DrLo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Και τι απάντησε ο άνθρωπος; Αναφέρεσε στον φίλο μου με τις μπάλες μπάσκετ ? Δεν έχει σημασία τι απάντησε αλλά το πως απάντησε. Το "καλύτερο" που με εχουν ρωτήσει είναι να κάνω μια εκτίμηση πόσα δέντρα υπάρχουν στην Γαλλία. Πολλά έχουν να κάνουν και με την διατύπωση της ερώτησης. Αν ήταν ακριβώς "Πόσο ζυγίζει ένα τραίνο Eurostar" θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι Eurostar λέγεται η "υπηρεσία"...όπως π.χ. η Proastiakos - άρα ουσιαστικά ήταν ερώτηση παγίδα. Αν ήταν "Πόσο ζυγίζει ένα τραίνο της Eurostar" αλλάζει το θέμα Εμένα με έχουν ρωτήσει αν "Η Ιταλία έχει 28η Οκτβωρίου;" όπου η απάντηση είναι φυσικά ναι Όχι ... καμία σχέση. Περίπου παγίδα είναι να περιμένει μόλις σου κάνει την ερώτηση για τα παράθυρα να τον ρωτήσεις για ΠΟΙΑ παράθυρα μιλάει ... παράθυρα σπιτιών ή ΚΑΙ αυτοκινήτων/οχημάτων ? Ακόμα και αν δεν τον περιμένει και θεωρούσε αυτονόητο να μιλά για σπίτια και μόνο θα κερδίσεις πόντους. Η ίδια ερώτηση υπάρχει πχ με αεροπλάνο ... "Πόσο νομίζεις ότι ζυγίζει ένα 747 ?" ... Για το Eurostar μπορώ να γράψω την απάντηση όπως την είχε προσεγγίσει άλλος φίλος μου σε practice που κάναμε και του έθεσα την ίδια ερώτηση αλλά ίσως είναι λίγο offtopic ... Δες αρχικά αυτά http://smgworld.bu.edu/fcc/interviewing/case-interviews/estimation-cases/ http://thegatewayonline.com/articles/consulting/how-to-guestimate-interview-questions ή ψάξε στο youtube για "estimation case interview" "guestimate interview question" "estimation case consulting" 2 πράγματα έχουν σημασία - να έχει μια "λογική" ο τρόπος προσέγγισής σου - να κάνεις τον άλλο να καταλάβει αυτό που του λές και να του παρουσιάσεις την απάντησή σου ωραία οκ 2,5 Και αν βγάλεις στο τέλος κάτι απίθανο (πχ ένα 747 ζυγίζει 5.000 τόνους) να καταλάβεις ότι είναι υπερβολικό και να προτείνεις 1-2 σημεία πουμπορεί να "έφυγες" Από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνεις σε ένα ΜΒΑ Και πάλι καλά να λέμε... http://www.newsbeast.gr/world/arthro/475751/oi-pio-exofrenikes-erotiseis-se-epaggelmatika-interview/ Ένα άλλο που μου έχει πει φίλος μου (Ινδός) ότι του ζητήσαν στα πρώτα interview τους ήταν ... ... "πάρε αυτό το μήλο και προσπάθησε να μου το πουλήσεις" ... φυσικά για θέση σε Sales και customer management
Cossutius. Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Πάντως σήμερα ο ξάδελφος μου ήρθε και με βρήκε απογοητευμένος. Με πτυχίο στη λογιστική και 2 μεταπτυχιακά ένα στην οργάνωση αποθήκης και διαχείρισης αποθεμάτων και ένα δευτερο πανω στη διαχείριση αποβλήτων, με 7ετή προϋπηρεσία ως υπεύθυνος αποθήκης και υγιεινής πολυεθνικής, κατόρθωσε να προσληφθεί ως αποθηκάριος σε γνωστή μεγάλη αλυσίδα σουπερ μαρκετ....Φυσικά αναμένει απαντήσεις απ το εξωτερικό...
Praetorianos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Καλά μεταξύ μας, καταλαβαίνεις πολύ πιο πολλά πράγματα για την ευστροφία, την ετοιμολογία και την ικανότητα του άλλου να βγάζει δικαιολογημένα συμπεράσματα από το πόσα δέντρα έχει η Γαλλία ή πόσες μπάλες χωράνε στο μετρό, παρά από το "που βλέπετε το εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα" και το "ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελλάτωμα" που πρέπει να τα πρωτορώτησε ο Ford το 1910. Προσωπικά από τα πιο κουφά που με έχουν ρωτήσει:* Πόσες κλήσεις γίνονται καθημερινά σε Αστυνομία/ΕΚΑΒ/Πυροσβεστική. Πόσες από αυτές είναι επείγουσες ανα υπηρεσία. * Πόσες πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούν στο UK * Εξήγησε σε ένα παιδί τι είναι η κανονική κατανομή * Πόσα γραμματοκιβώτια έχει η Αγγλία * Γιατί τα καπάκια των υπονόμων είναι στρογγυλά (αυτό το είχαν κλέψει από την Google) * Αν στον καθε πελατη της εταιριας μας στελνουμε σε καθε γιορτη και επισημη αργια γραμμα, ποιος ειναι ο ογκος των φακελων που θα εχουν σταλθει σε ενα χρονο Φυσικά για αυτά που ρωτάνε, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν την απάντηση, και δεν τους ενδιαφέρει και στην τελική, θέλουν απλά να δουν αν έχεις δομημένη σκέψη. πχ αν και σε μια ερώτηση απάντησα με απόκλιση ..δεκάδων εκατομμυρίων (ποσοστιαία υπερεκτίμηση άνω του 700%), μου είπαν ότι δεν επηρέασε την συνέντευξη γιατί δεν έκανα λογικά άλματα, ας ήταν λάθος η αρχική υπόθεση (που δεν μπορούσα να γνωρίζω το ακριβές νούμερο άλλωστε).
DrLo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 * Γιατί τα καπάκια των υπονόμων είναι στρογγυλά (αυτό το είχαν κλέψει από την Google) Δεν είναι από την Google. Αυτή η ερω΄τηση είναι πιο παλιά και από τις λάσπες. Οι περισσότεροι δίνουν 1 τη κλασσική και την "σωστή" ... για να μη πέφτουν τα καπάκια μέσα στη τρύπα οπότε καταλαβαίνεις ότι πλέον περιμένουν να ακούσουν το κάτι παραπάνω. ... προσωπικά είχα "ετοιμάσει 3-4 λόγους. Ένα παραπλήσιο είναι το "Πες μου 5 λόγους γιατί τα κουτάκια αναψυκτικών είναι κυλινδρικά" ? ... αυτό θυμίζει το άλλο που είχε ρωτήσει κάποιος εδώ μέσα για τα βυτιοφόρα.
black_widow Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Καλά μεταξύ μας, καταλαβαίνεις πολύ πιο πολλά πράγματα για την ευστροφία, την ετοιμολογία και την ικανότητα του άλλου να βγάζει δικαιολογημένα συμπεράσματα από το πόσα δέντρα έχει η Γαλλία ή πόσες μπάλες χωράνε στο μετρό, παρά από το "που βλέπετε το εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα" και το "ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελλάτωμα" που πρέπει να τα πρωτορώτησε ο Ford το 1910. Σοβαρά την επόμενη φορά που θα με ξαναρωτήσουν τίποτα τέτοιο μπορεί να παίξω και μπουνιές , ακόμα και σε φοιτητοδουλειές που ήμουν 20 χρόνων ξέρω εγώ με ρωτούσαν τέτοια... Η'μπορεί να πω τίποτα του στυλ" πάντως όχι να δουλεύω στο κωλοχανείο σας "
MovingShadow Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Αχ τι θυμήθηκα τώρα.... σε μια συνεντευξη , η οποία γινότανε και Κυριακή , σε μένα και σε άλλους δύο μας ζήτησαν να φτάξουμε ένα σπιτάκι για ένα ελεφαντάκι-κουκλάκι.....
black_widow Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Πάντως σήμερα ο ξάδελφος μου ήρθε και με βρήκε απογοητευμένος. Με πτυχίο στη λογιστική και 2 μεταπτυχιακά ένα στην οργάνωση αποθήκης και διαχείρισης αποθεμάτων και ένα δευτερο πανω στη διαχείριση αποβλήτων, με 7ετή προϋπηρεσία ως υπεύθυνος αποθήκης και υγιεινής πολυεθνικής, κατόρθωσε να προσληφθεί ως αποθηκάριος σε γνωστή μεγάλη αλυσίδα σουπερ μαρκετ....Φυσικά αναμένει απαντήσεις απ το εξωτερικό... Εκεί που δούλευα διώξανε νέο παιδί ( 29 χρόνων ) με εμπειρία 9 χρόνων στη λογιστική ( δούλευε full time από πρωτοετής σε λογιστικά γραφεία και μετά σε λογιστήρια εταιρειών ), τι ψάχνεις να βρεις...Είχε τελειώσει οικονομική σχολή και είχε σκάσει ένα κάρο λεφτά σε σεμινάρια για λογιστικά προγράμματα ! Και επειδή απολυόμουν και εγώ ( πρώτα εγώ μετά αυτός ) έπρεπε να κάνει εκπαίδευση σε μία απόφοιτη ΤΕΙ πληροφορικής περί λογιστικών ! Βύσμα πες του να ψάξει να βρει !
DrLo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Αχ τι θυμήθηκα τώρα.... σε μια συνεντευξη , η οποία γινότανε και Κυριακή , σε μένα και σε άλλους δύο μας ζήτησαν να φτάξουμε ένα σπιτάκι για ένα ελεφαντάκι-κουκλάκι..... zazik εσύ ? 3
black_widow Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 zazik εσύ ? Χαχαχα και εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου !
Super Moderators Thresh Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 zazik εσύ ? busted! trolololol...
ZAKKWYLDE Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Καλά μεταξύ μας, καταλαβαίνεις πολύ πιο πολλά πράγματα για την ευστροφία, την ετοιμολογία και την ικανότητα του άλλου να βγάζει δικαιολογημένα συμπεράσματα από το πόσα δέντρα έχει η Γαλλία ή πόσες μπάλες χωράνε στο μετρό, παρά από το "που βλέπετε το εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα" και το "ποιο είναι το μεγαλύτερο σας ελλάτωμα" που πρέπει να τα πρωτορώτησε ο Ford το 1910. Προσωπικά από τα πιο κουφά που με έχουν ρωτήσει: * Πόσες κλήσεις γίνονται καθημερινά σε Αστυνομία/ΕΚΑΒ/Πυροσβεστική. Πόσες από αυτές είναι επείγουσες ανα υπηρεσία. * Πόσες πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούν στο UK * Εξήγησε σε ένα παιδί τι είναι η κανονική κατανομή * Πόσα γραμματοκιβώτια έχει η Αγγλία * Γιατί τα καπάκια των υπονόμων είναι στρογγυλά (αυτό το είχαν κλέψει από την Google) * Αν στον καθε πελατη της εταιριας μας στελνουμε σε καθε γιορτη και επισημη αργια γραμμα, ποιος ειναι ο ογκος των φακελων που θα εχουν σταλθει σε ενα χρονο Φυσικά για αυτά που ρωτάνε, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν την απάντηση, και δεν τους ενδιαφέρει και στην τελική, θέλουν απλά να δουν αν έχεις δομημένη σκέψη. πχ αν και σε μια ερώτηση απάντησα με απόκλιση ..δεκάδων εκατομμυρίων (ποσοστιαία υπερεκτίμηση άνω του 700%), μου είπαν ότι δεν επηρέασε την συνέντευξη γιατί δεν έκανα λογικά άλματα, ας ήταν λάθος η αρχική υπόθεση (που δεν μπορούσα να γνωρίζω το ακριβές νούμερο άλλωστε). Και πάλι όλα αυτά θεωρώ ότι δεν δίνουν αντικειμενικό συμπέρασμα για την "ευστροφία" κάποιου. Περισσότερα θα έλεγα για το πόσο προετοιμασμένος είναι. Γιατί αν ο άλλος κάτσει και μάθει 500 τέτοιες απαντήσεις παπαγαλία το πιθανότερο είναι να πάει καλά. Άλλωστε η "ευστροφία" προϋποθέτει και γνώση. Ένας μηχανικός αεροσκαφών μάλλον θα απαντήσει την ερώτηση για το 747 πιο εύκολα απο έναν φιλόλογο. Για μένα όλα αυτά είναι μαϊμουδιές των HR που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον λόγο ύπαρξής τους. 1
DrLo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Άλλωστε η "ευστροφία" προϋποθέτει και γνώση. Ένας μηχανικός αεροσκαφών μάλλον θα απαντήσει την ερώτηση για το 747 πιο εύκολα απο έναν φιλόλογο. Για μένα όλα αυτά είναι μαϊμουδιές των HR που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον λόγο ύπαρξής τους. Όχι απραίτητα. Η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου στο practice (και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με engineering) ήταν πολύ ανώτερη από αυτή΄που είχα δώσει εγώ. Ξεκινούσε κάπως σαν : "Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από αεροπλάνα, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι το αμάξι μου ζυγίζει 1tn ..." Για να στο αποδείξω γράψε μια απάντηση που νομίζεις "καλή" (ή με πμ) και θα σου πω τι ~ περιμένουν να ακούσουν
ZAKKWYLDE Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Όχι απραίτητα. Η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου στο practice (και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με engineering) ήταν πολύ ανώτερη από αυτή΄που είχα δώσει εγώ. Ξεκινούσε κάπως σαν : "Δεν έχω την παραμικρή ιδέα από αεροπλάνα, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι το αμάξι μου ζυγίζει 1tn ..." Για να στο αποδείξω γράψε μια απάντηση που νομίζεις "καλή" (ή με πμ) και θα σου πω τι ~ περιμένουν να ακούσουν Με βάση αυτό που γράφεις η συνέχεια θα ήταν φαντάζομαι κάπως έτσι: "Ένα αυτοκίνητο χωράει 5 άτομα άρα 200 kg/άτομο. Αν χωράει 700 άτομα το τρένο 700 * 200 = 140 τόνους" Κάτι εναλλακτικό θα μπορούσε να είναι "Ένας μέσος άνθρωπος ζυγίζει 80 κιλά * 700 θέσεις = 56 t. Ας πούμε ότι σε ένα γεμάτο τραίνο οι επιβάτες καταλαμβάνουν το 1/4 του όγκου, άρα έχουμε + 3*56 το υπόλοιπο τραίνο. Σύνολο 224 t". Ένα τραίνο της Eurostar ζυγίζει 700-850 τόνους
DrLo Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Με βάση αυτό που γράφεις η συνέχεια θα ήταν φαντάζομαι κάπως έτσι: "Ένα αυτοκίνητο χωράει 5 άτομα άρα 200 kg/άτομο. Αν χωράει 700 άτομα το τρένο 700 * 200 = 140 τόνους" Ναι, έτσι το συνεχίζει αλλά όχι ΤΟΣΟ απλά. Θα το θυμηθώ και θα το γράψω. Γενικά πρέπει να κάνεις μια κάποια "ανάλυση" να προσαρμόσεις την αναλογία, να πεις του λόγους για τις προσαρμογές. πχ αν και δεν το έβαλε στην ανάλυσή του ο ίδιος, ένα πράγμα που θα σκεφτέι ο μηχανικός αλλά όχι κάποιος που είχε σπουδάσει εμπόριο και θα το χρησιμοποιήσει για να κάνει "adjust" προκύπτει από το ... "σε ποιό όχημα είναι σημαντικό να κάνει αναλογικά οικονομία στο βάρος .. στο αμάξι ή στο τρένο" ?? το αμάξι ... ο μηχανικός θα το δικαιολογήσει ίσως γιατί το αμάξι ξεκινά και σταματά πιο συχνά από το τρένο αρα σε αυτό παίζει μεγαλύτερο ρόλο το βάρος, στο τ΄ρενο λιγότερο, άρα θα ανεβάσει το βάρος που βρήκε κάποια στιγμή ξεκινώντας από τα αμάξια ο φίλος μου που δεν είχε σχέση με μηχανική απλά είπε "έχω παρατηρήσει ότι όλα είναι πιο "χοντροκομμένα" στα τρένα" δεν υπάρχουν αρκετά πλαστικά οι λαμαρίνες είναι χοντρές τα τζάμια βαριά κλπ και αυτό θα το λάβω υπόψη μου με αυτό και αυτό το τρόπο" ... το να βάλεις στην απάντηση εμπειρική παρατήρηση είναι εξίσου σημαντικό Κάτι εναλλακτικό θα μπορούσε να είναι "Ένας μέσος άνθρωπος ζυγίζει 80 κιλά * 700 θέσεις = 56 t. Ας πούμε ότι σε ένα γεμάτο τραίνο οι επιβάτες καταλαμβάνουν το 1/4 του όγκου, άρα έχουμε + 3*56 το υπόλοιπο τραίνο. Σύνολο 224 t". Ένα τραίνο της Eurostar ζυγίζει 700-850 τόνους και έτσι θα μπορούσες να το πας αλλά το χαλάς ... 1/4 του όγκου δε σημαίνει 1/4 του βάρους ... + ότι δε πρέπει να το πας σε 1 βήμα ... πρέπει και να του "κουράσεις" λίγο. πχ ... γιατί 700 θέσεις ?? όταν χρειάστηκε να απαντήσω εγώ βρήκα μια "διακαιολογία" ... η οποία δε χρειάζεται να είναι αληθινή. πχ ... Έχω ταξιδέψει με το Eurostar ... ήμουν στο τελευταίο βαγόνι και θυμάμαι ήταν το Νο15 πχ ...στο βαγόνι μου θυμάμαι είχε περίπου 15 σειρές των 4 καθισμάτων .... κλπ κλπ και αυτός το ξέρει ότι μπορεί να του λες μπαρούφες ... δεν έχει σημασία
Praetorianos Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Και πάλι όλα αυτά θεωρώ ότι δεν δίνουν αντικειμενικό συμπέρασμα για την "ευστροφία" κάποιου. Περισσότερα θα έλεγα για το πόσο προετοιμασμένος είναι. Γιατί αν ο άλλος κάτσει και μάθει 500 τέτοιες απαντήσεις παπαγαλία το πιθανότερο είναι να πάει καλά. Κοίταξε, αυτό με τους υπονόμους και οι ερωτήσεις που έγραψε ο DrLo με το βάρος του τραίνου είναι από αυτές τις πασπαρτού ερωτήσεις που όντως σε πέντε χρόνια θα τις αμολάει ο κάθε πικραμένος HR "αφού τις ρωτάνε στη google". Ένας manager όμως (όχι HR, κανονικός) με τέτοιες ερωτήσεις σου βγάζει λαβράκια. πχ συνδυάζοντας την κανονική κατανομή με τις πιστωτικές κάρτες βλέπει αν: α) μπορείς να εξηγήσεις "σύνθετα" προβλήματα με τρόπο κατανοητό στους υπόλοιπους. Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις την κανονική κατανομή σε παιδάκι μέσα σε 5 λεπτά, μάλλον δεν θα μπορείς να εξηγήσεις στον πελάτη σε μια 10λεπτη παρουσίαση που ήδη θα λαγοκοιμάται τι είναι VAR και credit scoring. β) Βλέπει αν έχεις σχέση με το αντικέιμενο. Αν ξέρεις τον κλάδο (πιστωτικές κάρτες), θα ξέρεις πόσα είδη υπάρχουν, τι διείσδυση υπάρχει στην αγορά, τι ποσοστό από κάθε κάρτες χρησιμοποιείται, ποιο είναι το target group των πιστωτικών καρτών κτλ γ) Ξέρεις πόσους πελάτες έχει η εταιρία, αν ασχολήθηκες μαζί της, ή αν είδες φως και μπήκες. Δεν περιμένει να ξέρεις ότι έχει 1.541.012 αλλά αν ξεκινάς με δεδομένο ότι οι πελάτες της είναι 100.000, άστο. δ)Συνήθως τα καπάκια των υπονόμων, όντως τα ρωτάνε οι HR νωρίς, πιο μετά γίνονται πιο εξειδικευμένες και πιο "tailored" οι ερωτήσεις πάνω στη θέση για την οποία βγήκε η αγγελία. Αν είναι quantitative θέση ξερω γω δεν νοείται να μην μπορείς να βγάζεις ποσοστά (στρογγυλών έστω) αριθμών όταν υπολογίζεις. Αν όλες σου οι απαντήσεις ξεκινάνε έχω 100 μήλα, ας υποθέσουμε ότι το 10% αυτών... ε μια, δυο, κάτι τρέχει. Η αν ανοίξει η κουρτίνα με τις πιθανότητες και τη στατιστική ^^ Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται υπερβολικά στα όρια του αστείου, αλλά από εμπειρία δεν είναι. Και μένα όταν μου τα εξήγησαν μετά και το τι ακριβώς ζητούσαν, έβγαζαν αρκετό νόημα και είναι και πιο ενδιαφέρουσες από τα all time classic που εκεί όντως οι απαντήσεις όλων είναι καρμπόν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα