kirileman Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2012 Στα τέλη του 2012 όχι, το σφράγισμα δεν πονάει, καθόλου. Ένα τσιμπιματάκι της πλάκας, μετά μούδιασμα και μετά περιμένεις να τελειώσει η διαδικασία. Είναι λίγο δυσάρεστο να σου χώνει ο άλλος στο στόμα διάφορα, αλλά περνάει.
IHateLove Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 4 Σεπτεμβρίου 2012 μιας και μιλάμε για σφραγίσματα και τροχό εμένα προσωρινά θα μου χτίσουν το δόντι (τι σημαίνει ακριβώς αυτό) συγκεκριμένα θα το κλείσω και θα βάλουν μια μικρή βιδούλα (δεν μιλάω για εμφύτευμα) ώστε να κρατάει το ψεύτικο δόντι μετά όταν θελήσω κάτι μόνιμο, όπως γέφυρα/θήκη θα πρέπει ο ιατρός να βγάλει την βιδούλα? δεν μπορώ με τίποτα τον τροχό ρε παιδιά. (δεν πονάω απλά συχαίνομαι)
ZAKKWYLDE Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Η αλήθεια είναι ότι το περισσότερο δυσάρεστο είναι να σου χώνουν διάφορα στο στόμα και να μη μπορείς να καταπιείς τα σάλια σου. Πόνος όμως όχι.
ntinos19 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 καλά με τον οδοντίατρο είμαι τόσο εξοικειωμένος που μόνο για καφέ δεν πάω ακόμα. έχει βαρεθεί να με βλέπει ο άνθρωπος. αλλά τώρα τελευταία έκοψα τους οδοντιάτρους καθώς έκοψα σχεδόν ότι έχει ζάχαρη, αναψυκτικά, καφέδες κτλ. πολύ σπάνια να πιω καφέ ή αναψυκτικό. Στο σφράγισμα δεν την παλεύω με τίποτα όταν είναι στα κάτω δόντια και βάζει βαμβάκι απο γύρο για να μη πηγαίνουν τα σάλια. μπουκώνει στο στόμα σε σημείο που παραλίγο να ξεράσω μια φορά (αυτό συνέβη σε μια ηλίθια οδοντίατρο που πήγα ΜΙΑ φορά και απο τότε ούτε καν) τώρα βρήκα έναν και γαμώ. laser και όλα τα σχετικά σύγχρονα εργαλεία. ελαφρύ χέρι και όλα κομπλέ. μόνο μία μαλακία μου έβαλε μια φορά για να πάρει "μέτρα" για το νέο μου δόντι (είχε σπάσει εντελώς) το οποίο ήταν κάτι σαν πλαστελίνη. σκέτη αηδία η γεύση του...
Doug21 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Μ'αρεσει που μερικοι το γραφουν και σιγουροι κιολας οτι ΔΕΝ ποναει η οτι ΠΟΝΑΕΙ. ειναι καθαρα υποκειμενικο. Εγω ποναω, αλλοι δεν πονανε
IHateLove Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Μ'αρεσει που μερικοι το γραφουν και σιγουροι κιολας οτι ΔΕΝ ποναει η οτι ΠΟΝΑΕΙ. ειναι καθαρα υποκειμενικο. Εγω ποναω, αλλοι δεν πονανε επίσης μερικοί νομίζουν ότι πονάνε. κοίτα, πολλές φορές από τον φόβο μας νομίζουμε ότι πονάμε, ο πόνος είναι πολύ μικρός σε φυσιολογικά επίπεδα απλά από τον φόβο μας νομίζουμε ότι πονάμε. τουλάχιστον εγώ που έβγαλα μια ριζούλα δεν πόνεσα. (πριν την βγάλω νόμιζα ότι θα πονάω, ούτε μετά την εξαγωγή πόνεσα)
kgian Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Μετά από 10 χρόνια στο ιατρείο μου μπορώ να πω πως στο 99% των περιπτώσεων το σφράγισμα δεν πονάει, ούτε κατά την διαρκεια ούτε μετά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ξεφεύγουν από το τυπικό. Οπότε θα έλεγα στον topic starter να μην φοβάται (αν δεν πήγε ήδη). Επίσης θα έλεγα στον fylatos να μην είναι απόλυτος και θα ήθελα να του κάνω 2 ερωτήσεις. Πόσα χρόνια έχει ιατρείο (αν έχει) και αν χρησιμοποιεί απομονωτήρα στις εμφράξεις.
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Συμφωνώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν τυπική αντίδραση, ίσως γιατί αντιλαμβάνονται τον πόνο διαφορετικά, ή γιατί ο γιατρός κάνει κάποιο λάθος. Στα άλλα απάντησα σε πμ γιατί είναι off topic.
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Μα δεν θα το πει, γιατι δεν υπαρχει μελετη που να λεει οτι δεν πρεπει να κανεις αναισθησια. Και κάνανε μετα-ανάλυση σε 1500 άρθρα που συμφωνούνε μεταξύ τους δηλαδή; Μπορώ να έχω το λινκ;
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Και κάνανε μετα-ανάλυση σε 1500 άρθρα που συμφωνούνε μεταξύ τους δηλαδή; Μπορώ να έχω το λινκ; Ελληνιστί figure of speech dear. Το νόημα παραμένει το ίδιο και ναι υπάρχουν πολλές μετα αναλύσεις για αυτό το θέμα, όπως και ελάχιστοι έγκριτοι οδοντίατροι που υποστηρίζουν την μη αναισθησία (κανένας που να ξέρω/έχω διαβάσει άρθρο του σε peer reviewed περιοδικό). (παρόλα αυτά έχω μια μετά ανάλυση με 5000+άρθρα -που δεν συμφωνούν όλα μεταξύ τους, αλλά έχει conclusion από τα αρκετά άρθρα που προέκυψαν από τον αποκλεισμό, για τον πόνο πριν και μετά της ενδοδοντική θεραπεία/απονεύρωση και αρκετά συστηματικά review για την αναισθησία, θες αλήθεια να τα διαβάσεις όμως; Μπορώ να σου στείλω σε πμ). Τέλος να τονίσω ότι πλέον σε επίπεδο έρευνας στην οδοντιατρική συγκεκριμένα δεν εξετάζουν το αν και πότε πρέπει να κάνεις αναισθησία, αλλά το τι αναισθητικό πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Το αν έχει απαντηθεί εκτενώς.
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δεν με ενδιαφέρουν τα systematic που δεν περιλαμβάνουν περαιτέρω ανάλυση. Όπως επίσης έχω δει μια χαρά έγκριτες επιθεωρήσεις να δημοσιεύουν αστειότητες που γελάει ο κόσμος. Έχεις πρόχειρη κάποια μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει ικανό αριθμό RCTs, η κάθε μία εκ των οποίων ικανής στατιστικής ισχύος, που συμπεραίνει με significance πως για τους Χ λόγους, συστήνεται η χορήγηση αναισθητικού; Κατά προτίμηση, οι Χ λόγοι να μην αφορούν cost-effectiveness. 1
KilliK Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 τι να πω και εγω που δεν με πιανει το αναισθητικο. 10 φορες ενεση μου ειχε κανει η ενδοδοντολογος για να με πιασει. παντως και η ενδοντολογος και η κανονικη οδοντιατρος που παω, μου εχουν πει πως ειμαι πολυ θαρραλέος και ησυχος ασθενης, ουτε καν καταλαβαινουν οτι κανουν απονευρωση μαζι μου.
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δεν με ενδιαφέρουν τα systematic που δεν περιλαμβάνουν περαιτέρω ανάλυση. Όπως επίσης έχω δει μια χαρά έγκριτες επιθεωρήσεις να δημοσιεύουν αστειότητες που γελάει ο κόσμος. Έχεις πρόχειρη κάποια μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει ικανό αριθμό RCTs, η κάθε μία εκ των οποίων ικανής στατιστικής ισχύος, που συμπεραίνει με significance πως για τους Χ λόγους, συστήνεται η χορήγηση αναισθητικού; Κατά προτίμηση, οι Χ λόγοι να μην αφορούν cost-effectiveness. Θα συμφωνήσω μαζι σου ότι υπάρχουν έγκριτες επιθεωρήσεις με αστεία δημοσιεύματα, αλλά υπάρχει και ένα τρεντ που δείχνει ότι ισχύει κάτι και καθιστά τις άλλες δημοσιεύσεις αστείες. Σε ότι αφορά στην πιο ειδική ερώτηση σου, όχι δεν μπορώ να σου δώσω μετά ανάλυση που πραγματεύεται μόνο αυτό. Αλλά μπορείς να βρείς αρκετές μετα αναλύσεις που στα συμπεράσματα περιλαμβάνουν, ότι η αναισθησία μειώνει τον πόνο μετά από την χ οδοντιατρική επέμβαση, ότι μειώνει το στρες του ασθενή, ότι οδηγεί σε μείωση των συμβαμάτων. Βέβαια αυτά ισχύουν και γενικά όχι μόνο στην οδοντιατρική. Εκτός αυτού δεν υπάρχουν και λογικά/κλινικά επιχειρήματα που να στηρίζουν την μη χρήση αναισθησίας. Δεν υπάρχει λόγος να πονάς τους ασθενείς, ούτε διαγνωστικός, ούτε θεραπευτικός. Είναι σαδισμός. Ακόμα και αν ο ασθενείς αρνηθεί, προσπαθείς να του εξηγήσεις ότι η φοβία δεν είναι βάσιμη, ότι η αναισθησία δεν πονάει αν γίνει σωστά (εκτός από μία μικρή περίπτωση, που και αυτή την εξηγείς). Η χρήση της αναισθησίας λοιπόν είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (αποδεδειγμένα), ενώ η μη χρήση μόνο 2 όπως το βλέπω: ο ασθενής να μην θέλει, ή ο γιατρός να μην μπορεί. (επίσης, randomized trials είναι δύσκολο να κάνεις με θέμα αναισθησία ή όχι γιατί είναι μονόδρομος. Για αυτό και τα συμπεράσματα δεν προέρχονται από μελέτες τύπου έγινε αναισθησία /δεν έγινε αλλά σε περιπτώσεις που έγινε με το τάδε αναισθητικό ή το τάδε άλλο, ή που η αναισθησία ήταν επιτυχής/αποτυχής, ελπίζω να γίνομαι κατανοητός)
IHateLove Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 το αναισθητικό τι ακριβώς είναι, εννοώ πως παρασκευάζεται εμένα μου κάνει εντύπωση το αναισθητικό αέριο, που φοράς την μάσκα και πέφτεις για ύπνο. ΟΥΑΟΥ πραγματικά εκπληκτικό ~~
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Οπότε, το μόνο που προέκυψε μέσα σε 3 σελίδες υπεράσπισής της, είναι πως η αναισθησία προτείνεται επειδή παρουσιάζει ευεργετική επίδραση σύμφωνα με τους λόγους για τους οποίους εφευρέθηκε εξ' αρχής. Σα να προτείνω δηλαδή εγώ ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση για τα οφέλη που προσφέρει έναντι των εμπροσθοκίνητων. Και μάλιστα, απ' ό,τι βλέπω εδώ: Η χρήση της αναισθησίας λοιπόν είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων (αποδεδειγμένα), ενώ η μη χρήση μόνο 2 όπως το βλέπω: ο ασθενής να μην θέλει, ή ο γιατρός να μην μπορεί. Αναισθησια επρεπε να σου κανει θελεις δεν θελεις. ...τελικά κανείς δε μου απαγορεύει να αγοράσω πισωκίνητο. (επίσης, randomized trials είναι δύσκολο να κάνεις με θέμα αναισθησία ή όχι γιατί είναι μονόδρομος. Για αυτό και τα συμπεράσματα δεν προέρχονται από μελέτες τύπου έγινε αναισθησία /δεν έγινε αλλά σε περιπτώσεις που έγινε με το τάδε αναισθητικό ή το τάδε άλλο, ή που η αναισθησία ήταν επιτυχής/αποτυχής, ελπίζω να γίνομαι κατανοητός) Φυσικά και μπορεί να γίνει. Από τη μέθοδο για τον ίδιο σκοπό (πχ υπαραχνοειδής-επισκληρίδιος) μέχρι και follow-up συμπτωμάτων. Ένα πρόχειρο παράδειγμα μιας και το έφερε η κουβέντα, αφορά την επισκληρίδιο αναισθησία και τις χρόνιες ενοχλήσεις που προκαλεί αν δεν γίνει σωστά το έμβολο αίματος. Και-wait for it- δεν είναι "μονόδρομος". 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα