Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή θα μαζευτούμε σπίτι είναι πιο έυκολα, πιστεύω, να ρίξω μερικά κρεατικά στην ψησταριά παρά θαλασσινά, που δεν ξέρω κιόλας να φτιάχνω κάτι.

Δημοσ.

αν είναι πιο εύκολα και ξερωγώ και τα λοιπά, τότε καβάτζωσε το τσιπουράκι σου σε κάνα ντουλάπι, τράβα πάρε καναδυό κασόνια γκράφενβάλντερ από τα λιντλ, και γλεντήστε το με παντσετίδια και σουβλάκια και λοιπές ψητές σάρκες και πατάτες τηγανητές ξερωγώ.

 

Τσιπουράκι με θαλασσινά, τέλος.

http://www.youtube.com/watch?v=oXEjfF0fkek

 

Εκτός αν εννοείς "θα μαζευτούμε, θα πιούμε από καναδυό ποτηράκια, αυτά. Τότε οκ, μπάρμπεκιου, πατάτες, και καμιά πίτσα ακόμα που λέει ο λόγος.

 

Η τσιπουροκατάνυξη θέλει φαγητό. Φαγητό με μπολντ, συνεχές και σταθερό για όση ώρα διαρκεί η κατάνυξη. Όχι πλακωνόμαστε στην μάσα και μετά μόνο πίνουμε. Τρώμε και πίνουμε με σταθερό ρυθμό όλο το βράδυ. Οπόταν, θες φαγητό ελαφρύ, να μην σε χορτάσει με την μία, αλλά να το τσιμπολογάς με τις ώρες, μπινελίκι το λέμε στο χωριόμ. Και η ψητή σάρκα δεν είναι τέτοιο φαγητό. Οπόταν, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη:

 

1. κρύψε το τσίπουρο, και τράβα ψώνισε μπύρες.

2. βάλε τα κρέατα στον καταψύκτη, και τράβα ψώνισε ψαρικά. Λαική αγορά (L.A.) ή ψαραγορά, τι έχεις κοντά σου δεν ξέρω. Όχι κάνα καρφούρι ή μαρινόπουλο και λοιπούς σαβουροπώλες. Αλλιώς, ιχθυοπωλείο της γειτονιάς, αλλά λίγο ακριβούτσικα.

 

 

ολίγες προτάσεις στα πεταχτά και στα γρήγορα:

από το σούπερ μάρκετ: κάνα παστό σκουμπρί, καμιά τσιροσαλάτα, αντσούγιες έστω, καναδυό αλοιφές (αν βαριέσαι να φτιάξεις μόνος σου). Εννοείται ότι αν έχεις όρεξη και τα φτιάξεις εσύ, αξία ανεκτίμητη. Τα παστά σερβίρονται μαζί με ξερό κρεμμύδι με αλάτι-πιπέρι-ξύδι-λάδι. Το ίδιο το παστό, ανάλογα τι είναι, θέλει λάδι-πιπέρι-λεμόνι ή ξύδι.

 

συνταγή για παστά: αγοράζεις σαρδέλα ή γαύρο, ότι βρεις πιο φρέσκο. Αν πάρεις σαρδέλα, θέλει λίγο ψιλοξύσιμο τα λέπια, ο γαύρος δεν θέλει. Σε ένα κόσκινο ή σουρωτήρι ή κατιτίς με τρύπες, στρώνεις χοντρό αλάτι, μια στώση ψάρια, πιτσιλάς λίγο νεράκι, ξανά αλάτι (μπόλικο, όχι τσιγκουνιές), ξανά ψάρι, ξανά νεράκι κοκ. Το βάζεις όλο μαζί σε ένα τάπερ και στο ψυγείο 24 ώρες να βγάλουν ζουμιά. Το βγάζεις, πλένεις τα ψάρια και βγάζεις το κεφάλι, μαζί θα βγούν και τα σωθικά του. Τα βάζεις σε τάπερ, τα σκεπάζεις με ηλιέλαιο, και διατηρούναι στο ψυγείο για μήνες (μέσα σε ηλιέλαιο πάντα)

 

 

Από L.A. : καμιά ελιά, ντομάτες, αγγουράκια, κάνα πατζάρι ή μπρόκολο ή κουνουπίδι ή από όλα (όρεξη να έχεις να φτιάξεις), τίποτα τουρσιά (αυτά θέλουν μέρες να τα φτιάξεις μόνος σου...).

 

πατζάρι τουρσί: βράζουμε πατζάρια (ολόκληρα, ακαθάριστα) σε νερό με πολλλλύ χοντρό αλάτι, τα καθαρίζουμε, τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε σε βάζο με λίγο σκόρδο, και τα καλύπτουμε με ξύδι. Σε 2-3 μέρες είναι έτοιμα. Μαζί μπορούμε να βάλουμε και φύλλα πατζαριού, αλλά αυτά θέλουν ελάχιστο βράσιμο, αντίθετα με τα πατζάρια που θέλουν πιό πολύ βράσιμο και από τις πέτρες

 

 

από ιχθυοπώλη: για εύκολα-γρήγορα-φτηνά (σχετικά): μύδια κέλυφος για να κάνεις αχνιστά (τα ψιλοτρίβεις να φύγει η πολλή μπίχλα, τα βάζεις σε μεγάλη κατσαρόλα με λίιιγο νεράκι, περιμένεις να ανοίξουν, μόλις ανοίξουν τα βάζεις σε πιατέλα, όσα δεν ανοίξουν τα πετάς, τρώγονται με μπόλικο λεμόνι), μύδια καθαρισμένα (προτιμότερο να πάρεις κέλυφος και να τα καθαρίσεις μόνος, αλλά αν βαριέ πουλάνει και καθαρισμένα) για να κάνεις σαχανάκι (μπορείς με ντομάτα-πιπεριά-φέτα, μπορείς με μουστάρδα-κρασί-θυμάρι, μπορείς με ότι σου κατέβει στο κεφάλι), σαρδέλα να κάνεις στην σχάρα ή στον φούρνο (καλύτερα στην σχάρα, τις πλένεις καλά, ξηλώνεις το κεφάλι (μαζί βγαίνει και το άντερο) και σκαριάζεις, αλάτι και λαδολέμονο και τέλος), γαρίδα (εμείς εδώ πάνου παίρνουμε γάμπαρη, φτηνή, ο Τουφ λέει ότι στο Άθενς είναι ακριβή, τεσπά ότι γουστάρεις) για τηγανιτή (τη γάμπαρη την πλένεις, την στεγνώνεις καλά, βάζεις σε ένα σακουλάκι αλεύρι μπόλικο, ρίχνεις μέσα τόση γάμπαρη όση χωράει μια τηγανιά, χτυπάς καλά να αλευρωθούν, πετάς την γάμπαρη σε τηγάνι με λίγο λάδι για καναδυότρία λεπτά, λεμόνι και τέλος) ή για σαχανάκι (όπως τα μύδια), αν τυχόν βρεις φρέσκαι αθερίνα έχεις κάνει την καλή σου, είναι μακράν ο μπεστ οφ δε μπεστ μεζές, τηγανίζεται όπως η γάμπαρη στο περίπου (θέλει παραπάνω λάδι, να καλύπτεται στο τηγάνι), αλλιώς γαύρο για τηγάνι μια χαρά. Αν έχεις όρεξη και χρόνο και λίγο παραπάνω χρήμα, παίρνεις καμιά κουτσομούρα (ουχί πουτσομούρα), καμιά γλώσσα, κάνα χταπόδι (βράσιμο καλό με ξύδι, μετά ή όπως είναι με λάδι-ξύδι-ρίγανη, ή αν έχεις όρεξη το περνάς κάνα 5λεπτο από τα κάρβουνα).

Ψωμί πάρε μπόλικο. Τυριά-κασέρια-γραβιέρες-κεφαλοτύρια μην παίρνεις καθόλου. Ουφ. Κουράστηκα.

  • Like 6
Δημοσ.

Για τετοιο καιρο με κρυο (λεμε τωρα), ειναι καλες και οι πατατες οφτες.Αν εχεις τζακι ειναι καλυτερα, αλλα μου χουν πει οτι και σε φουρνο ειναι καλες.

Δημοσ.

Ψηφίζω πάντα κρεατικό με το τσίπουρο.

Απλοί και νόστιμοι μεζέδες:

Συκωτάκια κοτόπουλο

Λουκάνικα

πανσέτες

πατάτες

Τζατζίκι.

 

Νομίζω πως τα ψαρικά με το τσίπουρο είναι σαν να πίνεις μπύρα μέσα στο καταχείμωνο. Περί ορέξεως βέβαια...

  • Like 1
Δημοσ.

Παίδες και με τα 2 είδη πάει το τσίπουρο, άσχετα πως το έχει συνηθίσει ο καθένας.

 

Επίσης παίζει κι ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο καθένας, π.χ. στα Γιάννενα που δεν έχουν άμεση επαφή με θάλασσα και γενικά δε το 'χουν πολύ με το θέμα ψάρια, το 90% των μεζέδων που σερβίρουν με το τσίπουρο είναι κρεατικά τυροκομικά σαλατοειδή κλπ (κι ο κόσμος δλδ προτιμάει το συνδυασμό τσίπουρο-κρέας). Στο Βόλο που έχει θάλασσα, παίζει αρκετό ψάρι. Θράκη ο κόσμος το πίνει και με τα 2 είδη. Και πάει λέγοντας...

 

Γενικός κανόνας είναι ότι το τσίπουρο είναι πολύ πιο ευέλικτο από όλα τα άλλα ποτά (ρετσίνες κρασιά ούζα).

 

Οπότε τελικά το θέμα είναι τι γούστα έχει ο @Uberalles_gr κι η παρέα του στις γεύσεις τους αλλά και το budget που έχει στη διάθεσή του. :-)

Δημοσ.

Γουστα και συνηθειες καθως και περιοχες. Αυτα που ανεφερε ο λεφτερ, δειχνουν υπεροχα, αλλα αν τα φαω εγω με την παρεα μου με τσιπουρο δεν τη γλυτωνω την τουαλετα (πλακα κανω). Εμεις οι ορεινοι εχουμε συνηθισει στο τσι τσι, και δεν το αλλαζουμε με τιποτις :).

Δημοσ.

Το μόνο που είδα έως τώρα και συμφωνώ ήταν αυτό με το "τρώμε συνεχώς".

 

 

 

Τσίπουρο στην κατάψυξη μόνο όταν είναι πολύ βαρύ (πάνω από 22 βαθμούς) ή όταν δεν πίνετε γιατί είναι εντελώς δυσκολόπιοτο. Δηλαδή, τσίπουρο στην κατάψυξη μόνο όταν "τσιμπάει" στον λαιμό.

 

Από εκεί και πέρα, για την θερμοκρασία εξαρτάται.... εάν έχεις ελαφριάς γεύσης τσίπουρο ή φετινό από άσπρα σταφύλια μόνο... τότε εάν ΔΕΝ το πιεις σε θερμοκρασία δωματίου θα χάσεις τις ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ μυρωδιές του. Από την άλλη, τσίπουρο από μαύρα σταφύλια εάν είναι δροσερό (δροσερό και ΟΧΙ κρύο) μαμάει.

 

 

Οι μεζέδες για το τσίπουρο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

 

α) Αυτούς που δεν δροσίζουν αλλά τρως ("πατώνεις" από φαγητό)

β) Αυτούς που δροσίζουν αλλά δεν "πατώνεις" από φαγητό

 

 

Στο α) μπορείς να βάλεις από λουκάνικα, πανσέτες, μπριζόλες, κοτόπουλο στα κάρβουνα μέχρι ρεγγοσαλάτες, παστά, απάκι, παστουρμά και ό,τι άλλο. Νομίζω καταλαβαίνεις το concept.

 

 

Στο β) ανήκουν μεζέδες όπως πιπεριές Φλωρίνης, σαλάτες (π.χ. καμία με τριμμένο καρότο, σέλινο, λάχανο και σκόρδο), ταραμάς, φρούτο και ό,τι άλλο. Πάλι νομίζω ότι καταλαβαίνεις το concept.

 

 

Σε μία τσιπουροκατάνυξη, αρχίζεις με μεζέδες τύπου α) και εναλλάσσεις μεταξύ των τύπων μέχρι να καταλήξεις με φρούτο με μπόλικη βιταμίνη C (και για hardcore καταστάσεις, προτείνεται ουίσκι μετά, κατά προτίμηση κάποιο με ελαφριά γεύση όπως Canadian). Επίσης, οι πιπεριές είναι MUST όταν έχει περάσει ώρα τσίπουρου.

 

Εάν θα είναι κρέας ή ψάρι... εξαρτάται από το πόσα θες να ξοδέψεις και τι αρέσει στην παρέα. Δεν μπορώ να τα καταλάβω αυτά με το κρέας vs ψάρι... Δηλαδή σαλιγκάρια, τηγανητά με αλάτι και σβησμένα με ξύδι και δεντρολίβανο τι είναι; Κρέας ή ψάρι; Ή δεν πάνε με τσίπουρο; Ή δεν πάει με τσίπουρο το απάκι; Ή ο γαύρος μαρινάτος;

Δημοσ.

Επειδή λαμβάνω τακτικά τσίπουρο από Ελλάδα, και η πρόσβαση από εδώ Αγγλία στην Ελληνική κουζίνα είναι λίγο δύσκολη η συμβουλή μου.

 

Το τσίπουρο, ιδίως κάτι βαριά (50-60%) που μου στέλνουν οι μπαρμπάδες, θέλει καπνιστό ή παστό ψάρι, μύδια, χταποδάκι, scallops που είναι κοινά εδώ κλπ.

Ελιές, ιδίως αυτές που είναι μόνο αλατισμένες, ή με καυτερές πιπεριές και ολόκληρα σκόρδα μαριναρισμένες (κάτι που βρίσκω εδώ και πάει).

 

Επίσης extra mature strong αγγλικό τυρί ταιρίαζει.

Οπότε υπολογίζω κάτι κάργα αλατισμένες Ελληνικές γραβιέρες ή κεφαλοτύρι θα πηγαίνουν άνετα.

 

Αν το τσίπουρο είναι ελαφρύ (20-30%), ίσως με αλμυρά αλλαντικά να πηγαίνει. Αλλά δεν έχω κατεβάσει τόσο αδύναμο τσίπουρο από τότε που ήμουν Ελλάδα.

 

Και φυσικά με ρέγουλα.

Δημοσ.

Kαι με ρεγουλα γιατι σε βλεπω και αμαθο...

Αν δεν το κατεχεις το αθλημα θα αρχισεις να κελαηδας πριν το καταλαβεις.

 

Οσο για μεζεδες... Με το τσιπουρο πανε ολα. Απο σουβλακια μεχρι ψαρι και σαλατικο. Εγω παντως γουσταρω παστα πολυ με το τσιπουρο...

Αυτο που πρεπει να προσεξετε ειναι οι ποσοτητες. Μην βαλεις ολα τα καλουδια απο την αρχη και σκασετε απο το φαι. Με ρεγουλα. Λιγος μεζες σε καθε γαραφακι. Εξαρταται και ποσο θελετε να πιειτε βεβαια...

Δημοσ.

Επειδή λαμβάνω τακτικά τσίπουρο από Ελλάδα, και η πρόσβαση από εδώ Αγγλία στην Ελληνική κουζίνα είναι λίγο δύσκολη η συμβουλή μου.

 

Το τσίπουρο, ιδίως κάτι βαριά (50-60%) που μου στέλνουν οι μπαρμπάδες, θέλει καπνιστό ή παστό ψάρι, μύδια, χταποδάκι, scallops που είναι κοινά εδώ κλπ.

Ελιές, ιδίως αυτές που είναι μόνο αλατισμένες, ή με καυτερές πιπεριές και ολόκληρα σκόρδα μαριναρισμένες (κάτι που βρίσκω εδώ και πάει).

 

Επίσης extra mature strong αγγλικό τυρί ταιρίαζει.

Οπότε υπολογίζω κάτι κάργα αλατισμένες Ελληνικές γραβιέρες ή κεφαλοτύρι θα πηγαίνουν άνετα.

 

Αν το τσίπουρο είναι ελαφρύ (20-30%), ίσως με αλμυρά αλλαντικά να πηγαίνει. Αλλά δεν έχω κατεβάσει τόσο αδύναμο τσίπουρο από τότε που ήμουν Ελλάδα.

 

Και φυσικά με ρέγουλα.

 

Αν το τσιπουρο ειναι ελαφρυ, καλυτερα πιες κρασακι :)

  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...