Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

τώρα ή εγώ τα βλέπω κινέζικα ή φταίει ο πυρετός :wub:

ποια σύμβαση να έχει λήξει και ανανεωθεί; μπερδεύτηκααααααα :(

Είναι αρκετά κινέζικα , το σωστό είναι να ρωτήσεις στην επιθεώρηση σε ποιά σύμβαση υπάγεσαι . Εξαρτάται από τον κλάδο και τις διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων με τους εργοδότες.

Ο κλάδος του εμπορίου έχει άλλη σύμβαση και άλλες αμοιβές , ο κλάδος των φροντιστηρίων ( δες topic που έχει ανοίξει για αυτήν εδώ στο insomnia ) άλλες αμοιβές κ.ο.κ. Αυτές οι συμβάσεις έχουν μία ημερομηνία λήξης , μετά οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες ξανάρχονται σε νέα διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση. Η σύμβαση λοιπόν του εμπορίου ανανεώθηκε φέτος και οι αμοιβές είναι αυτές του link για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Το γιατί σου δίνανε λιγότερα πρέπει να το ρωτήσεις στην επιθεώρηση.

Το θέμα μας είναι ότι οι περισσότεροι κλάδοι δεν καλύπτονται πλέον από κλαδικές ( συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές ανάλογα ειδικότητας) και επειδή ακριβώς δεν καλύπτονται από κλαδικές εκεί εφαρμόζεται η ΕΓΣΕΕ των 580 μεικτά ( τα καθαρά είναι γύρω στα 420 για τους κάτω των 25 και 470 για τους άνω των 25). Στην ΕΓΣΕΕ δεν υπάρχει ειδικότητα ανάλογα με τη θέση , η θέση σου λέγεται " υπάλληλος".

Π.χ. εμένα η θέση μου ήταν ουσιαστικά θέση χειριστή Η/Υ όμως δεν υπάρχει σε ισχύ σύμβαση για τον κλάδο ( ο κλάδος παροχής υπηρεσιών δεν έχει κλαδική σε ισχύ ) και η πρόσληψη έγινε με ΕΓΣΕΕ , δηλαδή άτομα που δουλεύουν εδώ και κάποια χρόνια έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδοχές σε σχέση με εμάς τους άτυχους που πάμε με ΕΓΣΕΕ. Οπότε στους περισσότερους κλάδους που δεν υπάρχει πλέον κλαδική οι εργοδότες αρχίζουν και απολύουν τους παλιούς και τους αντικαθιστούν με νέους ( χαμηλότερο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος ).

Δημοσ.

Π.χ. εμένα η θέση μου ήταν ουσιαστικά θέση χειριστή Η/Υ

Το να υπάρχει (ή να ανατωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει) "ειδικότητα" χειρηστή ΗΥ το 2012 είναι κατάντια ...

είναι σαν να υπάρχει ειδικότητα "χειριστής μολυβιού/χαρτιού" !

Δημοσ.

Ήμουν νέα στην εταιρία. Η σύμβαση έλεγε: Πωλήτρια Μισθωτή 510 ευρώ.

αυτό με τη λήξη κτλ δεν καταλαβαίνω. Σε καμία δουλειά δεν έλεγε απλά Υπάλληλος.

Σε όλες έλεγε "Ταμείας-Πωλήτρια" ή "Εμποροϋπάλληλος"

Τέλος πάντων.

Αυτό που με καίει είναι: Αν βρω μια νέα δουλειά σαν πωλήτρια... πάλι θα μου δίνουν 420 ευρώ καθαρά;;;

Πού υπάρχει αυτό στη νομοθεσία θέλω να μου πείτε γιατί το λινκ δεν λέει τίποτα. Βοηθείστε με λίγο :((((

Δημοσ.

Εμείς θέλουμε να σε βοηθήσουμε, εσύ δε θες να βοηθηθείς.

Πάρε τηλέφωνο στην επιθεώρηση εργασίας και ρώτα.

Προσωπική μου εκτίμηση, η νέα συλλογική των εμπορικών επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωτική. Ο εργοδότης σου μπορεί να σε προσλάβει με 510,95 μικτά με τη σύμφωνη γνώμη σου φυσικά (μιλάμε για κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε τομέα).

Δημοσ.

Το να υπάρχει (ή να ανατωτιέται κανείς γιατί δεν υπάρχει) "ειδικότητα" χειρηστή ΗΥ το 2012 είναι κατάντια ...

είναι σαν να υπάρχει ειδικότητα "χειριστής μολυβιού/χαρτιού" !

Αν έχεις κάνεις πράγματι δουλειά χειριστή Η/Υ ( όχι υπαλλήλου γραφείου ) μπορείς να καταλάβεις για ποιό λόγο υπήρχε το επίδομα Η/Υ. Αν πιάνεις τους ημερήσιους ποσοτικούς στόχους που ζητάνε οι εργοδότες ( για να περικόψουν προσωπικό φυσικά ) και ξέρεις τι τιμές δίνει η αγορά για freelancer καταλαβαίνεις ότι πιάνεσαι κορόιδο αν παίρνεις λιγότερα από τις αποδοχές που υπήρχανε στην ειδικότητα αυτή. Αναφέρομαι πάντα σε συγκεκριμένο κλάδο και με στατιστικά καθημερινά και μηνιαία.

Αυτό που με καίει είναι: Αν βρω μια νέα δουλειά σαν πωλήτρια... πάλι θα μου δίνουν 420 ευρώ καθαρά;;;

Πού υπάρχει αυτό στη νομοθεσία θέλω να μου πείτε γιατί το λινκ δεν λέει τίποτα. Βοηθείστε με λίγο :((((

Εξαρτάται από τον κλάδο και τι σύμβαση τηρεί η επιχείρηση. Δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν , όταν βρεις δουλειά θα ρωτήσεις την επιχείρηση και θα συμβουλευτείς την επιθεώρηση εργασίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...