Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

σας εβαλα φυτιλια τελικα για επιστημονικους προβληματισμους ε? :mrgreen:

το 1985 εκδοθηκε ενας αναλυτικος οικοδομικος κανονισμος ο οποιος προεβλεπε αρκετα πραγματα και ειχε αρκετες δικλειδες ασφαλειας περι στατικοτητας

ομως επειδη το κτιριο του TS ειναι προ του 1980, ειναι σαφως υποδεεστερο στατικα και βεβαιως εχει περασει και δυο μεγαλους σεισμους (sorry φιλε TS but that's the truth)

η οποιαδηποτε αναλυση η εκτιμηση χωρις να το εχει μελετησει το θεμα ενας ειδικος ειναι ατοπη

αυτο που πιστευω οτι πρεπει να κανει ειναι αυτο που ειπα και στο προηγουμενο μηνυμα μου

η γνωμη μου ειναι να βρεις τα σχεδια του σπιτιου (και ειδικα τους ξυλοτυπους) και να παρεις την γνωμη ενος μηχανικου ο οποιος επειτα απο εξεταση τους και επιτοπια ερευνα θα μπορεσει να σου δωσει σαφη και υπευθυνη απαντηση

εξαλλου το κεφαλακι σου βαζεις κατω απο αυτη την πλακα

δε θα ηθελες να σου ερθει κατακεφαλα μια μερα (μαζι με το παρτερι) :-D

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σωστος ο απο πανω. :)

Εγω αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι το παρακατω:

η χωρητικοτητα σε λιτρα θα ειναι περιπου 330 λιτρα και το συνολικο βαρος 200 kg μαζι με το χωμα.

πυκνοτητα = 200/0.33 kg/m^3 ~= 606 kg/m^3

Η πυκνοτητα τoυ νερου σε "κανονικες συνθηκες" και 15 °C πχ, ειναι 1000 kg/m^3.

Πως γινεται λοιπον και το χωμα μαζι με την κατασκευη του παρτεριου(που θα ειναι απο τσιμεντο υποθετω) να εχει μικροτερη πυκνοτητα απο το νερο? Αληθεια το χωμα εχει μικροτερη πυκνοτητα απο το νερο? :fear: Δεν μου μοιαζει λογικο ουτε και τοσο απιθανο βεβαια....

**BTW το σωστο ειναι η συνολικη μαζα ειναι 200 kg και οχι το συνολικο βαρος.

Δημοσ.

Σωστος ο απο πανω. :)

Εγω αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι το παρακατω:

πυκνοτητα = 200/0.33 kg/m^3 ~= 606 kg/m^3

Η πυκνοτητα τoυ νερου σε "κανονικες συνθηκες" και 15 °C πχ, ειναι 1000 kg/m^3.

Πως γινεται λοιπον και το χωμα μαζι με την κατασκευη του παρτεριου(που θα ειναι απο τσιμεντο υποθετω) να εχει μικροτερη πυκνοτητα απο το νερο? Αληθεια το χωμα εχει μικροτερη πυκνοτητα απο το νερο? :fear: Δεν μου μοιαζει λογικο ουτε και τοσο απιθανο βεβαια....

**BTW το σωστο ειναι η συνολικη μαζα ειναι 200 kg και οχι το συνολικο βαρος.

http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2160

http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=2162

Δημοσ.

Huh. :fear: Και γιατι το ενα μετρο σημαινει οτι δεν ασκειται μεγαλη ροπη?

Τα 1.2 μετρα πλατος σημαινει μεγαλη ροπη? Μηπως τα 1.80 μετρα πλατος? Μηπως τα 2.25 μετρα?

Ποιος ειναι ο κανονας που χρησιμοποιησες με απλα λογια για να προβεις σε αυτη την κριση σου οτι "η ροπη για 1 μετρο πλατος δεν ειναι μεγαλη" ?

Που βασιστηκες συγκεκριμενα δηλαδη?

Πρώτα απόλλα μπαλκόνι πλάτους 1 μέτρο, είναι πολύ μικρό, και το παρτέρι είναι 0,8 μέτρα άρα δεν θα είναι στην άκρη του αλλά θα μοιράζεται. Το δικό μου μπαλκόνι είναι 3 μέτρα. Άμα έβαζα 200 κιλά στην άκρη του θα ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη η ροπή που θα ασκούταν.

Με αυτό το απλό και πρακτικό σκεπτικό. Άμα δεν σου κάνει, μην το συνεχίσεις. Δεν θα το αναλύσω περαιτέρω γιατί θα είναι ανούσιο

Με απλα λογια του λες να μην φτιαξει το παρτερι σε επιφανεια 1 τετραγωνικου μετρου αλλά σε επιφανεια 1.5 τετραγωνικων μετρων με ιδιο ογκο(330 λιτρα που ανεφερε).

Ουτε βασεις ουτε τιποτα. :)

Κάτι τέτοιο. Δεν του είπα να το κάνει όμως, διάβαζε πιο προσεκτικά. Ένα παράδειγμα έφερα

Επισης δεν ειναι το βαρος ουσιαστικα που μετραει αλλά η πιεση(βαρος ανα εμβαδο επιφανειας) σε τετοιες περιπτωσεις.

Αυτά που είπα προηγουμένως για την πίεση τα διάβασες καθόλου;

Άμα μέτραγε μόνο η πίεση καθαυτή τότε θα μπορούσα να γκρεμίσω το μπαλκόνι πιέζοντας απλώς μια καρφίτσα με το χέρι μου. Τι;; Δεν με πιστεύεις;;; Έστω 1 τετραγωνικό δέκατο του χιλιοστού η μύτη της καρφίτσας(που είναι πολύ λιγότερο αλλά anyway) και την πιέζω με 5 κιλά. Η πίεση είναι 5 δισεκατομμύρια pascal ενώ το οριακό φορτίο ειπώθηκε πως είναι 2000 pascal. Η διαφορά είναι μόλις... 2,5 εκατομμυρία φορές πάνω...

Παρόλα αυτά νομίζω πως θα συμφωνήσεις πως δεν θα πέσει απολύτως τίποτα από την καρφίτσα

Δημοσ.

Πρώτα απόλλα μπαλκόνι πλάτους 1 μέτρο, είναι πολύ μικρό, και το παρτέρι είναι 0,8 μέτρα άρα δεν θα είναι στην άκρη του αλλά θα μοιράζεται. Το δικό μου μπαλκόνι είναι 3 μέτρα. Άμα έβαζα 200 κιλά στην άκρη του θα ήταν πάρα πολύ μεγαλύτερη η ροπή που θα ασκούταν.

Με αυτό το απλό και πρακτικό σκεπτικό. Άμα δεν σου κάνει, μην το συνεχίσεις. Δεν θα το αναλύσω περαιτέρω γιατί θα είναι ανούσιο

Δεν μου απαντησες ομως.

Δεν μου απαντησες στο γιατι ανεφερες την λεξη "μεγαλη" στο:

"Επίσης το πλάτος του μπαλκονιού είναι μόλις 1 μέτρο οπότε δεν ασκήται μεγάλη ροπή στο σημείο της ένωσης του μπαλκονιού με το κτίριο.(στο επίφοβο σημείο δηλαδή)"

Υπονοωντας οτι η ροπη δεν ειναι μεγαλη ωστε να υπαρχει καποιος κινδυνος(εαν δεν υπονοεις αυτο τοτε τι ανεφερες την λεξη μεγαλη και ποιο το νοημα της προτασης?).

Οποτε ξαναρωταω:

Ποιος ειναι ο κανονας που χρησιμοποιησες με απλα λογια για να προβεις σε αυτη την κριση σου οτι "η ροπη για 1 μετρο πλατος δεν ειναι μεγαλη" ?

Κάτι τέτοιο. Δεν του είπα να το κάνει όμως, διάβαζε πιο προσεκτικά. Ένα παράδειγμα έφερα

Προφανως και ηταν λογικο να υποθεσω οτι του ειπες να το κανει αφου εγραψες:

"τότε να φτιάξει μια ξύλινη βάση με εμβαδό.......κλπ"

Οποτε μαλλον εσυ πρεπει να εισαι πιο προσεκτικος στο τι γραφεις.

Αυτά που είπα προηγουμένως για την πίεση τα διάβασες καθόλου;

Άμα μέτραγε μόνο η πίεση καθαυτή τότε θα μπορούσα να γκρεμίσω το μπαλκόνι πιέζοντας απλώς μια καρφίτσα με το χέρι μου. Τι;; Δεν με πιστεύεις;;; Έστω 1 τετραγωνικό δέκατο του χιλιοστού η μύτη της καρφίτσας(που είναι πολύ λιγότερο αλλά anyway) και την πιέζω με 5 κιλά. Η πίεση είναι 5 δισεκατομμύρια pascal ενώ το οριακό φορτίο ειπώθηκε πως είναι 2000 pascal. Η διαφορά είναι μόλις... 2,5 εκατομμυρία φορές πάνω...

Παρόλα αυτά νομίζω πως θα συμφωνήσεις πως δεν θα πέσει απολύτως τίποτα από την καρφίτσα

Εισαι τελειως λαθος.

Φυσικα και η καρφιτσα θα βυθιστει μεσα στο μπαλκονι και θα το καταστρεψει στο σημειο επαφης. Θα ανοιξει μια τρυπουλα δηλαδη οση και η καρφιτσα.

Γιατι? Γιατι η πιεση που ασκειται ειναι 5 δισεκατομμυρια Pa ενω το μπαλκονι αντεχει μεχρι 2000 Pa. Αναμενομενο δηλαδη.

Ολα αυτα αρκει φυσικα η καρφιτσα να μην σπασει ωστε να μπορει να ασκησει τοση πιεση. Διοτι εαν η καρφιτσα σπασει, πολυ απλα η υποθεση οτι ασκησε 5 δισεκατομμυρια Pa πιεση δεν ειναι αληθης οποτε δεν εχει καν νοημα να το συζηταμε.

Επισης δεν ειπα οτι μετραει μόνο η πιεση.

Εξαλλου αν κατι εξαρταται απο την πιεση εξαρταται και απο το βαρος.

Αν κατι εξαρταται απο την πιεση τοτε εξαρταται και απο το βαρος απλως πιθανοτατα οχι με ευθεως αναλογο τροπο(γραμμικη σχεση) πχ. Ολα ειναι μαθηματικα και τυποι κλπ. Οταν ελεγα οτι ουσιαστικα δεν μετραει το βαρος αυτο εννοουσα. Οτι μπορει να βαλεις 1 τονο(1000 κιλα σε μισο τετραγωνικο μετρο πχ) και να πεσει το μπαλκονι και μπορεις να βαλεις παλι 1 τονο και να μην πεσει(1000 κιλα σε 8 τετραγωνικα μετρα πχ).

• Like 1
Δημοσ.

ναι αλλα αφου ειναι πολυ μικρο το μπαλκονι,αρα θα ειναι σχεδιασμενο να αντεξει και πολυ λιγο βαρος...

Δημοσ.

Ως συνηθως, ακομη κι αυτο το υπεραναλυσαμε.

Μιλαμε για 200 κιλα. Για 200 κιλα μονο, που ειναι 2 ανθρωποι παρεα με 2 καρεκλες κι ενα τραπεζι. Αν ενα μπαλκονι, δε ειναι ικανο να αντεξει αυτα, τοτε γνωμη μου απο το 1980 (που ηδη περασαν 30+ χρονια) θα ειχε πεσει μονο του.

Και ξαναλεω, μιας και το μλακονι ειναι περιμετρικο, αρα μεγαλο σε μηκος, ας γινουν ειτε δυο παρτερια μισου μεγεθους, ειτε ενα μακροστενο (πιο μικρο απο 0,8 ας πουμε 0,4-0,5) κολλημενο απο τη μερια του τοιχου, ωστε να αντεχει πιο πολυ.

Φώναξε τον zoranb να στο φτιάξει ... 2 χρονια και 346 posts μετά θα είναι έτοιμο :)

Μπα, ο ζοραν πλεον ειναι σε αλλα επιπεδα, αυτα τα amature δε φτουρανε, μεχρι το βραδυ θα σου εχει 3d απεικονηση του τι θα φτιαξει, και το πρωι θα εχει βγαλει και φωτογραφιες απο την κατασκευη τελειωμενη. :mrgreen:

Δημοσ.

Δεν μου απαντησες ομως.

Δεν μου απαντησες στο γιατι ανεφερες την λεξη "μεγαλη" στο:

"Επίσης το πλάτος του μπαλκονιού είναι μόλις 1 μέτρο οπότε δεν ασκήται μεγάλη ροπή στο σημείο της ένωσης του μπαλκονιού με το κτίριο.(στο επίφοβο σημείο δηλαδή)"

Υπονοωντας οτι η ροπη δεν ειναι μεγαλη ωστε να υπαρχει καποιος κινδυνος(εαν δεν υπονοεις αυτο τοτε τι ανεφερες την λεξη μεγαλη και ποιο το νοημα της προτασης?).

Οποτε ξαναρωταω:

Σου έχω ήδη απαντήσει σε αυτό, και σου είπα να μην το συνεχίζεις. Η απάντηση σε αυτό που ρωτάς είναι η ίδια που σου είπα και πριν οπότε για να μην επαναλαμβάνομαι, ας σου κάνω μια παράθεση να την ξαναδιαβάσεις μπας και την κατανοήσεις:

Προφανως και ηταν λογικο να υποθεσω οτι του ειπες να το κανει αφου εγραψες:

"τότε να φτιάξει μια ξύλινη βάση με εμβαδό.......κλπ"

Οποτε μαλλον εσυ πρεπει να εισαι πιο προσεκτικος στο τι γραφεις

Μην απομονώνεις φράσεις. Μαζί με το υπόλοιπο ποστ που είχα κάνει, γινόταν πλήρως σαφές το νόημα των όσων έγραφα. Μια χαρά ήταν η διατύπωση και ξαναδιάβασέ το αν δεν το κατάλαβες.

Εισαι τελειως λαθος.

Φυσικα και η καρφιτσα θα βυθιστει μεσα στο μπαλκονι και θα το καταστρεψει στο σημειο επαφης. Θα ανοιξει μια τρυπουλα δηλαδη οση και η καρφιτσα.

Γιατι? Γιατι η πιεση που ασκειται ειναι 5 δισεκατομμυρια Pa ενω το μπαλκονι αντεχει μεχρι 2000 Pa. Αναμενομενο δηλαδη.

Επισης δεν ειπα οτι μετραει μόνο η πιεση.

Αν κατι εξαρταται απο την πιεση τοτε εξαρταται και απο το βαρος απλως πιθανοτατα οχι με ευθεως αναλογο τροπο(γραμμικη σχεση) πχ. Ολα ειναι μαθηματικα και τυποι κλπ. Οταν ελεγα οτι ουσιαστικα δεν μετραει το βαρος αυτο εννοουσα. Οτι μπορει να βαλεις 1 τονο(1000 κιλα σε μισο τετραγωνικο μετρο πχ) και να πεσει το μπαλκονι και μπορεις να βαλεις παλι 1 τονο και να μην πεσει(1000 κιλα σε 8 τετραγωνικα μετρα πχ).

Third-party-facepalm.jpg

Αν κατι εξαρταται απο την πιεση τοτε εξαρταται και απο το βαρος απλως πιθανοτατα οχι με ευθεως αναλογο τροπο(γραμμικη σχεση) πχ.

images?q=tbn:ANd9GcSZc_D_Oq6qWyhvjU51u9W0ao3Ype13Lrnqec18n4rVmUyLH54Jew Ακριβώς το αντίθετο, καραανάλογη και γραμμικότατη είναι η σχέση βάρους-πίεσης.

Μιλάς μάλιστα και για τύπους και μαθηματικά.

Γεμίζεις γραμμές χωρίς να περικλείεις καθόλου ουσία σε αυτές και προσπαθείς να "την πεις" στον άλλον και να φανεί ότι έχεις δίκιο, δίχως να συνεισφέρεις στο θρεντ.

Εν προκειμένω, καιρό είχα να δω τόσες αρλούμπες μαζεμένες σε ένα ποστ, και ήθελα να βάλω και άλλα facepalm σε άλλες φράσεις αλλά νομίζω φτάνουν. Ας θεωρηθούν αυτά από το υπόλοιπο φόρουμ ως μια σήμανση ασχετότητας ώστε να γίνει πιο παραστατικό και να θυμούνται πως δεν πρέπει να σε παίρνουν στα σοβαρά. Μην απαντήσεις καλύτερα(αν και θα το κάνεις) διότι δεν έχει κανένα νόημα, και θα προσπαθήσω να μην ασχοληθώ άλλο μαζί σου καθώς δεν αξίζει από καμία ίσως άποψη.

Ως συνηθως, ακομη κι αυτο το υπεραναλυσαμε.

Μιλαμε για 200 κιλα. Για 200 κιλα μονο, που ειναι 2 ανθρωποι παρεα με 2 καρεκλες κι ενα τραπεζι. Αν ενα μπαλκονι, δε ειναι ικανο να αντεξει αυτα, τοτε γνωμη μου απο το 1980 (που ηδη περασαν 30+ χρονια) θα ειχε πεσει μονο του.

Και ξαναλεω, μιας και το μλακονι ειναι περιμετρικο, αρα μεγαλο σε μηκος, ας γινουν ειτε δυο παρτερια μισου μεγεθους, ειτε ενα μακροστενο (πιο μικρο απο 0,8 ας πουμε 0,4-0,5) κολλημενο απο τη μερια του τοιχου, ωστε να αντεχει πιο πολυ

Συμφωνώ απόλυτα

• Like 1
Δημοσ.

Σου έχω ήδη απαντήσει σε αυτό, και σου είπα να μην το συνεχίζεις. Η απάντηση σε αυτό που ρωτάς είναι η ίδια που σου είπα και πριν οπότε για να μην επαναλαμβάνομαι, ας σου κάνω μια παράθεση να την ξαναδιαβάσεις μπας και την κατανοήσεις:

Για μια ακομα φορα δεν απαντας.

Δεν μου απαντας στο γιατι ανεφερες την λεξη "μεγαλη" στο:

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ στο γιατι την θεωρησες μεγαλη. Μεγαλη σε σχεση με τι? Και ΓΙΑΤΙ ειναι μεγαλη ωστε να υπαρχει καποιος κινδυνος?

Αυτο που θελω να δειξω ειναι οτι αυτο το "μεγαλη" που ειπες, ηταν εντελως ΤΥΧΑΙΟ και χωρις να στηριζεται σε καμια βαση.

Εκτός εαν απαντησεις και πεις κατι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.....

Οποτε ξαναξαναρωταω:

Μην απομονώνεις φράσεις. Μαζί με το υπόλοιπο ποστ που είχα κάνει, γινόταν πλήρως σαφές το νόημα των όσων έγραφα. Μια χαρά ήταν η διατύπωση και ξαναδιάβασέ το αν δεν το κατάλαβες.

Δεν γινοταν σαφες το νοημα.....

Εν προκειμένω, καιρό είχα να δω τόσες αρλούμπες μαζεμένες σε ένα ποστ, και ήθελα να βάλω και άλλα facepalm σε άλλες φράσεις αλλά νομίζω φτάνουν.

Οσα και να βαλεις ειναι αχρηστα καθως δεν μιλας με επιχειρηματα αλλά με facepalms.

Ας θεωρηθούν αυτά από το υπόλοιπο φόρουμ ως μια σήμανση ασχετότητας ώστε να γίνει πιο παραστατικό και να θυμούνται πως δεν πρέπει να σε παίρνουν στα σοβαρά.

Στην πραγματικοτητα το αντιθετο πρεπει να γινει!

Να θεωρηθει η ανικανοτητα απαντησης σου, σε 3 τουλαχιστον σημεια απο αυτα που ειπα και που σε ρωτησα, ως μια σημανση ασχετοτητας, ωστε να γινει πιο παραστατικο και να θυμουνται τα μελη να μην σε παιρνουν στα σοβαρα.

Δεν μπορει να βαζεις facepalms σε επιχειρηματα και να νομιζεις οτι καταρριφθηκαν αυτα με αυτον τον τροπο.

Φυσικα και αυτα που ειπα ηταν σωστα περι καρφιτσας απλως δεν μπορεις να δεχτεις το λαθος σου(οτι δεν σκεφτηκες οτι η καρφιτσα δεν πρεπει να σπασει, οποτε τοτε το μπαλκονι θα σπασει/τρυπησει στο σημειο επαφης).

Ακριβώς το αντίθετο, καραανάλογη και γραμμικότατη είναι η σχέση βάρους-πίεσης.

Οχι.

Δεν καταλαβες τι εννοω. Ισως και λογικο αφου δεν το διατυπωσα σωστα.

Δεν εννοω οτι η πιεση ειναι δυναμη(βαρος) δια εμβαδο επιφανειας. Χαιρω πολυ αυτο.

Εννοω οτι υπαρχουν περιπτωσεις οπου το κριτηριο για να δεις εαν κατι αντεχει πχ, ειναι η πιεση και οχι το βαρος. Πιθανολογω βεβαια οτι μια θεωρηση βεβαια με την πιεση ως κριτηριο για την αντοχη καποιου πραγματος, μπορει να μετατραπει και σε μια ισοδυναμη με το βαρος αλλά δεν ειμαι και σιγουρος....

Δημοσ.

Ωραια, θα κατσουμε τωρα αλλες 20 σελιδες, για να παιξουμε με τη λεξη "μεγαλη", γιατι ειπωθηκε, πως ειπωθηκε, ποτε ειπωθηκε, και ποιο ηταν το βαθυτερο νοημα της...

• Like 1
Δημοσ.

Μαγκες θα γεμισω το μπαρκονι παρτερια για να δουμε ποιος εχει δικιο!

ο απο κατω,αλλα δε ξερω αν θα ζησει για να σε κυνηγαει...

Δημοσ.

γενικα αλλο να βαλεις 200 κιλα στην ακρη μιας σανιδας και αλλο να το ισομοιρασεις πανω σε ολοκληρη τη σανιδα οταν αυτη στηρίζεται απο τη μια μερια της και απο την αλλη αιωρείται...

και αυτο εχει να κανει με πιεση που ασκείται μαλλον (?).

ετσι το φανταζομαι , δεν ειμαι και χημικος μηχανικος ε. :X

και βεβαια εχει διαφορα αλλα οι συνδεσμοι αντεχουν μεχρι ενα συγκεκριμενο φορτιο. οπως και να το μοιρασεις καποια στιγμη αυτο το φορτιο θα το περασεις. και δεν ειναι πιεση σαν την ατμοσφαιρικη πιεση αλλα εσωτερικες δυναμεις (δεν ξερω πως το λενε σιγουρα στα ελληνικα).

υγ υπαρχουν καποιοι χημικοι μηχανικοι που ειχαν ως μαθημα δομικη μηχανικη και αντοχη υλικων, πιο δυσκολη απ αυτη που κανουν οι αρχιτεκτονες στην αθηνα. εξπερ δεν ειμαι επι του θεματος αλλα καποιες βασεις τις εχω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...