Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχουν και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν δουλεύουν όλοι σε γραφείο.

Και κάποιες δουλειές δεν γίνεται να τις κάνεις πάνω από μια ηλικία, γιατί η καταπόνηση είναι υψηλή  και ενέχει κινδύνους.

στην οικοδομή έχουμε αρκετούς 60ντάρηδες μάστορες

Δημοσ.

Πάντως στα 50 σύνταξη φαίνεται κουλό.Αλλά φαντάζομαι το κοιτούν από την άποψη εξασφάλισης μιας σύνταξης μέσα στο κομφούζιο που λέγεται Ελλαδιστάν κ το άγχος χτυπάει γερά τα κοντέρ.

Γενικά κ ανεξάρτητα τώρα από τη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μια καλή πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού (κοντά στα 2/3) διεθνώς δηλώνει σταθερά κ σε βάθος χρόνου πως ακόμα κ εαν δε χρειαζόταν να εργαστεί ποτέ στη ζωή του πάλι θα επέλεγε μια κάποια μορφή εργασίας.Αυτό προφανώς εξετάζεται σε συνάρτηση με τα αντιλαμβανόμενα ψυχολογικά ωφέλη που προσφέρει ο ενεργός βίος.

Βασικά άντε πες ότι κάποιος βγεί σύνταξη στα 50 νταν κ εξασφαλιστεί από το άγχος μιας σταθερής σύνταξης ,δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι για τα επόμενα 30-35 χρόνια (αν υποθέσουμε θα φτάσει το συνεχώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής) δε θα θελήσει να εργαστεί με κάποια μορφή κάπου.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υπάρχει ελαχιστο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και όχι ελαχιστο όριο προυπηρεσιας. Δηλ. κάποιος που δουλευει απο τα 18 και καποιος που δουλευει απο τα 30 ειναι λογικο να βγουνε σε συνταξη στην ιδια ηλικια? Δηλ. ο ένας να εχει δουλεψει 12 χρονια παραπανω? Για ποιο λόγο? Μαλάκας είναι? Δεν εχει δωσει τις επιπλεον εισφορες αυτός που ξεκινησε παλαιότερα ? Ναι εντάξει, θα πάρει λίγο μεγαλύτερη σύνταξη από τον άλλον, αλλά συγκρίνεται η "κουραση" που έχει σε σχεση με τον αλλον? Εγω προσωπικα αισθανομαι κοροιδο που δουλευω απο τα 18 μου ασταματητα, ενω αλλοι γνωστοι μου μπαινουν τωρα ξεκουραστοι στην αγορα εργασιας 30+ χρονων (10+ χρονια μετα απο μενα) και θα βγουμε μαζι στη συνταξη. Ίδιες ειναι οι αντοχες μου μεχρι τα 65,67 και δεν ξερω εγω που θα φτάσει? Δηλ. δεν τους φτανουν τα 35-40 χρονια προυπηρεσιας που θα εχω (θεου θελοντος και κρισης επιτρεποντος) στα 55 (χοντρικα)? Πρεπει να συμπληρωσω 50 χρονια προυπηρεσια για να βγω?

Σημείωση ότι δεν ξέρω τι ισχύει, ακόμα είμαι μικρός για σύνταξη και δεν το έχω ψάξει, μπορεί όντως να ισχύει κάτι σχετικο με τα χρόνια προυπηρεσίας, απλα σαν σκεπτικό το αναφέρω, δηλ. γιατι καποιος να μην βγαινει στα 55 ή στα 60 αν δουλευει απο τα 20 ή ακόμα και στα 50 αν δουλευε απο τα 15 του (παραδειγματα). Με ενσημα-εισφορες εννοω παντα.

Δημοσ.

Αυτοί που ξεκινούν στα 26-30 την πραγματική δουλειά είναι, κυρίως, όσοι σπούδασαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή άλλο επίπεδο σπουδών και μετά το στρατιωτικό τους ξεκίνησαν το επάγγελμά τους. Δεν σε προβληματίζει ότι πολλές κατηγορίες από αυτούς τους εργαζόμενους, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι κλπ δουλεύουν μέχρι τα 70-75;

Και μη μου πεις ότι είναι όλοι αυτοί επώνυμοι ή φτασμένοι και πιασμένοι γιατί όλοι έχουμε δίπλα μας το σχετικό παράδειγμα.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, είναι κορόιδα ή λαλάκες, όπως λες;

Και μπήκαν στην αγορά εργασίας "ξεκούραστοι", όπως υποστηρίζεις, ή αφού έφτυσαν αίμα κάποια χρόνια στα θρανία, για να πάρουν ένα χαρτί, που εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί κουρελόχαρτο;

Από την άλλη, θεωρείς λογικό αυτό που γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή να παίρνει κάποιος/α σύνταξη μετά από 15 χρόνια δουλειάς και να φεύγει από την αγορά εργασίας στην ηλικία που μπορούσε να προσφέρει;  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτοί που ξεκινούν στα 26-30 την πραγματική δουλειά είναι, κυρίως, όσοι σπούδασαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή άλλο επίπεδο σπουδών και μετά το στρατιωτικό τους ξεκίνησαν το επάγγελμά τους. Δεν σε προβληματίζει ότι πολλές κατηγορίες από αυτούς τους εργαζόμενους, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι κλπ δουλεύουν μέχρι τα 70-75;

Και μη μου πεις ότι είναι όλοι αυτοί επώνυμοι ή φτασμένοι και πιασμένοι γιατί όλοι έχουμε δίπλα μας το σχετικό παράδειγμα.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, είναι κορόιδα ή λαλάκες, όπως λες;

Και μπήκαν στην αγορά εργασίας "ξεκούραστοι", όπως υποστηρίζεις, ή αφού έφτυσαν αίμα κάποια χρόνια στα θρανία, για να πάρουν ένα χαρτί, που εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί κουρελόχαρτο;

Από την άλλη, θεωρείς λογικό αυτό που γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δηλαδή να παίρνει κάποιος/α σύνταξη μετά από 15 χρόνια δουλειάς και να φεύγει από την αγορά εργασίας στην ηλικία που μπορούσε να προσφέρει;  

Πρωτον, δεν λεει καπου ότι επειδή κάποιος σπουδάζει (επιλογή του είναι) πρέπει να ξεκινάει πιο μετά τη δουλειά και οι υπόλοιποι να επηρεάζονται από αυτό. Πρόβλημά του αν θέλει να σπουδάζει και μέχρι τα 50 του χωρις να δουλευει και να τον ταίζουν οι δικοί του, δεν μπορεί ομως να επηρεάζει και τον άλλον να βγαίνει σε σύνταξη μετά από 45 και 50 χρόνια δουλειάς. Ουτε υπαρχει καπου η εγγυηση οτι αμα σπουδασεις θα δουλεψεις (ειδικα σημερα). Άλλος μπορεί να δουλευε απο μικρός και να στερηθηκε και να κουραστηκε τοτε και ευελπιστει να ξεκουραστει μετά. Δεν ειναι υποχρεωμενος να εχει το ίδιο πρότυπο με τον άλλο που σπουδαζει μιση ζωή για να δουλευει μετα μεχρι να πεθανει. Κατανοητό μέχρι εδώ φαντάζομαι.

Δεύτερον, επειδή βγάζεις ευκολα συμπεράσματα, σε πληροφορώ ότι και εγώ απόφοιτος ΑΕΙ είμαι (και μάλιστα από τα πλέον δύσκολα τμήματα), ωστόσο δεν χρειάστηκε να πάω 26-30 για να πάω για δουλειά, το έκανα ταυτόχρονα από το πρώτο έτος. Έφτυσα, λοιπον, διπλάσιο αίμα από αυτούς που λες σύμφωνα με σενα, δουλέυοντας (8+ ωρες κανονικα, οχι part-time) και σπουδαζοντας ταυτοχρονα, όταν εκείνοι σπούδαζαν με το πάσο τους. Σωστά? Τώρα που ξέρεις λοιπόν, πότε θα έπρεπε να να βγω στη σύνταξη συμφωνα με σενα? Μετά από πόσα χρόνια δουλειάς? Τα 40-45 ειναι λιγα ας πουμε για σενα? Τι πιστευεις?

Και προφανώς δεν κατάλαβες τι εννοώ, γιατί δεν αναφέρθηκα στις περιπτώσεις που καποιοι βγαίναν με 15 χρόνια δουλειά, γιατί έτσι σε λίγο θα έβγαινα σε σύνταξη στα 33 μου!!! Δεν είπα αυτό. Είπα ότι όταν παω πχ. 55 αλλά θα εχω δουλέψει 35-40 χρόνια γιατί να μην μπορω να βγω (ασχετα αν θα το κανω ή οχι) σε συνταξη όταν ενας συνομήλικός μου ξεκινησε στα 35 και θα μπορει να βγει στα 65-70, εχοντας δουλεψει δηλαδη 10 ολοκληρα χρόνια λιγότερο? Επειδή σπούδαζε? Και που το ξέρω εγώ? Άλλος μπορεί να σπουδαζε, αλλος να τα εξυνε. Ή μηπως δεν σπουδασα και εγω? Επιπλέον, πόσο περισσότερο μπορώ να προσφέρω εγώ στα 55-65 (οπως λες εσυ) από όσο μπορούσε αυτός στα 20-30 που δεν πήγε να δουλέψει? Χωρια που τοτε θα ειμαι ξεπερασμενος στη δουλεια μου, όποια και αν ειναι αυτη. Ασε που αυτη η νοοτροπια, να σπουδαζω μεχρι τα 30-35 (να χαρω και λιγο τη ζωη) και μετα να παω για δουλεια εχει οδηγησει στο να μην υπαρχουν δουλειες για τους νεους σημερα, αφου οι προηγουμενοι καθονται στις θεσεις τους μεχρι τα 70-75. Ειμαι λαθος?

Ελπίζω να κατάλαβες τώρα τι εννοώ. Για μενα θα επρεπε να υπαρχει το ελαχιστο οριο στα χρονια δουλειας και όχι στην ηλικία. Και αναλογα το επαγγελμα βεβαια (βαρεα κτλ.) Αλλά και εκει υπαρχει τοση λογικη όση και σε όλα τα υπόλοιπα (τελη κυκλοφοριας, τεκμηρια, χαρατσια κτλ). Παντα θα υπαρχουν καποιοι μαλακες να πληρωνουν τα σπασμενα και για τους υπολοιπους. Επειδη καποιοι βγηκαν σε συνταξη με 15 χρονια δουλειας ή επειδη καποιοι επελεξαν να σπουδαζουν ή να "σπουδαζουν" μεχρι τα 30-35 τους πρεπει εγω (που επισης σπουδασα) να δουλεψω 50 χρονια τουλαχιστον. Σου φαινεται λογικο?

Επεξ/σία από dhmhtrhs79
Δημοσ.

Κατάλαβα πολύ καλά τι εννοείς, όχι μόνο από το τελευταίο σου post αλλά και από το προηγούμενο.

Νομίζεις ότι ζεις σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο, στον οποίο υπάρχουν μόνο αυτοί που ξεκίνησαν να δουλεύουν από τα 15-18 χρόνια τους και κανείς άλλος. Δεν σχολιάζω τις υπόλοιπες αναφορές σου, όπως πχ για σπουδές μέχρι τα 35 κλπ αφού δεν έχουν σχέση με όσα  έγραψα παραπάνω.

Θα ρωτήσω, όμως, κάτι απλό.

Σε ποιο κράτος της Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής (για την Κεντρική και Νότια δεν έχω στοιχεία αλλά πιστεύω ότι ισχύουν τα ίδια) συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι στα 50 ή έστω στα 55 τους, ανεξάρτητα από την ηλικία που μπήκαν στην αγορά εργασίας;

Δημοσ.

Καλημερα.

Δεν θα μπω σε αντιπαράθεση, απλά νομίζω ότι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Δεν είπα ότι υπάρχουν μόνο αυτοί που ξεκίνησαν να δουλεύουν από τα 15-18 χρόνια τους και κανείς άλλος, αλλά είτε το θες είτε όχι υπάρχουν και αυτοί. Εσύ μάλλον εθελοτυφλείς και επειδή δεν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία αδυνατείς να μπεις σε αυτή τη θέση και να μου απαντήσεις πολύ απλά πόσα χρόνια πρέπει να δουλέυει κάποιος για να πάρει σύνταξη. Γιατί σύμφωνα με σένα τα 40 χρόνια υπηρεσίας που θα έχω στα 58 μου δεν είναι αρκετά για να βγω στη σύνταξη. Θέλεις να με ξεζουμίσεις και άλλο μέχρι τα 70 επειδή εσυ μπήκες στην αγορά εργασίας στα 30 σου. Δεν το λέω για σένα προσωπικά, δίνω ενα παράδειγμα. Και δεν σου λέω τι ισχύει εδώ ή στον υπόλοιπο κόσμο ουτε και ξέρω, γιατί σου είπα είναι νωρίς να κοιτάω κάτι τέτοιο, απλά δεν μου στέκει λογικά να υπάρχει ελαχιστο οριο ηλικίας για να παρεις σύνταξη και όχι ελαχιστο όριο εργασίας.

Και δεν καταλαβαίνεις ότι στο μέλλον (όχι και πολύ μακρια από σήμερα) το ίδιο θα πάθεις και εσύ, όταν οι περισσότεροι θα χρειαζονται πλεον 2 πτυχία και 2 μεταπτυχιακά για να ειναι εντός της αγοράς και σε συνδυασμό με την ανεργία δεν θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας πριν τα 35 τους, εσύ τοτε που θα είσαι πχ. 55 χρονών και θα έχεις δουλέψει 30 χρόνια, αντι να μπορείς να βγεις στα 65 σου με 40 χρονια υπηρεσιας, θα σου λένε ότι πρέπει να δουλέψεις υποχρεωτικά τουλαχιστον άλλα 20 μέχρι τα 75 σου γιατί τότε εκεί θα είναι το όριο, ωστε να συμπληρώσουν και εκείνοι τουλαχιστον 40 χρόνια υπηρεσίας. Το ότι εσύ θα υποχρεούσαι να δουλέψεις συνολικά 50 χρόνια ενώ αυτοί μόνο 40 δεν θα τους απασχολεί, γιατί θα σου πουν οτι σπούδαζαν και οτι εσυ με ενα πτυχιο και ενα μεταπτυχιακο ζεις σε αλλο κοσμο. Ωραία δεν ακούγεται?

Θα χαρώ να μου απαντήσεις, αλλά δεν σκοπεύω να ξαναγράψω κάτι. Αν κατάλαβες, κατάλαβες. Αν όχι δεν πειράζει. Καλή σταδιοδρομία και καλή σύνταξη.

Δημοσ.

Δεν έχεις καταλάβει κάτι πολύ απλό που συζητιέται από αρκετά χρόνια.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρεωκοπήσει από καιρό με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών.

Θυμίζω, για παράδειγμα, τη χρεωκοπία του ΝΑΤ με την απόφαση του Αντρέα να συνταξιοδοτήσει τους παλλινοστούντες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΣΕ.

Η χρεωκοπία ολοκληρώθηκε με το πρόσφατο κούρεμα που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία κάποιοι πολιτικοί σκέφτηκαν ότι μπορούσαν να αξιοποιηθούν με την αγορά ελληνικών ομολόγων και έδωσαν την εξουσιοδότηση στην Τράπεζα της Ελλάδος να διαχειρίζεται το 50% των αποθεματικών τους χωρίς να ρωτούνται τα Ταμεία και χωρίς στην πραγματικότητα να το γνωρίζουν.

Συμπερασματικά, ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος. Αφού εξαφανίστηκαν τα αποθεματικά, δηλαδή οι εισφορές όσων εργάστηκαν και εργάζονται ακόμη, το αποτέλεσμα είναι ότι οι συντάξεις, που παίρνουν σήμερα όσοι βγαίνουν στη σύνταξη, πληρώνονται από τις εισφορές όσων νέων μπαίνουν στην εργασία. Προφανώς, αυτοί που πληρώνουν εισφορές σήμερα είναι δύσκολο να πάρουν κάποτε σύνταξη αφού ο ρυθμός των εργαζομένων καθημερινά μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, και καθένας μπορεί να σκέφτεται και να ονειρεύεται ότι θέλει.

Άλλωστε, ο λαός λέει το σοφό ότι "Έτσι είναι αν έτσι νομίζεις"

Αντίθετα μ' εσένα, δεν θέλω να μου απαντήσεις αφού δεν σκοπεύω να συνεχίσω αυτή την αδιέξοδη συζήτηση και σου εύχομαι, ειλικρινά, όχι μόνο να καταφέρεις να πάρεις σύνταξη αλλά και όποτε εσύ θελήσεις.

Δημοσ.

Σου έγραψα 2 φορές ότι αυτό που λέω είναι τι θεωρώ εγώ πιο λογικό, όχι τι περιμένω να γίνει στην Ελλάδα. Δεν κάνω όνειρα. Επίσης, σου έγραψα ότι με την κατάσταση που επικρατεί η κατηγορία που ανήκω εγώ τώρα (αλλά πιθανότατα και εσύ αργότερα) είμαστε τα κορόιδα της υπόθεσης γιατί θα πληρώνουμε τα σπασμένα των προηγούμενων. Τι δεν κατάλαβες? Έχω πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει, πληρωνω 15 χρόνια εισφορές και έχω τελειώσει και στατιστικη και ασφαλιστική (αναλογιστικα κτλ). Αλλά άλλο το τι θα γίνει στην Ελλάδα απο εδω και μπρος, και άλλο το τι θα έπρεπε να ισχύει με βαση τη λογική.

Σου ξαναλέω δεν ζητάω να βγω στη συνταξη οποτε μου κ@υλωσει ή με συμφέρει, αλλά μετά από κάποια ανθρώπινα χρόνια εργασίας και αν υπήρχε λογική ούτε ένα περισσότερο από αυτά που θα δουλέψουν όσοι σπούδαζαν χωρις να δουλευουν 10 χρόνια μέχρι τα 30 τους όταν εγώ πηδιόμουν σε δουλειά και πανεπιστήμιο ταυτόχρονα από τα 18. Σου φαίνεται παράλογο? Γιατι να δουλεψω παραπανω από αυτούς? Ας καλύψουν αυτοί το αναλογιστικό πρόβλημα για τα 10 χρόνια δουλειας που "χρωστανε" παραπάνω σε σχέση με μένα. Δεν λεω κατι παραλογο, αλλα οποιος εχει τη μυγα μυγιαζεται. Αλλά τι λεω, εδώ σου φαίνονται λιγα τα 50 χρόνια εργασίας, ουτε και μου ειπες ποσα χρονια πρεπει να δουλεψει καποιος συμφωνα με τη λογικη σου για να βγει σε συνταξη (χοντρικα). Φίλε, ειλικρινα δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι και αν έχεις δουλεψει ποτε και πόσα χρόνια, αλλά μακάρι να είσαι γερός και δυνατός και να δουλεψεις και 60 χρόνια αμα προλαβαίνεις για να καλύπτεις οσους καθονταν μεχρι τα 40 τους και μετα να βγειτε μαζι στη συνταξη. Να δω πως θα το βλεπεις τοτε.

Δημοσ.

@dhmhtrhs79

Λες πως θα αισθανθείς ριγμένος αν πάρεις σύνταξη στην ίδια ηλικία(στα 65 ας πούμε) με αυτόν που ξεκίνησε να δουλεύει στα 30 του, ενώ εσύ έχεις ξεκινήσει από τα 18 σου. Εκ πρώτης όψεως έχεις δίκιο, αλλά αν το δεις λίγο καλύτερα...

1ον Όπως ανέφερες και εσύ δεν θα πάρετε την ίδια σύνταξη. Εσύ θα πάρεις περισσότερα.

2ον Αν δεν υπήρχε όριο ηλικίας και υπήρχε μόνο όριο προυπηρεσίας(ας πούμε 35 έτη) για συνταξιοδότηση, εσύ θα την έπαιρνες στα 53 και ο άλλος στα 65. Αν συνυπολογίσεις το προσδόκιμο όριο ζωής για τους άνδρες στην Ελλάδα που είναι τα 80 έτη, δεν θα ήταν άδικο να παίρνεις εσύ σύνταξη για 27 χρόνια και ο άλλος για μόλις 15? :)

3ον Αν βγεις σε σύνταξη στα 53 σου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις να δουλεύεις ως τα 65 σου μια και μάλλον θα έχεις ακόμα αντοχές. Και φυσικά μαύρη εργασία, ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

4ον Τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα λες, δηλαδή εκτός από το ελάχιστο όριο ηλικίας υπήρχε και ελάχιστο όριο προυπηρεσίας. Πχ πάρα πολλοί συγγενείς μου βγήκαν σε σύνταξη στα 60 γιατί είχαν συμπληρώσει κάποια έτη προυπηρεσίας. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι πριν 2-3 χρόνια, τώρα κοιτάνε να το κάνουν 67 για όλους.

Δημοσ.

@dhmhtrhs79

Λες πως θα αισθανθείς ριγμένος αν πάρεις σύνταξη στην ίδια ηλικία(στα 65 ας πούμε) με αυτόν που ξεκίνησε να δουλεύει στα 30 του, ενώ εσύ έχεις ξεκινήσει από τα 18 σου. Εκ πρώτης όψεως έχεις δίκιο, αλλά αν το δεις λίγο καλύτερα...

1ον Όπως ανέφερες και εσύ δεν θα πάρετε την ίδια σύνταξη. Εσύ θα πάρεις περισσότερα.

2ον Αν δεν υπήρχε όριο ηλικίας και υπήρχε μόνο όριο προυπηρεσίας(ας πούμε 35 έτη) για συνταξιοδότηση, εσύ θα την έπαιρνες στα 53 και ο άλλος στα 65. Αν συνυπολογίσεις το προσδόκιμο όριο ζωής για τους άνδρες στην Ελλάδα που είναι τα 80 έτη, δεν θα ήταν άδικο να παίρνεις εσύ σύνταξη για 27 χρόνια και ο άλλος για μόλις 15? :)

3ον Αν βγεις σε σύνταξη στα 53 σου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσεις να δουλεύεις ως τα 65 σου μια και μάλλον θα έχεις ακόμα αντοχές. Και φυσικά μαύρη εργασία, ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

4ον Τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα λες, δηλαδή εκτός από το ελάχιστο όριο ηλικίας υπήρχε και ελάχιστο όριο προυπηρεσίας. Πχ πάρα πολλοί συγγενείς μου βγήκαν σε σύνταξη στα 60 γιατί είχαν συμπληρώσει κάποια έτη προυπηρεσίας. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι πριν 2-3 χρόνια, τώρα κοιτάνε να το κάνουν 67 για όλους.

Γεια σου φίλε. Είναι το τελευταίο που θα γράψω σε αυτό το θέμα, γιατί δεν αποσκοπώ να γίνει μπάχαλο, απλώς είπα την άποψή μου.

Σου απαντώ σε αυτά που λες:

1. Το θέμα αυτό το έθιξα στο πρώτο ποστ μου, το γνωριζω ότι θα πάρω μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά επειδη ξέρουμε σε τι επίπεδο είναι οι συντάξεις (και ακόμα χειρότερα πως θα είναι στο μέλλον) και τι "μεγαλη" διαφορά θα έχει η μια από την άλλη, είπα με την σοφία (!) που έχω τώρα στα 33 μου, να το χεσω που πλακώθηκα να δουλευω απο μικρος (και στερήθηκα πολλά αν θες) αν ειναι να παρω μονο λιγα 50-100 ευρω παραπανω το μηνα. Εγω παρηγορουσα τον εαυτο μου ότι παιδευτηκα αλλα τουλαχιστον θα βγω νεότερος σε συνταξη και θα ζήσω κάποια πράγματα (πχ μεγαλα ταξιδια) που δεν μπορεσα μικρος λογω δουλειας. Ενταξει δεν διαφωνω, η μεγαλυτερη συνταξη ειναι ενα αντισταθμισμα, αλλα αν το μελετησεις θα δεις οτι καλυτερα να ζουσα πιο ανεμελα για 10 χρονια παρα να εχω μια μεγαλυτερη συνταξη, αλλα μεχρι να την παρω (αν την παρω κιολας) να εχω ξεζουμιστει.

2. Θα ηταν το ιδιο αδικο με το οτι εγω τωρα θα δουλεψω 10 περισσοτερα χρονια απο αυτον για να βγουμε στην ιδια ηλικια, δηλ. το ενα αναιρει το αλλο. Λογικο δεν ειναι αφου δουλεψα και νωριτερα να βγω και νωριτερα? Με την ιδια λογικη ειναι αδικο που αυτος κοιμοταν (λεμε τωρα) οταν εγω ξυπναγα ή που πηγαινε για καφε οταν εγω έπηζα.

3. Αυτο ειναι δικο μου θεμα, το τι θα κανω μετα (αν και προσωπικα δεν θα δουλευα, το πιστευω ακραδαντα χρονια τωρα). Επιπλεον, μαυρη εργασια μπορει να εκανε και ο αλλος οσα χρονια εγω δουλευα κανονικα (πχ. μπαρακια, παρκαδορος κτλ) και σιγουρα τοτε ειχε και μεγαλυτερες αντοχες και πιθανοτητες να βρει μαυρη εργασια τετοιου ειδους απο οτι εγω στα 65 μου (με φανταζεσαι μπαρμαν στα 65?). Νομιζω και εδω το βλεπεις παλι λιγο μονοπαντα. Αν ηταν ετσι, θα επρεπε να απαγορευουν να πιανουμε δουλεια απο μικροι μηπως και παμε και πιασουμε μαυρη εργασια μεγαλωνοντας. Δεν ειναι δικαιολογια αυτη για το μετρο αυτο.

4. Αυτο ειπα και εγω στο πρωτο μου ποστ. Οτι ίσως και να υπαρχει κατι τετοιο, απλα δεν γνωριζω, γιατι ειμαι πολυ μικρος ακομα για να ασχολουμαι απο τωρα για κατι τετοιο. Το ειπα και εγω, αλλα πεσαν να με φανε. Αν ομως πλεον καταργηθει και βγαινουν ολοι στα 67 ανεξαρτητως οριου προυπηρεσιας, δεν ειναι αδικο για μενα και για οσους αλλους ειναι σαν και μενα? Αυτο ηταν και η αρχικη μου ενσταση ως προς το μετρο.

Χαιρομαι που εθιξες το θεμα λιγο πιο αντικειμενικα, γιατι δεν μπορουμε να τα τσουβαλιαζουμε ολα. Δεν ειναι δυνατον να θεωρουμαι υπερβολικος που κρινω αδικο το να δουλεψω το λιγοτερο 50 χρονια (γιατι τοσα θα ειναι) για να παρω συνταξη, τη στιγμή που οι πιο πολλοι θα παίρνουν συνταξη με 35-40. Αυτό λέω ο ερμος! Τελος παντων, σταματαω εδω και ευχομαι αυτος ο τοπος καποια στιγμη να βρει το δρομο της λογικης!!!

Να ειστε καλα ολοι και το εννοω.

Δημοσ.

@dhmhtrhs79

Απαντώ και εγώ με τη σειρά μου:

1. Η διαφορά δεν θα είναι μόνο 50-100€, θα είναι πολύ παραπάνω. Έχω παράδειγμα ασφαλισμένου με 4 χρόνια ΙΚΑ και 23 ΤΕΒΕ που βγήκε με 902€, και έναν άλλο με 30 χρόνια ΤΕΒΕ που βγήκε με 1.305€. Και στο ΙΚΑ κάπως έτσι γινόταν. Τώρα όσο αφορά το μέλλον κάτσε πρώτα να δούμε αν εμείς θα πάρουμε σύνταξη, κάτσε πρώτα να δούμε αν θα υπάρχει τότε κράτος, και τις μετράμε μετά.

2. Όχι βέβαια, δεν θα ήταν το ίδιο άδικο. Γιατί όπως είπαμε με περισσότερα χρόνια εργασίας θα βγεις με μεγαλύτερη σύνταξη.

3. Φυσικά και είναι δικό σου θέμα το τι θα κάνεις μετά. Όμως αρκετοί από αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη σε μικρή ηλικία συνεχίζουν και δουλεύουν. Και φυσικά μαύρη εργασία γιατί αλλιώς θα χάσουν τη σύνταξη τους. Είναι γεγονός αυτό που λέω, δεν είναι υπόθεση. Όσο για τις δουλειές που κάνουν μάλλον δύσκολα θα βρεις συνταξιούχο που κάνει τον παρκαδόρο, άλλες δουλειές όμως μπορούν να τις κάνουν άνετα.

4. Υπήρχε κάτι τέτοιο, αλλά άντε να έβγαινε κάποιος σε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα επειδή είχε μαζέψει πολλά ένσημα. Όχι πιο νωρίς. Αν γίνει στα 67 για όλους τότε ναι θα είναι άδικο για σένα, συμφωνώ.

Πάντως αν το ψάξεις λίγο θα δεις ότι υπάρχουν και πιο μεγάλες αδικίες. Θα αναφέρω μία από αυτές. Πχ οι αγρότες που παίρνουν σύνταξη χωρίς να έχουν καταβάλλει ποτέ στη ζωή τους εισφορές. Ακόμα και σήμερα που υποτίθεται ότι τους έχουν στριμώξει, ένας αγρότης πληρώνει εισφορές κάτω από 500€ ετησίως. Τη στιγμή που οποιοσδήποτε άλλος ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει 600-700 το δίμηνο!

Να είσαι καλά και εσύ :)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...