PETROS13 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Τα έχω διαβάσει όλα αυτά. Ο διαχωρισμός δεν είναι μόνο νομικού ή γραφειοκρατικού περιεχομένου αλλά σαφώς παίζει ρόλο και το ασκούμενο επάγγελμα. Ο Ε.Ε συνήθως παρέχει εργασία με πνευματικό χαρακτήρα ενώ ο επιτηδευματίας έχει περισσότερο τεχνικό-πρακτικό χαρακτήρα. Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να τα ασκώ ταυτόχρονα. Για άλλη εργασία να θεωρούμε ως ελεύθερος επαγγελματίας και για άλλη ως ατομική επιχείρηση με ανάλογη παρακράτηση φόρου για το καθένα. Η παρακράτηση 20% υπάρχει όταν σαν ελεύθερος επαγγελματίας εκδίδεις τιμολόγιο/απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε κάποια εταιρεία. Σε ιδιώτες η παρακράτηση αυτή δεν ισχύει. Σε αυτά που ανέφερες στο αρχικό post μπορεί να θεωρηθεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας αν ασχολείται μόνο με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών (όχι να κάνει εμπόριο ανταλλακτικών κτλ).
Joshua21 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2012 Για άλλη εργασία να θεωρούμε ως ελεύθερος επαγγελματίας και για άλλη ως ατομική επιχείρηση με ανάλογη παρακράτηση φόρου για το καθένα. Πρώτα από όλα πρέπει να εμπεδώσεις ότι και στην περίπτωση που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, και στην περίπτωση που είσαι επιτηδευματίας, και στην περίπτωση που είσαι και τα δύο, ούτως η άλλως απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχεις ατομική επιχείρηση ή εταιρεία. Δες τις παραγράφους 4 & 5 στο link που θα παραθέσω, πιστεύω πως λύνουν όλες τις απορίες σου: http://lexilogia.gr/forum/archive/index.php/t-7837.html
The_Judas Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 (επεξεργασμένο) οκ κατάλαβα, ευχαριστώ. Παίζει ρόλο ποια δραστηριότητα έχω δηλώσει ως κύρια στην εφορία; Οταν είχα κάνει έναρξη είχα δηλώσει ως βασική δραστηριότητα τεχνική υποστήριξη (hardware κλπ) και ως δευτερεύουσα προγραμματισμός υπολογιστών. Επεξ/σία 18 Οκτωβρίου 2012 από The_Judas
Joshua21 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Δημοσ. 18 Οκτωβρίου 2012 Σαν κύρια δραστηριότητα δηλώνεις αυτή που νομίζεις ότι θα σου αποφέρει περισσότερα ακαθάριστα έσοδα. Υπόψιν οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να αλλάξεις - προσθέσεις - αφαιρέσεις δραστηριότητες(κωδικούς).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα