fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Όχι η αναισθησία προτείνεται γιατί οι ασθενείς βιώνουν καλύτερα την οδοντιατρική πράξη με αυτή. Και αυτό έχει αποδειχτεί. Δηλαδή τι προτείνεις; Να κάνουμε ένα rct db με ασθενείς που λαμβάνουν placebo και άλλους που λαμβάνουν κανονικό αναισθητικό; Είναι ηθικό αυτό; Έμμεσα έχει αποδειχτεί όπως έγραψα η αξία της αναισθησίας. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι ένας ασθενής που κάνει σφράγισμα δέχεται καλύτερα την οδοντιατρική πράξη (χωρίς τρόμο) αν έχει υποβληθεί σε τοπική αναισθησία. Με την ίδια λογική χρησιμοποιούμαι αναισθησία στο χειρουργείο απλά επειδή ανακαλύφθηκε. Γιατί να μην κάνουμε bypass χωρίς; Δεν σου λέω κάνε αναισθησία γιατί έτσι. Επειδή δεν πονάει. Λέω κάνε αναισθησία, γιατί αν δεν κάνεις έχει αποδειχτεί ότι μετά θα πονάει περισσότερο, ότι κατά την διάρκεια θα στρεσσάρεται ο ασθενής. Γιατί δεν έχεις αποδεδειγμένο όφελος διαγνωστικό/θεραπευτικό με το να μην κάνεις, ενώ έχεις με το να κάνεις. Φυσικά και μπορεί να γίνει. Από τη μέθοδο για τον ίδιο σκοπό (πχ υπαραχνοειδής-επισκληρίδιος) μέχρι και follow-up συμπτωμάτων. Ένα πρόχειρο παράδειγμα μιας και το έφερε η κουβέντα, αφορά την επισκληρίδιο αναισθησία και τις χρόνιες ενοχλήσεις που προκαλεί αν δεν γίνει σωστά το έμβολο αίματος. Και-wait for it- δεν είναι "μονόδρομος". Γιατί δεν είναι μονόδρομος; Μα σε όλες τις μελέτες γίνεται follow up, εκεί στηρίζονται και τα έμμεσα αποτελέσματα που αναφέρω. Πχ ένας ασθενής με επαρκή αναισθησία κατά την διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας αναφέρει λιγότερο πόνο μετά την πάροδο της, έναντι ενός που δεν είχε επαρκή αναισθητοποίηση της περιοχής. το αναισθητικό τι ακριβώς είναι, εννοώ πως παρασκευάζεται εμένα μου κάνει εντύπωση το αναισθητικό αέριο, που φοράς την μάσκα και πέφτεις για ύπνο. ΟΥΑΟΥ πραγματικά εκπληκτικό ~~ Είναι συνθετικά παράγωγα με δομή παρόμοια της κοκαϊνης, αυτά που χρησιμοποιούνται στην τοπική αναισθησία, στα χειρουργεία τα "αναισθητικά" λειτουργούν διαφορετικά.]
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Έμμεσα έχει αποδειχτεί όπως έγραψα η αξία της αναισθησίας. Επίσης έχει αποδειχτεί ότι ένας ασθενής που κάνει σφράγισμα δέχεται καλύτερα την οδοντιατρική πράξη (χωρίς τρόμο) αν έχει υποβληθεί σε τοπική αναισθησία. Ναι, προφανώς και είναι καλή φάση η αναισθησία. Το θέμα είναι πως αν μιλάμε για επέμβαση που μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία, να μπορεί να επιλέγει ο ασθενής αν ψήνεται ή όχι. Εγώ ας πούμε όποτε πάω δεν ψήνομαι, προτιμώ να πονέσω παρά να τη βγάλω λάδι και να μιλάω σαν τον Ορέστη Μακρή μετά. 'Η μπορεί να το κάνω για να το παίζω macho στην οδοντίατρο. Ή να τη βρίσκω με τον πόνο. Με την ίδια λογική χρησιμοποιούμαι αναισθησία στο χειρουργείο απλά επειδή ανακαλύφθηκε. Γιατί να μην κάνουμε bypass χωρίς; Γιατί πρώτον δεν είναι ίδιος ο πόνος και δεύτερον πολλή και καλή τύχη εύχομαι σε όποιον θελήσει να κάνει εγχείρηση χωρίς μυοκαταστολή. Γιατί δεν είναι μονόδρομος; Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις (πχ στον τοκετό) πρόκειται για πολυτέλεια, όχι για ανάγκη. 1
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Ναι, προφανώς και είναι καλή φάση η αναισθησία. Το θέμα είναι πως αν μιλάμε για επέμβαση που μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία, να μπορεί να επιλέγει ο ασθενής αν ψήνεται ή όχι. Εγώ ας πούμε όποτε πάω δεν ψήνομαι, προτιμώ να πονέσω παρά να τη βγάλω λάδι και να μιλάω σαν τον Ορέστη Μακρή μετά. 'Η μπορεί να το κάνω για να το παίζω macho στην οδοντίατρο. Ή να τη βρίσκω με τον πόνο. Γιατί πρώτον δεν είναι ίδιος ο πόνος και δεύτερον πολλή και καλή τύχη εύχομαι σε όποιον θελήσει να κάνει εγχείρηση χωρίς μυοκαταστολή. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις (πχ στον τοκετό) πρόκειται για πολυτέλεια, όχι για ανάγκη. Τι εννοείς ότι μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία; Μια έμφραξη; Όχι. Σε μέσο όρο, ο μέσος ασθενής ναι μπορεί να κάνει και εξαγωγή χωρίς αναισθησία. Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει. Είναι συζήτηση δηλαδή για τα όρια ανοχής του πόνου που έχει ο ασθενής; Τότε ναι έχουν γίνει μελέτες που ερευνούν το βάθος και την διάρκεια της αναισθησίας με την χρήση του αναισθητικού και που δείχνουν ότι ένας ασθενής που ένα ηλεκτρικό ερέθισμα το θεωρεί 7/10 χωρίς αναισθησία, μετά την χορήγηση το θεωρεί 0/10 και μισή ώρα μετά 1/10. Δεν είναι ανάγκη η αναισθησία, πολυτέλεια είναι. Βέβαια πολυτέλεια που μας αφήνει να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς να είμαστε έτσι Επίσης να πω ότι δεν στερώ την επιλογή από τον ασθενή, απλά αρνούμε να τον περιθάλψω ενώ πονάει (το εξηγώ εξαρχής και ναι τον βάζω να υπογράψει ενήμερη συγκατάθεση). Το ερέθισμα από την είσοδο ενός κοπτικού εργαλείου στην οδοντίνη ενός δοντιού με ζωντανό πολφό δεν είναι ανώδυνο για κανέναν, μόνο ανεκτό.
Lucifer Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Ευτυχώς που δε δουλεύεις σερβιτόρος δηλαδή, πεινασμένος θα έφευγα αν δε σου άρεσαν τα καυτερά.
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Ευτυχώς που δε δουλεύεις σερβιτόρος δηλαδή, πεινασμένος θα έφευγα αν δε σου άρεσαν τα καυτερά. Έχω κάνει σερβιτόρος και σέρβιρα ότι αηδία φανταστείς, απλά δεν έχω την ίδια τάση και τώρα. Ευτυχώς μέχρι στιγμής αυτή η γραμμή του να κάνω την δουλειά μου lege artis (όσο γίνεται, δεν είμαι αλάνθαστος, κάθε άλλο) μου βγήκε σε καλό. Το skisame πάντως το topic και ο crazy drummer δεν μάθαμε τι έκανε και αν πόνεσε.
evabb Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Τι εννοείς ότι μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία; Μια έμφραξη; Όχι. Σε μέσο όρο, ο μέσος ασθενής ναι μπορεί να κάνει και εξαγωγή χωρίς αναισθησία. Αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει. Είναι συζήτηση δηλαδή για τα όρια ανοχής του πόνου που έχει ο ασθενής; Τότε ναι έχουν γίνει μελέτες που ερευνούν το βάθος και την διάρκεια της αναισθησίας με την χρήση του αναισθητικού και που δείχνουν ότι ένας ασθενής που ένα ηλεκτρικό ερέθισμα το θεωρεί 7/10 χωρίς αναισθησία, μετά την χορήγηση το θεωρεί 0/10 και μισή ώρα μετά 1/10. Δεν είναι ανάγκη η αναισθησία, πολυτέλεια είναι. Βέβαια πολυτέλεια που μας αφήνει να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς να είμαστε έτσι κατσε ρε συ, εμφραξη=σφραγισμα σωστα; τι λες οτι δεν μπορει να γινει χωρις αναισθησια; εγω προσωπικα δεν ενιωσα υποψια πονου οταν εκανα σφραγισματα χωρις αναισθησια και φρονιμιτητες που εβγαλα με αναισθησια μετα οταν περασε η δραση της πηρα απλα ενα ibuprofen κι αυτο οχι γτ σφαδαζα στον πονο απλα γτ βαριεμαι να ποναω. γενικως δεν μπορεις να πεις οτι μιλαμε για τρομερο πονο μετα απο μια οδοντιατρικη παρεμβαση, στην χειροτερη των περιπτωσεων αντε να πονας 2-3 μερες μετα. δεν υπαρχει συγκριση με τον πονο κανονικου χειρουργειου.
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 κατσε ρε συ' date=' εμφραξη=σφραγισμα σωστα; τι λες οτι δεν μπορει να γινει χωρις αναισθησια; εγω προσωπικα δεν ενιωσα υποψια πονου οταν εκανα σφραγισματα χωρις αναισθησια και φρονιμιτητες που εβγαλα με αναισθησια μετα οταν περασε η δραση της πηρα απλα ενα ibuprofen κι αυτο οχι γτ σφαδαζα στον πονο απλα γτ βαριεμαι να ποναω. γενικως δεν μπορεις να πεις οτι μιλαμε για τρομερο πονο μετα απο μια οδοντιατρικη παρεμβαση, στην χειροτερη των περιπτωσεων αντε να πονας 2-3 μερες μετα. δεν υπαρχει συγκριση με τον πονο κανονικου χειρουργειου.[/quote'] Λεω οτι ειναι σωστοτερο να γινεται με αναισθησια και οτι δεν θελω να κανω κατι χωρις αναισθησια γιατι δεν το θεωρω σωστο συμφωνα με την συγχρονη ιατρικη επιστημη. Τοσο απλα. Μην νομιζεις και κλειστη αναταξη καταγματος να σου κανουν (στο Ελλαντα και σε μερικες περιπτωσεις εξω) χωρις αναισθησια την κανουν. Κι ας σφαδαζεις. Και απονευρωση χωρις αναισθησια και εξαγωγη. Ολα γινονται. Το θεμα ειναι πως δεν ειναι σωστο ιατρικα. Να το πω αλλιως, αν μπορεις να μην πονας καθολου, αντι να πονας τρεις μερες /εφτα που λεγανε πιο πανω, γιατι να μην το επιλεξεις; Αα ξεχασα γιατι ποιος ασχολειται με αυτα...εχουμε αλλες σκοτουρες.
evabb Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 μα η αναισθησια περναει μετα απο μερικες ωρες. τι σχεση εχει ο πονος μετα;
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 μα η αναισθησια περναει μετα απο μερικες ωρες. τι σχεση εχει ο πονος μετα; Θες αναλυση;
fylatos Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 5 Σεπτεμβρίου 2012 Αν θέλεις περαιτέρω πληροφορίες δες κάτω/ αν δεν θες και έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για τον πόνο και την αναισθησία και τον μαζοχισμό μην συνεχίζεις: Καταρχάς, δεν νιώθεις πόνο μετά από μία οδοντιατρική παρέμβαση γιατί τείνει να είναι ατραυματική (δηλαδή τραυματίζουμε μόνο όσους ιστούς πρέπει) και καθώς μετά την επέμβαση συνήθως χορηγούμε αναλγητικά περιορίζουμε και τον ελάχιστο πόνο από το τραύμα. Η επέμβαση όμως (εξαγωγή, απονεύρωση, ακρορριζεκτομές, περιοδοντική θεραπεία) πονάει και πονάει πολύ. Το σφράγισμα, αν η τερηδονική κοιλότητα είναι μικρή δεν πονάει πολύ (ας πούμε ένα 2/10). Εγώ θεωρώ ότι σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης ιατρικής ο ασθενής δεν πρέπει να πονάει ούτε 2/10 (υπεραναλύθηκε πιο πάνω). Επίσης ισχύει, ότι μετά την επέμβαση αν η επέμβαση είναι ανώδυνη ο ασθενής βιώνει μικρότερο πόνο. Αυτό συμβαίνει για πολλές αιτίες, βιοχημικές και ψυχολογικές. Θα προσπαθήσω να το πω απλοποιημένα για να μην αναλύσω όλη την σύγχρονη θεωρία περί πόνου. Αν σου σφίξω το χέρι και σε πονέσω, γίνεσαι πιο ευαίσθητη στον πόνο. Δηλαδή αν πονέσεις κατά την διάρκεια του σφραγίσματος, τότε είναι πιο εύκολο βιοχημικά να νιώσεις πόνο μετά. Αν πονέσεις κατά την εξαγωγή γιατί δεν έπιασε η στελεχιαία ξέρω γω, θα πονάς πιο πολύ μετά. Γι΄αυτό σε όλες στην σύγχρονη οδοντιατρική επιδιώκουμε αναλγησία κατά την επέμβαση και λέμε ότι ούτε το 2/10 δεν είναι ανεκτό. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες αν χορηγήσουμε στον ασθενή ένα παυσίπονο πριν την πχ εξαγωγή, κάνουμε αναισθησία και ο ασθενής συνεχίσει να λαμβάνει το παυσίπονο (ελαφρύ πχ depon) μετά σε τακτικές δόσεις, δεν θα νιώσει καθόλου πόνο όταν θα απέλθει η αναισθησία. Αυτό λέγεται αναλγητικό πρωτόκολλο (αν και δίνω απλό παράδειγμα). Έχει λοιπόν αποδειχτεί ότι ο πόνος μετά ακόμα και από ένα σφράγισμα είναι πιο σπάνιος αν κάνεις αναισθησία και χρησιμοποιήσεις ορθές τεχνικές. Το θες πιο αναλυτικά; Στην τελική η θέση μου είναι απλή και δεν βρίσκω τον νόημα σε όλη αυτή την ανάλυση. Σύμφωνα με ένα ευμέγεθες μέρος της οδοντιατρικής βιβλιογραφίας η αναισθησία έχει πολλά οφέλη, ενώ όταν γίνεται σωστά κανένα αρνητικό στοιχείο. Επίσης είναι το ηθικό να μην πονάς στο ελάχιστο τον ασθενή αν μπορείς. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να μην κάνεις αναισθησία. Όταν κάποιος μου πει έναν λόγο για να μην κάνω αναισθησία, που να ευσταθεί ιατρικά (το δεν θέλω γιατί φοβάμαι, ή γιατί νιώθω ότι έχω προγούλι σαν του Σταλόνε, το παίζω macho macho man, είμαι μαζόχα ή οτιδήποτε άλλο δεν μετράει) τότε δεν θα κάνω αναισθησία. Η φοβία πάντως, που είναι αντιμετωπίσιμη, δεν είναι λόγος. Σε μία χώρα με εκπαιδευμένους ασθενείς και μορφωμένους ιατρικά, δεν συζητάς με τον ασθενή αν θέλει να πονέσει ή όχι. Το θεωρεί αυτονόητο ότι δεν θα πονέσει και ότι θα κάνεις ότι μπορείς για αυτό. Και έτσι και αλλιώς δεν υποβάλλω κανέναν σε αναισθησία με το ζόρι. Του το εξηγώ, εξηγώ όλα όσα θέλω να κάνω, του τα δείχνω εγγράφως μαζί με τις υποχρεώσεις μου και συνυπογράφουμε το έντυπο συναίνεσης. Αν δεν νιώθει άνετα ή θέλει να πάει αλλού που δεν θα του κάνουν αναισθησία γιατί έτσι, είναι σαφέστατα ελεύθερος να φύγει.
freedubus Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2012 Πάει και το δεύτερο σφράγισμα, άλλα 6 και καθάρισα. Γιατρέ πείτε μου, θα πονέσω; http://www.youtube.com/watch?v=o0bFxfk7FtE Όοοοχι παιδί μου. Είναι απαράδεκτο να πονάς το 2012. http://www.youtube.com/watch?v=RdMetjy2aWs
FromDusk_TillDawn Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2014 Eπαναφερω θεμα 2 χρονων για να μην ανοιγω αλλο. Λοιπον εκανα πριν ενα μηνα 2 σφραγισματα στο ιδιο δοντι. Το ενα κοντα στη ριζα και το αλλο απο κατω στη πλευρα που μασας Ολα καλα εδω και κανα μηνα ουτε πονος ουτε ευαισθησια σε κρυο-ζεστο Τις τελευταιες μερες ομως οταν πεφτει πανω κρυο ποναω στιγμιαια και επισης οταν μασαω κατι σκληρο νιωθω πιεση στο δοντι.Οχι ακριβως πονος αλλα σαν να πιεζεται ριζα μαζι με ουλο. Ξερει κανεις τι παιζει? Δυστυχως ο οδοντιατρος που πηγα ειναι στη πολη καταγωγης μου και εγω δε βρισκομαι εκει,προκειται να ξαναπαω σε κανα 3μηνο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα