Προς το περιεχόμενο

Σε καινούργιο PC. Dual boot και ένα θέμα ακόμη


Skakinen

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε καινούργιο pc ημερών έχουν προκύψει δύο θέματα ενοχλητικά.

Το σύστημα μέχρι προχθές είχε πάνω του 4 σκληρούς δίσκους, 1 SSD και 3 μηχανικούς.

Λειτουργικό είχα βάλει στον SSD και σε έναν παλιό μηχανικό (160 GB, SATA I) για dual boot. Κατά την εκκίνηση εμφανιζόταν κανονικά η μαύρη οθόνη επιλογής λειτουργικού των Windows (Windows boot manager). Και οι δύο δίσκοι είχαν Win 7 Pro 64bit.

Προχθές πήρα έναν μηχανικό ακόμη με σκοπό να έχω αυτόν για dual boot. Πρώτα έκανα format στον 160 μέσω του DOS (diskpart κλπ) και μετά εγκατέστησα λειτουργικό στον καινούργιο μηχανικό (1 TB). Ο SSD θυμιζω ότι είχε ήδη λειτουργικό. Κατά την εγκατάσταση είχα συνδεδεμένους όλους τους σκληρούς πάνω στη μητρική  Με την πρώτη εκκίνηση με περίμεναν δύο εκπλήξεις.

 

1. Δεν εμφανιστηκε η γνωστή μαύρη οθόνη επιλογής λειτουργικού που εμφανιζόταν όταν είχα λειτουργικά στον SSD και στον παλιό 160άρη. Το σύστημα εκκινούσε πάντα από τον καινούργιο μηχανικό (1 TB) και μόνο πατώντας F8 μπορούσα να επιλέξω τον SSD. 

Λεπτομέρεια: όταν είχα λειτουργικό σε SSD και 160άρη εμφανιζόταν η οθόνη εκκίνησης αλλά όταν πατούσα F8 έβγαζε κάποιο μήνυμα ότι κάτι λείπει και δεν μποούσα να επιλέξω δίσκο εκκίνησης. Δεν είχα δώσει σημασία διότι η οθόνη εκκίνησης με βόλευε μια χαρά. Τώρα λοιπόν γινόταν το αντίστροφο.

 

2. Με άνοιγμα του ''Υπολογιστή μου''  (από τον 1 TB)δεν φαινόταν ένας από τους μηχανικούς δίσκους (650GB) ο οποίος όμως φαινόταν κανονικά όταν εκκινούσα από τον SSD (και φαινόταν επίσης όταν είχα λειτουργικό στον παλιό 160άρη). Αντί του 650άρη (ή στη θέση του) φαινόταν o D ''Δεσμευμένο από το σύστημα'' 71 ελεύθερα από 99 MB. Σκέφτηκα να αποσυνδέσω τον 650 και να ξανακάνω εγκατάσταση. Όταν τελείωσε η εγκατάσταση (στον 1 TB) ξανασύνδεσα τον 650  και άνοιξα τον ''Υπολογιστή μου'' (εικόνα 1). Τώρα πλέον φαίνεται κανονικά ο 650 αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το ''Δεσμευμένο από το σύστημα''D. Η εικόνα 2 είναι από τη Διαχείριση Δίσκων μέσα από τον 1 TB όπου περιέργως δεν φαίνεται το το ''Δεσμευμένο από το σύστημα''D.

 

 

Στην 3η εικόνα φαίνεται τι δείχνει το bcdedit (μέσα από τον μηχανικό).

Επίσης, με msconfig, στην καρτέλα "Εκκίνηση Υπολογιστή" φαίνεται ένα λειτουργικό μόνο.

 

Ελπίζω να μη σας μπερδεψα με όλ'αυτά.

 

Τα ζητούμενα τώρα είναι:

 

- να απαλλαγώ από αυτό το D ''Δεσμευμένο από το σύστημα'' 71 ελεύθερα από 99 MB το οποίο δεν ξέρω και σε ποιόν σκληρό βρίσκεται,

- να έχω πάλι την οθόνη επιλογής λειτουργικού κατά την εκκίνηση.

 

Δεν με πειράζει να κάνω ξανά format και νέες εγκαταστάσεις λειτουργικού στον SSD και στον μηχανικό. Οι δίσκοι έχουν μόνο το λειτουργικό ακόμη.

Για όποια άλλη διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σας

 

Ευχαριστώ

 

EIKONA 1

 

mypc_apo_1_TB.jpg

 

EIKONA 2

disc_manag_apo_1_TB.jpg

 

EIKONA 3

 

bcd.jpg
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήταν μπροστά στα μάτια μου ο τόμος D ''Δεσμευμένο από το σύστημα''. Πρόκειται για το partition που είχε δημιουργηθεί στον SSD, προφανώς κατά την εγκατάσταση λειτουργικού. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα στο παράθυρο ''Ο Υπολογιστής μου''.
Σκέφτομαι να κάνω format στον SSD ώστε να σβηστούν τα πάντα (και το partition) και μετά να ξαναβάλω λειτουργικό. Ίσως έτσι λυθεί και το θέμα με την οθόνη εκκίνησης. Μάλιστα ίσως είναι καλύτερα να κάνω format και στον καινούργιο μηχανικό και μετά να κάνω και τις δύο εγκαταστάσεις από την αρχή όπως την πρώτη φορά (λειτουργικό στον μηχανικό και μετά λειτουργικό στον SSD). Όταν το είχα κάνει έτσι, η οθόνη εκκίνησης εμφανιζόταν από μόνη της και δεν φαινόταν το partition στο παράθυρο ''Ο Υπολογιστής μου''.
Δεν ξέρω μόνο πώς πρέπει να κάνω τις δύο εγκαταστάσεις, εννοώ σε ποιό δίσκο να εγκαταστήσω πρώτα (SSD ή μηχανικό), ποιούς δίσκους από τους πέντε πρέπει ή όχι να έχω συνδεδεμένους και άλλες πρακτικές λεπτομέρειες.
 
Τι λέτε; Έχετε άλλη πρόταση;
 

 

disk_mangmt_SSD.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρώτα να εγκαταστήσεις στο μηχανικό δίσκο και στη συνέχεια στον SSD ξεκινώντας το Setup μέσα από το λειτουργικό του μηχανικού και επιλέγοντας τη δεύτερη δυνατότητα (Όχι την αναβάθμιση) έχοντας όλους τους δίσκους συνδεδεμένους.

Έτσι θα εμφανισθεί πάλι ο boot manager (Μαύρη οθόνη επιλογής λειτουργικού).

Φρόντισε κατόπιν να κάνεις τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να μην ταλαιπωρείται με πολλές εγγραφές/διαγραφές ο SSD και ελαττώνεται έτσι η διάρκεια ζωής του. (Μετακίνηση pagefile, κατάργηση αδρανοποίησης κλπ.)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχω καταλάβει σωστά πρέπει να κάνω τα παρακάτω:

 

Βήμα 1

Κάνω format στον SSD (είτε μέσα από τα Windows είτε μέσω εντολών DOS)

Βήμα 2

κάνω εγκατάσταση στον μηχανικό (κάνοντας format κατά την εγκατάσταση)

Βήμα 3

κάνω εγκατάσταση στον SSD με όλους τους δίσκους συνδεδεμένους

 

 

Διευκρινίσεις

- Στο Βήμα 2 (εγκατάσταση στον μηχανικό) πρέπει να έχω συνδεδεμένους όλους τους δίσκους ή δεν έχει σημασία;

- υπάρχει λόγος να σβήσω/αλλάξω από πριν κάτι στο BCD ( Boot Configuration Data) ή δεν χρειάζεται αφού θα φορμαριστούν και οι δύο δίσκοι;

 

Υ.Γ.

Τις ενέργειες για τους SSD τις έχω υπόψη μου,

 

Ευχαριστώ για την απάντηση  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο βήμα 2 δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι οι δίσκοι συνδεδεμένοι, όταν γίνει στη συνέχεια σύνδεση του SSD για να εγκατασταθεί το δεύτερο λειτουργικό θα γίνει αυτομάτως η ρύθμιση του Boot Manager.

Επίσης δεν είναι απαραίτητο το να προδιαμορφώσεις τον SSD αφού αυτό μπορεί να γίνει στη διάρκεια της εγκατάστασης του δεύτερου λειτουργικού.

Όσο για τους υπόλοιπους δίσκους μπορείς να τους συνδέσεις οποτεδήποτε αλλά θα σου συνιστούσα να το κάνεις όταν θα έχεις οριστικοποιήσει τα πάντα (και τις ενημερώσεις) στα δυο λειτουργικά, διότι η Μικρομαλακή κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο δίσκο για προσωρινή αποσυμπίεση των αρχείων εγκατάστασης των ενημερώσεων και συχνά "ξεχνά" στο τέλος να σβήσει τα άχρηστα κατάλοιπα της αποσυμπίεσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...