Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

θα σου πω την σκέψη μου στα γρήγορα (το λέω αυτό γιατί δεν ασχολούμαι άμεσα με τα οικονομικά και κατά συνέπεια πρέπει να προβληματιστώ και να φρεσκάρω τις γνώσεις μου για να πω κάτι συγκεκριμένο σε τέτοια θέματα -γιατί συν τοις άλλοις είμαι και αφηρημένος και ξεχασιάρης :P)

η ποσότητα επηρεάζει άμεσα το επίπεδο των τιμών και αυτό είναι που ονομάζεται και πληθωρισμός η γερμανία ας πούμε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σχεδίαζε να καταστρέψει οικονομικά την αγγλία και την αμερική στέλνοντας τεραστια ποσα στο εγχώριο νόμισμα τους αλλα δεν τα κατάφερε εν τέλη για άλλους λόγους.

τώρα από την στιγμή που αλλάζουν οι ισοτιμίες/αξια του νομίσματος λογικό είναι να επηρεάζονται και οι τόκοι που έχουν σχέση με την αρχική αξια του κεφαλαίου που δανείστηκες άρα θα προσαρμόζονται (αυξάνουν) αν η αξια τον "τωρινών" χρημάτων μειώθηκε από την αξια που είχαν τα χρήματα που δανειστικές όταν τα δανειστικές...

δηλαδή ουσιαστικά την ίδια "πραγματική" αξια θα πληρώσεις σε τόκους απλά με μεγαλύτερο αριθμό χαρτονομισμάτων.

Δημοσ.

In monetary economics, the quantity theory of money is the theory that money supply has a direct, proportional relationship with the price level.

The theory was challenged by Keynesian economics,[1] but updated and reinvigorated by the monetarist school of economics. While mainstream economists agree that the quantity theory holds true in the long run, there is still disagreement about its applicability in the short run. Critics of the theory argue that money velocity is not stable and, in the short-run, prices are sticky, so the direct relationship between money supply and price level does not hold.

...

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantity_theory_of_money

Δημοσ.

ε ναι δεν πρόκειται σε πραγματικό χρόνο να αλλάξουν οι τιμές... άνθρωποι είμαστε όχι computer συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο :P

αλλα αναγκαστικά από ένα σημείο και μετά αν κυκλοφορεί πολύ χρήμα χάνεται η αξια του γιατί αυτό κατά συνέπεια σημαίνει πως και οι πολίτες διαθέτουν πολύ χρήμα να κάθεται αρα δεν ενδιαφέρονται να σου δώσουν το X προϊόν με την παλιά του αξια γιατί πλέον δεν έχουν κίνητρο οποτε η θα στο ανταλλάξουν με ένα άλλο προϊόν η θα ζητήσουν πολύ μεγαλύτερη χρηματική αποζημίωση.

Δημοσ.

μπερδεύτηκα ... μπορεί κανείς να σας να μου δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση τόσο για το i όσο για το ii ;

Δημοσ.

το χρημα εδω και μερικα χρονια ειναι αποδεσμευνο απο τον κανονα του χρυσου.

δηλ.τυπωνεις χρημα αναλογα με τον χρυσο που εχει η καθε χωρα.

πλεον ειναι λογιστικο θεμα

Δημοσ.

Εννοείς πώς αλλαγές στη ποσότητα χρήματος αλλάζουν τιμή και επιτόκιο.Αν εννοείς αυτό

Γενικά , θεωρώντας σταθερή τη παραγωγη η αύξηση ποσότητας χρήματος αυξάνει τις τιμές γιατί το χρήμα χάνει σε αξία, υποτιμάται γιατι αυξάνει η διαθεσιμότητά του ενω οι πορότητες των αγαθών μένουν σταθερές. Επειδή δε αυξάνοντας το χρήμα θα αυξηθεί το εισόδημα, αρα και τη κατανάλωση αρα και τη ζήτηση για χρήμα, σε πρώτο στάδιο το επιτόκιο θα ευξηθεί ,γενικα το λεω γιατι στη πραγματικότητα το επιτόκιο είναι και θέμα αποφάσεων οικονομικής πολιτικής απο τις τράπεζες. Αντίστροφα νομιζω ισχύουν για τη μείωση της ποσότητας χρήματος.

Δημοσ.

λοιπόν θα στο θέσω αλλιώς

Δεν επηράζει η ποσότητα του χρήματος τις τιμές και τους τόκους?

δηλαδή είτε υπάρχει μπολικο χρήμα είτε υπάρχει ελάχιστο όλα τα υπόλοιπα μένουν σταθερά?

όχι βεβαια...

άρα το θέμα μας είναι αν είναι ανάλογη η αύξηση του χρήματος με την αύξηση των τιμών

η αν είναι αντιστρόφως ανάλογη

τώρα το δεύτερο δεν μου φαίνεται πιθανό δηλαδή όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί τόσο πιο φτηνές τιμές... είναι και παράδοξο δεν νομίζω να χρειάζεται απόδειξη

άρα που καταλήγουμε?

τέλος ο ορισμός του πληθωρισμού όπως είπα καλύπτει εξ αρχής την άποψη ότι περισσότερο χρήμα οδηγεί σε μεγαλύτερες τιμές άρα δεν καταλαβαίνω για πoια επιπλέον τεκμηρίωση ψάχνεις

όσο για τους τόκους είναι απλή συνεπαγωγή του πληθωρισμού από την στιγμή που η αξια του χρήματος μειώνεται αυξάνεται ο τόκος.

αν δεν μπορείς να το συλλάβεις σαν ιδέα δεν νομίζω να έχει νόημα να αποστηθίσεις την άποψη ενός copy paste ορισμού από βιβλίο η κάποιο link στο internet.

Δημοσ.

ναι αυτό εννοώ αλλά δεν νομίζω πως είσαι σωστός ως προς το 2ο σκέλος της απάντησής σου...

που διαφωνείς?ποιά είναι η δικήσου άποψη?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...