Προς το περιεχόμενο

Συμπλήρωση Διασάφησης


george-151

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας.

 

Πρόσφατα πήγα στο ελευθέριος Βενιζέλος για να πάρω ένα δέμα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε την διασάφηση μόνη μας χωρίς να πληρώσουμε εκτελωνιστή. Το θέμα δεν το προχώρησα σε βάθος μιας και το δέμα το δικό μου ήρθε με τα ΕΛΤΑ και η εκτελωνίστρια που τα ανέλαβε ήταν ήδη πληρωμένη για να κάνει τον εκτελωνισμό από τα ΕΛΤΑ. Για όσους παραλαμβάνουν τα δέμα τους από άλλες εταιρίες ταχυμεταφορών (UPS, Feedex κτλ) τα παρακάτω αρχεία και πληροφορίες θα σας φανούν ελπίζω χρήσιμα.

Όλα τα τελωνεία της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του ελ. Βενιζέλος) χρησιμοποιούν τυποποιημένα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ονομάζονται ΕΝΙΑΙΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (συντομ. ΕΔΕ). Το ΕΔΕ αποτελείται από 8 αντίτυπα. Στο Ελευθέριος Βενιζέλος καλούμαστε να συμπληρώσουμε το ΕΔΕ αντίτυπο 6 (Δηλ. την διασάφηση).

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κατεβάσετε τα εξής παρακάτω αρχεία.

 

ΕΟΚ 2454/93 (Καθορίζει τις έντυπες μορφές του ΕΔΕ, περιγράφει τα πεδία για το πώς πρέπει να συμπληρωθούν, δίνει τους κωδικούς συμπλήρωσης των πεδίων )

 

ΕΚ 2286/2003 (Αφορά κάποιες αλλαγές του ΕΟΚ 2454/93)

 

Τ. 2556/80/Α0019 – «Οδηγίες συμπλήρωσης Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου» . (Έγγραφο του υπουργείου οικονομικών. Ο τίτλος του τα λέει όλα)

 

faq_07_2011 – «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» (Έγγραφο του υπουργείου οικονομικών. Ο τίτλος του τα λέει όλα)

 

Παρακάτω όταν αναφέρομαι σε κάποια σελίδα στα παραπάνω έγγραφα, θα αναφέρομαι στην σελίδα PDF και όχι στην σελίδα εγγράφου. Με αυτόν τον τρόπο εισάγοντας την σελίδα στο PDF reader θα σας πηγαίνει κατευθείαν στην σελίδα την οποία αναφέρομαι.

 

Ξεκινώντας από το ΕΟΚ 2454/93. Με αυτά που θα πρέπει να ασχοληθείτε είναι.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ (Σελ PDF 212)

Η έντυπή μορφή του ΕΔΕ αντίτυπο 6 (Σελ PDF 495)

Εξήγηση των πεδίων του ΕΔΕ (Σελ PDF 538)

Εξήγηση των κωδικών που χρησιμοποιούνται στα πεδία των έντυπων ΕΔΕ (Σελ PDF 548)

 

ΕΚ 2286/2003. Αφορά κάποιες αλλαγές του ΕΟΚ 2454/93.

Η έντυπή μορφή του ΕΔΕ αντίτυπο 6 σε διανυσματική μορφή (Σελ PDF 33)

 

Τ. 2556/80/Α0019. Οδηγίες συμπλήρωσης Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου. Με αυτά που θα πρέπει να ασχοληθείτε είναι.

Αντίτυπα ΕΔΕ (Σελ PDF 6)

Εξήγηση των πεδίων του ΕΔΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο εξηγεί τα πεδία για το πώς πρέπει να συμπληρωθούν από το υπουργείου οικονομικών σύμφωνα και με τις τελικές τροποποιήσεις που επέφερε ο ΕΚ 2286/2003 (Σελ PDF 18).

 

Στο έγγραφο faq_07_2011 – «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» θα πρέπει να δείτε τα έξης.

Εξηγεί τι είναι το δασμολόγιο της Ε.Ε. και το TARIC και που μπορεί βρεθεί (μέσο http://eur-lex.europa.eu/ ). (Σελ PDF 18)

Εξηγεί τι είναι το ΕΔΕ (Σελ PDF 102).

 

Με βάσει το δασμολόγιο της Ε.Ε. και το TARIC βγαίνει ο λεγόμενος συντελεστής επιβάρυνσης που εφαρμόζεται στην συνολική αξία του προϊόντος μας (Αξία προιόντος + Ταχυδρομικά έξοδα σε ευρώ). Αυτός ο συντελεστής θα πρέπει να συμπληρωθεί στο πεδίο 47 στην στήλη ‘συντελεστής’ του ΕΔΕ 6 όπου από εκεί θα υπολογιστεί ο τελικός δασμός που θα πληρώσουμε στο τελωνείο και θα αναγράφεται στο πεδίο ‘ποσό’ του πεδίου 47. Στην στήλη ‘Φορολογική βάση’ στο πεδίο 47συμπληρώνεται ή Αξία προϊόντος + Ταχυδρομικά έξοδα σε ευρώ. Η μετατροπή της αξίας του προϊόντος και των μεταφορικών από δολάρια σε ευρώ πραγματοποιείται στην περιοχή ‘Λογιστικά στοιχεία’

 

Παρόλο που τα αρχεία εξηγούν τα πεδία του ΕΔΕ ικανοποιητικά θα χρειαστούν κάποια παραδείγματα ΕΔΕ 6 για να τα κατανοήσουμε καλύτερα.

Γι’ αυτό παρακαλώ όποιος πάει στο ελευθέριος Βενιζέλος για να εκτελωνίσει κάποιο δέμα, ας κάνει τον κόπο να βγάλει μια φωτοτυπία το ΕΔΕ 6 συμπληρωμένο πριν το παραδώσει στους τελωνιακούς ή ζητήστε από τους ίδιους τους τελωνιακούς να σας την βγάλουν μια φωτοτυπία και αναρτήστε την σε αυτό το Forum. Όσα περισσότερα παραδείγματα έτοιμα έχουμε τόσο το καλύτερο.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 χρόνια αργότερα...

Καλησπέρα. Αφού πρώτα ευχαριστήσω τον αρχικό συντάκτη,  καταθέτω και εγώ την πρόσφατη εμπειρία μου, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσω τους συμπάσχοντες!

 

Πρώτα από όλα, εάν σταμάτησαν το δέμα σας στο αεροδρόμιο, πάρτε απόφαση ότι θα πληρώσετε. Το θέμα είναι πόσα. Και μένα ήταν το μεγάλο μου άγχος, γιατί όταν με πρωτο-ειδοποίησαν τηλεφωνικώς, μου είπαν ότι μπορώ να το έχω αμέσως στο σπίτι μου με 110 Ευρω! Και όταν τους ρώτησα πόσο κάνει εάν το εκτελωνίσω μόνος μου μου είπαν 55-60 Ευρω. Με την διαφορά (110 από 55 ευρω), προφανώς πληρώνουν τον χρόνο τους για τον εκτελωνισμό, ή εκτελωνιστή, συν την αποστολή από το αεροδρόμιο στο σπίτι, παρόλο που έχει ήδη πληρωθεί! Το πήρα λοιπόν απόφαση ότι δεν γίνεται αλλιώς.

 

Αρχικά, λοιπόν, το σημαντικό είναι εάν σας έχουν πει από την μεταφορική εταιρεία, (τηλεφωνικώς ή με email) πόσο περίπου θα σας κοστίσει να σας το φέρουν στο σπίτι και πόσο εάν το εκτελωνίσετε μόνοι σας. Εφόσον η διαφορά είναι μεγάλη, και δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι να μην πάτε οι ίδιοι, (απόσταση, εργασία, κτλ) σας προτείνω να βρείτε την καλύτερή σας διάθεση, να το δείτε και λίγο σαν βόλτα και περιπέτεια και να πάτε.

 

Δεύτερον, και πάντα αναφέρομαι σε απλές περιπτώσεις αγοράς, εάν τελικά πάτε οι ίδιοι,  μην τρελλαθείται με αυτά που θα ακούσεται για ανάγκη επαγγελματία εκτελωνιστή. Δεν χρειάζεται, και θα καταλάβετε πιό κάτω γιατί.

 

Άν και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει πολλές παραμέτρους, λίγο πολύ είναι ίδια. Και δεν μιλάμε για περιπτώσεις που αφορούν σε είδη για εταιρείες και επαγγελματική χρήση. Για απλούς ιδιώτες που παραγγέλνουν από χώρες εκτός ΕΕ.

 

Στην δική μου περίπτωση παραγγελία δίσκων βινυλίου 54 Ευρω από ΗΠΑ, με επιπλέον μεταφορικά περίπου 34 Ευρω, και μεταφορέα την UPS. Νόμιζα ότι τα έπαιρνα σε τιμή προσφοράς, παρόλα τα ακριβά ταχυδρομικά. Πρώτη φορά έκανα παραγγελία από αυτήν την εταιρεία, και δεν σκέφτηκα να ρωτήσω πως στέλνουν. Εάν το ήξερα θα τους ζητούσα να τα στείλουν με USPS (τα δικά μας ΕΛΤΑ). Ακόμη και να το σταματούσαν, θα αναλάμβανε ο ΕΛΤΑ, με απείρως μικρότερο κόστος, και θα το παραλάμβανα στο τοπικό κατάστημα της περιοχής μου (Ναι μου έχει συμβεί, παλιότερα και στην χειρότερη πληρώνεις τον φόρο + 3-10 ευρω για τα υπόλοιπα έξοδα) Εάν πάλι δεν δεχόντουσαν να το στείλουν με USPS, πολύ απλά δεν θα τα παράγγελνα, μιας και μετά την τελική χρέωση του τελωνείου και των άλλων (που ήταν και η οικονομικότερη, αφού το έκανα μόνος μου), σίγουρα θα μπορούσα να τα βρω με την ίδια τιμή και στην Ελλάδα/Ευρώπη και χωρίς βόλτες στο αεροδρόμιο.

 

Ξεκίνησα νωρίς για να είμαι πριν τις 9 εκεί, και ευτυχώς γιατί ήμουν είτε μόνος, είτε με μόνον ένα άτομο μπροστά μου. Όταν τελείωνα γύρω τις δέκα, είχε ήδη μαζευτεί κόσμος, όχι τόσο στο τελωνείο όσο στις υπόλοιπες υπηρεσίες.

 

Είχα μαζί μου,

 

1.Απόδειξη πληρωμής των δίσκων, (paypal-πιστωτική). ΒΑΣΙΚΗ επειδή δεν αφήνει περιθώρια στο να γίνουν εικασίες για την αξία των αντικειμένων.

2.Ταυτότητα.

3.ΑΦΜ.

4.Χρήματα.

5. Υπομονή, ευγένεια και χαμόγελο.

 

 

α. Ανέβηκα πρώτα 1ο όροφο στην UPS, που σε λιγότερο από 5 λεπτά μου είχαν εκδώσει την διατακτική. Ευγενικοί και τυπικοί και 16Ευρω, για την χαρτούρα. Ναι, νόμιζα ότι τους είχα ήδη πληρώσει τα μεταφορικά, και μάλιστα για παραλαβή στο σπίτι...

 

β.Κατεβαίνω στο ισόγειο, ακριβώς από κάτω στο τελωνείο. Δίνω τα χαρτιά μου στον ευγενέστατο και πρόθυμο τελωνιακό (πρέπει να ομολογούμε και τα καλά του δημοσίου). Με στέλνει στην αποθήκη της Gold air Handling (ακριβώς από πίσω) για να βρούνε το δέμα και μετά έρχεται ο ίδιος και το ελέγχει. Επιστρέφουμε στο τελωνείο. Το έντυπο της Διασάφησης ήταν φωτοτυπία, σε ένα αντίτυπο. Μετά κατάλαβα γιατί. Όλα μου τα συμπλήρωσε ο ίδιος, μέχρι και τον κωδικό, (για τους μουσικόφιλους τα βινύλια είναι 8523493900), σε χρόνο DT. Πήρε την απόδειξη πληρωμής που είχα φροντίσει να εκτυπώσω και απλώς πολλαπλασίασε με 23% ΦΠΑ και αυτό ήταν όλο. Η όλη διαδικασία δεν πήρε πάνω από 5 λεπτά. ΒΑΣΙΚΟ. Το αφορολόγητο είναι 22 Ευρω, για εμπορική χρήση/σκοπό και 45 Ευρω για μη εμπορική. Εάν έχεις αγοράσει κάτι εμπίπτει στην εμπορική χρήση με 22 Ευρω όριο. ΠΡΟΣΟΧΗ. Υπολογίζουν ως μέρος της αξίας και τα μεταφορικά και με το τελικό αυτό ποσό φορολογούν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να πουν ότι είναι δώρο, και δεν έχεις απόδειξη πληρωμής, πιθανόν να σε προδώσουν τα ταχυδρομικά. Αλλά είναι οι μεταφορικές που έχουν γραφεία στο αερδρόμειο, αυτές που συνήθως δημιουργούν τέτοια ζητήματα, για λόγους που όλοι κατανοούμε.

 

γ. Περνάει τα χαρτιά δεξιά του, στο δίπλα γραφείο (ουσιαστικά είναι ένα γκισέ σαν Γ) σε μία άλλη συμπαθή κυρία. Έχει ήδη ξεκινήσει την καταχώρηση εντύπου προηγούμενου ανθρώπου και μου συστήνει να πάω να πιω έναν καφέ γιατί θα πάρει τουλάχιστον 10 λεπτά. Παρεμπιπτόντως, δεν έχω δει ακόμη τους περίφημους εκτελωνιστές. Δεν χρειάζονται ούτως ή άλλως, αφού το χαρτί το έχει συμπληρώσει ο ευγενής τελωνειακός.

 

δ. Μετά από 15-20 λεπτά η καταχώρηση στον υπολογιστή έχει γίνει και πηγαίνω στον τρίτο άνθρωπο που κάθετε κι αυτός στον ίδιο γκισέ στην κορυφή, όπου μου δίνει εκτυπωμένο ένα χαρτί, που είναι η Διασάφηση περασμένη στον υπολογιστή, (για αυτό δεν είναι πιά σε τόσα αντίγραφα, όπως παλιά)  το οποίο και σφραγίζει. Με στέλνει στο απέναντι, μπροστά κτήριο, για τα περαιτέρω.

 

ε.Μπαίνω και πηγαίνω τέρμα δεξιά, στον γκισέ, δεξιά από αυτόν της Τράπεζας Ελλάδος. Είμαι πρώτος, αλλά σε 15 '', έχουν μαζευτεί σαν να είναι συνεννοημένοι άλλοι 5! Δεν λέω τίποτε όταν κάποιος μου παίρνει την σειρά, γιατί ο υπάλληλος είναι ταχύτατος. Σε λιγότερο από ένα λεπτό, έχει τελειώσει. Με όλους μας!

 

στ.Πηγαίνω ακριβώς δίπλα στο ταμείο και πληρώνω. 20 Ευρω. Τον ΦΠΑ 23% του τελωνείου. Σε 1 λεπτό μόνο!

 

ζ. Με στέλνει στον γκισέ 12 απέναντί της, να πάρω το χαρτί που δίνει το οριστικό ΟΚ από το κράτος. 1 λεπτό μόνον!

 

η.Επιστρέφω στο πρώτο κτήριο, στην αποθήκη της Goldair και τον γκισέ του ταμείου της. Σε 5 λεπτά, ένα σωρό άχρηστα χαρτιά και 13.60 Ευρω, παίρνω και το τελικό χαρτί με το οποίο θα παραλάβω το κουτί. Φαντάζομαι ότι η χρέωση είχε να κάνει με τον όγκο και το βάρος του δέματος μου. Και ναι, επειδή πήγα την πρώτη εργάσιμη μετά από την ειδοποίηση, νομίζω ότι δεν με χρέωσαν φύλακτρα. (1,50 Ευρω την μέρα μου είχαν πει...)

 

θ. Ακριβώς από πίσω είναι το γκισέ της αποθήκης. Τους δίνω το χαρτί και σε 3 λεπτά έχω το δέμα, ξανά κλειστό, με δική τους ταινία.

 

 

Συνολικός χρόνος, λίγο λιγότερο από 1 ώρα, με τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες.Μαζί με το μίνι ταξιδάκι στο αεροδρόμιο, αποφεύγοντας διόδια και αττικές οδούς, 2 ώρες.

 

Συνολικό κόστος UPS/Τελωνείο/Goldair-αποθήκη 16+20,24+13,59=49,83 Ευρω. Εάν βάλεις την βενζίνη και πιθανόν την χαμένη ώρα (έχει πέσει πολύ η χρηματική αξία της τον τελευταίο καιρό) άλλα 10 Ευρώ στην χειρότερη.

 

Συμπέρασμα. Μην φοβάστε, αλλά με ευγένεια. Οι τελωνειακοί ήταν όλοι εντάξει, και μάλιστα εάν προσέξατε, τα έξοδα των εταιρειών που δημιούργησαν την όλη αναστάτωση είναι αυτά που επιβάρυναν υπέρμετρα στην περίπτωσή μου. Πλήρωσα 2 φορές τα πράγματα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 μήνες μετά...

Καλησπέρα,

έχω μπλέξει και εγώ με τον εκτελωνισμό παραγγελίας μου. Το δέμα βρίσκεται στο τελωνείο αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και οι κύριοι αρνούνται να με βοηθήσουν στην συμπλήρωση της διασάφησης.

Μου είπαν ότι πρέπει να συμπληρωθεί online στο gsis και ανέφεραν καμιά 20αριά φορές ότι: 
"Δε μπορείς να την συμπληρώσεις μόνος σου, γιατί έχει δύσκολα πεδία. Ζήτα από κάποιον κύριο έξω να στην συμπληρώσει, με το αντίστοιχο αντίτιμο."

Προφανώς ο κύριος έξω ήταν εκτελωνιστής (αφού ήρθε και με έπιασε πρώτος, πριν πάω στο γραφείο) ΚΑΙ φίλος τους, μιας και άραζε στο γραφείο τους με την καφεδιά του, όσο μου εξηγούσε ο ελεγκτής, ότι δε μπορεί να με βοηθήσει ο ίδιος.

 

Την οικονομική άνεση να πληρώσω εκτελωνιστή δεν την έχω, μιας και είμαι φοιτητής. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει; Η συμπλήρωση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και τα περισσότερα πεδία μου είναι άγνωστα...

 

Έμπλεξα χωρίς να το θέλω και χωρίς να το ξέρω. Δε γίνεται να στείλω πίσω το προϊόν, ούτε θέλω να πάνε τα λεφτά που έδωσα μέχρι στιγμής χαμένα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 χρόνια αργότερα...

Γεια χαρά παιδιά,

 

ξέρει κανείς που βρισκόμαστε σήμερα πάνω σε αυτό το ζήτημα;

 

Που βρίσκεται η ηλεκτρονική συμπλήρωση της φόρμας που αναφέρει ο φίλος μας από το 2015;

 

Που βρίσκεται κάποιος οδηγός γι'αυτήν;

 

Ρωτώ ώστε να αποφύγω τα εξοντωτικά έξοδα της ιδιωτικής εταιρείας. Οι οποίοι ζητούν 105 ευρώ πριν καν μάθουμε πόσους φόρους είναι να πληρώσω στο ελληνικό κράτος. Μάλιστα, επειδή απέφυγαν να μου εξηγήσουν συγκεκριμένα πως προκύπτουν τα 105 ευρώ, κατόπιν μικρής έρευνας στο νετ, εικάζω ότι τουλάχιστον 80 ευρώ από αυτά πάνε στην τσέπη τους... έτσι.

 

Σημειώστε ακόμη ότι μου εξήγησαν (κατόπιν δικής μου σχετικής ερώτησης) ότι "μπορεί ( ; - δηλαδή; δεν ξέρουν; )  να μην επιτρέπεται" να εκτελωνίσω μόνος μου. Στη λογική μου απορία μα πως είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει η απάντηση ήταν: "αφήστε που σας λέμε έχουν δει πολλά τα μάτια μας εμάς". Γενικώς όλα αυτά μυρίζουν απάτη. Απορώ πως γίνεται να λυμαίνονται τους καταναλωτές εταιρείες με τέτοιες πρακτικές.

 

Ζητώ συγγνώμη για τη νεκρανάσταση του νήματος αλλά ίσως να ήταν χρήσιμη και για το κοινό η ενημέρωση για το τι ισχύει το 2017.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...