Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Την καλημέρα μου στους συμφορουμήτες. Έχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα μια απάντηση βρε παιδιά γιατί επείγει αρκετά. Στο καινούργιο μου σπίτι αύριο μεθαύριο θα μπει ηλεκτρολόγος. Θέλω να κάνει εγκατάσταση καλωδίωσης για δίκτυο μιας που θα βάλει τα υπόλοιπα καλώδια μέσα στους τοίχους. Δίπλα ας πούμε στο καλώδιο του τηλεφώνου να έχω και καλώδιο ethernet. Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί; Αυτός στην προσφορά του μου έχει δώσει ότι θα χρησιμοποιηθεί utp 6. Άκουσα από συγγενή για το ftp καλώδιο. Να του πω για αυτό αξίζει είναι καλύτερο; Μελλοντικά ας πούμε θα μπορούσε να σηκώσει και μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων εφόσων φυσικά πάρει τέτοιες ταχύτητες από ένα router; Επίσης θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλώδιο για τηλέφωνο και internet μαζί; Πρέπει να βάλει δύο ξεχωριστά καλώδια ένα για το τηλέφωνο και ένα για το internet; Μιλάμε πάντα για το δύκτιο καλωδίωσης μέσα στο σπίτι μέσα στους τοίχους. Σας έπριξα αλλά χρειάζομαι επιγόντως βοήθεια βρε παιδιά δεν θέλω να γίνει καμιά &$#^&*#$^ τώρα που θα μπουν τα καλώδια και μετά να τρέχω. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων παίδες.

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

το κατηγοριας 6 ειναι αρκετα καλο οσον αφορα τις ταχυτητες.να φανταστης το χρησημοποιουν και εταιριες για το δικο τους δυκτιο που εχει μεγαλητερη αποσταση απ'οτι εχεις εσυ στο σπιτι.οποτε δεν χρηαζεται να μπεις σε εξοδα παραπανω για το ftp.για το αν χριαζεται ξεχοριστο καλωδιο για δυκτιο και για τηλεφωνω ναι χριαζεται.αν σου εχει πει οτι θα σου περασει μονο ενα καλωδιο το κατηγοριας 6 για να εχεις και τηλ και δυκτιο δεν γηνεται ετσι.

Δημοσ.

1 θα βάλεις για τηλεφωνο και 1 για ιντερνετ που στα τερματικά σημεία θα καταλήγουν σε διπλες μπριζες. Απλώς για το ιντερνετ στο σημείο που θα έχεις το ρουτερ δεν θα τα τερματισεις σε μπριζα αλλά θα βάλεις patch panel. 

Η κατηγορία 6 δίνει ταχύτητες μέχρι 1 Gbps είτε είναι FTP είτε UTP, πιο πάνω δεν παιζει να πας λόγω κόστους. Το utp ειναι αθωράκιστο και μιας και θα μπει σε τοίχο θα πρότεινα κάποιο θωρακισμένο όπως το STP ώστε να μειωθεί ο θόρυβος και οι παρεμβολές που μπορεί να προκύψουν, επίσης η τιμή δεν ειναι ιδιαιτερα υψυλή σε σχέση με το απλό utp.

Παντως υπάρχει ανάλογο θέμα σε αυτή την ενοτητα που ακούγονται πολλές απόψεις και καλό ειναι να το διαβάσεις πριν προχωρήσεις. http://www.insomnia.gr/topic/445794-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-utp-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF/?hl=panel

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα...

Σκέφτομαι κάτι παρόμοιο.

Λόγο παλαιότητας πολυκατοικίας θα τραβήξω από το υπόγειο έως το 4ο όροφο καλώδιο για τηλέφωνο/ίντερνετ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Να προτιμήσω Cat5e η Cat6 ? Δεν με ενδιαφέρει το κόστος σε λογικά πλαίσια αρκεί να γίνει καλή και σωστή δουλειά

Ρωτάω γιατί διαβάζω για το Cat6 κάτι πράγματα όπως δε πρέπει να κάνει γωνίες 90μοίρες κτλ και ίσως είναι πράγματα ο ηλεκτρολόγος να μη τα γνωρίζει?! και τελικά αντί για καλύτερα είναι χειρότερα...

Στο θέμα από φισάκια το Cat6 θέλει "ειδικά"? ... πρακτικά το θέμα πως θα γίνει θα συνδεθεί από τον κατανεμητή και θα καταλήγει σε μπριζα μέσα στο σπιτι μου ... σωστα? η μπρίζα θα πρέπει να είναι Cat6 επίσης?

Sorry αν πολλά απο αυτά φαίνονται απλά ή noob friendly απλά δεν γνωρίζω ΤΠΤ και καλό θα είναι να πω 1-2 πραγματάκια στον ηλεκτρολόγο γιατί πιθανότατα θα είναι πιό άσχετος απο μένα... στο τι ακριβώς θέλω να κάνω)

Δημοσ.

Για να μην ανοίγω άλλο θέμα...

Σκέφτομαι κάτι παρόμοιο.

Λόγο παλαιότητας πολυκατοικίας θα τραβήξω από το υπόγειο έως το 4ο όροφο καλώδιο για τηλέφωνο/ίντερνετ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Να προτιμήσω Cat5e η Cat6 ? Δεν με ενδιαφέρει το κόστος σε λογικά πλαίσια αρκεί να γίνει καλή και σωστή δουλειά

Ρωτάω γιατί διαβάζω για το Cat6 κάτι πράγματα όπως δε πρέπει να κάνει γωνίες 90μοίρες κτλ και ίσως είναι πράγματα ο ηλεκτρολόγος να μη τα γνωρίζει?! και τελικά αντί για καλύτερα είναι χειρότερα...

Στο θέμα από φισάκια το Cat6 θέλει "ειδικά"? ... πρακτικά το θέμα πως θα γίνει θα συνδεθεί από τον κατανεμητή και θα καταλήγει σε μπριζα μέσα στο σπιτι μου ... σωστα? η μπρίζα θα πρέπει να είναι Cat6 επίσης?

Sorry αν πολλά απο αυτά φαίνονται απλά ή noob friendly απλά δεν γνωρίζω ΤΠΤ και καλό θα είναι να πω 1-2 πραγματάκια στον ηλεκτρολόγο γιατί πιθανότατα θα είναι πιό άσχετος απο μένα... στο τι ακριβώς θέλω να κάνω)

η διαφορα cat5e και cat6 ειναι μικρη.καποια cat6 μπαινουν κανονικα σε κλιπακι αν και μπορεις να το τερματισεις και σε πριζακι για cat6.ναι μπορεις να παρεις και cat6 πριζα.παλι μικρη η διαφορα.βεβαια ειτε παρεις cat5e ειτε 6 μην περιμενεις διαφορα αφου θα περασεις τηλεφωνο απο πανω αλλα η διαφορα στην τιμη δεν ειναι τοσο μεγαλη για να μην το κανεις.εκτος αν περασει κοντα απο ρευματα οποτε πηγαινε σε κανα stp/ftp κτλ.

Δημοσ.

Poulinos μπορείς να μου προτείνεις ένα καλώδιο? όχι μάρκα ή κατάστημα... απλά τον τύπο για να ξεμπερδεύω και να έχω και μια βάση για την αγορά μου ή τι να πώ του ηλεκτρολόγου

Δημοσ.

Ναι δεν διαφωνώ...

Μπορούμε να βρούμε τον τύπο του καλωδίου για να το παραγγείλω?

Cat5e FTP .... what else?

Δημοσ.

υπαρχει και cat6a stp/ftp.Λιγο υπερβολη αλλα σε τιμη δεν ξερω.γιατι στο ebay ειναι φτηνα.εδω ελλαδα....

αν παρειςκαλωδιο παρε απο κανα μεγαλο καταστημα οχι της γειτονιας γιατι θα τα ακριβοπληρωσεις.βεβαια ειτε 5e παρεις ειτε 6 ειτε 6α δεν θα δεις καμια διαφορα πολυ μεγαλη αφου τα μετρα θα ειναι λιγα ετσι και αλλιως.β.αν θες gigabit καλο θα ειναι να ειναι 6 αρι παντως.

ειδικα αν ειναι δικο σου το σπιτι και οχι με ενοικιο.κατα τα αλλα 2 καλωδια ενα για τηλ ενα για ιντερνετ.επισης εγω θα του ελεγα να μου τα τερματιζες ολα και τα τηλεφωνικα αλλα και τα ethernet σε ενα patch panel.και προπαντος το τηλεφωνικο να ειναι παραλληλα απο το σημειο πχ που θα ειναι το patch panel και οχι στην σειρα απο το ενα πριζακι στο αλλο για να μπορεις να κανεις οτι θες απο αλλαγες.

Δημοσ.

"το τηλεφωνικο να ειναι παραλληλα απο το σημειο πχ που θα ειναι το patch panel και οχι στην σειρα απο το ενα πριζακι στο αλλο για να μπορεις να κανεις οτι θες απο αλλαγες." τι εννοεις με αυτο , οτι θα πρεπει να ειναι παραλληλο? εγω ξερω πως τα πανελ ειναι μπριζουλες η μια διπλα στην αλλη αρα εκει θα μπει και η μπριζουλα του τηλεφωνικου σωστα?

Δημοσ.

ας υποθεσουμε το εχεις το σαλονι και 3 υπνοδωματια .τα ονομαζω room 1 το σαλονι room 2 room 3 room 4 τα δωματια.αν το patch panel ειναι στο room 1 εσυ θες για δικτυο ενα καλωδιο απο το room 1 sto 2 απο το room 1 στο 3 και παλι απο το room 1 στο 4.

το ιδιο θες και  για το τηλεφωνικο.αλλα τοσα καλωδια.πολλοι εξυπνοι ηλεκτρολογοι ενω για το ιντερνετ σου βαζουν απο το 1 στο 2 ,1 στο 3 ,,1 στο 4. στο τηλεφωνο αντι να κανουν το ιδιο σου κανουν το παρακατω.απο το 1 στο 2 απο το 2 στο 3 απο το 3 στο 4 για να γλυτωσουν καλωδιο.εσυ δεν το θες ετσι.εσυ θες απο καθε δωματιο να φευγουν 2 καλωδια για το Patch panel χωρις να περνανε απο αλλο δωματιο.

Δημοσ.

Μια πριζα σκέφτομαι να βγάλω με 2 θέσεις...

Δεν είναι καλό? πως αλλιώς?

σωστα με 2 θεσεις θα ειναι.απλα απο το καθε δωματιο θα φευγουν παντα 2 καλωδια που θα πηγαινουν στο σημειο που πχ θα βαλεις το Patch panel η το switch αμα δεν βαλεις patch panel.

Δημοσ.

όταν λέω θα έχω μόνο μια μπρίζα με 2 θέσεις ... αυτό θα είναι και το μοναδικό σημείο. Δεν θέλω να βάλω τπτ άλλο σε κανένα άλλο σημείο/δωμάτιο

Δημοσ.

όταν λέω θα έχω μόνο μια μπρίζα με 2 θέσεις ... αυτό θα είναι και το μοναδικό σημείο. Δεν θέλω να βάλω τπτ άλλο σε κανένα άλλο σημείο/δωμάτιο

α οκ.απλα αν ειναι να περασεις καλωδια βαλε και σε αλλα δωματια οχι μονο σε ενα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...