Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα!! Θέλω να ρωτήσω αν έχει πάρει κάποιος το φοιτητικό επίδομα φέτος...! Άκουσα τόσα πολλά, ότι έχει εγκριθεί η εγκύκλιος αλλά δεν έχουν "έρθει" τα χρήματα στις Δ.Ο.Υ. ή ότι θα μας το δώσουν σε δόσεις, αλλά δεν ξέρω τι να πιστέψω...! Είμαι δικαιούχος και έχω όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μόνο που δεν έχω πάει στην εφορία για να διαπιστώσω το τι μπορεί να συμβαίνει! Γνωρίζει κάποιος τι συμβαίνει ή ακόμα και αν το έχει πάρει κάποιος; Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων! 

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Εγώ δεν έχω ακουστά κάτι τέτοιο αφου πηγες και πήρες την απαραίτητη βεβαίωση από την γραμματεία σου απλά δώστα στους γονείς σου να πάνε στην Δ.Ο.Υ που ανήκουν και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις (τα εκκαθαριστικά τους να είναι κάτω από το όριο η ίσο με αυτό και εσύ να έχεις περάσει τα απαραίτητα μαθήματα η να είσαι πρωτοετής φοιτητής στο A' εξάμηνο)

και θα πάρεις το επίδομα.
Δημοσ.

για τους πρωτοετης αρκεί μια βεβαιωση σπουδων ; και οταν γινεις 2ης 3ης,4ης τους πας το χαρτι αναλυτικης βαθμολογιας? (δεν εννοω να πας το χαρτι και μονο,εννοω απο τη σχολη τι χαρτι θελουν καθε φορα,ευχαριστωωω :) )

Δημοσ.

για τους πρωτοετης αρκεί μια βεβαιωση σπουδων ; και οταν γινεις 2ης 3ης,4ης τους πας το χαρτι αναλυτικης βαθμολογιας? (δεν εννοω να πας το χαρτι και μονο,εννοω απο τη σχολη τι χαρτι θελουν καθε φορα,ευχαριστωωω :) )

Βεβαίωση σπουδών τους πας.

Δημοσ.

Ανοιξαν οι ημερομηνιες για την υποβολη των απαραιτητων χαρτιων κτλ στις ΔΟΥ; Φιλε psy_simon σε ποια σχολη εισαι και πηρες χαρτι; Εγω περυσι το πηρα με τα χιλια ζορια λιγο πριν τελειωσει η προθεσμια..

Δημοσ.

τι εννοεις πηρε χαρτι; μια απλη βεβαιωση σπουδων δε θελουνε;;;

@nilosgr το διαβασα για αυτους που ειναι 1ετης..του χρονου ομως πως θα ξερουνε οτι περασα τα μισα μαθηματα απο οσα πρεπει; γι αυτο ειπα τπτ για βαθμολογια!

Δημοσ.

@nilosgr το διαβασα για αυτους που ειναι 1ετης..του χρονου ομως πως θα ξερουνε οτι περασα τα μισα μαθηματα απο οσα πρεπει; γι αυτο ειπα τπτ για βαθμολογια!

Αυτο εννοω την βεβαιωση σπουδων που να γραφει ομως οτι εχεις περασει τα μισα μαθηματα του προηγουμενου ετους

Δημοσ.

α οκ , και αν εισαι πρωτοετης ; (τα αποτελεσματα της εξεταστικης σιγα μη βγουνε πριν τα μεσα φλεβαρη :P ) γτ παντου διαβαζω «αρκεί η εγγραφή του στο ΤΕΙ ή το ΑΕΙ »

Δημοσ.

α οκ , και αν εισαι πρωτοετης ; (τα αποτελεσματα της εξεταστικης σιγα μη βγουνε πριν τα μεσα φλεβαρη :P ) γτ παντου διαβαζω «αρκεί η εγγραφή του στο ΤΕΙ ή το ΑΕΙ »

Οι πρωτοετης το δικαιουνται ολοι εφοσον πληρουν ολες τις προυποθεσεις(ενοικιαση εισοδημα κτλ)

• Like 1
Δημοσ.

Υπάρχουν δύο σημεία γύρω από το επίδομα: το ακαδημαϊκό κομμάτι (σύνολα περασμένων μαθημάτων) και το οικονομικό (ενοικίαση κατοικίας, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι οι ακόλουθες:

- Ο φοιτητής να είναι Ελληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο φοιτητής να διαμένει σε μισθωμένη οικία, λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη από αυτήν στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειας.

- Στην πόλη όπου σπουδάζει ο φοιτητής να μην έχουν ο ίδιος ή οι γονείς του πλήρη κυριότητα ή επικαρπία σε άλλη κατοικία. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θεωρείται ως μία πόλη. Επίσης θεωρείται ως μία πόλη ο νομός Αττικής, πλην όλων των νησιωτικών περιοχών του, καθώς και των πόλεων και περιοχών του που απέχουν περισσότερο από 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Οι πόλεις και περιοχές αυτές θεωρούνται αυτοτελείς πόλεις.

- Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Το όριο των 30.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του πατέρα, της μητέρας και των ανήλικων τέκνων τους από κάθε πηγή.

- Οι γονείς των φοιτητών πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις για τη χορήγησή του στις ΔΟΥ που είναι αρμόδιες για τη φορολογία των εισοδημάτων τους, το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Η αίτηση, η οποία έχει ταυτόχρονα και τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, πρέπει να αναζητηθεί από τη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου. Μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβληθεί και αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο φοιτητής διαμένει σε μισθωμένη οικία που βρίσκεται σε πόλη άλλη από αυτήν στην οποία κατοικεί η οικογένειά του. Το μισθωτήριο πρέπει να είναι θεωρημένο από τη ΔΟΥ στο όνομα του γονέα ή του ίδιου του φοιτητή. Γίνονται δεκτά και φωτοαντίγραφα επικυρωμένα. Αν το φωτοαντίγραφο δεν είναι επικυρωμένο από άλλη Αρχή η επικύρωσή του μπορεί να γίνει από τον υπάλληλο που παραλαμβάνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

- Εάν υπάρχει συγκατοίκηση φοιτητών θα πρέπει στο μισθωτήριο συμβόλαιο να εμφανίζονται ως μισθωτές όλοι οι φοιτητές ή οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.

- Εάν ο φοιτητής διαμένει σε ξενοδοχείο ή πανσιόν, πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης συνεχόμενης διαμονής σ' αυτό καθώς και απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε επικυρωμένο αντίγραφο. Η δίμηνη διαμονή πρέπει να έχει συμπληρωθεί εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους.

πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Μέχρι πρότινως* ίσχυε το εξής:

-Οι φοιτητές που βρίσκονται στο 2ο (και πάνω) έτος των σπουδών τους, για να δικαιούνται το επίδομα πρέπει μαζί με όλα τα άλλα να έχουν περάσει και τα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους.

-Οι πρωτοετείς, αν πληρούν τις γενικές προϋποθέσεις το παίρνουν αυτόματα, προφανώς γιατί το επίδομα δίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα έτος στο τμήμα τους για να ισχύει το κριτήριο μαθημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις ο φοιτητής παίρνει από τη γραμματεία της σχολής του σχετική βεβαίωση, η οποία προσκομίζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Απλώς στην περίπτωση που δεν είναι πια πρωτοετής, η γραμματεία ελέγχει πόσα μαθήματα πέρασε και δίνει τη βεβαίωση αναλόγως. Με λίγα λόγια οι ΔΟΥ δεν θα ασχοληθούν με τα μαθήματα για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, θα δεχτούν απλά το συγκεκριμένο δικαιολογητικό.

*Το κριτήριο του συνόλου περασμένων μαθημάτων είναι γνωστό στους φοιτητές γενικώς. Στη παραπάνω σχετική παράθεση από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται κάτι όμως. Ενδεχομένως και να απέσυραν την προϋπόθεση αυτή φέτος, προσωπικά πάντως δεν γνωρίζω κάτι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα καλό είναι να επικοινωνήσει με τη γραμματεία του τμήματος του.

Δημοσ.

Παιδιά εγώ πέρυσι και προπέρυσι με απλή βεβαίωση σπουδών πήγα κι έκανα χαρτιά και ο πήρα... (πληροφοριακά να σας πω ότι μένω Λάρισα και σπουδάζω βόλο. Τα χαρτιά τα κατέθεσα στη ΔΟΥ Τυρνάβου, εκεί υπάγονταν το χωριό μου, φέτος πρέπει να τα καταθέσω στη ΔΟΥ Λαρίσης, επειδή άλλαξε νομό το χωριό μου)

Δημοσ.

Σύμφωνα με έμπειρες πηγές, από την Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι ΔΟΥ να το δίνουν.

Υπάρχει ένα πολύ καλό νέο, το επίδομα ανέρχεται στα 1500ε αντί 1000.

λεγε τετοια!! :) :)

Δημοσ.

μπα πως και αποφασισαν να βοηθησουν τον κοσμακη ; Ευχαριστω slipknot , και οσους απαντησανε :) Οποτε μια απλη βεβαιωση σπουδων θα παρω. Ξερει κανεις,θα το δωσουν αυθημερον στους γονεις μου ή σε τραπεζικο λογαριασμο;

Δημοσ.

Το έχασα λίγο. :wacko:  Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος την διαδικασία αν δεν βαριέται; Είμαι πρωτοετής και πληρώ τις προϋποθέσεις. 

Edit: Ποια είναι τα χρονικά περιθώρια;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...