eneta Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Βοήθεια ρε παιδιά! Μένω εδώ και πολλά χρόνια σε μια πολυκατοικία όπου με ανάγκαζαν να πληρώνω αποθεματικό και αρκετές δαπάνες ισόποσα. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα πως αυτές οι δαπάνες έπρεπε να κατανέμονται με χιλιοστά. Μιλάμε για αρκετά λεφτά που στους σημερινούς καιρούς που ζούμε είναι σημαντικά.. Ξέρω πως μπορώ να ζητήσω τις λανθασμένες χρεώσεις της τελευταίας πενταετίας πίσω. Ποιός έχει νομικές γνώσεις να μου δώσει λεπτομέρειες?? Βοήθειαααααααα
ZAKKWYLDE Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Αν το καταστατικό της πολυκατοικίας γράφει ότι το αποθεματικό πρέπει να δίνεται ισόποσα όπως και αυτές οι ορισμένες δαπάνες δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Ιδιαίτερα το αποθεματικό μπορεί να είναι εντελώς άσχετο με τα χιλιοστά ειδικά όταν πρέπει να καλυφθεί η αγορά πετρελαίου.
eneta Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Αν το καταστατικό της πολυκατοικίας γράφει ότι το αποθεματικό πρέπει να δίνεται ισόποσα όπως και αυτές οι ορισμένες δαπάνες δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Ιδιαίτερα το αποθεματικό μπορεί να είναι εντελώς άσχετο με τα χιλιοστά ειδικά όταν πρέπει να καλυφθεί η αγορά πετρελαίου. Μα αυτό έγραψα πριν. Πως το καταστατικό γράφει πως όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες και το αποθεματικό κατανέμονται βάσει χιλιοστών και όχι ισόποσα!! Επομένως όλα τα προηγούμενα χρόνια πλήρωνα ποσά που δεν έπρεπε να τα πληρώνω εγώ
Super Moderators paredwse Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Βοήθεια ρε παιδιά! Μένω εδώ και πολλά χρόνια σε μια πολυκατοικία όπου με ανάγκαζαν να πληρώνω αποθεματικό και αρκετές δαπάνες ισόποσα. Πριν λίγο καιρό ανακάλυψα πως αυτές οι δαπάνες έπρεπε να κατανέμονται με χιλιοστά. Μιλάμε για αρκετά λεφτά που στους σημερινούς καιρούς που ζούμε είναι σημαντικά.. Ξέρω πως μπορώ να ζητήσω τις λανθασμένες χρεώσεις της τελευταίας πενταετίας πίσω. Ποιός έχει νομικές γνώσεις να μου δώσει λεπτομέρειες?? Βοήθειαααααααα Θα βρεις τον διαχειριστή και θα του θέσεις το θέμα. Εάν δεν βγάλεις άκρη, θα απευθυνθείς σε δικηγόρο γιατί μπορείς να ασκήσεις αγωγή για αδικαιολόγητο πλουτισμό από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. 1
eneta Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Θα βρεις τον διαχειριστή και θα του θέσεις το θέμα. Εάν δεν βγάλεις άκρη, θα απευθυνθείς σε δικηγόρο γιατί μπορείς να ασκήσεις αγωγή για αδικαιολόγητο πλουτισμό από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Δηλαδή δεν έχω το δικαίωμα να ενημερώσω πως δεν θα πληρώσω κοινόχρηστα μέχρι του ποσού που μου αναλογεί να μην πληρώσω γιατί ουσιαστικά τα έχω προκαταβάλει? Αν μπλεξουμε με δικηγόρους θα μας τα φάνε οι δικηγόροι οπότε δώρον άδωρον..Η εταιρεία που εκδίδει τα κοινόχρηστα δεν φέρει ευθύνη που ενώ το καταστατικό μας έγραφε άλλα , χρέωνε άλλα???
leftermann Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 όπως το λες, αν μπλέξετε με δικηγόρους, θα σας τα φανε αυτοί, οπότε μην περιμένεις να σου πούνε απλά "ναι, βεβαίως, καθίστε μισό λεπτό να υπολογίσουμε τι σας χρωστάμε, α ναι, τόσα, πάρτε τα, συγνώμη για το λάθος"... Μάλλον αυτό που θα πρέπει να απαιτήσεις είναι να διορθώσουν την κατανομή από εδώ και πέρα. Για τα παλιότερα, γκρίνιαξε όσο μπορείς περισσότερο και ότι βγει...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Super Moderators Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δηλαδή δεν έχω το δικαίωμα να ενημερώσω πως δεν θα πληρώσω κοινόχρηστα μέχρι του ποσού που μου αναλογεί να μην πληρώσω γιατί ουσιαστικά τα έχω προκαταβάλει? Αν μπλεξουμε με δικηγόρους θα μας τα φάνε οι δικηγόροι οπότε δώρον άδωρον..Η εταιρεία που εκδίδει τα κοινόχρηστα δεν φέρει ευθύνη που ενώ το καταστατικό μας έγραφε άλλα , χρέωνε άλλα??? όπως το λες, αν μπλέξετε με δικηγόρους, θα σας τα φανε αυτοί, οπότε μην περιμένεις να σου πούνε απλά "ναι, βεβαίως, καθίστε μισό λεπτό να υπολογίσουμε τι σας χρωστάμε, α ναι, τόσα, πάρτε τα, συγνώμη για το λάθος"... Μάλλον αυτό που θα πρέπει να απαιτήσεις είναι να διορθώσουν την κατανομή από εδώ και πέρα. Όπως έγραψα, κατ' αρχήν θα πρέπει να τεθεί το θέμα στον διαχειριστή - ενδεχομένως και στη Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας. Προφανώς η συμβουλή για προσφυγή σε δικηγόρο ισχύει εάν δεν βρεθεί εξωδικαστική λύση. Εάν δηλαδή ο διαχειριστής πει "τώρα τα πλήρωσες, πάμε γι' άλλα...". Αν όμως θες να απαιτήσεις είτε επιστροφή των όσων αδίκως κατέβαλες είτε να συμψηφιστεί το υπερβάλλον ποσό με τα επόμενα κοινόχρηστα και ο διαχειριστής αρνηθεί, τότε πώς θα αποφύγεις τον δικηγόρο;
ZAKKWYLDE Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δηλαδή δεν έχω το δικαίωμα να ενημερώσω πως δεν θα πληρώσω κοινόχρηστα μέχρι του ποσού που μου αναλογεί να μην πληρώσω γιατί ουσιαστικά τα έχω προκαταβάλει? Αν μπλεξουμε με δικηγόρους θα μας τα φάνε οι δικηγόροι οπότε δώρον άδωρον..Η εταιρεία που εκδίδει τα κοινόχρηστα δεν φέρει ευθύνη που ενώ το καταστατικό μας έγραφε άλλα , χρέωνε άλλα??? Στην εταιρεία που εκδίδει τα κοινόχρηστα συνήθως δεν υποβάλλεις το καταστατικό. Απλά σε ρωτάνε τα σχετικά νούμερα και τους τα λες. Άρα την ευθύνη τη φέρει ο διαχειριστής. Τώρα απο τη δική μου εμπειρία, όταν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να πληρώσει περισσότερα θα γκρινιάξει (και ας έχει άδικο). Προετοιμάσου να ακούσεις δικαιολογίες απο τους άλλους του στυλ ααα....τόσο καιρό έτσι το κάναμε. Έχε υπόψη σου πάντως ότι για έκτακτες δαπάνες το καταστατικό μπορεί να προβλέπει κάτι άλλο. Το δικό μου π.χ. προβλέπει διαφορετικά χιλιοστά για τις έκτακτες δαπάνες (αλλαγή καυστήρα π.χ.) απο τις τακτικές (καθαρίστρια).
eneta Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Να σας πω πως είχα ζητήσει Γ.Σ. εδώ και 2 μήνες και είχα ζητήσει να μην εκδώσει η διαχειρίστρια κοινόχρηστα μέχρι να λυσουμε το πρόβλημα. Στο μεταξύ έβγαλε και τα κοινόχρηστα του Αυγούστου και τελικά κάναμε και Γ.Σ. όπου μου λέγανε ο καθένας τα δικά του γιατί ουσιαστικά θίγονταν τα συμφέροντα τους ( διότι εγώ έχω το μικρότερο διαμέρισμα). Μετά λοιπόν από μπόλικες ειρωνίες και φωνές και απειλές πως θα αλλάξουν το καταστατικό κατάλαβαν πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και υποχώρησαν να εκδίδονται από εδώ και στο εξής τα κοινόχρηστα με τον σωστό τρόπο. Δεν δέχτηκαν όμως μια αύξηση αποθεματικού ( γύρω στα 1000ευρώ ) να την κατανείμουν με χιλιοστά αλλά θα την κατανέιμουν πάλι ισόποσα!!! Μετά από όλη αυτή την ανακατωσούρα το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα δεχτούν να μου "χαρίσουν" κοινόχρηστα που αναλογούν στο ποσό που πλήρωνα τόσα χρόνια άδικα. Τί να κάνω? Να δηλώσω ότι δεν θα πληρώσω αυτό το ποσό και θα αρχίσω να ξαναπληρώνω κοινόχρηστα μόλις μηδενιστεί το αναλογούν? Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.. Είναι μια κλίκα μεταξύ τους και κάνουν οτι θέλουν Στην εταιρεία που εκδίδει τα κοινόχρηστα συνήθως δεν υποβάλλεις το καταστατικό. Απλά σε ρωτάνε τα σχετικά νούμερα και τους τα λες. Άρα την ευθύνη τη φέρει ο διαχειριστής. Τώρα απο τη δική μου εμπειρία, όταν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να πληρώσει περισσότερα θα γκρινιάξει (και ας έχει άδικο). Προετοιμάσου να ακούσεις δικαιολογίες απο τους άλλους του στυλ ααα....τόσο καιρό έτσι το κάναμε. Έχε υπόψη σου πάντως ότι για έκτακτες δαπάνες το καταστατικό μπορεί να προβλέπει κάτι άλλο. Το δικό μου π.χ. προβλέπει διαφορετικά χιλιοστά για τις έκτακτες δαπάνες (αλλαγή καυστήρα π.χ.) απο τις τακτικές (καθαρίστρια). Η εταιρεία , οταν ρωτησα, μου ειπε πως χρεωνε δαπανες βασει του καταστατικου!!! Οταν ζητησα να μου στειλει να το δω γιατι εγω εχω στα χερια μου καταστατικο που λεει βασει χιλιοστων, αλλαξε το τροπαριο και μου ειπε πως ο πρωτος διαχειριστης δεν ειχε τους δωσει καταστατικο παρα μονο τη μελετη του μηχανικου και τα ποσοστα των δαπανων ( κοινοχρηστα, θερμανση, ασανσερ). Ο πρωτος διαχειριστης επιμενει πως το εδωσε το καταστατικο! Δεν βγαινει ακρη.. Μπορει να ειναι και συννενοημενοι τοσα χρονια για να ωφελουνται τα μεγαλυτερα διμερισματα. Εχω πληρωσει τα μαλλια της κεφαλης μου μεχρι σημερα απο τις παραλογες χρεωσεις που εκαναν ( και μιλαω και για "πολυτελεις" χρεωσεις)
gigisoni Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δηλαδή πόσα τα υπολογίζεις, χονδρικά, τα μαλλιά της κεφαλής σου;
ZAKKWYLDE Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δεν δέχτηκαν όμως μια αύξηση αποθεματικού ( γύρω στα 1000ευρώ ) να την κατανείμουν με χιλιοστά αλλά θα την κατανέιμουν πάλι ισόποσα!!! Το αποθεματικό συνήθως δεν κατανέμεται με βάσξ χιλιοστά αλλά σύμφωνα με τον μέσο όρο εξόδων που κάνει ο καθένας. Στην πολυκατοικία έχουμε δυο διαμερίσματα 80 τ.μ. Βάσει χιλιοστών έπρεπε να πληρώσουν το ίδιο πάνω κάτω. Ο ένας καταναλώνει όμως 200 ευρώ πετρέλαιο, και ο άλλος δεν καιει καθόλου. Αρα ο δευτερος με τα αρχικά 200 ευρώ αποθεματικού που είχε καλύπτει 4-5 φορές τα έξοδά του, ενώ ο άλλος με τα 200 μόλις μετα βίας το καλύπτει. Η εταιρεία , οταν ρωτησα, μου ειπε πως χρεωνε δαπανες βασει του καταστατικου!!! Οταν ζητησα να μου στειλει να το δω γιατι εγω εχω στα χερια μου καταστατικο που λεει βασει χιλιοστων, αλλαξε το τροπαριο και μου ειπε πως ο πρωτος διαχειριστης δεν ειχε τους δωσει καταστατικο παρα μονο τη μελετη του μηχανικου και τα ποσοστα των δαπανων ( κοινοχρηστα, θερμανση, ασανσερ). Ο πρωτος διαχειριστης επιμενει πως το εδωσε το καταστατικο! Δεν βγαινει ακρη.. Μπορει να ειναι και συννενοημενοι τοσα χρονια για να ωφελουνται τα μεγαλυτερα διμερισματα. Εχω πληρωσει τα μαλλια της κεφαλης μου μεχρι σημερα απο τις παραλογες χρεωσεις που εκαναν ( και μιλαω και για "πολυτελεις" χρεωσεις) Ναι οκ προφανώς χρεώνει βάσει του καταστατικού. Αλλά συνήθως όταν για πρώτη φορά συνεργάζεσαι με μια εταιρεία παίρνει τηλ ο διαχειριστής και λέει "καλημέρα σας, θα ήθελα μια συνεργασία κτλ", και απαντάνε "μάλιστα, πείτε μου τα χιλιοστά που γράφει στο καταστατικό" και εκείνη τη στιγμή δίνονται τα νούμερα απο το τηλ. Οπότε ο διαχειριστής θα μπορούσε να πει οτιδήποτε. Για τη μελέτη του μηχανικού. Όντως σε αυτή πρέπει βασίζεται το καταστατικό και αν το καταστατικό έχει διαφορετικά νούμερα τότε το καταστατικό είναι λάθος. Όμως έχε υπόψη σου ότι στην Ελλάδα τα σχέδια του μηχανικού κατατίθενται πριν χτιστεί η πολυκατοικία. Στην πορεία πολλά μπορεί να αλλάξουν και ο Μηχανικός πρέπει να καταθέσει τις αλλαγές (νεα σχέδια δηλαδή). Αυτό δεν γίνεται σχεδον ποτέ, άρα τα υπάρχοντα σχέδια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι λάθος. Αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι πρέπει να γίνει νεα μηχανολογική μελέτη για την κατανομή των χιλιοστών (τρεχα γύρευε δηλαδή). Με λίγα λόγια...ου μπλέξεις. Αν δεν έχεις τη στήριξη της πλειοψηφίας δεν πας πουθενά. Ο άλλος προκειμένου να μη πληρώσει 3 ευρώ παραπάνω (που θα έπρεπε να τα πληρώσει και τα πληρώνεις εσύ) θα σου βρεί 1002 δικαιολογίες για να προσπαθήσει να το αποφύγει.
gigisoni Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Τι σχέση έχει το αποθεματικό με το πετρέλαιο; Το αποθεματικό είναι για έξτρα έξοδα, πχ κάποια ζημιά που θα καλυφθεί από το αποθεματικό της πολυκατοικίας, δεν έχει να κάνει με την θέρμανση του καθενός, που πολλά διαμερίσματα έχουν και ατομικές θέρμανσεις...
Basilhs23___ Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 O ts είπε οτι όλες οι δαπάνες μαζί με αυτές και η θέρμανση υπολογίζονται βάσει χιλιοστών, άρα και το αποθεματικό παίζει ρόλο γιατί θα πλήρωσε παραπάνω από όσο έπρεπε. Πάντως τώρα που το σκέφτηκα λογικά θα υπάρχουν και άλλα διαμερίσματα που θα πλήρωσαν παραπάνω από αυτό, άρα έχουν και άλλοι συμφέρον.
gigisoni Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Τότε, ή ο ts κάνει λάθος, ή σόρι αλλά μιλάμε για πολύ μεγάλα κορόιδα όχι μόνο ο ts αλλά όλων τα διαμερίσματα με εξαίρεση το μεγάλύτερο/α. Οταν υπάρχει κεντρική θέρμανση, βάση χιλιοστών βγαίνει η κατανάλωση πετρελαίου που αντιστοιχεί. Αλλά και πάλι, να βάζουν αποθεματικό στην θέρμανση, πρώτη φορά το ακούω, συνήθως γεμίζεις την άνοιξη για τελευταία φορά, οπότε την πρώτη φορά που θα πιάσουν τα κρύα, έχεις γεμάτο ντεπόζιτο.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Δημοσ. 27 Σεπτεμβρίου 2012 Τι σχέση έχει το αποθεματικό με το πετρέλαιο; Το αποθεματικό είναι για έξτρα έξοδα, πχ κάποια ζημιά που θα καλυφθεί από το αποθεματικό της πολυκατοικίας, δεν έχει να κάνει με την θέρμανση του καθενός, που πολλά διαμερίσματα έχουν και ατομικές θέρμανσεις.... Το αποθεματικό υπάρχει έτσι ώστε όταν αγοράζει η πολυκατοικία 1 τονο πετρέλαιο να μη πληρώνει για όλους τους άλλους ο διαχειριστής απο τη τσέπη του 1000+ ευρώ και να περιμένει πότε θα καταναλωθεί όλο το πετρέλαιο ή πότε θα αξιωθούν οι υπόλοιποι διαμένοντες να τον πληρώσουν το πετρέλαιο που έχουν κάψει. Το αποθεματικό υπάρχει επίσης για να πληρώνονται λογαριασμοί, συντηρήσεις ασανσέρ (που είναι κάθε μήνα) καθαρίστρια κτλ; Αυτά πως θα πληρωθούν; ο διαχειριστής θα τα πληρώσει και θα περιμένει; Σε μια μέση πολυκατοικία τα κοινόχρηστα+πετρέλαιο είναι 1500 ευρώ. Αυτά πως θα πληρωθούν κάθε μήνα; Έτσι λοιπόν ο καθένας ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ενα ποσό που καλύπτει συνήθως τα μηνιαία του έξοδα + το μισό. Αλλά και πάλι, να βάζουν αποθεματικό στην θέρμανση, πρώτη φορά το ακούω, συνήθως γεμίζεις την άνοιξη για τελευταία φορά, οπότε την πρώτη φορά που θα πιάσουν τα κρύα, έχεις γεμάτο ντεπόζιτο. Το πετρέλαιο που αγοράζεις λοιπόν την άνοιξη θεωρείται ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ. Δεν έχει σημασία αν είναι σε Ευρώ η σε πετρέλαιο, είναι αποθεματικό.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα