halawtu Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Χαιρετώ την παρέα του forum ! Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Λοιπόν το θέμα μου ειναι το εξής: Συμφώνησα με μάστορα για την τοποθέτηση πλακιδίων. Όταν του ζήτησα απόδειξη είπε ότι θα μου δώσει αλλά μου είπε να του βάλω ΙΚΑ και να πληρώσω επιπλέον τον ΦΠΑ 23 % από το αρχικά συμφωνηθέν ποσό. Πήγα στο ΙΚΑ και μου είπαν να βγάλω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Όμως ο μηχανικός μου, μου είπε ότι βάσει του νέου οικοδομικού κανονισμού Ν. 4067, ΦΕΚ 79/9-4-2012, άρθρο 4, παράγρ. 3, σελ. 2080, δεν απαιτειται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας αλλά μια έγγραφη ενημέρωση στην πολεοδομία και κοινοποίησή της στο αστυνομικό τμήμα. Όταν μίλησα με το ΙΚΑ ξανά αυτό δεν το δέχτηκαν κι ο υπάλληλος επέμενε στην αρχική του δήλωση. Τι μπορώ να κάνω? Να τον ενημερώσω πως έχει η κατάσταση και να δούμε τι μπορεί να γίνει, ή να του πώ ότι δεν θα τον ασφαλίσω καθόλου?
firewalker Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Αν δεν τον εξασφαλίσεις, δεν θα πάρεις απόδειξη μάλλον.
UncleBens Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω... ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να τον ασφαλίσει ο πελάτης για να κάνει την δουλειά του?? Έχω χάσει επεισόδια η δεν κατάλαβα εγώ κάτι καλά?
gigisoni Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω... ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να τον ασφαλίσει ο πελάτης για να κάνει την δουλειά του?? Έχω χάσει επεισόδια η δεν κατάλαβα εγώ κάτι καλά? Δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, κατ'οίκον εργαζόμενος είναι και παίρνει εργόσημο. Όπως και η μπέιμπι σίτερ, ο κηπουρός, ο γυμναστής που θα έρθει σπίτι να σε γυμνάσει, ο καθένας που θα σου κάνει μερεμέτια στο σπίτι, αυτός που θα προσλάβεις να προσέχει έναν άρρωστο ηλικιωμένο, κτλ
Tenshi Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Αν δέν κάνω λάθος οι οικοδομικές εργασίες εξαιρούνται απο το εργόσημο.Ο πλακατζής δηλαδή δέν υπάγεται στην κατηγορία με επαγγελματίες που αναφέρεις.
gigisoni Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Για να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος και να πληρώνει κανονικά και μηνιαία τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ βρέξει χιονίσει, έχει δεν έχει δουλειά. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ΟΑΕΕ ασφάλεια, η πλειοψηφία όμως δεν το κάνει. Ο TS μιλάει για μάστορα, οπότε μάλλον κάποιος για όλες τις δουλειές είναι που δουλεύει όταν βρίσκει δουλειά, ή έστω δηλώνει όποτε του καπνίσει. Από την στιγμή που δηλώνει ότι για να κόψει απόδειξη χρειάζεται ένσημο του ΙΚΑ, σημαίνει ότι ΔΕΝ είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ΔΕΝ πληρώνει εισφορές στον ΟΑΕΕ. Και οι οικοδόμοι στο ΙΚΑ ασφαλίζονται γιατί δεν έχουν πάντα δουλειά, πχ χειμώνα δεν δουλεύουν ή γενικά όταν έχει κακό καιρό.
lary7 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 4 Αυγούστου 2012 Πήγα στο ΙΚΑ και μου είπαν να βγάλω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Παρε το ΝΟΚ- Άρθρο 4 μαζι σου και συγκεκριμενα αυτην την διαταξη 3. Δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για τις ακόλουθες εργασίες: α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27. β. Εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων. γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων. και πεταξε του το στην μουρη κυριολεκτικα. Αν αυτοι οι βλακες δεν καταφεραν να ενημερωθουν απο τον απριλιο του 2012 τοτε πρεπει οχι μονο να απολυθουν αλλα να σταλουν στην Συρια για εκτελεση...... Και μετα καθονται καποιοι και τους υπερασπιζονται, το σημερινο δημοσιο ειναι οχι μονο υπεραριθμο αλλα και ανικανο να εξυπηρετει τον πολιτη σε απειρες περιπτωσεις........ 4
Basilhs23___ Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Πολύ μπλέξιμο η κατάστασή σου ειδικά αν μιλάμε για ανενημέρωτους ΔΥ και μετά αν του τρίψεις τον νόμο στα μούτρα μπορεί να σου πετάξει το κλασσικό "ο νόμος είναι ένα κουρελόχαρτο εφόσον το υπουργείο εργασίας δεν έχει εκδόσει εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου" , στην θέση σου δεν θα ζητούσα απόδειξη και να ξεμπερδέψω. Καλό κουράγιο για να βρείς την λύση σου και να τελειώνεις.
cthulhucarbide Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Και πρέπει δηλαδή να σου κόψει και απόδειξη; Να γίνει μαύρα η δουλειά δεν το σκεφτήκατε;
pournaras Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω... ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να τον ασφαλίσει ο πελάτης για να κάνει την δουλειά του?? Έχω χάσει επεισόδια η δεν κατάλαβα εγώ κάτι καλά? Στις οικοδομικες εργασιες, αυτοι που εχουν αυτασφαλιση (ΟΑΕΕ) ειναι τα στεγασμενα επαγγελματα (αυτοι δηλαδη που διατηρουν καποια εδρα), οπως ηλέκτρολογοι, υδραυλικοι, ξυλουργοι, σιδεραδες. Οι υπολοιποι λειτουργουν ως εργαζομενοι του εργολαβου, και στην προκειμενη περιπτωση ο εργολαβος ειναι ο ιδιος ο ιδιοκτητης.
halawtu Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Ο μάστορας έχει και βοηθό αλλά δεν ξέρω αν τον ασφαλίζει. Μου έδωσε μονο τα δικά του στοιχεία. Μεταξύ των οποίων αναφέρει: Ονοματεπώνυμο, Οικοδομικές εργασιες Διεύθυνση επιχειρησης τηλέφωνα ΑΦΜ, ΔΟΥ Μου 'λεγε ότι είναι υπεργολάβος κλπ Μάλλον δεν θα τον ασφαλίσω καθόλου.
halawtu Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Πολύ μπλέξιμο η κατάστασή σου ειδικά αν μιλάμε για ανενημέρωτους ΔΥ και μετά αν του τρίψεις τον νόμο στα μούτρα μπορεί να σου πετάξει το κλασσικό "ο νόμος είναι ένα κουρελόχαρτο εφόσον το υπουργείο εργασίας δεν έχει εκδόσει εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου" , στην θέση σου δεν θα ζητούσα απόδειξη και να ξεμπερδέψω. Καλό κουράγιο για να βρείς την λύση σου και να τελειώνεις. Του είπα γι' αυτό τον νόμο και με ρωτησε αν πιστεύω ότι είναι δίκαιο κάτι τέτοιο και αφού του απάντησα ότι εμένα με νοιάζει αν ισχύει ή όχι αυτός ο νόμος και τι μπορεί να γίνει από μέρους του ΙΚΑ, μου ζήτησε να σταματήσουμε τη συζήτηση αυτή και να κάνω ό,τι μου είχε πει αρχικά. Δεν ξέρω τι εντολές είχε από την υπηρεσία του αλλά δεν μου φάνηκε ανενημέρωτος.
kanesaxo Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Οι μάστορες των οικοδομικών εργασιών είναι σε μια περίεργη (για τους απ'εξω) ασφαλιστική/φορολογική κατάσταση. Παρόλο που μπορούν και κόβουν τιμολόγια ΔΕΝ ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ, παρά στο ΙΚΑ με ενσημο. Δηλαδή για να είσαι ΕΣΥ 100% εντάξει, του πληρώνεις τα ένσημα του ΙΚΑ και ΑΝ θες τιμολόγιο, πληρώνεις το ΦΠΑ. Σαν ιδιώτη τώρα δε ξέρω αν σε συμφέρει, να επωμιστείς και το ΦΠΑ. Πριν ξεκινήσεις τις εργασίες, θα κάνεις συμφωνητικό μαζί του, για να μη σε κρεμάσει. Δηλαδή, θα του πείς πόσα τετραγωνικά είναι η δουλειά που θέλει να γίνει, και πόσα ημερομίσθια ζητάει. Επίσης ρώτησε τον για τις τριετίες, εγγαμος,αγαμος κτλ, διότι απο αυτά εξαρτάται το ενσημο. Πάντως, απο την εμπειρία μου, φαίνεται πολυ παράξενο σε ΜΗ νεα οικοδομή να ζητάει ενσημο ο μαστορας...Μαλλον σε εχει περάσει για μαλάκα. Πες μου λίγο και τις τιμές που σου είπε ανα /τμ για να σου πω αν ειναι ακριβά ή οχι. Επίσης πες μου τα τετραγωνικά για να δω σύμφωνα με τους συντελεστές του ΙΚΑ πόσα ενσημα βγάζει στα δημόσια έργα, για να εχουμε μια ιδέα.
Moderators Malthador Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Moderators Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Κι εγώ σαν αφελής ρωτάω: Αν τραυματιστεί την ώρα που θα είναι στο σπίτι του OP και θα εργάζεται; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
halawtu Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Μέλος Δημοσ. 5 Αυγούστου 2012 Οι μάστορες των οικοδομικών εργασιών είναι σε μια περίεργη (για τους απ'εξω) ασφαλιστική/φορολογική κατάσταση. Παρόλο που μπορούν και κόβουν τιμολόγια ΔΕΝ ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ, παρά στο ΙΚΑ με ενσημο. Δηλαδή για να είσαι ΕΣΥ 100% εντάξει, του πληρώνεις τα ένσημα του ΙΚΑ και ΑΝ θες τιμολόγιο, πληρώνεις το ΦΠΑ. Σαν ιδιώτη τώρα δε ξέρω αν σε συμφέρει, να επωμιστείς και το ΦΠΑ. Πριν ξεκινήσεις τις εργασίες, θα κάνεις συμφωνητικό μαζί του, για να μη σε κρεμάσει. Δηλαδή, θα του πείς πόσα τετραγωνικά είναι η δουλειά που θέλει να γίνει, και πόσα ημερομίσθια ζητάει. Επίσης ρώτησε τον για τις τριετίες, εγγαμος,αγαμος κτλ, διότι απο αυτά εξαρτάται το ενσημο. Πάντως, απο την εμπειρία μου, φαίνεται πολυ παράξενο σε ΜΗ νεα οικοδομή να ζητάει ενσημο ο μαστορας...Μαλλον σε εχει περάσει για μαλάκα. Πες μου λίγο και τις τιμές που σου είπε ανα /τμ για να σου πω αν ειναι ακριβά ή οχι. Επίσης πες μου τα τετραγωνικά για να δω σύμφωνα με τους συντελεστές του ΙΚΑ πόσα ενσημα βγάζει στα δημόσια έργα, για να εχουμε μια ιδέα. Κι εμένα μου φαίνεται παράξενο και πιστευω ότι του κακοφανηκε που του είπα για απόδειξη γι' αυτό μου είπε για ΙΚΑ. Κι ο υδραυλικός που έβαλε τον ηλιακό θερμοσίφωνα μου έδωσε απόδειξη αλλά δεν ζήτησε ένσημα. Για τα πλακάκια δαπέδου μου ζήτησε 12 €/m^2 και 15€/m^2 για του τοίχου. Τα τετραγωνικά είναι 88. Εγγαμος 1 τριετία.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα