Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εγω πηγα με την ταυτοτητα και το αφμ και εβγαλα εναν λογαριασμο στο ΤΤ...

Ετσι απλα.

τωρα που μπλεκετε εσεις, δεν μπορω να φανταστω...

ίσως επειδή ο δικός μου ήταν προθεσμιακός

• Απαντ. 52
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

ίδιο πρόβλημα κι εγώ πριν κάποιο καιρό (καλοκαίρι).

η ιστορία έχει ως εξής:

πάω να ανοίξω λογαρισμό στην εμπορική.

τους λέω άνεργος. μου λένε φέρε την κάρτα. του λέω ότι δε την έχω μαζί μου και μου απαντάνε ότι δε γίνεται.

και τους ρωτάω, δηλαδή αν δεν ήμουν γραμμένος στον ΟΑΕΔ τι θα γίνοταν. εκεί κόλησαν λίγο και τους λέω οκ είμαι άνεργος αλλά δεν έχω γραφτεί στον ΟΑΕΔ.

φωνάζουν άλλον υπάλληλο και μου λέει ότι πρέπει να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι άνεργος και κάτι τέτοια κουλά.

τελικά έφυγα και άνοιξα λογαρισμό σε άλλη τράπεζα χωρίς να μου ζητήσουν κάρτα.

απ ότι έμαθα όμως η τακτική αυτή είναι πλέον στανταρ απ όλες τις τράπεζες.

Δημοσ.

λοιπον παιδες,

πηγα σημερα στη τραπεζα και ανοιξα τον λογαριασμο!εγω βεβαια ηθελα απλο ταμιευτηριου αλλα η υπαλληλος μου λεει αφου εχεις και βεβαιωση εργοδοτη θα στον κανω μισθοδοσιας γιατι σε συμφερει αφου εχει υψηλοτεο επιτοκιο! και της λεω οκ!το θεμα ειναι οτι εγω τον λογαριασμο τον θελω για το επιδομα ανεργιας του οαεδ γιατι μεσα νοεμβριου απολυομαι.ελπιζω να μην υπαρχει προβλημα που ο λογαριασμος ειναι μισθοδοσιας και οχι απλος λογαριασμος.......????

Δημοσ.

Ο νόμος απ' ότι γνωρίζω απαιτεί για κάθε τραπεζικό λογαριασμό να υπάρχει πιστοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου (ή των δικαιούχων)..

Για αυτό αρκεί μια επίσημη φωτοτυπία της δήλωσης απόδοσης ΑΦΜ που παίρνει κάποιος όταν πάει στην εφορία και παίρνει ΑΦΜ..

ούτε εκκαθαριστικό ούτε άλλες μαλακίες που κατά καιρούς ζητάνε..

Τίποτε άλλο δεν πρέπει να ζητούν οι τράπεζες για απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου..

Αν σας ζητάνε διάφορα , ζητείστε το ΦΕΚ της εφημερίδας της κυβερνήσεως που αναγράφεται αυτό, κι αν δεν σας το δώσουν , ζητείστε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγράφως με σφραγίδα της τράπεζας και υπογραφές (προϊσταμένου-διευθυντή) για καταγγελίες..

Το πιο πιθανό είναι να έχουν καλύτερα επιτόκια σε λογαριασμούς μισθοδοσίας και να ζητάνε βεβαιώσεις εργοδότη λόγω της φύσης του λογαριασμού..

Ή απλά να ζητάνε για να φακελώνουν τους πολίτες για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση (κατάσχεση εισοδημάτων κλπ.)..

Δημοσ.

Πήγα και γω μια μέρα να ανοίξω λογαριασμό στην Alpha και μου λένε γιατί τον θέλεις το λογαριασμό..? Λέω για να μου καταθέτουν τα λεφτά από εκεί που δουλεύω.. οοοπ δε γίνεται βεβαίωση εργοδότη...

Φεύγω και γω λέω δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να ανοίξεις ένα λογαριασμό.. Ελλάδα είμαστε..!!:P

Πάω την άλλη μέρα σε άλλη υπάλληλο (είμαστε και μικρή κοινωνία και θα με θυμόταν!), λέω θέλω να ανοίξω ένα λογαριασμό .. γιατί κλπ.. δεν αναφέρω τίποτα για δουλειά και μισθοδοσίες λέω φοιτητής είμαι και σε 10 λεπτά ήμουν έτοιμος..!

Δημοσ.

Ο νόμος απ' ότι γνωρίζω απαιτεί για κάθε τραπεζικό λογαριασμό να υπάρχει πιστοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου (ή των δικαιούχων)..

Για αυτό αρκεί μια επίσημη φωτοτυπία της δήλωσης απόδοσης ΑΦΜ που παίρνει κάποιος όταν πάει στην εφορία και παίρνει ΑΦΜ..

ούτε εκκαθαριστικό ούτε άλλες μαλακίες που κατά καιρούς ζητάνε..

Έχουν εκμεταλλευτεί το νόμο περί πιστοποίησης προσώπων και αντί να λένε ότι χρειάζεται αποδεικτικό ΑΦΜ λένε εκκαθαριστικό...Ταυτότητα , ΑΦΜ και λογαριασμός κοινής ωφελείας για την κατοικία , τα μόνο χαρτιά που χρειάζονται. Βεβαίωση εργοδότη μόνο για μισθοδοσίας.

Πήγα και γω μια μέρα να ανοίξω λογαριασμό στην Alpha και μου λένε γιατί τον θέλεις το λογαριασμό..? Λέω για να μου καταθέτουν τα λεφτά από εκεί που δουλεύω.. οοοπ δε γίνεται βεβαίωση εργοδότη...

Φεύγω και γω λέω δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να ανοίξεις ένα λογαριασμό.. Ελλάδα είμαστε..!! :P

Πάω την άλλη μέρα σε άλλη υπάλληλο (είμαστε και μικρή κοινωνία και θα με θυμόταν!), λέω θέλω να ανοίξω ένα λογαριασμό .. γιατί κλπ.. δεν αναφέρω τίποτα για δουλειά και μισθοδοσίες λέω φοιτητής είμαι και σε 10 λεπτά ήμουν έτοιμος..!

Η Alpha Bank ζητάει αρχικό ποσό κατάθεσης γύρω στα 300 ευρώ αν θυμάμαι καλά εκτός από λογαριασμό Νέων και Μισθοδοσίας.

Δημοσ.

Η Alpha Bank ζητάει αρχικό ποσό κατάθεσης γύρω στα 300 ευρώ αν θυμάμαι καλά εκτός από λογαριασμό Νέων και Μισθοδοσίας.

Εγώ όπως είπα όταν τους έδωσα τις πληροφορίες που ήθελαν να ακούσουν μου άνοιξαν με τη μία..!

Και όχι δεν μου ζήτησαν να κάνω κατάθεση για να τον ανοίξω.. ήταν άδειος μέχρι την επόμενη μισθοδοσία..

Δημοσ.

Εγώ όπως είπα όταν τους έδωσα τις πληροφορίες που ήθελαν να ακούσουν μου άνοιξαν με τη μία..!

Και όχι δεν μου ζήτησαν να κάνω κατάθεση για να τον ανοίξω.. ήταν άδειος μέχρι την επόμενη μισθοδοσία..

Όχι δεν κατάλαβες, εννοώ ότι θέλουν αρχική κατάθεση για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Για μισθοδοσίας και Νέων δε ζητάνε αρχικό ποσό κατάθεσης. Για λογαριασμό μισθοδοσίας δε μου έχουν ζητήσει σε καμία τράπεζα αρχικό ποσό, εννοείται αυτό.

Δημοσ.

Για οποιοδηποτε ανοιγμα λογαριασμου βαση νομου του κρατους/τραπεζας Ελλαδος χρειαζονται καποια στοιχεια που δεν αρκει να λεγονται προφορικα αλλα να πιστοποιουνται επισημα

ΑΦΜ • εκκαθαριστικο ή για οσους δεν κανουν δηλωση βεβαιωση αποδοσης ΑΦΜ

Εργασια • Βεβαιωση μσθ ή καρτα/βεβαιωση οαεδ για τους ανεργους

Διευθυνση • λογαριασμος δεκο

Τηλ • λογαριασμος οτε/κινητης

Συνταξιουχοι • τελευταια τριμηνη κατασταση αποδοχων συνταξης

+ ταυτοτητα

Αν σας ζητάνε διάφορα , ζητείστε το ΦΕΚ της εφημερίδας της κυβερνήσεως που αναγράφεται αυτό, κι αν δεν σας το δώσουν , ζητείστε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγράφως με σφραγίδα της τράπεζας και υπογραφές (προϊσταμένου-διευθυντή) για καταγγελίες..

Ακυρο....

Δημοσ.

Λογαριασμούς μισθοδοσίας που έχω ανοίξει ( κάθε δουλειά και διαφορετική τράπεζα, έχω στη συλλογή μου Eurobank, Κύπρου, Εθνική, Alpha Bank ) έχω καταθέσει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ και όχι εκκαθαριστικό ( κανένας υπάλληλος δε μου έχει ζητήσει εκκαθαριστικό ), είχα διαβάσει κάποτε και ένα pdf για τα έγγραφα που ζητάνε από τότε που ξεκίνησε η όλη ιστορία με την πιστοποίηση φυσικών προσώπων , δεν είδα να ζητάνε σώνει και καλά εκκαθαριστικό.

Για ταμιευτηρίου δεν έχω άποψη, δεν έχω ανοίξει ποτέ τέτοιον.

Δημοσ.

Για οποιοδηποτε ανοιγμα λογαριασμου βαση νομου του κρατους/τραπεζας Ελλαδος χρειαζονται καποια στοιχεια που δεν αρκει να λεγονται προφορικα αλλα να πιστοποιουνται επισημα

ΑΦΜ • εκκαθαριστικο ή για οσους δεν κανουν δηλωση βεβαιωση αποδοσης ΑΦΜ

Εργασια • Βεβαιωση μσθ ή καρτα/βεβαιωση οαεδ για τους ανεργους

Διευθυνση • λογαριασμος δεκο

Τηλ • λογαριασμος οτε/κινητης

Συνταξιουχοι • τελευταια τριμηνη κατασταση αποδοχων συνταξης

+ ταυτοτητα

φεκ παρακαλώ ;)

παραθέτεις που παραθέτεις ...

για να μη σε κουράζω, εδώ είναι το σχετικό φεκ του 2008 το οποίο αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος..

εθνικό τυπογραφείο νόμος3691/2008 φεκ α 166/2008

ο νόμος το μόνο που λέει είναι να ενημερώνεται μια επιτροπή αργόμισθων πολιτικών όταν υπάρχουν ύποπτες συναλλαγές ,

και ορίζει ότι συνήθως ύποπτες συναλλαγές είναι πάνω από 15.000 ευρώ , ή ανεξαρτήτως ποσού αν έχουν κάποια συνάφεια ή περιοδικότητα κλπ.

για την ταυτοποίηση του συναλλασσόμενου δεν λέει τίποτα πέρα από τα βασικά (πλήρες επώνυμο , και δεν επιτρέπονται ανώνυμοι λογαριασμοί).

όλος ο νόμος για μένα είναι αντισυνταγματικός γιατί δίνει ελεγκτικές αρμοδιότητες ακόμα και σε γραφεία τοκογλύφων (!!!!!)

και δυνατότητα συλλογής στοιχείων που δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να ζητούν..

Το πνεύμα του νόμου είναι να ελέγχονται οι συναλλαγές και να αναφέρονται στην επιτροπή ύποπτες συναλλαγές..

όχι να φακελώνονται όλοι συλλήβδην οι πολίτες ...

=====================================================================================

εδώ είναι και ένα εμετικό ψευδέστατο φυλλάδιο της ένωσης ελληνικών τραπεζών, που γράφει κάποιες δακρύβρεχτες μπαρούφες για το πόσο υποχρεωμένες είναι οι τράπεζες βάσει του ανωτέρω νόμου να μας ζητάνε μια λίστα με δικαιολογητικά που δεν ξέρω από που προκύπτουν..

http://www.hba.gr/5E...-forPreview.pdf

=====================================================================================

Εδώ είναι και η σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται το παραπάνω εμετικό φυλλάδιο (εκτός από το νόμο 3691) :

(ΕΤΠΘ) 281/5/17.3.2009

Όπως θα δείτε στη σελίδα 12 για τα φυσικά πρόσωπα έχουν αποφασίσει να ζητάνε τα παρακάτω

δικαιολογητικά (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ) :

επαλήθευσης ταυτότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

5.5.1. Τα στοιχεία που απαιτούνται κατ’ ελάχιστον για την πιστοποίηση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων είναι τα εξής:

Φυσικά πρόσωπα

1.Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο

2.Αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

3.Eκδούσα αρχή

4.Ημερομηνία και τόπος γέννησης

5.Παρούσα Διεύθυνση κατοικίας

6.Τηλέφωνο επικοινωνίας

7.Ασκούμενο Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση

8.Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ)

9.Υπόδειγμα υπογραφής πελάτη

Η επαλήθευση των ανωτέρω στοιχείων των φυσικών προσώπων πραγματοποιείται βάσει πρωτότυπων εγγράφων που εκδίδονται από αξιόπιστες και ανεξάρτητες πηγές και καταγράφονται στο εγχειρίδιο διαδικασιών καταπολέμησης ΞΧ και ΧΤ του ΠΙ. Ειδικότερα, τα υπ’ αριθμ. 1-4 στοιχεία του ανωτέρω πίνακα επαληθεύονται βάσει: του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου (ή ισότιμου εγγράφου) σε ισχύ ή του δελτίου ταυτότητας υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα υπ’ αριθμ. 5-8 στοιχεία του ανωτέρω πίνακα επαληθεύονται από έγγραφα τα οποία είναι δύσκολο να παραποιηθούν ή να αποκτηθούν με παράνομο τρόπο όπως, ενδεικτικά, πρόσφατο λογαριασμό Οργανισμού Κοινής Ωφελείας, μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), παραστατικά έγγραφα εκδόσεως ΔΟΥ, άδεια παραμονής αλλοδαπού, βεβαίωση εργοδότη, αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας, δήλωση έναρξης επιτηδεύματος, επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντίγραφα των ανωτέρω εγγράφων επαλήθευσης ταυτότητας φυλάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 1β του Ν. 3691/2008, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών μετά το τέλος της επιχειρηματικής σχέσης ή της συναλλαγής, με τρόπο που διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των λαμβανομένων στοιχείων.

Κατά τα λοιπά, σχεδόν επαναλαμβάνονται τα άρθρα του νόμου..

Με βάση τα παραπάνω , δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρέπει να δίνεις εκκαθαριστικό ή άλλα έγγραφα που να δείχνουν την οικονομική σου κατάσταση για να ανοίξεις ένα απλό ΓΑΜΩΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ..

Μπορείς απλά να τους πας τη δήλωση απόδοσης ΑΦΜ..

Το μόνο που ζητάει ο νόμος είναι να μπορεί να πιστοποιηθεί η ταυτότητα (δηλαδή το όνομα και ο ΑΦΜ για φυσικά πρόσωπα, και ο ΓΕΜΗ για επαγγελματίες - επιχειρήσεις )..

Αυτό που πρέπει να ελέγχουν, είναι τις εγχρήματες συναλλαγές.. Όταν ανοίγεις ένα γαμωλογαριασμό δεν κάνεις καμιά συναλλαγή..

Τυπώστε τα όσοι θέλετε και τρίψτε τα στη μούρη τους.. το κράτος έχει κάνει τον κάθε αλήτη ΠΑΡΑΝΟΜΑ ελεγκτικό μηχανισμό, και σε αντάλλαγμα τους αφήνουν να μας φακελώνουν με το έτσι θέλω..

ας μην ανοίξω εδώ κουβέντα για την παράνομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τραπεζών για πελάτες τους που δεν είναι στον Τειρεσία (για να τους τσεκάρουν πχ. για προεξώφληση επιταγών κλπ.) που γίνονται τηλεφωνικά μεταξύ χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, και για το τι στοιχεία μεταδίδονται παράνομα μέσα από τον Τειρεσία που αφορούν πλήρη οικονομικά στοιχεία πελατών οι οποίοι δεν είναι ΒlackListed...

Δημοσ.

Και τι περιμενεις να βγαλεις ακρη;

Εχει παγιωθει η κατασταση. Κ να τα πας τα φεκ κτλ σε υποκαταστημα τραπεζας θα σε παραπεμψουν στο νομικο τμημα της τραπεζας.Οι υπαλληλοι ουτε δικηγοροι ουτε συνταγματολογοι ειναι...

Οποτε ή τρως ταλαιπωρια ή τους πας τα εγγραφα που θελουν κ τελος

(Απ την στιγμη που γεννιομαστε στο μαιευτυριο φακελονομαστε παρτε το χαμπαρι... Facebook δεν εχετε?.? φακελωμενοι ειστε... Ενα συμβολαιο κινητης τηλ ή ακομα κ καρτοκινητο οταν κανετε δεν φακελωνεστε με αφμ κ τετοια; )

Kfyros

http://www.hba.gr/5Ekdosis/enimerotika/Sistithikate-Gr-forPreview.pdf

Στο 3 αναφερεται ξεκαθαρα... Εφοσον ειναι εντολη/διαταξη απο την Τραπεζα Ελλαδος ολες οι τραπεζες ειναι υποχρεωμενες να την ακολουθησουν

Δημοσ.

Επειδή εργάζομαι σε τράπεζα, θα σας αναφέρω ποια είναι η νοοτροπία που επικρατεί σήμερα (καλώς ή κακώς):

Τα έντυπα ταυτοποίησης των στοιχείων (ΑΔΤ, Αποδεικτικό ΑΦΜ, Δ/νσης και Τηλ. κατοικίας, Αποδεικτικό Επαγγέλματος) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν διαφορετικά οι συναλλαγές που θα κάνει ο πελάτης.

Για τα εισοδήματα, μπορεί να μην αναφέρεται το εκκαθαριστικό στο έντυπο "Συστηθήκατε", αλλά είναι χρήσιμο για την Τράπεζα γιατί συμπληρώνει υποχρεωτικά το Συναλλακτικό Προφίλ του πελάτη., όπου θα πρέπει να αναγραφούν τα εισοδήματα.

Αν τώρα κάποιος έρθει και το παίξει έξυπνος και "γαμάω" του στυλ "δεν φέρνω χαρτιά, μας φακελώνετε κλπ", η Τράπεζα έχει δικαίωμα να μην του ανοίξει λογ/σμο, λόγω μη καλής εντύπωσης. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την τράπεζα, οπότε μπορεί και η ίδια η τραπεζα να μην εγκρίνει έναν πελάτη για συνεργασία.

Αν κάποιος ανοίξει έναν λογαριασμό σαν άνεργος, και φέρει ένα ποσό π.χ. €5.000, η Τράπεζα θα τον ρωτήσει για την προέλευση, αλλά λογικά θα δεχθεί την συναλλαγή. Αν είναι μεγάλο ποσό, τότε θα ζητήσει αποδεικτικό προέλευσης του ποσού (κίνηση λογ/σμου άλλης τράπεζας, συμβόλαιο πώλησης ακινήτοου αν έχει γίνει αγωραπωλησία κλπ).

Γενικά, οι Τράπεζες θέλουν να γνωρίζουν τι ποσά καταθέτονται και για ποιο λόγο, ώστε να μπορούν να τα δικαιολογήσουν σε σχετικό έλεγχο.

Για τα μικροποσά από γονείς είναι γελοίο να νομίζει κάποιος ότι θα έχει πρόβλημα, αφού δικαιολογούνται ως οικονομική ενίσχυση, ακόμα κι αν γίνονται συχνά.

Όμως αν ένας τρίτος (π.χ. φίλος) σας καταθέτει συχνά χρήματα σε ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟ λογαριασμό (όχι για πληρωμή δανείου), τότε χτυπάνε καμπανάκια στην τράπεζα και σίγουρα θα τον ρωτήσει τον λόγο.

Γενικά, μην βλέπετε τόσες πια συνομωσίες στις Τράπεζες, ειδικά στις καταθέσεις (τα δάνεια θέλουν προσοχή έτσι κι αλλιώς). Όταν έδιναν αφειδώς δάνεια και κάρτες, τότε (που έπρεπε) κανείς δεν ήταν δύσπιστος. Τώρα, όλοι παραπονιούνται γιατί τους ζητάνε και ταυτότητα για την κατάθεση.

• Like 1
Δημοσ.

Και πλέον δεν ειναι αποδεκτή η βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ αν δεν έχει βγει μέσα στο τρέχον έτος ,αλλά βεβαίωση από την ΔΟΥ περι μη υποχρεωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...