Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπον εχουμε μονοκατοικια 2 οροφοι 2 διαφορετικα διαμερισματα. Το ενα ειναι σαν ανωγειο, δηλαδη δε το λες ουτε ισογειο αλλα ουτε και 1ο οροφο και το αλλο εναν οροφο πιο πανω.

Το υπογειο μας ειναι ισα με το μισο και παραπανω σπιτι, το υπολοιπο το εχει ο παππους μου ανοιχτο εξωτερικα και εχει μεσα κατι τεραστια δοκαρια. Kαι επειδη μια εικονα ειναι ιση με χιλιες λεξεις καπως ετσι ειναι με μια προχειρη ζωγραφια :P image.jpg

Στο κατω κουτακι φαινεται η κατοψη του υπογειου, οπου το μεγαλο μερος ειναι το υπογειο και το μικρο ο ανεκμεταλευτος χωρος.

Στο πανω η οριζοντια γραμμη δειχνει το υψος του εδαφους , το καφε πλαισιο ειναι λογικα χωμα, το γκρι εκει που βαζει τα δοκαρια ο παππους, οπως φαινεται στην εικονα προς τα μεσα οχι οριζοντια, και το υπολοιπο ειναι το υπογειο μας με τα 2 του παραθυρα :P (καπου εδω ζει ενα δεντρο που θα λεγε και ο bob ross ).

Και η απορια μου ειναι η εξης: καταρχας για να γινει αυτη η προεκταση χρειαζεται καμια αδεια ? Διοτι δεν ειναι ουτε σε εξωτερικο χωρο ουτε ειναι κατοικια, αλλα αποθηκευτικος χωρος.

Επιπλεον ποια ειναι τα πιθανα εξοδα που θα υπαρξουν ?

Δημοσ.

Χρειάζεσαι έναν Μηχανικό, Πολιτικό ή Τοπογράφο, για να σου δείξει την αλλαγή χρήσης και την όποια διαμόρφωση θες να κάνεις για να μην είναι παράνομη.

Τώρα αν δεν έχεις κανέναν ρουφιάνο και γενικά δεν έχεις θέμα μην έρθουν και σου κάνουν έλεγχο, κάνε τη δουλειά από μόνος σου και όταν θα θες να μεταβιβάσεις το ακίνητο, τότε θα απευθυνθείς σε μηχανικό για να σε υπάγει στην διαδικασία τακτοποίησης.

Δημοσ.

Με κούρασε λίγο το σχήμα σου αλλά μάλλον το κατάλαβα!!!! Φαντάζομαι θες να γκρεμίσεις τον τοίχο που δεξιά του έχει το καφέ. και ουσιαστικά να κάνει το καφέ προέκταση του υπογείου χτίζοντας τοίχο και οροφή?!

Φυσικά και θέλει άδεια, φράγκα κλπ. Όπως είπε ο απο πάνω όμως, το κάνεις κ αν χρειαστεί να το μεταβιβάσεις πληρώνεις τότε. Απο κει κ πέρα ίσως χρειαστείς μηχανικό να σιγουρέψει τη στατικότητα της όλης κατασκευής.

Tip. ΅Εκεί που θα βγει το καφέ χώμα, και θα γίνει η προέκταση του υπογείου, αντί για πλάκα οροφής, βάλε γυάλινο σκέπαστρο. Εκεί που λογικά είναι τελειωμένο υπόγειο, θα γίνει σούπερ μέρος για αραλίκια και με δροσιά το καλοκαίρι. Άσε που το σκέπαστρο μπορεί να μπάζει και αέρα. Βέβαια θα θέλει λιιιιιιιιγα περισσότερα φράγκα

%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%

Δημοσ.

Ε ναι ηταν πολυ προχειρο το σχημα στη ζωγραφικη :P

Καλα το καταλαβες το σχημα εκτος του οτι πανω απο το καφε-χωμα εχει ενα κενο μισου μετρου οπου εχουμε κατι δοκαρια οπως αναφερω και απο πανω ειναι το σπιτι. Οποτε το μονο που θελει ειναι γκρεμισμα ο τοιχος που λες, και αδειασμα απο το χωμα.

Η μαλακια ειναι οτι εχουμε ρουφιανο στη γειτονια γιαυτο και ρωταω αν χρειαζεται αδεια. Γιατι στην ουσια θα ειναι ( αν το κανουμε ) μια προεκταση κατω απο το σπιτι μας.

Δημοσ.

φυσικα και θελεις οικοδομικη αδεια για οποιαδηποτε μετατροπη κανεις σε ενα κτιριο!!,

τωρα βασει της εμπειριας μου εχω να σου πω οτι κατα 95% αυτο που θες δεν γινεται γιατι στο σημειο που εχεις με καφε χρωμα, στο εδαφος δηλαδη, αν σκαψεις θα βρεις τα θεμελια του κτιριου! αρα απλα ξεχνας την προεκταση που θες να κανεις

αν τυχον τωρα κατα 5% η θεμελιωση ειναι πιο χαμηλα, στο βαθος δηλαδη που εχει θεμελιωθει και το υπαρχον υπογειο, τοτε πιθανον να γινεται αλλα θελει γενικα πολυ προσοχη η κατασκευη ωστε να μην προκυψει προβλημα στο κτιριο και θα σου βγαλει πολλες ενισχυσεις στα υπαρχοντα υποστυλωματα

θα βοηθουσε ισως να μας ελεγες και ποσο παλιο ειναι το κτιριο...

οτι αλλο θελεις στειλε ενα πμ  :-)

Δημοσ.

Μην κατεβάσεις κάποιον τοίχο χωρίς να ρωτήσεις πολιτικό μηχανικό. 
Μπορεί να έχει κάποια κολώνα ή κάποιο δοκάρι κάθετο που δεν το ξέρεις (και δεν φαίνεται). 
Μην κάνεις τίποτα χωρίς να ρωτήσεις πολιτικό μηχανικό. 

Δημοσ.

Μόνο μηχανικός μπορεί να απαντήσει και αφού δει τα πραγματικά σχέδια ή κάνει αυτοψία.

Όπως το καταλαβαίνω μπορώ να σου πω ότι αν το τέρμα δεξια κομμάτι δεν έχει θεμέλια απο κάτω και το μελλοντικό του ταβάνι δεν είναι το υπάρχον πάτωμα του ισογειού μάλλον δεν θα γινεται αυτό που θες, τουλάχιστον όχι εύκολα.

Και αν είχε προβλευθεί πάλι θες οικοδομική άδεια (και μηχανικό), το μόνο θετικό νομίζω ότι τα τετραγωνικά του υπογείου κοστίζουν στην άδεια λιγότερο από τα κατοικήσιμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ επ ουδενί μην αρχίσεις τίποτα γκρεμίσματα μόνος σου, όχι για τον ρουφιάνο, αλλά γιατι θα επηρεάσεις την στατικότητα του κτηρίου!

Ψάξε κι εδώ μήπως βρεις καμιά περίπτωση σαν τη δική σου: [link=http://www.michanikos.gr/forum/57-%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%99%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD/][/link]

Δημοσ.

Αφου όλα είναι υπόγεια, γιατί να σε καταλάβει κάποιος? !

Ε γιατι καπως πρεπει να βγει το χωμα απο κατω. Θα βγαζουμε απο το υπογειο καροτσια χωμα δε θα καταλαβει ο αλλος ?

φυσικα και θελεις οικοδομικη αδεια για οποιαδηποτε μετατροπη κανεις σε ενα κτιριο!!,

τωρα βασει της εμπειριας μου εχω να σου πω οτι κατα 95% αυτο που θες δεν γινεται γιατι στο σημειο που εχεις με καφε χρωμα, στο εδαφος δηλαδη, αν σκαψεις θα βρεις τα θεμελια του κτιριου! αρα απλα ξεχνας την προεκταση που θες να κανεις

αν τυχον τωρα κατα 5% η θεμελιωση ειναι πιο χαμηλα, στο βαθος δηλαδη που εχει θεμελιωθει και το υπαρχον υπογειο, τοτε πιθανον να γινεται αλλα θελει γενικα πολυ προσοχη η κατασκευη ωστε να μην προκυψει προβλημα στο κτιριο και θα σου βγαλει πολλες ενισχυσεις στα υπαρχοντα υποστυλωματα

θα βοηθουσε ισως να μας ελεγες και ποσο παλιο ειναι το κτιριο...

οτι αλλο θελεις στειλε ενα πμ  :-)

Αποσο ξερω , επειδη ο παππους το εχτισε το σπιτι το 78 περιπου ξερει τα παντα στο σπιτι. Οποτε απο τη στιγμη που εριξε αυτος την ιδεα πιστευω οτι θα γινεται.

Μην κατεβάσεις κάποιον τοίχο χωρίς να ρωτήσεις πολιτικό μηχανικό. 

Μπορεί να έχει κάποια κολώνα ή κάποιο δοκάρι κάθετο που δεν το ξέρεις (και δεν φαίνεται). 

Μην κάνεις τίποτα χωρίς να ρωτήσεις πολιτικό μηχανικό. 

Εννοειται οτι δε θα κατσω εγω να ριξω τοιχους :P Εγω απλα θα βοηθησω.

Μόνο μηχανικός μπορεί να απαντήσει και αφού δει τα πραγματικά σχέδια ή κάνει αυτοψία.

Όπως το καταλαβαίνω μπορώ να σου πω ότι αν το τέρμα δεξια κομμάτι δεν έχει θεμέλια απο κάτω και το μελλοντικό του ταβάνι δεν είναι το υπάρχον πάτωμα του ισογειού μάλλον δεν θα γινεται αυτό που θες, τουλάχιστον όχι εύκολα.

Και αν είχε προβλευθεί πάλι θες οικοδομική άδεια (και μηχανικό), το μόνο θετικό νομίζω ότι τα τετραγωνικά του υπογείου κοστίζουν στην άδεια λιγότερο από τα κατοικήσιμα.

Το δευτερο δε το πολυ επιασα.

Ε και καλα δε νομιζω σε αυτη την περιοδο να παμε να δωσουμε και λεφτα για να βγαλουμε μια αδεια, επειδη δεν μας φτανει ο αποθηκευτικος χωρος.

Δημοσ.

σορι που θα στο πω και μπορει να σε ενοχλησει....

αλλα κρινοντας απο την παραπανω απαντηση σου μαλλον δεν εχεις καταλαβει ουτε τη σπουδαιοτητα αυτου που σκεφτεσαι να κανεις, αλλα ουτε καν πως προκειται να πραγματοποιηθει...

και ας τα παρω λιγο αναλυτικα:

Ε γιατι καπως πρεπει να βγει το χωμα απο κατω. Θα βγαζουμε απο το υπογειο καροτσια χωμα δε θα καταλαβει ο αλλος ?

δε θα βγαλετε απλως "καροτσια"

θα ερθει εκσκαπτικο και φορτηγα για την αποκομιδη των μπαζων που θα προκυψουν και ισως τσαπα, αν στο εδαφος συναντησετε καποιο βραχο

ολα αυτα δημιουργουν φασαρια, σκονη και κοσμο που θα εργαζεται

ειναι αδυνατο να μη γινετε αντιληπτοι απο τους γειτονες

εκτος και αν κανετε ολη την εκσκαφη στυλ ριφιφι ληστεια σε τραπεζα :P

Αποσο ξερω , επειδη ο παππους το εχτισε το σπιτι το 78 περιπου ξερει τα παντα στο σπιτι. Οποτε απο τη στιγμη που εριξε αυτος την ιδεα πιστευω οτι θα γινεται.

κλασσικη νοοτροπια Ελληνα για την κατασκευη του σπιτιου / μαγαζιου / αποθηκης του

χωρις διαθεση να θιξω τον παππου σου, εχει απλα μια πολυ γενικη ιδεα του τι εγινε στην κατασκευη και τιποτα παραπανω (αφου φανταζομαι "ηταν απο πανω" και σιγουρα θα "κατεβρεχε και τις πλακες" μετα τη σκυροδετηση)

ουτε εχει γνωση της αντοχης της κατασκευης, ουτε φυσικα γνωριζει τη θεση της θεμελιωσης

Ε και καλα δε νομιζω σε αυτη την περιοδο να παμε να δωσουμε και λεφτα για να βγαλουμε μια αδεια, επειδη δεν μας φτανει ο αποθηκευτικος χωρος.

τελος και σημαντικοτερο ολων:

μην απαξιωνεις την αξια και τη συμβολη του μηχανικου στην κατασκευη ενος κτιριου...

οι γνωσεις του, η αξια της μελετης και πανω απ'ολα η ευθυνη που φερει για την κατασκευη ενος οικοδομικου εργου ειναι πολυ πιο σηματικη απο τη γνωμη ενος μπετατζη που "ειναι καλος και θα στο φτιαξει τελειο"

αλλα ειναι κριμα να βλεπω νεους ανθρωπους (φανταζομαι το 91 στο nick σου ειναι το ετος γεννησης) να εχουν τετοιες παροχημενες νοοτροπιες

στη μικρη μου σχετικα εμπειρια ως αρχιτεκτονας εχουν δει ουκ ολιγα τα ματια μου

εχω δεχτει πολλες φορες την απαξιωση της επιστημης μου απο ανθρωπους που "ηξεραν" και εγω δεν ηξερα...

συγνωμη αν σε κουρασα με το ποστ μου, δεν το ειχα προθεση

• Like 1
Δημοσ.

Παλικαρε αυτο που λες δεν αξιζει να γινει απο οικονομικης πλευρας. ΕΙναι μεγαλη η δαπανη για να αποκτησεις μονο λιγο παραπανω υπογειο. Ενδεικτικα σου λεω.

Εκσαφες πρεπει να ερθει τσαπα, πως ομως θα σκαψεις αναμεσα απο δοκαρια και κολωνες που υπαρχουν.

Αντε και εσκαψες, οι τοιχοι πρεπει να γινουν απο μπετο, πως θα ριξεις αναμεσα σε υπαρχοντα δοκαρια, πως θα ενωσεις σιδερα, πρεπει να κανεις οπες στα δοκαρια και να τα περασεις εκει.Πλακα υπογειο πως θα την δεσεις;

Το μπετο δε θα εχει συναφεια, μπορει να εμφανιστους ρωγμες , να ανεβαινουν νερα γιατι κανονικα το υπογειο το σκυροδετεις ολο μαζι, οχι μετα απο 20 χρονια να ερθεις να ριξεις και αλλο.

Ολα αυτα μπορει να λυθουν αλλα θες επιστημονα να σου κανει σωστη μελετη και φυσικα θα βγει μεγαλο το κοστος. Εσυ λες δεν θες να πληρωσεις για αδεια, οταν αυριο μεθαυριο θα θες να μεταβιβασεις το σπιτι και δεν θα μπορεις να δω ποσα θα σκασεις τοτε στο μηχανικο για τακτοποιησεις κτλ.

Εσυ νομιζεις οτι τα πραγματα ηταν οπως παλια αλλα δεν ειναι ετσι, ο νεος κανονισμος εσφιξε, συνεχιστε να κανετε αυθαιρεσιες να βγαζουμε και εμεις κανενα φραγκο απο τις τακτοποιησεις....

Δημοσ.

Ισως να μη το εξηγησα εγω καλα ? Ισως να μην το καταλαβατε? Ισως να βιαστηκατε να απαντησετε? Υπαρχουν πολλα ισως :P

Και γω μηχανικος σπουδαζω μηχανολογος. Δε νομιζω απλα να με κα@λωσε ενα πρωι να ανοιξω το υπογειο και να χτισω τοιχους κτλ

Και αντε καλα εγω ειμαι μικρος. Ο πατερας μου? Παππους μου? Και αυτοι ?

Σκεφτειτε οτι τοτε που χτιστηκε το σπιτι, ο παππους ο οποιος δεν ειναι οπως τον αναφερεις kakofonixx ,μαζι με τους εργατες δουλευε για να γινει ( δε παρεξηγηθηκα :P  απλα το αναφερω ), θελησε αυτο το κομματι του υπογειου να ριξει χωμα να το φερει ισα με το εδαφος για να βαλει μεσα αυτα τα δοκαρια τις σκαλωσιες κτλ που εχει. Οποτε εχτισε εναν τοιχο στο υπογειο για να το χωρισει σε δυο μερη και το ενα το γεμισε χωμα. Υπαρχουν κανονικα τοιχοι, απλα αυτο που θελουμε να κανουμε εμεις ειναι να ανοιξουμε μια τρυπα για πορτα και να το προεκτεινουμε. Και ισως να θελει και πατωμα δεν ξερω.

Θελει δουλεια το ξερουμε καλα αυτο. Αλλα καποτε θα γινει. Επισης μενουμε σε μονοκατοικια εξω απο την πολη. Οποτε δεν εχουμε και τοσο μεγαλο προβλημα για το χωμα-θορυβο κτλ. Απλα ενας απο τους γειτονες ειναι στραβος και εχει καρφωσει τη μιση γειτονια.

Δημοσ.

Πόλυ σημαντικό μέρος για την λύση ενός προβλήματος αποτελεί και η σωστή διατύπωσή του. Δε σου τι λέω απλά ιδίως όταν αναφέρεσαι σε τεχνικά θέματα η ορολογία είναι συγκεκριμένη και βοηθά να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.

Να σου πω τι καταλαβαίνω εγώ τώρα απο το πρόβλημα σου (χωρίς ορολογίες): έχεις ένα υπόγειο χτιστό ολόκληρο το πλαίσιο (πάτωμα, οροφή, εξωτερικόι τοίχοι) και κάπου υπάρχει ένας εσωτερικός τοίχος τον οποιο θέλεις να γκρεμίσεις ή να του κάνεις μια πορτα. Αριστερά του εσωτερικού τοίχου είναι αποθηκευτικός χώρος και δεξιά ένα δωμάτιο γεμισμένο με χώμα και θαμμένα μέσα στο χωμα ξύλινα δοκάρια και σκαλωσίες.

Θέλεις να εκμεταλλευτείς και αυτο το δωμάτιο να πετάξεις χώμα, δοκάρια, σκαλωσίες και να το κάνεις αποθήκη και θέλεις να το κάνεις μόνος σου χωρίς τεχνική βοήθεια.

Σε συμβουλεύω αντίθετα, σου λέω ότι έχεις υποεκτιμήσει το έργο, παρολ' αυτα σου έυχομαι να πάνε όλα καλά αν το επιχειρήσεις, τουλάχιστον πρόσεχε όπως γκρεμίζεις τον τοίχο να μη σας πλακώσει το χώμα που θα ξεχυθεί απο το δίπλα δωμάτιο!

Δημοσ.

Το πιασες. Τωρα εγω που ειμαι ασχετος με το αντικειμενο τι ορολογια να χρησιμοποιησω ?

Γιαυτο προσπαθησα και με προχειρο σχεδιο να σας δωσω να καταλαβετε.

Τελος παντων, τελικα κατσαμε και το συζητησαμε σοβαρα ( γιατι ως τωρα σαν ιδεα υπηρχε ) και καταληξαμε και μεις οτι δε συμφερει απο αποψη δουλειας και φασαριας.

Απλα γενικα το αρχικο μου ερωτημα και το τωρινο μου ειναι για την αδεια.

Ευχαριστω πολυ ολους για τις απαντησεις σας

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...