zoranb Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Πήρα κάτι φανταστικά μήλα στάρκιν, με τρομερό άρωμα και σλκηρά όπως μου αρέσουν και θέλω να μεγαλώσω μια μηλιά που να κάνει τέτοια μήλα. Ποιά είναι η διαδικασία; Υπάρχει forum που να ασχολείται με αγροτικά κλπ. θέματα σαν το δικό μου;
cthulhucarbide Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Εννοείς να πάρεις τους σπόρους και να τους φυτέψεις έτσι απλά όπως κάνουμε με τις φακές, καρπούζια κλπ? Τόχα κάνει παλιά αλλά δεν είχε φυτρώσει τίποτα, έχω ακούσει πως η μηλιά είναι πολύ δύσκολο δέντρο, και θέλει και κρύο
zoranb Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 8 Μαρτίου 2013 Ναι αυτό λέω, το τι μπορεί να γίνει με τους σπόρους κλπ.
saks80 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Ναι αυτό λέω, το τι μπορεί να γίνει με τους σπόρους κλπ. xaxaxa.τι σπορους ρε?για να βαλεις δεντρο πρεπει να παρεις φυτωριο.δεν ειναι βαμβακι να ριξεις σπορο.θα πας σε ενα θερμοκηπιο με φυτωρια και θα του πεις να σου δωσει ενα δεντρακι την συγκεκριμενη ποικιλια να το φυτεψεις.αυτο προυποθετει να μενεις σε μονοκατοικια και να εχεις κηπο 1
Disappointment from Hellas Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 xaxaxa.τι σπορους ρε?για να βαλεις δεντρο πρεπει να παρεις φυτωριο.δεν ειναι βαμβακι να ριξεις σπορο.θα πας σε ενα θερμοκηπιο με φυτωρια και θα του πεις να σου δωσει ενα δεντρακι την συγκεκριμενη ποικιλια να το φυτεψεις.αυτο προυποθετει να μενεις σε μονοκατοικια και να εχεις κηπο Όλα τα δέντρα μπορούν να γίνουν και από τα σπόρια τους απλά από το φυτώριο είναι πιο σίγουρο.Δηλαδή πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την γεωργία 10.000 χρόνια πριν πως φύτρωναν οι μηλιές;
Apoll Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Αν έχεις κρατήσει τους σπόρους, μπορείς να προσπαθήσεις. Δεν είναι δύσκολο (αν το έχεις κάνει καμμια 10αριά φορές) α) Πρέπει να στεγνώσουν οι σπόροι Πέρνεις χαρτί κεριού (έχω ξεχάσει το ελληνικό όνομα) http://en.wikipedia.org/wiki/Wax_paper, και βάζεις τους σπόρους. Κάθε 1-2 μέρες τους γυρνάς. Για περίπου 3-4 εβδομάδες. Στο μήνα θα πρέπει να έχουν χάσει την γυαλάδα τους, και να δείχνουν κάπως ξεροί.(ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 'Η ΣΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΚΛΠ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ) β) Πέρνεις λίγο αποστειρωμένο χώμα για σπόρους. Όχι πολύ. Βάζεις το χώμα και τους σπόρους σε μία αεροστεγή σακούλα http://www.beadsgaloredisplaysandmore.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/100_2344.jpg εναλακτικά, αεροστεγες πλαστικό "τάπερ" γ) Βάζεις την σακούλα στην κατάψηξη για περίπου 3 μήνες. δ) Στις 10-11 εβδομάδες, νότισε το χώμα. Ρίχνε μια ματιά στην σακούλα, και άφηνε καθαρό αέρα να μπαίνει μέσα (1 φορα την εβδομάδα). ΠΡΟΣΟΧΗ. ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ. Αν χρησιμοποιείς σακούλα, θέλει πολύ προσοχή μην τους καταστρέψεις. ε) Θα αρχίσουν να βγάζουν φυλαράκια (μέσα στην κατάψηξη). Όταν γίνει αυτό,(και έχει κλείσει ο μήνας) τα βάζεις σε μικρές γλάστρες, και μόλις μεγαλώσουν (το κάνουν γρήγορα), κατευθείαν στο έδαφος του κήπου. Φυσικά και χρειάζεται απαραίτητη προστασία από ζώα. Θα σε πάρει ~2 χρόνια μέχρι να έχεις καρπούς από την στιγμή που θα το βάλεις τον κήπο. Επίσης αν είναι ακόμα μικρό το φυτό, το καλοκαίρι θέλει προστασία από τον ήλιο. Και φυσικά λίγη προστασία από τον πάγο τον πρώτο χειμώνα. 2
saks80 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Όλα τα δέντρα μπορούν να γίνουν και από τα σπόρια τους απλά από το φυτώριο είναι πιο σίγουρο.Δηλαδή πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος την γεωργία 10.000 χρόνια πριν πως φύτρωναν οι μηλιές; οσα σπορια και να ριξει δεντρο δεν προκειτε να δει 1
nickarmy Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 πολλες ποικιλίες εχουν τροποποιηθεί ώστε να μην δίνουν γόνιμους σπόρους
Disappointment from Hellas Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 οσα σπορια και να ριξει δεντρο δεν προκειτε να δει Δεν ξέρω τι λες εσύ πάντως στο χωριό μου όπου μεγάλωσα υπήρχαν 10αδες μηλιές που δεν τις φύτεψε κανείς.Ούτε φυσικά απαντάς σε αυτό που σε ρώτησα και πριν.Προτού τη Γεωργική επανάσταση πως φύτρωναν οι μηλιές; 1
CROM271 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Ρε παιδια μην λετε οτι θελετε χωρις να γνωριζετε. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ πολλαπλασιασμος μηλιας με σπορο. Ετσι οπως το εννοειται εσεις βεβαια. Να βαλω τον σπορο και να φαω τα μηλαρακια μου μετα απο καποια χρονια. Καταρχην ειναι πολυ μεγαλη η πιθανοτητα αποτυχιας να παρεις ευρωστο σποροφυτο. Ειλικρινα αν τα καταφερεις και παρεις φυτο σου δινω συγχαρητηρια. Επειτα οι καρποι που θα παρεις απο τα σποροφυτα (αν σε βοηθησει ο θεος και παρεις καρπους βεβαια) δεν θα εχουν καμια σχεση με τους καρπους απο τους οποιους πηρες τους σπορους. Επισης δεν υπαρχει περιπτωση να τα βγαλεις περα με εχθρους και ασθενειες. Αν ποτε παρεις καρπους θα ειναι πολυ λιγοι και μετα απο πολλα χρονια. Ολα αυτα ειναι δευτερευοντα βεβαια γιατι πρακτικα δεν προκειται να παρεις ποτε δεντρο απο σπορους. Ο πολλαπλασιασμος με σπορους δεν χρησιμοποιειται για ενα σωρο ακομα λογους. Χρησιμοποιειται μονο σε ορισμενες ποικιλιες για να παρουμε υποκειμενα ωστε πανω σε αυτα επειτα να εμβολιασουμε την ποικιλια που θελουμε.
Joshua21 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Για όποιον ενδιαφέρεται, να μια πτυχιακή διατριβή περί μηλιάς και αχλαδιάς: http://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/334/minopoulou.pdf?sequence=1
-nick- Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Για δειτε εδω... αρκετα εγκυρο πρεπει να ειναι http://treesandshrubs.about.com/od/propagation/f/applesfromseed.htm
saks80 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 η πιθανοτητα ειναι απειροελαχιστη να παρεις δεντρο απο τα σπορια του μηλου και οι καρποι του δεν θα ειναι καλης ποιοτητας.δεν εχει νοημα να το κανεις αυτο αφου μπορεις πολυ ευκολα να πας να παρεις ενα δεντρυλιο και να το φυτεψεις.
zoranb Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Δεν εμπιστεύομαι αυτά που δίνουν τα φυτώρια, ούτε σαν σαν γεύση, αλλά ούτε και ως γενετική τροποποίηση, οπότε γιατί να μην χρησιμοποιήσω το μηλαράκι από τη μηλιά του παππού;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα