Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σαν μισθωτός με πλήρη/μερική απασχόληση με ποιο τρόπο "γίνεσε" αγρότης/κτηνοτρόφος παράληλα με την μισθωτή εργασία σου; Πρέπει να κάνεις εναρξη; Με την ασφάλιση τι γίνετε; Αναφέρομαι σε όχι "κύριο επάγγελμα αγρότης/κτηνοτρόφος" αλλα σε συμπληρωματικό εισόδημα*. Το συμπληρωματικό εισόδημα ομως μπορεί να είναι μεγαλύτερο απο το εισόδημα της μισθωτής εργασίας ( καλύτερη παραγωγη κτλ), υπάρχει κάποιο όριο για να μην θεωρήσε κατ κυριο επαγγελμα αγρότης;

Και εν τέλη ποια είναι η διαδικάσία και που απευθύνεσαι; στον ΟΓΑ;

Το κυριότερο, με την ασφάλιση τι γίνετε;

Δημοσ.

"Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης υπολογίζεται κάποιος που λαμβάνει από την αγροτική απασχόλησή τουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του"

πηγή: http://www.nileasoliveoil.gr/news-gr/topics/oti-prepei-na-gnorizete-gia-to-metroo-ton-agroton.html

Δημοσ.

"Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης υπολογίζεται κάποιος που λαμβάνει από την αγροτική απασχόλησή τουλάχιστον το 35% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του"

πηγή: http://www.nileasoli...on-agroton.html

ΝΑΙ,αλλα εγώ σαν παραγωγός αγροτικων προιόντων τί πρέπει να κάνω για να αρχίσω να διαθέτω την παραγωγή μου; (να κόβω τιμολόγιο, δελτίο αποστολής κτλ). Και επειδη το εισόδημα απο την μισθωτή εργασία ειναι χαμηλό αλλλα σταθερό, το αγροτικό εισόδημα δεν ειναι σταθερό, αρα κάθε χρόνο-όσο ειναι θα θεωρούμε ή οχι σαν κατ κυριον επαγγελμα αγρότης;

σημ. οπως καταλάβατε αναφέρομαι σε πολύ μικρή παραγωγή.

Δημοσ.

Θα πρέπει να απευθυνθείς στην ΔΟΥ της περιοχής σου.

Ξέρω ότι υπάρχει "τιμολόγιο πώλησης αγροτικών προϊόντων" αλλά δεν ξέρω πως το παίρνει κάποιος.

Δημοσ.

Σαν μισθωτός με πλήρη/μερική απασχόληση με ποιο τρόπο "γίνεσε" αγρότης/κτηνοτρόφος παράληλα με την μισθωτή εργασία σου; Πρέπει να κάνεις εναρξη; Με την ασφάλιση τι γίνετε; Αναφέρομαι σε όχι "κύριο επάγγελμα αγρότης/κτηνοτρόφος" αλλα σε συμπληρωματικό εισόδημα*. Το συμπληρωματικό εισόδημα ομως μπορεί να είναι μεγαλύτερο απο το εισόδημα της μισθωτής εργασίας ( καλύτερη παραγωγη κτλ), υπάρχει κάποιο όριο για να μην θεωρήσε κατ κυριο επαγγελμα αγρότης;

Και εν τέλη ποια είναι η διαδικάσία και που απευθύνεσαι; στον ΟΓΑ;

Το κυριότερο, με την ασφάλιση τι γίνετε;

Για να θεωρηθείς κατα κυριο επάγγελμα αγρότης πρεπει πλεον να συμβαίνουν ταυτόχρονατα τα παρακάτω:

1) το 35%(τουλάχιστον) του εισοδήματος σου να προέρχεται απο αγροτικές δραστηριότητες.

2) να έχεις ασφάλιση ΟΓΑ.

3) να εχεις γραφεί στο μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο λεω με σιγουριά διότι δίνω τετοιες βεβαιώσεις.

Για οτιδήποτε παραπάνω είμαι στη διάθεση σου.

Δημοσ.

ΝΑΙ,αλλα εγώ σαν παραγωγός αγροτικων προιόντων τί πρέπει να κάνω για να αρχίσω να διαθέτω την παραγωγή μου; (να κόβω τιμολόγιο, δελτίο αποστολής κτλ). Και επειδη το εισόδημα απο την μισθωτή εργασία ειναι χαμηλό αλλλα σταθερό, το αγροτικό εισόδημα δεν ειναι σταθερό, αρα κάθε χρόνο-όσο ειναι θα θεωρούμε ή οχι σαν κατ κυριον επαγγελμα αγρότης;

σημ. οπως καταλάβατε αναφέρομαι σε πολύ μικρή παραγωγή.

Δεν ήσουν και τόσο σαφής σε αυτά που ρωτούσες στο αρχικό post. Ο αγρότης ΔΕΝ υποχρεούται να έχει μπλοκ και να εκδίδει τιμολόγια για ότι πουλάει(είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είτε όχι). Για τα προϊόντα που πουλάει κόβει τιμολόγιο αγοράς ο έμπορος που τα αγοράζει. Μόνο δελτίο αποστολής χρειάζεται στην περίπτωση που μεταφέρει ο ίδιος με δικό του μέσο τα εμπορεύματα στην έδρα του αγοραστή.

Όσο για το τι θα θεωρείσαι όταν μεγαλώνει η αγροτική παραγωγή δεν το ξέρω.

Δημοσ.

Δεν ήσουν και τόσο σαφής σε αυτά που ρωτούσες στο αρχικό post. Ο αγρότης ΔΕΝ υποχρεούται να έχει μπλοκ και να εκδίδει τιμολόγια για ότι πουλάει(είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είτε όχι). Για τα προϊόντα που πουλάει κόβει τιμολόγιο αγοράς ο έμπορος που τα αγοράζει. Μόνο δελτίο αποστολής χρειάζεται στην περίπτωση που μεταφέρει ο ίδιος με δικό του μέσο τα εμπορεύματα στην έδρα του αγοραστή.

Όσο για το τι θα θεωρείσαι όταν μεγαλώνει η αγροτική παραγωγή δεν το ξέρω.

να συμπληρώσω στα δικά σου ότι όταν πουλάει χονδρικής(σε μεσάζοντα δλδ) βολεύεται με δελτίο αποστολής, όταν όμως πουλάει λιανικής(στον τελικό καταναλωτή) πρέπει να έχει κανονικά ταμειακή μηχανή. Ο συγκεκριμένος αναφέρεται σε μικρή παραγωγή αρα εφόσον θέλει να του με'ινουν λεφτα επιβάλλεται να πουλήσει λιανικής.

Δημοσ.

να συμπληρώσω στα δικά σου ότι όταν πουλάει χονδρικής(σε μεσάζοντα δλδ) βολεύεται με δελτίο αποστολής, όταν όμως πουλάει λιανικής(στον τελικό καταναλωτή) πρέπει να έχει κανονικά ταμειακή μηχανή. Ο συγκεκριμένος αναφέρεται σε μικρή παραγωγή αρα εφόσον θέλει να του με'ινουν λεφτα επιβάλλεται να πουλήσει λιανικής.

Σε ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες. Κατι τέτοιο με ενδιαφέρει, λιανική. Το σχέδιο που έχω στο μυαλό μου είναι και τυποποίηση-συσκευασία ( μη φανταστείτε τιποτα ιδιαίτερο με μηχανήματα, μια απλή συσκευασία). Για να πάρω ταμειακή μηχανή θα πρέπει να ανοίξω οπωσδήποτε φυσικό κατάστημα;

Ακόμα, πώς φορολογείτε το αγροτικό εισόδημα; πληρώνεις καποιο φπα;

Εννοείτε πως τέτοια θέματα δεν λύνονται απο φόρουμ, οταν αποφασίσω τι ακριβώς θα κάνω, και το ξεκινήσω θα απευθυνθώ αναλόγως. Απλά μια ιδέα να πάρω για την διαδικασία και περίπου το κόστος.

Δημοσ.

Πρέπει να περάσεις και από την διεύθηνση γεωργίας του τόπου σου για να βγάλεις κωδικό παραγωγού.

Χωρίς αυτό τον κωδικό δεν μπορούν να διακινηθούν τα προιόντα σου.

Δημοσ.

Σε ευχαριστω πολύ για τις πληροφορίες. Κατι τέτοιο με ενδιαφέρει, λιανική. Το σχέδιο που έχω στο μυαλό μου είναι και τυποποίηση-συσκευασία ( μη φανταστείτε τιποτα ιδιαίτερο με μηχανήματα, μια απλή συσκευασία). Για να πάρω ταμειακή μηχανή θα πρέπει να ανοίξω οπωσδήποτε φυσικό κατάστημα;

Ακόμα, πώς φορολογείτε το αγροτικό εισόδημα; πληρώνεις καποιο φπα;

Εννοείτε πως τέτοια θέματα δεν λύνονται απο φόρουμ, οταν αποφασίσω τι ακριβώς θα κάνω, και το ξεκινήσω θα απευθυνθώ αναλόγως. Απλά μια ιδέα να πάρω για την διαδικασία και περίπου το κόστος.

για να πάρεις ταμειακή λογικά πας και κάνεις έναρξη στην εφορία.Τώρα τι ακριβώς χρειάζεσαι και τι πρεπει να κάνεις συμβουλέψου έναν έμπειρο λογιστή. Σχετικά με τη φορολογία τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα διότι στα καινούργια μέτρα σκέφτονται να φορολογήσουν αρκετά τους μη επαγγελματίες αγρότες.Αν θες στειλε μου με pm τι σκέφτεσαι στο περίπου να κάνεις να σου πω τη γνώμη μου μιας και είμαι γεωπόνος.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...