού. Στα μέντιουμ, στα φλυτζάνια και στις μαγείες, όχι μόνο δεν πιστεύουν, αλλά χλευάζουν και όποιον πιστεύει σ' αυτά.
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Επίσης είπες: «Γιατι οσοι πιστευουν σε θεους, πιστευουν και σε διαολους και σε μεντιουμ και σε φλυτζανια και σε μαγειες κλπ.» δε μίλησες μόνο για χριστιανούς. Αλλά εσύ όλα συλλήβδην και μονομιάς τα παίρνεις. Όλα στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό προσπαθώ να σου εξηγήσω.
xreokopia Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Επειδή κολλάω στη σαφήνεια των φράσεων, να σου πω οτι ό,τι στερείται απόδειξης δεν είναι παράλογο. Εσύ δε πιστεύεις στον Θεό επειδή δεν έχει αποδειχτεί; Μάλλον όχι, αλλά είναι κι άλλοι λόγοι. Ότι δε στέκεται στη λογική σου πρώτα απο όλα. Και πρέπει να είναι κι άλλοι, γιατί ό,τι είναι παράλογο, δεν είναι πάντα λάθος. Oτι στερειται αποδειξης δεν ειναι παντα παραλογο, ναι. Αλλα εδω μιλαμε για το χωρο της θρησκειας που χαρακτηριζεται απο το υπερφυσικο και τη σεναριολογια. Κατι που επιστημονικα δε στεκει και ειναι, οπως εξηγησα, τοπικα και χρονικα προσδιορισμενο. Αποδειξε μου οτι ειναι σωστος ο θεος των ρωμαιων του 2ου πχ. αιωνα, ή ο Βουδας στη Κινα, ή ο Αλλαχ ξερω γω... καλα κρασια. Δε μιλαμε για τη δικη μου λογικη. Για τη κοινη λογικη μιλαμε. Καθόλου σκοπίμως δεν το κάνω. Έγραφα απο κινητό αλλά πάλι δε νομίζω να στερούνται νοήματος και συνοχής αυτά που γράφω. Καμία γυριστή δε κάνω. Γράφω ξεκάθαρα. Δεν πιστεύω στο ότι υπάρχει ζωή στο φεγγάρι. Οκ; Δεν το πιστεύω. Και σε οτιδήποτε χρειαζόταν να αποφασίσω ανάμεσα στο υπάρχει δεν υπάρχει θα έλεγα δεν υπάρχει εκεί ζωή. Αλλά αν μου έλεγαν, στοιχηματίζεις τη ζωή σου οτι δεν υπάρχει; Θα έλεγα όχι. Δεν είναι ή 0% ή 100%. Υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια. Ασε τη ζωη στο φεγγαρι. Σου ειπα να μη μπερδευεις τα σωβρακα με τις γραβατες. Ξεκαθαρισε το λοιπον. Θεωρεις οτι υπαρχει πιθανοτητα να υπαρχουν ιπταμενοι κοκκινοι ελεφαντες, σωστα? Οι χριστιανοί πιστεύουν στο διάολο - στην ύπαρξή του ουσιαστικά - ως «αντίπαλο δέος» του Θεού. Στα μέντιουμ, στα φλυτζάνια και στις μαγείες, όχι μόνο δεν πιστεύουν, αλλά χλευάζουν και όποιον πιστεύει σ' αυτά. Δεν εισαι καλα πληροφορημενος, η μεγαλη πλειοψηφια των χριστιανων πιστευει στη μαγεια(επισης στον εξορκισμο, στους δαιμονες και πολλα αλλα)
flik Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Δημοσ. 11 Ιουλίου 2012 Oτι στερειται αποδειξης δεν ειναι παντα παραλογο, ναι. Αλλα εδω μιλασμε για το χωρο της θρησκειας που στηριζεται στο υπερφυσικο και στη σεναριολογια. Κατι που επιστημονικα δε στεκει και ειναι, οπως εξηγησα, τοπικα και χρονικα προσδιορισμενο. Αποδειξε μου οτι ειναι σωστος ο θεος των ρωμαιων του 2ου πχ. αιωνα, ή ο Βουδας στη Κινα, ή ο Αλλαχ ξερω γω... καλα κρασια. Δε μιλαμε για τη δικη μου λογικη. Για τη κοινη λογικη μιλαμε. Ασε τη ζωη στο φεγγαρι. Σου ειπα να μη μπερδευεις τα σωβρακα με τις γραβατες. Ξεκαθαρισε το λοιπον. Θεωρεις οτι υπαρχει πιθανοτητα να υπαρχουν ιπταμενοι κοκκινοι ελεφαντες, σωστα? Γιατί να σου αποδείξω οτι είναι σωστός; Ναι, δίνω μια πιθανότητα 10^(-100). Εσύ γιατί είσαι σίγουρος οτι δεν υπάρχουν; ξαναλέω, είχες πει όσοι πιστεύουν σε θεούς, δε μίλησες για χριστιανούς. και μίλησες για όλους, όχι μεγάλη πλειοψηφία. Edit: Είναι πρόταση για τη ζωή στο φεγγάρι ή για το higgs που είτε είναι λάθος είτε σωστή. Δεν με νοιάζει το περιεχόμενο, αλλά να καταλάβεις τι σημαίνει μια έκφραση να είναι αληθής ή ψευδής.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα