Προς το περιεχόμενο

air condition ή θερμοπομπός ή σόμπα αλογόνου?


giorgos935

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ειμαι σε αυτο το δειλημμα, να χρησιμοποιω για να ζεσταθω τα κλιματιστικα μου ή να παρω θερμοπομπό ή να παρω σόμπα αλογόνου? τι απο αυτά ζεσταίνουν πιο οικονομικά απο όλα?? τι με συμφερει πιο πολύ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

νομιζω ηρθε η ωρα να γινει ενα wiki για θερμανση κ' καταναλωση

 

Τεσπα, συνοψιζω στο εξης.

 

Ο,τι ηλεκτρικη συσκευη και να αγορασει κανεις θα δει μια καταναλωση πχ 1000watt

Τι σημαινει αυτο: Οσο λειτουργει στην πληρη "σκαλα" τοσο θα καιει.

Τοσο θα χρεωσει και η ΔΕΗ ανα ωρα.

Θα κοστολογισει με βαση την κλιμακα σου ως καταναλωτης.

Αλλο να καψεις 1000 κιλοβατωρες, αλλο 3000 δηλ. δεν θα ειναι στην δευτερη περιπτωση τριπλασιο το κοστος απο την πρωτη αλλα μεγαλυτερο. Με αυτον το τροπο προσπαθει η ΔΕΗ να πειθει τον κοσμο να ειναι συνετοι, οικονομοι κλπ κλπ κλπ.

 

Οταν μετατρεπεται ενεργεια υπαρχει ενας βαθμος αποδοσης. Χοντρικα ολα αυτα τα ηλεκτρικα θερμαντικα δηλαδη καλοριφερ λαδιου, κονβεκτορες, σομπες, αεροθερμα εχουν συντελεστη σχεδον 1.

 

Ακομα και μια λαμπα των 1000 watt να αναψεις θα ζεσταθεις λιγο αλλα επειδη θα αξιοποιηθει το μεγαλυτερο μέρος σε φωτεινη ενεργεια η αντιστοιχη θερμικη αποδοση θα ειναι ΠΟΛΥ κατω του 1 - αρα ασυμφορο ως τροπος θερμανσης.

 

Βεβαια στην περιπτωση της λαμπας αλογονου που προσφέρουνε κυριως θερμανση και οχι τόσο φως δεν εχεις αποδοση 1προς1 αλλα λιιιγο λιγοτερο, ισως οχι κατι που να σε επηρρεαζει. Αντιστοιχα θα ειναι πολυ ενεργοβορες για να χρησιμοποιηθουνε σαν φωτιστικα.

 

 

Στα ηλεκτρικα θερμαντικα οπως ειδες δεν εβαλα τους θερμοσυσσωρευτες. Αυτοι αποθηκευουνε τη νυκτα θερμανση παλι με ηλεκτρικη αντισταση αλλα χαρις αυτην θερμαινουνε την επομενη ημερα. Το πλεονεκτημα βρισκεται στο φτηνοτερο (νομίζω στο μισο) νυκτερινο ρευμα. Η ΔΕΗ δινει κινητρο γενικα στους συνδρομητες να αποφευγουνε την υψηλη καταναλωση στις ωρες αιχμης και υπερφορτωνεται το δικτυο. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν εχουμε ολοι νυκτερινο ρευμα, ας πουμε εγω δεν εχω. Για να εχεις νυκτερινο ρευμα σημαινει οτι εχεις κανει ειδικη αιτηση και υπαρχει ενα δευτερο ρολοι και σου ερχεται και ενα μικρο εξτρα παγιο, χωρις να ειμαι σιγουρος νομιζω 1€/μηνα.

 

Εν ολιγοις καταληγουμε ο,τι δεν μπορουμε να περιμενουμε θεαματικες διαφορες στα θερμαντικα σωματα και ολα ειναι θεμα προταιρεοτητων. Ας πουμε ο κονβεκτορας (ή θερμοπομπος) και το καλοριφερ λαδιου αργουνε να ζεστανουνε αλλα βγαζουνε "γλυκια" ζεστη όπως και τα καλοριφερ πετρελαιου/αεριου και αντιστοιχα ακομα και να τα σβησεις (οταν φυγεις απ' το σπιτι) συνεχιζουνε να μενουνε για λιγο ζεστά, κάτι που έχεις πληρώσει όσο περίμενες να πάρουνε μπρος και δεν εκμεταλεύεσαι όταν φύγεις, αν και δεν βρισκω προσωπικα ως αρνητικο.

Απο την άλλη τα αερόθερμα είναι φτηνότερα (κατασκευαστικα), ζεσταίνουνε γρηγορότερα τον χώρο αλλα δυστυχώς ξηραίνουνε τον αέρα και είναι θορυβώδη

 

ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ που λενε 2000 watt σημαινει οτι σε μια ωρα καταναλωνουνε 2 κιλοβατώρες ΄κατι που η ΔΕΗ θα χρεώσει (αναλογα με την συνολικη καταναλωση του σπιτου) 20 σεντς ή 40 ή και παραπάνω.

Επειδη οπως είπαμε όλα αυτά τα ηλεκρικα θερμαντικά παιζουνε περιπου σε αποδοση καταναλωση/θερμοτητα περιπου στο 1προς1 κοιτας τι θες να ξοδεψεις αλλα δυστυχως δεν υπαρχει καποια ακριβοτερη συσκευη με αντισταση που τα λεφτα που θα ξοδευεις στην ΔΕΗ να αποδιδουνε περισσοτερο πχ το διπλασια απο καποια φθηνιαρικα. Δεν σημαινει οτι ειναι ιδια σε ποιοτητα κατασκευης, αντοχες κλπ αλλα οικονομικοτερες μην περιμενεις πολλα ακομα και ενα ηλεκτρικο καλοριφερ λαδιου να κοστιζει 1000€ σε σχεση με ενα των 100€.

 

Αυτο σημαίνει οτι δεν υπάρχει ηλεκτρική συσκευή που να ξεπερνα τον συντελεστη 1;

Υπαρχει το aircondition. Είναι πολλές φορές ακριβότερο απο ένα θερμαντικο σωμα με αντισταστη τυπου κονβεκτορα/αλογονου κλπ αλλα κοστιζει φτηνοτερα η ζεστη που βγαζει. Δυστυχως δεν μπορει να αποδοσει σωστα σε δυσκολες συνθηκες με πολυ κρυο οπως βορεια ελλάδα.

Αλλα μια ακριβοτερη συσκευη μπορει να είναι τεχνολογικα αποδοτικοτερη. Χοντρικα τα κλιματιστικα κλασης Α εχουνε συντελεση θερμανσης τουλαχιστον 3,5 (στα air condition αυτο ονομαζεται COP). Ειδικα αν ειναι inverter (κατι που προτεινεται) το μοτερ δεν το αναβοσβηνει ο θερμοστατης αλλα του ανεβοκατεβαζει στροφες κατι που ειναι ωφελιμο στην λειτουργια και καταναλωση του κλιματιστικου.

Αν θες να βαλεις βαθια το χερι στην τσεπη μπορεις να δωσεις εννια κατοσταρικα για ενα mitsubishi diamond (δεν θυμαμαι το μοντελο αλλα εβγαινε στο skroutz) με συντελεστη θερμανσης COP πανω απο 5. δηλαδη θα ζεσταινεις ενα δωματιο (το συγκεκριμενο ειναι μικρο για σαλονι) και θα εχεις θερμανση 2500WATT με καταναλωση (για την ΔΕΗ) μολις 500WATT.

Βεβαια ουτε τα κλιματιστικα προσφερουνε την "γλυκια" ζεστη των αντιστασεων τυπου καλοριφερ. Επισης οπως και τα αεροθερμα, αφενως μπορει να ξηρανουνε τον αερα (τα συστηματα υγρανσης κοστιζουνε αρκετα), δεν ειναι αθορυβα και τελος αφου σβησουνε, η ζεστη χανεται συντομοτερα.

 

Ελπιζω μετα απο ολο αυτο να μην πας και αγορασεις ενα "πρωτοποριακο" θερμαντικο με υπερυθρη διαστημικη τεχνολογια στα 900 ευρω απο καταφερτζη πωλητη.

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

συμφωνω απολυτα με το προλαλησαντα , εχω βρει αυτο το αρθρο που εξηγει με λεπτομερειες αυτο που προσπαθεις να καταλαβεισ http://www.inventoraircondition.gr/faq-frequently-asked-questions/faq-end-users/poios-einai-o-pio-oikonomikos-tropos-thermansis/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχως ομως ειναι αδυνατον να πείσεις οτι το aircondition ειναι οικονομικότερο. 

Ειχα ακουσει ως περαστικος στο δρομο σε ενα περιπτερο που συζηταγαν καποιοι και λεει ενας..Ξερετε το κλιματιστικο ομως ειναι το πιο οικονομικο. Το τι μπινελικια και κοροιδια εφαγε δε περιγραφεται.Η δεη θα ακριβυνει το ρευμα, τι ειναι αυτα που λες ,πας καλα κτλ...

 

Στο σπιτι μου στο σαλονι η μανα μου ενω υπαρχει aircondition αναβει και ΤΖΑΚΙ και ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ. Οταν της λεω οτι ειναι οικονομικότερο να βαλει το aircondition που εχουμε εκει με αρχιζει στα γαμωσταυρίδια και χριστοπαναγίες. Ξερεις ποσα δίνουμε στη δεή,εχει αυξηθει κτλ ; Τα ξυλα φτηνά ειναι . Το υπολοιπο σπιτι θα ειναι κρυο αν δεν αναψει το καλοριφερ κτλ.

Το καλοριφερ οταν δε το κλιναμε το βραδυ απο το λεβητοστασιο εκαιγε 20 ευρω τη μερα γιατι δουλευε 24 ωρες παροτι κρυωναμε στο σπιτι για να ζεσταίνει πανω (τα αστερια) τον ηλιακο τριπλης αλλα επρεπε να δουλευει συνεχεια να το κραταει ζεστο. Δυστυχως δεν εχω καταφερει να τους πεισω. Δυστυχως ομως και μηχανικοι/τεχνικοι που ηρθαμε σε επαφη ειναι ασχετοι γιατι λεγαν πως ειναι καλυτερα ετσι οτι συμφερει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...