Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πήρα κάτι φανταστικά μήλα στάρκιν, με τρομερό άρωμα και σλκηρά όπως μου αρέσουν και θέλω να μεγαλώσω μια μηλιά που να κάνει τέτοια μήλα. Ποιά είναι η διαδικασία; Υπάρχει forum που να ασχολείται με αγροτικά κλπ. θέματα σαν το δικό μου;

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εννοείς να πάρεις τους σπόρους και να τους φυτέψεις έτσι απλά όπως κάνουμε με τις φακές, καρπούζια κλπ? Τόχα κάνει παλιά αλλά δεν είχε φυτρώσει τίποτα, έχω ακούσει πως η μηλιά είναι πολύ δύσκολο δέντρο, και θέλει και κρύο

Δημοσ.

Ναι αυτό λέω, το τι μπορεί να γίνει με τους σπόρους κλπ.

xaxaxa.τι σπορους ρε?για να βαλεις δεντρο πρεπει να παρεις φυτωριο.δεν ειναι βαμβακι να ριξεις σπορο.θα πας σε ενα θερμοκηπιο με φυτωρια και θα του πεις να σου δωσει ενα δεντρακι την συγκεκριμενη ποικιλια να το φυτεψεις.αυτο προυποθετει να μενεις σε μονοκατοικια και να εχεις κηπο

• Like 1
Δημοσ.

xaxaxa.τι σπορους ρε?για να βαλεις δεντρο πρεπει να παρεις φυτωριο.δεν ειναι βαμβακι να ριξεις σπορο.θα πας σε ενα θερμοκηπιο με φυτωρια και θα του πεις να σου δωσει ενα δεντρακι την συγκεκριμενη ποικιλια να το φυτεψεις.αυτο προυποθετει να μενεις σε μονοκατοικια και να εχεις κηπο

Όλα τα δέντρα μπορούν να γίνουν και από τα σπόρια τους απλά από το φυτώριο είναι πιο σίγουρο.Δηλαδή πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την γεωργία 10.000 χρόνια πριν πως φύτρωναν οι μηλιές;

Δημοσ.

Αν έχεις κρατήσει τους σπόρους, μπορείς να προσπαθήσεις. Δεν είναι δύσκολο (αν το έχεις κάνει καμμια 10αριά φορές)

α) Πρέπει να στεγνώσουν οι σπόροι 

• Πέρνεις χαρτί κεριού  (έχω ξεχάσει το ελληνικό όνομα)  http://en.wikipedia.org/wiki/Wax_paper, και βάζεις τους σπόρους. 
  • Κάθε 1-2 μέρες τους γυρνάς. 
  • Για περίπου 3-4 εβδομάδες. Στο μήνα θα πρέπει να έχουν χάσει την γυαλάδα τους, και να δείχνουν κάπως ξεροί.
    (ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 'Η ΣΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΚΛΠ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ)

β) Πέρνεις λίγο αποστειρωμένο χώμα για σπόρους. Όχι πολύ. Βάζεις το χώμα και τους σπόρους σε μία αεροστεγή σακούλα            http://www.beadsgaloredisplaysandmore.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/100_2344.jpg

εναλακτικά, αεροστεγες πλαστικό "τάπερ"

γ) Βάζεις την σακούλα στην κατάψηξη για περίπου 3 μήνες. 

δ) Στις 10-11 εβδομάδες, νότισε το χώμα. Ρίχνε μια ματιά στην σακούλα, και άφηνε καθαρό αέρα να μπαίνει μέσα (1 φορα την εβδομάδα). 

ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ. Αν χρησιμοποιείς σακούλα, θέλει πολύ προσοχή μην τους καταστρέψεις. 

ε) Θα αρχίσουν να βγάζουν φυλαράκια (μέσα στην κατάψηξη). Όταν γίνει αυτό,(και έχει κλείσει ο μήνας) τα βάζεις σε μικρές γλάστρες, και μόλις μεγαλώσουν (το κάνουν γρήγορα), κατευθείαν στο έδαφος του κήπου. Φυσικά και χρειάζεται απαραίτητη προστασία από ζώα.

Θα σε πάρει ~2 χρόνια μέχρι να έχεις καρπούς από την στιγμή που θα το βάλεις τον κήπο. Επίσης αν είναι ακόμα μικρό το φυτό, το καλοκαίρι θέλει προστασία από τον ήλιο. Και φυσικά λίγη προστασία από τον πάγο τον πρώτο χειμώνα. 

• Like 2
Δημοσ.

Όλα τα δέντρα μπορούν να γίνουν και από τα σπόρια τους απλά από το φυτώριο είναι πιο σίγουρο.Δηλαδή πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την γεωργία 10.000 χρόνια πριν πως φύτρωναν οι μηλιές;

οσα σπορια και να ριξει δεντρο δεν προκειτε να δει

• Like 1
Δημοσ.

οσα σπορια και να ριξει δεντρο δεν προκειτε να δει

Δεν ξέρω τι λες εσύ πάντως στο χωριό μου όπου μεγάλωσα υπήρχαν 10αδες μηλιές που δεν τις φύτεψε κανείς.Ούτε  φυσικά απαντάς σε αυτό που σε ρώτησα και πριν.Προτού τη Γεωργική επανάσταση πως φύτρωναν οι μηλιές;

• Like 1
Δημοσ.

Ρε παιδια μην λετε οτι θελετε χωρις να γνωριζετε.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ πολλαπλασιασμος μηλιας με σπορο. Ετσι οπως το εννοειται εσεις βεβαια. Να βαλω τον σπορο και να φαω τα μηλαρακια μου μετα απο καποια χρονια.

Καταρχην ειναι πολυ μεγαλη η πιθανοτητα αποτυχιας να παρεις ευρωστο σποροφυτο. Ειλικρινα αν τα καταφερεις και παρεις φυτο σου δινω συγχαρητηρια.

Επειτα οι καρποι που θα παρεις απο τα σποροφυτα (αν σε βοηθησει ο θεος και παρεις καρπους βεβαια) δεν θα εχουν καμια σχεση με τους καρπους απο τους οποιους πηρες τους σπορους.  Επισης δεν υπαρχει περιπτωση να τα βγαλεις περα με εχθρους και ασθενειες.  Αν ποτε παρεις καρπους θα ειναι πολυ λιγοι και μετα απο πολλα χρονια.

Ολα αυτα ειναι δευτερευοντα βεβαια γιατι πρακτικα δεν προκειται να παρεις ποτε δεντρο απο σπορους.

Ο πολλαπλασιασμος με σπορους δεν χρησιμοποιειται για ενα σωρο ακομα λογους. Χρησιμοποιειται μονο σε ορισμενες ποικιλιες για να παρουμε υποκειμενα ωστε πανω σε αυτα επειτα να εμβολιασουμε την ποικιλια που θελουμε.

Δημοσ.

η πιθανοτητα ειναι απειροελαχιστη να παρεις δεντρο απο τα σπορια του μηλου και οι καρποι του  δεν θα ειναι καλης ποιοτητας.δεν εχει νοημα να το κανεις αυτο αφου μπορεις πολυ ευκολα να πας να παρεις ενα δεντρυλιο και να το φυτεψεις.

Δημοσ.

Δεν εμπιστεύομαι αυτά που δίνουν τα φυτώρια, ούτε σαν σαν γεύση, αλλά ούτε και ως γενετική τροποποίηση, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσω το μηλαράκι από τη μηλιά του παππού;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...