Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 30
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Να πας, στο κάτω κάτω αν δεις πως δεν σου αρέσει την κοπανάς.

ακριβως φυσικα αν δω οτι δν αξιζει ο κοπος φυσικα και θα την κοπανησω αλλα να δεν παω να δω τι παιζει δεν μπορω να ξερω

Δημοσ.

παρακάλα να έχει κάνα πιπίνι το μαγαζί (σερβιτόρα, βοηθό μάγειρα κλπ) :P αλλιώς αν είναι μικρή πόλη/χωριο είναι λίγο πικρα.

πάντως αυτά που σου προσφέρουν ακούγονται υπερβολικά καλά, έκατσα 8 μήνες σ'έναν έλληνα πέρσι, κι απότι θυμάμαι η λάντζα έπαιρνε τα λιγότερα, εκτος κι αν είναι όπως έχω ακούσει σε μερικά μαγαζιά, 10-12 ώρες χωρίς να σηκώσεις το κεφάλι σου.. τότε ναι το καταλαβαίνω το ποσο.

εννοείτε ότι πας, κάθεσαι 2-3 μήνες και πράττεις ανάλογα, δεν είναι δουλειά για καριέρα αυτό είναι το μονο σίγουρο, αλλα εάν κανεις υπομονή κι εφόσον έχεις στέγη/διατροφή δωρεάν μπορείς να βάζεις στην άκρη όλο το ποσο σχεδόν.

Δημοσ.

εάν κανεις υπομονή κι εφόσον έχεις στέγη/διατροφή δωρεάν μπορείς να βάζεις στην άκρη όλο το ποσο σχεδόν.

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Από τη στιγμή που το «στέγη/διατροφή δωρεάν» αποδειχθεί αληθές, αξίζει τον κόπο η ξενιτιά, έστω για όσο αντέξει. Πόσο μάλλον, όταν ο φίλος λέει ότι είναι ανάγκη να εργαστεί...

Δημοσ.

Σε καθε περιπτωση πριν κανεις την κινηση βεβαιωσου οτι ο μισθος εκτος απο τα μηνιαια εξοδα σου, θα σου αφηνει και ενα κομποδεμα, γιατι αλλιως ειναι προτιμοτερο να μεινεις ανεργος στην Ελλαδα, παρα λαντζιερης στη Γερμανια να τρως τα νιατα σου χωρις να βγαζεις στην ακρη κανενα ψιλο.

Καλά, τι είναι αυτά που γράφεις τώρα ;

Καλύτερα άνεργος στην Ελλάδα παρά να δουλεύει στη Γερμανία ; :confused:

Και στην Ελλάδα τι θα τρώει αν δεν έχει δουλειά ; Από τα συσσίτια ;

Ή από το "κοινωνικό κράτος" ;

Δε λέω, αρκετοί δουλεύουν εδώ και πάνε έξω για καλύτερα,

υπάρχει όμως πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και φεύγει για να επιβιώσει.

Τι να κάτσει να κάνει εδώ , να πεθάνει της πείνας ή να φουντάρει ;

Τράβα αγόρι μου να βγάλεις κανένα μεροκάματο και μη μασάς τίποτα..

Και σκατά να φας στην αρχή, αν προσαρμοστείς θα πας για καλύτερα.. Μην το παίζεις ελληναράς μόνο, να είσαι σοβαρός και μετρημένος και να μη βαρυγκομάς ότι και να κάνεις..

• Like 2
Δημοσ.

Καλά, τι είναι αυτά που γράφεις τώρα ;

Καλύτερα άνεργος στην Ελλάδα παρά να δουλεύει στη Γερμανία ; :confused:

Και στην Ελλάδα τι θα τρώει αν δεν έχει δουλειά ; Από τα συσσίτια ;

Ή από το "κοινωνικό κράτος" ;

Δε λέω, αρκετοί δουλεύουν εδώ και πάνε έξω για καλύτερα,

υπάρχει όμως πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει στον ήλιο μοίρα και φεύγει για να επιβιώσει.

Τι να κάτσει να κάνει εδώ , να πεθάνει της πείνας ή να φουντάρει ;

Τράβα αγόρι μου να βγάλεις κανένα μεροκάματο και μη μασάς τίποτα..

Και σκατά να φας στην αρχή, αν προσαρμοστείς θα πας για καλύτερα.. Μην το παίζεις ελληναράς μόνο, να είσαι σοβαρός και μετρημένος και να μη βαρυγκομάς ότι και να κάνεις..

Κοινη λογικη ειναι.Οταν εξω δεν εχεις να κερδισεις τιποτα απολυτως (το εθεσα ως προυποθεση στο συλλογισμο μου) ειναι προτιμοτερο να μεινεις Ελλαδα ως ανεργος. Κι ο λογος ειναι οτι μπορει να βρεις και Ελλαδα να δουλεψεις λαντζιερης/σερβιτορος κλπ και να ερχεσαι παλι σε μηδεν οικονομικο ισοζυγιο (να δουλευεις δηλαδη χωρις να σου μενει τιποτα στην ακρη).Με τη διαφορα οτι στην χωρα σου θα εχεις διπλα οικογενεια, φιλους, γκομενα, 5 ανθρωπους που θα σε νοιαστουν, αλλους 5 που αν αρωστησεις θα ερθουν ως το σπιτι μια βολτα, αλλους 5 που σε μια αλλου ειδους δυσκολια θα σου σταθουν κλπ.

Αυτο στη Γερμανια σε πρωτη φαση το ξεχνας, ισως και σε δευτερη και σε τριτη. Οπως ξεχνας και το θεμα διασκεδαση-ψυχαγωγια-βολτα-κοινωνικοποιηση γενικοτερα. Πας εκει ξενος μεσα σε ξενους και δινεις νεα ενοια στην μοναξια μεχρι να βρεις 1 ανθρωπο που να δεχτει να σε βαλει στον κυκλο του (ξερεις στη Γερμανια δυσκολα σε βαζει ο αλλος στον κυκλο του).

Να μου πεις οτι στη Γερμανια θα μαζευεις το κομποδεμα σου να σου πω ναι θυσιασε τα παραπανω.

Να μου πεις οτι στη Γερμανια εχεις γνωστους να σου ξαναπω ναι.

Να μου πεις οτι στη Γερμανια θα δουλεψεις σε μια θεση που δινει προοπτικες κι ας μην μαζευεις κομποδεμα, παλι ναι θα σου πω.

Αλλα να ξενιτευτεις ως λαντζιερης και να αμοιβεσαι τοσο ωστε να βγαζεις απλως τα εξοδα σου δεν βλεπω ποσο potential και τι κερδος μπορει να εχει ως κινηση σε σχεση με το potential του να κατσεις ανεργος στην Ελλαδα και να ψαχτεις επιμονα για παρομοιες δουλειες. Παλια οι λαντζιερηδες/σερβιτοροι/μαγειρες/εργατες στις φαμπρικες πηγαινανε εκει με τις οικογενεις τους κατα κυριο λογο (και οχι μονοι) δουλευανε ολοι με μισθους καλους και φερνανε συναλλαγμα πισω, οσοι γυριζαν, ενω οι υπολοιποι φτιαχνανε ενα πολυ καλο κομποδεμα. Κανανε και τις κοινοτητες τους, γινοντουσαν μια οικογενεια ολοι κλπ κλπ. Αλλες εποχες απο τις σημερινες οπου πας εκει και κοιταζει να σε ξεγελασει μεχρι και ο Ελληνας της Γερμανιας για να κερδισει (true story).

Συνεπως ο καθενας αξιολογει τα παραπανω με βαση τα δικα του κριτηρια και αποφασιζει. Δεν ειναι κακο να πεφτουν στην εξισωση ολοι οι παραγοντες για να ξερει στο περιπου τι θα βρει μπροστα του καποιος που αποφασιζει να κανει μια τετοια αλλαγη στη ζωη του.

Δημοσ.

πολλες..(2) φιλες μου πανε Αγγλια χωρις κανενα να τις περιμενει και δεν μου φαινεται και τοσο δυσκολο!

good luck!

Εξαρταται απο πολλα...

Δημοσ.

Τι λέτε ρε παιδιά ο καθένας το κοντό και το μακρύ του. Αν δεν το έχετε κάνει μην μιλάτε.

Εντάξει εγώ όταν πρωτοήρθα Βέλγιο ήμουν σε καλύτερη κατάσταση αφού είχα σίγουρη υψηλόμισθη δουλειά, αλλά και πάλι ολομόναχος ήμουν και δεν ήξερα ψυχή.

Αν δουλεύει λαντζιέρης στην Ελλάδα, θα τον εκμεταλλεύονται στο έπακρο, και θα παίρνει ψωροδεκάρες. Φυσικά θα έχει οικογένεια και φίλους κοντά, να ξέρετε όμως τι καβγάδες πέφτουν επειδή έχεις τα νεύρα σου από την δουλειά, που σου την έσπασε το αφεντικό στο έπακρο, που δεν σε πλήρωσε, που όταν σε πλήρωσε σου έδωσε πενταροδεκάρες, που σου έφαγε τις υπερωρίες, που δεν σου βάζει ένσημα, και να μετά να ξεσπάς στην οικογένεια και σε γκόμενα και σε φίλους. Δεν είναι όλα μέλι γάλα στην προσωπική και κοινωνική σου ζωή όταν δεν τα πας καλά με τη δουλειά σου.

Σε αντίθεση με την Γερμανία, που θα πάει, θα ζοριστεί 1-2 χρόνια, ίσως να μην του μένει τίποτα στην άκρη από λεφτά, ίσως να είναι μόνο δουλειά-σχολή για μαθήματα γλώσσας-σπίτι για ύπνο, ΑΛΛΑ

Θα μάθει την γλώσσα, θα γνωρίσει άτομα στην σχολή, θα έχει ασφάλεια στη δουλειά του, και όταν αρχίσει να μιλάει την γλώσσα θα μπορεί να ψάξει κάτι καλύτερο, συν το γεγονός ότι θα έχει δικαιώματα πια στην χώρα σε επιδόματα, ταμείο ανεργίας, κτλ.

Στην Ελλάδα ούτε το 350άρι του ελληνικού ταμείου δεν θα πάρει γιατί δεν θα του κολλάνε ένσημα.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τι λέτε ρε παιδιά ο καθένας το κοντό και το μακρύ του. Αν δεν το έχετε κάνει μην μιλάτε.

Περα απο το αυτονητο οτι ο καθενας δικαιουται να εχει γνωμη (συνεπως δεχομαι οσα λεει ο kfyros και του απανταω με τα επιχειρηματα χωρις να του λεω -δεν εκανες μεταναστης-μην μιλας), FYI δεν ειμαι κατοικος Ελλαδας εδω και καμια 2ετια. Και σκεψου ειμαι σε "συγγενικη" χωρα οπου τα πραγματα ειναι σαφως ευκολοτερα απο μια Γερμανια πχ, αλλα αυτο δε σημαινει οτι υπαρχουν στερησεις σε σημαντικα ζητηματα ειδικα τον πρωτο καιρο.

Τα υπολοιπα που λες σωστα ειναι, οπως σωστα ειναι και οσα λεω εγω, απο κει και περα ο καθενας αξιολογει με τα δικα του κριτηρια. Δεν μπορεις εσυ να μου πεις οτι τα κριτηρια μου πρεπει να ειναι ετσι, ουτε εγω μπορω να πω σε εσενα τι κριτηρια να εχεις σε προσωπικες επιλογες.

Συνεπως για καποιον το να μεινει 2 χρονια Γερμανια χωρις 1 φιλο και χωρις να ξερει τη γλωσσα μπορει ναναι ακατορθωτο, οπως μπορει και για καποιον αλλον ναναι ακατορθωτο να καθεται να δουλευει λαντζιερης στην Ελλαδα με Ελληναρα εργοδοτη. Αυτο ειναι θεμα του καθενος, εδω απλα μπαινουν οι παραμετροι τοσο για εξωτερικο οσο και για εσωτερικο και ο καθενας αποφασιζει για παρτη του.

Δημοσ.

Περα απο το αυτονητο οτι ο καθενας δικαιουται να εχει γνωμη (συνεπως δεχομαι οσα λεει ο kfyros και του απανταω με τα επιχειρηματα χωρις να του λεω -δεν εκανες μεταναστης-μην μιλας), FYI δεν ειμαι κατοικος Ελλαδας εδω και καμια 2ετια. Και σκεψου ειμαι σε "συγγενικη" χωρα οπου τα πραγματα ειναι σαφως ευκολοτερα απο μια Γερμανια πχ, αλλα αυτο δε σημαινει οτι υπαρχουν στερησεις σε σημαντικα ζητηματα ειδικα τον πρωτο καιρο.

Τα υπολοιπα που λες σωστα ειναι, οπως σωστα ειναι και οσα λεω εγω, απο κει και περα ο καθενας αξιολογει με τα δικα του κριτηρια. Δεν μπορεις εσυ να μου πεις οτι τα κριτηρια μου πρεπει να ειναι ετσι, ουτε εγω μπορω να πω σε εσενα τι κριτηρια να εχεις σε προσωπικες επιλογες.

Συνεπως για καποιον το να μεινει 2 χρονια Γερμανια χωρις 1 φιλο και χωρις να ξερει τη γλωσσα μπορει ναναι ακατορθωτο, οπως μπορει και για καποιον αλλον ναναι ακατορθωτο να καθεται να δουλευει λαντζιερης στην Ελλαδα με Ελληναρα εργοδοτη. Αυτο ειναι θεμα του καθενος, εδω απλα μπαινουν οι παραμετροι τοσο για εξωτερικο οσο και για εσωτερικο και ο καθενας αποφασιζει για παρτη του.

Επέτρεψέ μου να είμαι της γνώμης ότι άτομα που δεν έχουν μεταναστεύσει δεν μπορούν να κρίνουν, ειλικρινά. Πρώτα απ΄όλα δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης στην άλλη χώρα, τι γίνεται, τι ισχύει, πχ ο φίλος που λέει ότι είναι το ίδιο να δουλεύεις λαντζιέρης στην Ελλάδα με πενταροδεκάρες παρά στη Γερμανία και να μην σου μένει τίποτα. Αν δεν το έχεις κάνει, πολύ πιθανό να μην σου πάει ο νους ότι με δύο χρόνια δουλειάς στη Γερμανία δικαιούσαι το ταμείο τους (μπορεί να είναι λιγότερο, δεν είμαι σίγουρος).

Όπως δεν θα ξέρεις και ότι υπάρχουν σχολεία που πας και μαθαίνεις την γλώσσα. Και εκεί θα γνωρίσεις και άλλα άτομα που είναι στην ίδια κατάσταση μ'εσένα και σιγά σιγά θα κάνεις κοινωνικό κύκλο.

Κι εγώ όταν ήρθα εδώ, ιδέα δεν είχα τι γίνεται και πώς διάολο θα συνεννοηθώ, αφού με εξαίρεση τη δουλειά μου που ήταν όρος να μιλάς αγγλικά για να μπορείς να δουλέψεις, οπότε δεν είχα πρόβλημα με τους συναδέλφους, έξω αδυνατούσα. Πήγα στο δημαρχείο, ρώτησα τι μπορώ να κάνω, πήγα σε μερικές σχολές ιδιωτικές που ζητούσαν τα μαλλιοκέφαλά μου σε δίδακτρα, αλλά υπήρξαν άτομα εκεί που με συμβούλευσαν ότι υπάρχουν και οι δημόσιες σχολές που είναι πιο φθηνές, καμία σχέση στα δίδακτρα. Μια χαρά κύκλο έκανα, εντάξει και από τη δουλειά, αλλά και από την σχολή.

Και να σου πω και το άλλο, περισσότερο με βοήθησαν οι ξένοι στην χώρα παρά οι Έλληνες που ζουν εδώ. Τους τούρκους τους σιχαινόμουν πριν έρθω, αλλά κάθε φορά που άκουγαν ότι ήμουν Έλληνας άνοιγε η καρδιά τους, μας αγαπούν σαν λαό παρόλο που φαίνεται περίεργο ενώ εμείς αισθανόμαστε το αντίθετο.

Τώρα που είμαι στο πανεπιστήμιο, τις περισσότερες σημειώσεις από Τουρκάλα τις έχω πάρει, που δεν είχα ιδέα ότι ήταν Τουρκάλα, πριν μερικές βδομάδες το έμαθα. Τι θα μου έλεγες εσύ, αν σου έλεγα πριν κάποια χρόνια ότι ήρθα στις Βρυξέλλες και βρήκα σπίτι σε περιοχή που ζουν πολλοί Τούρκοι; Μακρυά, και αν δεν το έλεγες εσύ, θα το έλεγε η πλειοψηφία.

Οπότε, αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να κρίνεις, συγγνώμη είμαι αυτής της απόψεως.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Α, σπουδαζεις (κοινωνικοποιηση/φιλοι/προσαρμογη κλπ for free απο τον πρωτο καιρο δηλαδη) εκει και παραλληλα εργαζεσαι? Πασο...

Παντως σε οτι αφορα εμενα σου ξαναλεω, δεν ζω στην Ελλαδα και δεν ειμαι εξω για σπουδες αλλα για δουλεια, αρα οσο απολυτος κι αν εισαι, τουλαχιστον αυτο το επιχειρημα (εγω εζησα αυτο που δεν εζησες εσυ αρα ξερω καλυτερα) δε μπορεις να το χρησιμοποιησεις για να αντικρουσεις οσα εχω γραψει εγω.

Παρ'ολα αυτα, εγω θα δεχτω τον ανιδεο απο μεταναστευση να ακουσω τη γνωμη του, διοτι μπορει ο καθενας να εχει να σου πει κατι χρησιμο και σωστο (ποσω δε μαλλον στην σημερινη κοινωνια που η προσβαση στην πληροφορια ειναι πανευκολη για ολους). Οπως θα δεχθω και εναν ανεργο να ερθει να μου μιλησει για τα εργασιακα, εναν που δεν ειναι προπονητης ποδοσφαιρου να μου πει για μπαλα κλπ κλπ. Ειναι επικινδυνα αυταρχικο να διατηρουμε τη γνωμη για τον εαυτο μας οτι ξερει παραπανω πραγματα απο εναν αλλον de facto, επειδη εμεις ζησαμε ενω αυτος δε βγηκε απτο αυγο του ακομη. Μπορει να χει συγγενεις στο εξωτερικο 40 χρονια και να ξερει 10 φορες παραπανω πραγματα απο εναν που εζησε 2 χρονια εξω σπουδαζοντας ή δουλευοντας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Α, σπουδαζεις (κοινωνικοποιηση/φιλοι/προσαρμογη κλπ for free απο τον πρωτο καιρο δηλαδη) εκει και παραλληλα εργαζεσαι? Πασο...

Παντως σε οτι αφορα εμενα σου ξαναλεω, δεν ζω στην Ελλαδα και δεν ειμαι εξω για σπουδες αλλα για δουλεια, αρα οσο απολυτος κι αν εισαι, τουλαχιστον αυτο το επιχειρημα (εγω εζησα αυτο που δεν εζησες εσυ αρα ξερω καλυτερα) δε μπορεις να το χρησιμοποιησεις για να αντικρουσεις οσα εχω γραψει εγω.

Παρ'ολα αυτα, εγω θα δεχτω τον ανιδεο απο μεταναστευση να ακουσω τη γνωμη του, διοτι στην κοινωνια της πληροφοριας μπορει ο καθενας να εχει να σου πει κατι χρησιμο και σωστο. Οπως θα δεχθω και εναν ανεργο να ερθει να μου μιλησει για τα εργασιακα, εναν που δεν ειναι προπονητης ποδοσφαιρου να μου πει για μπαλα κλπ κλπ.

Τώρα σπουδάζω, όταν πρωτοήρθα δούλευα μόνο και μετά από ένα εξάμηνο ξεκίνησα μαθήματα γλώσσας, 12 ώρες την βδομάδα.

Το πρώτο εξάμηνο είχα κάνει γνωριμίες στη δουλειά, αλλά δεν έβγαινα γιατί πριν φύγω από την Ελλάδα χρωστούσα σε κάτι τράπεζες οπότε έκανα οικονομία και έστελνα τα λεφτά πίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να μην έχω κάνει φιλίες από τη δουλειά, γιατί δεν έβγαινα έξω μαζί τους. Όταν πήγα στα μαθήματα, γνώρισα άτομα εκεί, που ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μπορεί να ήμουν υψηλόμισθος, αλλά δεν μου έμενε τίποτα για δύο χρόνια σχεδόν γιατί ό,τι μου έμενε από τον μισθό το έστελνα στην Ελλάδα να ξεχρεωθώ. Οπότε οι παρέες που έκανα ήταν από την σχολή και όχι από την δουλειά. Μετά την διετία άρχισα να βγαίνω και έκανα παρέα με 1-2 άτομα της δουλειάς που μπορούσα να βγω μαζί τους και να ξοδέψω αυτά που ξόδευαν αυτοί.

Αλλά σου είπα δεν με πείραξε γιατί κοινωνικοποιήθηκα μέσα των μαθημάτων γαλλικής γλώσσας.

Εσύ έχεις πάει Κύπρο. Είναι διαφορετικά γιατί μιλούν την γλώσσα μας και έχουν παρόμοιες συνήθειες με εμάς.

Δυστυχώς όσο μεγαλώνεις τόσο δυσκολότερο είναι να κάνεις παρέες καινούργιες, και ο λόγος είναι ότι δεν πας σχολείο, εκεί γίνονται οι περισσότερες γνωριμίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φιλίες μας είναι από την παιδική/εφηβική ηλικία (γειτονιά/παιχνίδια. σχολείο) μετά από το πανεπιστήμιο άλλες, μετά από τον στρατό και μετά από τη δουλειά. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι μάνες κάνουν καινούργιες φιλίες με άλλες μάνες που γνωρίζουν στο σχολείο που πάνε τα παιδιά τους. Οπότε αν πας στην Κύπρο, αφού δεν θα πας σχολείο για γλώσσα, είναι πιο δύσκολο να κοινωνικοποιηθείς. Και η Κύπρος δεν είναι καμιά τεράστια αγορά εργασίας να πηγαίνουν μετανάστες από πολλές χώρες εκεί να γνωρίζεις άτομα. Σε αντίθεση με Γερμανία, που δεν θα βρεις μόνο τον Τούρκο ή τον αφρικάνο, αλλά θα βρεις και τον Ισπανό, και τον Έλληνα, και τον Ιταλό, και άτομα από χώρες τις λατινικής αμερικής. Αυτούς θα τους γνωρίσεις όταν θα πας για τα μαθήματα γλώσσας, αλλιώς είναι αδύνατο να γνωρίσεις τέτοια άτομα.

Αυτό που μπορείς να πεις είναι το τι χάνει φεύγοντας από την Ελλάδα. Αλλά δεν μπορείς να κρίνεις τι κατάσταση επικρατεί στην χώρα που θα πάει, αν δεν έχεις πάει να ζήσεις στην χώρα που πρόκειται να πάει. Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν σαφείς και ασφαλείς συμβουλές είναι τα άτομα που έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Ακόμα κι εγώ δεν μπορώ, αν και ξέρω ότι υπάρχουν σχολεία που μαθαίνεις την γλώσσα και ότι με 2 χρόνια δουλειάς έχεις δικαιώματα σε γερμανικά επιδόματα, γιατί δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένες πληροφορίες. Μόνο για Βέλγιο μπορώ να μιλήσω με ασφάλεια.

Κάτι άλλο που μπορεί κάποιος να κάνει για να κοινωνικοποιηθεί σε ξένη χώρα. Βρίσκει ένα καφέ που του αρέσει και πάει κόσμος, και πηγαίνει εκεί καθημερινά. Σε 1-2 μήνες, με ένα 2ευρω την μέρα που θα ξοδεύει στον καφέ, θα γνωρίσει τα άτομα που δουλεύουν εκεί, θα προσπαθήσει να μιλήσει μαζί τους στη γλώσσα τους, θα τον βοηθήσουν με ευχαρίστηση γιατί θα τον γνωρίζουν σαν καθημερινό πελάτη, και θα γνωρίσει σιγά σιγά τους άλλους καθημερινούς πελάτες.

Ένας άλλος τρόπος είναι το γυμναστήριο, αν και εγώ προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να κάνω παρέες από το γυμναστήριο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο Βέλγιο. Άλλοι όμως μπορούν.

Υπάρχουν και τα στυλ καφενεία, περισσότερο Τούρκους θα βρεις εκεί, θα παίξει το τάβλι του, θα κάνει παρέες. Όταν πρωτοήρθε ο πατέρας μου εδώ στο Βέλγιο να με δει, έκατσε τρεις μήνες, εγώ δεν είχα ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματα γλώσσας και δεν ήξερα ψυχή εκτός από τους συναδέλφους, και αυτός επειδή έβγαινε έξω την μέρα και γυρνούσε (υπόψιν μόνο ελληνικά μιλάει και δεν είχε ξαναβγεί ποτέ του έξω από την Ελλάδα), γνώρισε κόσμο από ένα τούρκικο καφενείο. Με τη γλώσσα του σώματος έκανε την συνεννόησή του, παρέες όμως είχε μια χαρά και έλεγε "με περιμένουν να παίξουμε τάβλι" και έφευγε να τους βρει. Κι εγώ να φοβάμαι μην μου χαθεί στις Βρυξέλλες και δεν μπορώ να τον βρω. Λίγο πριν φύγει, κάθε φορά που τον έπαιρνα με το αμάξι να πάμε κάπου, αυτός μου έλεγε τους δρόμους και από πού να πάω, είχε γυρίσει την πόλη και την είχε μάθει καλύτερα από εμένα που ζούσα εκεί. Χάλασε το αμάξι και αυτός μου βρήκε γκαραζιέρη καλό να το πάω, αν είναι δυνατόν, και δεν μιλούσε λέξη εκτός από ελληνικά. Με κάποιον τρόπο συνεννοήθηκε και του είπαν πού να πάει καλύτερα. Ο έλληνας γκαραζιέρης μου ζητούσε τα μαλλιοκέφαλά μου, ο τούρκος που τον έστειλαν μια χαρά δουλειά και πολύ φθηνή μου έκανε.

Το παν είναι να θέλει ο άνθρωπος. Αν δεν θέλει, άστο καλύτερα.

Επεξ/σία από gigisoni
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κοινη λογικη ειναι.Οταν εξω δεν εχεις να κερδισεις τιποτα απολυτως (το εθεσα ως προυποθεση στο συλλογισμο μου) ειναι προτιμοτερο να μεινεις Ελλαδα ως ανεργος. Κι ο λογος ειναι οτι μπορει να βρεις και Ελλαδα να δουλεψεις λαντζιερης/σερβιτορος κλπ και να ερχεσαι παλι σε μηδεν οικονομικο ισοζυγιο (να δουλευεις δηλαδη χωρις να σου μενει τιποτα στην ακρη).Με τη διαφορα οτι στην χωρα σου θα εχεις διπλα οικογενεια, φιλους, γκομενα, 5 ανθρωπους που θα σε νοιαστουν, αλλους 5 που αν αρωστησεις θα ερθουν ως το σπιτι μια βολτα, αλλους 5 που σε μια αλλου ειδους δυσκολια θα σου σταθουν κλπ.

Αυτο στη Γερμανια σε πρωτη φαση το ξεχνας, ισως και σε δευτερη και σε τριτη. Οπως ξεχνας και το θεμα διασκεδαση-ψυχαγωγια-βολτα-κοινωνικοποιηση γενικοτερα. Πας εκει ξενος μεσα σε ξενους και δινεις νεα ενοια στην μοναξια μεχρι να βρεις 1 ανθρωπο που να δεχτει να σε βαλει στον κυκλο του (ξερεις στη Γερμανια δυσκολα σε βαζει ο αλλος στον κυκλο του).

Να μου πεις οτι στη Γερμανια θα μαζευεις το κομποδεμα σου να σου πω ναι θυσιασε τα παραπανω.

Να μου πεις οτι στη Γερμανια εχεις γνωστους να σου ξαναπω ναι.

Να μου πεις οτι στη Γερμανια θα δουλεψεις σε μια θεση που δινει προοπτικες κι ας μην μαζευεις κομποδεμα, παλι ναι θα σου πω.

Αλλα να ξενιτευτεις ως λαντζιερης και να αμοιβεσαι τοσο ωστε να βγαζεις απλως τα εξοδα σου δεν βλεπω ποσο potential και τι κερδος μπορει να εχει ως κινηση σε σχεση με το potential του να κατσεις ανεργος στην Ελλαδα και να ψαχτεις επιμονα για παρομοιες δουλειες. Παλια οι λαντζιερηδες/σερβιτοροι/μαγειρες/εργατες στις φαμπρικες πηγαινανε εκει με τις οικογενεις τους κατα κυριο λογο (και οχι μονοι) δουλευανε ολοι με μισθους καλους και φερνανε συναλλαγμα πισω, οσοι γυριζαν, ενω οι υπολοιποι φτιαχνανε ενα πολυ καλο κομποδεμα. Κανανε και τις κοινοτητες τους, γινοντουσαν μια οικογενεια ολοι κλπ κλπ. Αλλες εποχες απο τις σημερινες οπου πας εκει και κοιταζει να σε ξεγελασει μεχρι και ο Ελληνας της Γερμανιας για να κερδισει (true story).

Συνεπως ο καθενας αξιολογει τα παραπανω με βαση τα δικα του κριτηρια και αποφασιζει. Δεν ειναι κακο να πεφτουν στην εξισωση ολοι οι παραγοντες για να ξερει στο περιπου τι θα βρει μπροστα του καποιος που αποφασιζει να κανει μια τετοια αλλαγη στη ζωη του.

Ξεκινάς από λάθος συλλογισμό.

Θεωρείς ότι ο άλλος μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε δουλειά!!

Λείπεις πάνω από χρόνο ; (δεν το λέω ειρωνικά, πολύ σοβαρά το λέω)..

Πολύς κόσμος δεν βρίσκει δουλειά ούτε για να μαζεύει σκατά με τα χέρια πλέον,

και τα πράγματα είναι οριακά σε φάση επιβίωσης για πάααρα πολλούς ..

Για ρώτα κανέναν που έχει οποιουδήποτε είδους επιχείρηση στην Ελλάδα να δεις τι γίνεται ..

Εκατοντάδες βιογραφικά λαμβάνουν για Part Time καθαρίστριες χωρίς ένσημα χωρίς τίποτα..

Για δουλειά 1 μέρα την εβδομάδα, για οτιδήποτε!!

Σε τουριστικά μέρη , όσους έχουν μαγαζιά - επιχειρήσεις τους την πέφτουν 50 άτομα τη μέρα για δουλειά, γνωστοί και άγνωστοι..

εδώ δε νομίζω ότι μιλάμε για κομπόδεμα. Μιλάμε για επιβίωση. :fear:

• Like 1
Δημοσ.

1 350 μισθο διαμονη διατροφη δωρεαν και ασφαλεια ..ετσι μου ειπανε τωρα αν πραγματικα αληθευουν θα παω και θα το διαπιστωσω

Ο μισθος που αναφερεις και οι λοιπες παροχες σου εγιναν με επισημη προταση ή είναι του στυλ "ετσι ακουσα" "μου ειπε ενας γνωστος" κτλ???

Γιατι με όλη την καλή διάθεση, μου φαίνονται εκτός πραγματικότητας...

Πρόσφατα 2 γνωστοί φύγανε Μόναχο για λάτζα επίσης.

Μισθός 850€ (+ ασφάλιση βεβαιως) αλλά και νοίκι 500€ (χωρίς λοιπά έξοδα σπιτιού).

Όπως πήγαν,γύρισαν.

Τα γερμανικα αν εχεις διάθεση,θα τα μαθεις σιγα σιγα.Βασικά πρέπει να τα μαθεις.Αν δεν κανω λαθος,το Γερμανικο κράτος τρέχει κάποια προγράμματα για εκμάθηση της γλώσσας,αν όχι τζάμπα,σίγουρα πάρα πολύ οικονομικά-συμβολικά.

Καλή τύχη και καλή δύναμη σου εύχομαι και όλα να πάνε καλά.

Αλλά κοίταξε λίγο αυτό με το μισθό κ τις παροχές..

Δημοσ.

τα χουμε πει ρε παιδια

οι εποχες που πηγαινε καποιος ανειδικευτος επιανε δουλεια στην φαμπρικα εχουν περασει

ναι ειναι σχετικα πιθανο να παει καποιος χυμα και να βρει μια σχετικα καλη δουλεια σε καποιο εργοστασιο ως εργατης αλλα καμια σχεση με πριν 20 χρονια , πλεον ψαχνουν ειδικευμενο προσωπικο και οχι απλα ειδικευμενο αλλα ψιλοσπανια να δεχτουν καποιον μονο με αγγλικα(εκτος απο προγραμματιστες κλπ που δεν εχει σημασια)

ξανατονιζω οτι αυτο δεν ειναι κανονας και μπορει καποιος να ειναι σχετικα τυχερος και να βρει την καλη

αλλα δυστυχως ετσι ειναι , για ανειδικευτους εχουν ενα σωρο τουρκους που θα καλυψουν τις θεσεις και να βρεις κατι κατα 70-80% θα ειναι καθαρη εκμεταλλευση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...