Προς το περιεχόμενο

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ phablet, tablet, netbook, ultrabook και notebook


foxgeorge

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένας ωραίος οδηγός - μάλλον για σχετικά αρχάριους users - στον οποίο θα βρει κάποιος αναλυτικά τι είναι οι φορητές συσκευές από phablet μέχρι laptop.

 

Πριν λίγα χρόνια η επιλογή ενός φορητού υπολογιστή ήταν μια σχετικά απλή υπόθεση μιας και δεν χρειαζόταν ο χρήστης να διαλέξει μεταξύ μιας πληθώρας διαφορετικών κατηγοριών. Σήμερα όμως η αγορά διαθέτει μοντέλα φορητών συστημάτων που ξεκινούν από ένα phablet και φτάνουν μέχρι το κλασσικό notebook έχοντας όμως εν τω μεταξύ μπερδέψει τον τελικό χρήστη, εσάς δηλαδή.

Ας ξεκαθαρίσουμε τι κάνει ποιο και τι είναι τι για να μπορείτε να επιλέξετε ευκολότερα τη συσκευή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

compare-mobile-devs-620x350.jpg

Κατά σειρά μεγέθους

 

Και όχι εδώ δεν σημαίνει απαραίτητα όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ανάγκες σας αλλά και το budget σας, τι θέλετε να ξοδέψετε δηλαδή. Αν βάλουμε τις κατηγορίες κατά μέγεθος, τότε από τη μικρότερη σε μέγεθος συσκευή προς τη μεγαλύτερη προκύπτει η παρακάτω σειρά.

Phablet

Tablet

Netbook

Ultrabook

Laptop

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες οι κατηγορίες «μπλέκονται» ελαφρώς η μια με την άλλη. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό φανταστείτε ότι υπάρχουν στην αγορά tablets με οθόνη 10 ή 11 ιντσών, όπως αντίστοιχα και netbooks με τέτοια οθόνη. Αντίστοιχα θα βρείτε στην αγορά netbooks με οθόνη 12-13 ιντσών όπως και ultrabooks με τέτοιες οθόνες και τέλος θα βρείτε notebook με οθόνη στις 13 – ή και 12 – ίντσες.

Παρόλα αυτά η οθόνη είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό από αυτά που καθορίζουν την κατηγορία της συσκευής, σίγουρα όμως όχι το μοναδικό, όπως θα δούμε και παρακάτω.

 

Phablet

 

Τα Phablet είναι πρόσφατο δημιούργημα της αγοράς και για αυτό θα βρείτε λίγα διαθέσιμα μοντέλα αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά οι φήμες θέλουν ίσως ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα να υπάρχουν στην αγορά αρκετά περισσότερα μοντέλα.

Phablet είναι οι συσκευές με οθόνη αφής η οποία έχει διαγώνιο 5 τουλάχιστον ίντσες. Αυτό το μέγεθος της οθόνης είναι αρκετά μεγάλο για να βρίσκεται σε ένα smartphone, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά μικρό για να βρίσκεται σε κάποιο tablet. Η λέξη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Phone & Tablet, τονίζοντας ότι δεν είναι τίποτα από τα δύο, αλλά συνδυασμός και των δύο. Δημοφιλή μοντέλα της κατηγορίας αυτής είναι τα Samsung Galaxy Note, LG Optimu Vu αλλά και το Dell Streak, ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις χωρίς να κάνουν θραύση τα πηγαίνουν αρκετά καλά. Η Samsung για παράδειγμα έχει ανακοινώσει πωλήσεις 1 εκατομμυρίου συσκευών του Galaxy Note τους πρώτους δύο μήνες της κυκλοφορίας του, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει το Galaxy Note II.

 

Tablet

 

Τα tablets στις ημέρες μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές διαθέτουν τουλάχιστον ένα μοντέλο στην γκάμα τους. Η φημολογία, αλλά και ο τρόπος που η αγορά κινείται θέλει στο άμεσο μέλλον – δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες – να δούμε αρκετά νέα μοντέλα αλλά και νέους κατασκευαστές να προστίθενται σε εκείνους που διαθέτουν τουλάχιστον ένα tablet στη γκάμα τους. Το δημοφιλέστερο εμπορικά tablet είναι το iPad της Apple αλλά μην φανταστείτε ότι το iPad με την κυκλοφορία του το 2010 δημιούργησε την κατηγορία. Η ιστορία των tablet είναι σχετικά παλιά υπόθεση μιας και η Microsoft είχε ανακοινώσει προδιαγραφές για τα πρώτα tablet ήδη από το 2001.

 

Tablet είναι οι συσκευές με οθόνη αφής η οποία έχει διαγώνιο τουλάχιστον 7 ίντσες και μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 11 ίντσες.Τυπικά χαρακτηριστικά για ένα tablet σήμερα είναι το χαμηλό βάρος που κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος – από σχεδόν μισό κιλό μέχρι και 1 κιλό, η δυνατότητα σύνδεσης στο internet μέσω Wi-Fi δικτύου και σε αρκετές περιπτώσεις μέσω δικτύου 3G ή και 4G. Πολλά μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένες κάμερες στην πίσω ή και στην εμπρός πλευρά δίνοντας έτσι δυνατότητα λήψης φωτογραφιών αλλά και εγγραφής video, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλής λειτουργία είναι η ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών τα οποία κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Netbook

 

Οι πωλήσεις των netbooks το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε συνεχή πτώση και πολλοί αναλυτές το συνδυάζουν αυτό με την αύξηση στις πωλήσεις των tablets. Παρόλα αυτά τα netbooks από το 2008 μέχρι και το 2010 είχαν εξαιρετικές πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ εκατοντάδες μοντέλα κυκλοφόρησαν από τους περισσότερους κατασκευαστές. Η κυκλοφορία του iPad το 2010 φαίνεται ότι μετρίασε πολλά από τα θετικά χαρακτηριστικά τους, όπως το περιορισμένο μέγεθος και βάρος, για τα οποία και τα προτιμούσαν οι χρήστες.

Τα netbooks είναι φορητοί υπολογιστές με οθόνες οι οποίες έχουν διαγώνιο από 7 ίντσες μέχρι και 11,6 ίντσες, αν και πλέον θα βρείτε μοντέλα με οθόνες 9 έως 11 ίντσες. Χαρακτηρίζονται για την χαμηλή τιμή κτίσης, αλλά και την μέτρια υπολογιστική ισχύ τους. Το τελευταίο βέβαια συνδυάζεται με αυξημένη αυτονομία της μπαταρίας. Το περιορισμένο βάρος, οι αντίστοιχα περιορισμένες διαστάσεις, η σχετικά υψηλή αυτονομία της μπαταρίας και η χαμηλή τιμή κτίσης αποτελούν τα θετικά σημεία στην επιλογή ενός netbook. Συνηθίζεται να απουσιάζει από τον εξοπλισμό τους το ενσωματωμένο οπτικό drive – CD/DVD – με κυριότερη αιτία ότι δεν είναι δυνατόν να χωρέσει στο σασί τους. Οι επεξεργαστές που χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα στην αγορά μοντέλα ενσωματώνουν κατά κύριο λόγο μοντέλα της σειράς Atom της Intel και των σειρών Fusion και Neo της AMD.

 

Ultrabook

 

Θεωρούνται εξαιρετικά δημοφιλή στις ημέρες μας και τυπικά ζυγίζουν περίπου 1,5 κιλά ή και λιγότερο, ενώ ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ λεπτά. Την κατηγορία πολλοί θεωρούν ότι άνοιξε ουσιαστικά το MacBook Air της Apple, αλλά τα … «βαφτίσια» έκανε η Intel όταν όρισε προδιαγραφές για την κατηγορία. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών έχουν πλέον στη γκάμα τους κάποιο ή κάποια ultrabook μιας η ζήτηση για τέτοια μοντέλα αναμένεται μεγάλη από το καταναλωτικό κοινό.

Τυπικά ένα Ultrabook διαθέτει οθόνη που κυμαίνεται από 11 μέχρι και 15 ίντσες, είναι εξοπλισμένο με SSD μιας και στόχος είναι η ταχύτατη εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος, ενώ όπως και τα netbook δεν διαθέτουν ενσωματωμένο οπτικό drive [η πληθώρα αυτών τουλάχιστον] μιας και με σασί πάχους 2 ή και λιγότερων εκατοστών απλά δεν χωράει. Η Intel, η οποία έχει ορίσει και τις προδιαγραφές, διαθέτει στην αγορά επεξεργαστές της σειράς Intel Core οι οποίοι προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση που φτάνει τα 17 Watts. Χάρη σε αυτό τα Ultrabooks καταφέρνουν να έχουν και πολύ καλές τιμές αυτονομίας, συγκριτικά πάντα με τα laptop. Από την άλλη οι τιμές κτίσης είναι τσιμπημένες, αν και η αισιόδοξη νότα είναι ότι ήδη κυκλοφορούν οικονομικότερες λύσεις στην αγορά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ περίπου – αντί των 800-900 ευρώ που ήταν πριν λίγους μήνες η βάση.

 

Notebook

 

Ο κλασικός φορητός υπολογιστής που γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια είναι το notebook.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επικρατεί και η ονομασία laptop και ενώ πλέον θεωρούνται το ίδιο και το αυτό, παλαιότερα το laptop ήταν ένα σύστημα μεγαλύτερο από το notebook. Συγκεκριμένα το laptop ήταν ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσατε όμως να ακουμπήσετε στα πόδια σας. Για αυτό και το όνομα lap-top. Πλέον ο διαχωρισμός αυτός δεν υπάρχει και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν και τους δύο όρους για το ίδιο προϊόν.

Notebook λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ότι δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες. Είναι ουσιαστικά ένα σύστημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το desktop σύστημα σας με μικρές ή και καθόλου υποχωρήσεις. Τα notebook διαθέτουν οθόνες από 12 μέχρι και 18 ίντσες αν και η διάσταση των 15 ιντσών φαίνεται πως είναι η δημοφιλέστερη στις ημέρες μας. Τα notebooks διαθέτουν mobile επεξεργαστές οι οποίοι έχουν μικρή διαφορά στην απόδοση από τους αντίστοιχους desktop επεξεργαστές. Υπάρχουν και κάποια μοντέλα με κανονικούς desktop επεξεργαστές, τα οποία όμως υστερούν σε αυτονομία της μπαταρίας λόγο της υψηλής κατανάλωσης. Στον εξοπλισμό τους είναι δυνατόν να υπάρχει κάρτα γραφικών με εξαιρετική απόδοση ακόμα και για 3D gaming, ενώ ενσωματώνουν DVD-drive ή και Blu-ray drives, διαθέτουν σκληρούς δίσκους με μεγάλη χωρητικότητα, αλλά και αρκετές θύρες σύνδεσης περιφερειακών και εξόδους εικόνας.

Είναι και άλλα

 

Η αγορά έχει την τάση να κατακερματίζεται με βάση πάντα τις ανάγκες των καταναλωτών. Όπως θα καταλάβατε διαβάζοντας το κείμενο σχεδόν κάθε μεγάλη σημερινή κατηγορία ξεκίνησε ως παρακλάδι μιας άλλης και αυτό είναι λογικό γιατί οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών. Σημειώστε ότι υπάρχουν και άλλες πολύ μικρές κατηγορίες που δεν έχουμε αναφέρει, αλλά σίγουρα και με ασφάλεια μπορείτε να συμπεριλάβετε σε κάποια από τις παραπάνω. Για παράδειγμα τα Smartbook θεωρούνται παρακλάδι των netbooks, ενώ τα desktop replacement συστήματα όλοι συμφωνούν ότι κατατάσσονται στην κατηγορία των notebooks.

 

Source.png Πηγή: fullpc.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...