N3k21 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Η "ένταση στη δημόσια παιδεία" είναι ότι το τμήμα των συγκεκριμένων σπουδαστών αλλάζει πόλη (από την Πάτρα στο Μεσολόγγι), όχι το ότι η τυρόπιτα στο κυλικείο είναι στρογγυλή (όπως κάποια site αφήνουν να εννοηθεί). Απ'ότι έχω διαβάσει, ο πρόεδρος του ΤΕΙ είχε δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν περάσει το σχέδιο Αθηνά, μετά άλλαξε γνώμη, ο φοιτητικός σύλλογος ζήτησε την παραίτησή του, και κάποιοι το "απαίτησαν πιο έντονα" με αποτέλεσμα την ομηρία του Προέδρου και καθηγητών. Βέβαια, δεν υπήρχαν μόνο βίαιοι αντιδημοκράτες στο ΤΕΙ, υπήρχε και μια κυβερνητική παράταξη που έφερε κάτι καλά παιδιά (μπράβους) με σιδερογροθιές να αναλάβουν να δώσουν ένα μάθημα στους κακούς αντιδημοκράτες (με αποτέλεσμα 3 άτομα στο νοσοκομείο). Τόσο το συγκεκριμένο τμήμα όσο και άλλα τα οποία υπάγονται διοικητικά στο ΤΕΙ Πάτρας αλλάζουν πόλη, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν φήμες πως κάποια τμήματα κλείνουν χωρίς να έχει δωθεί ξεκάθαρη απάντηση από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την τύχη των φοιτητών στις συγκεκριμένες σχολές. Μερικές εκατοντάδες (ίσως λίγες χιλιάδες) φοιτητές π.χ. στο ΤΕΙ Πύργου έχουν μείνει ξεκρέμαστοι μη ξέροντας ποιό θα είναι το μέλλον τους. Γενικότερα, οι διοικήσεις (όπως και παλαιότερα που σπούδαζα κι εγώ σε ΤΕΙ) πέραν του ότι κατά βάση είναι φουλ κομματικοποιημένες ακολουθόντας τα συμφέροντα και τη γραμμή του κομματικού "μπαμπά" τους και παρότι γνωρίζουν μήνες τα προβλήματα, εξακολουθούν να πετάνε αετό χωρίς να υπολογίζουν στο ελάχιστο τους φοιτητές. Τέλος πάντων, όσον αφορά το ΤΕΙ Πάτρας συγκεκριμένα, όντως πολλοί από τους εν λόγω κυρίους και κυρίες είχαν δηλώσει πως θα παραιτηθούν εάν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, η ξεφτίλα που βλέπουμε στα βίντεο που παρέθεσε ο θεματοθέτης μόνο κακό κάνει στους -δίκαια- αγανακτισμένους φοιτητές. Προσωπικά βλέπω απλά μια επίδειξη ισχύος από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και κόβω τα @@ μου πως οι τσαμπουκαλούδες γκομενίτσες είναι από τα άτομα τα οποία θυμούνται τη σχολή τους μόνο όταν γίνεται εντός της κάποια συνέλευση, συναυλία αλληλεγγύης ή λοιπά χάπενινγκς ξέρω 'γω. Όσο για το άλλο που αναφέρεις για τους "μπράβους", είναι επίσης αλήθεια (αν και μάλλον δεν είχαν σιδηρογροθιές αλλά απλά καδρόνια ). Δεν άνηκαν μάλιστα, όπως πολλοί ίσως υποθέσουν από τα γραφόμενά σου, σε κάποια "δεξιά" παράταξη αλλά σε μια άλλη, γνωστή για τις προοδευτικές απόψεις της και το καλό που έχει κάνει στον τόπο. Δεν θα γράψω κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα λόγω των κανόνων του insomnia, όποιος θέλει να μάθει παραπάνω πράγματα...θα μάθει. Αναφέρθηκε ήδη, πως καθήκον κάθε φοιτητή είναι να πολιτικοποιείται. Αν μη τι άλλο, αν δεν έχει κάποιος πολιτική άποψη είναι απλά και μόνο άβουλος καταναλωτής. Τώρα για το "έξω τα κόμματα από τις σχολές", δεν μπορώ να καταλάβω πως θα εφαρμοστεί αυτό το "έξω". Θα ζητάνε πολιτικά φρονήματα στην πύλη; Δε θα ζητάνε πολιτικά φρονήματα, ούτε στο στρατό δεν παίζει αυτό πλέον... Απλά θα πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου το ανακάτεμα "copyrighted" και φουλ "χρωματισμένων" παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές. Θα μου πεις πως άμα θέλουν τα κόμματα να μπουν θα βρουν τρόπο, ξέρω 'γω θα χώσουν "rebranded" παρακλάδια τους στις σχολές...αλλά και πάλι είναι ένα πρώτο βήμα. Το σημαντικό φυσικά είναι οι ίδιοι οι φοιτητές να αποκτήσουν πολιτική και κοινωνική Παιδεία, να αρχίσουν να ψάχνονται μόνοι τους και όχι να τρώνε κουτόχορτο από τις κονσέρβες καταστατικά και μανιφέστα που τους πλασάρουν τα διάφορα σκυλιά... Και για να βάλω ακόμα μεγαλύτερες φωτιές στο τόπικ, το άσυλο στις σχολές έχει καταληθεί από τα ίδια τα κόμματα και όχι από το κράτος, τη CIA , τους ασφαλίτες, ή τα Νεφελίμ. Πάνε σε μια συνέλευση τμήματος και κόντραρε την παράταξη (όποια κι αν είναι αυτή, ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας) η οποία υπερισχύει. Στην καλύτερη θα σε κράξουνε, στη χειρότερη παίζει να σε αρχίσουνε στα κλωτσίδια... Κοινώς, όσο υπάρχουν κόμματα στις σχολές δεν θα υπάρξει πολυφωνία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ουσιαστικός πολιτικός προβληματισμός και συζήτηση. Οι φοιτητές απλώς θα παραμένουν πιόνια, στρατιώτες στους στρατούς των διάφορων παρατάξεων. Άλλο η πολιτικοποίηση και άλλο η κομματικοποίηση παίδες. Δεν είναι καθήκον σου να μπεις σε παράταξη με το που μπεις στη σχολή, αυτό εννοώ. Όσο για το δεύτερο, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή αυτό είναι απαραίτητο για την εκπροσώπηση των φοιτητών; Ανεξάρτητες παρατάξεις δεν; Αυτό... Ψαχτείτε, ψηφίστε και καμιά ανεξάρτητη παράταξη...δείτε τι έχουν να πουν...τσεκάρετε, αυτά που σας πλασάρουν οι υπάρχουσες παρατάξεις ισχύουν; Σας καλύπτουν ιδεολογικά; Διαβάστε σε βιβλία και ίντερνετ, τι σκατά, στην εποχή της πληροφορίας δε ζούμε; Γαμώ, ακόμα και η επαναστατική διάθεση έγινε εναλλακτικό lifestyle στις μέρες μας. Τζάμπα μαγκιά και ανέβασμα τραγουδιών από SOAD και RATM στο Wall του Facebook... 1
tolis_01 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!!! Δεν ειναι κανενος φοιτητη να καθηκον πολιτικοποιηθει. Καθήκον κάθε πολίτη ανω των 18 ετών είναι να πολιτικοποιείται. Αλλιώς δεν έχει και λόγο να λέγεται πολίτης μιας χώρας, ας λέγεται αλλιώς. Πολιτικοποιούμαι, όχι με την έννοια ότι ανήκω σε κάποιο κόμμα, αλλά του να έχω μια πολιτική άποψη για τα γίνεσθαι στην χώρα μου.
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 (επεξεργασμένο) Ειδα μονο τα βιντεο, δεν ειδα τι γραφτηκε παραπανω γιαυτο αν εχουν ηδη ειπωθει αυτα που θα πω απολογουμαι. Πρωτον. Κρεμασμα σε καθε κακομαθημενο παιδακι που με τα λεφτα του μπαμπα νομιζει οτι κανει την επανασταση του, βριζοντας και προσβαλλοντας κατ'αυτον τον τροπο εναν ανθρωπο ΜΟΝΟ του και 40 χρονια μεγαλυτερο. Ειδικα δε τα ανοργασμικα κοριτσακια του βιντεο που με τη βοηθεια του οχλου τσαμπουκαλευονται και τραμπουκιζουν εναν μορφωμενο και ηλικιωμενο ανθρωπο με γλωσσα-βοθρο και υφος κυρα-κατινας, ειναι για καμποσες μαπες. Δευτερον. Ακομα και να βριζουν τον Καπλανη εχοντας σοβαρες αιτιες και αφορμες (πες οτι εφαγε λεφτα, ευνοησε ημεταιρους και τα λοιπα γνωστα της ελληνικης τριτοβαθμιας), ξανα-κρεμασμα γιατι με τον τροπο αυτο ξεφτυλιζουν την οποια ενοια διαλογου-αποψης-αντιδρασης και παιρνουν στον λαιμο τους ΟΛΟΥΣ τους υπολοιπους φοιτητες, διοτι με αυτον τον τροπο το μονο που πετυχαινουν ειναι να μην παιρνει κανεις σοβαρα τις φοιτητικες αιτιασεις. Ακομα και στην περιπτωησ που αυτες, καποια στιγμη, ειναι σοβαρες και με επιχειρηματα. Κοινως για κατι ζωα σαν αυτα στο βιντεο, απαξιωνεται ο φοιτητης ως συλλογικοτητα. Τριτον. Οτι και να τους εχει κανει ο Καπλανης, οι ιδιοι δεν με πειθουν οτι αν αναλαμβαναν μια θεση με αντιστοιχα καθηκοντα θα ηταν πιο συνεπεις και ικανοι απο αυτον που βριζουν. Γιαυτο καλυτερα να βουλωνουν ή αλλιως να καθονται να ΣΥΖΗΤΑΝ με καποιον ανθρωπο που ξερει 100 πραγματα παραπανω απτα κουφια τα κεφαλια τους. Τεταρτον. Κρεμασμα στις παραταξεις μεσα στην τριτοβαθμια. Επιτελους αυτο το αστειο πρεπει να σταματησει. και πεμπτον. Να τους χαιρονται οι γονεις τους που δεν τους ριξανε μερικες μπατσες να στρωσουν. ΥΓ. Και για την εκπαιδευση αυτων εκει στο βιντεο πληρωνω εγω, εσυ, ο απεναντι κλπ, ετσι? Επεξ/σία 13 Απριλίου 2013 από MiDi_MiLiZ 12
firewalker Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Εγώ γι' αυτό ρώτησα. Οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. διορίζονται; Γνωρίζει κάποιος;
mentoras99 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Ο κομματισμός διέλυσε την ελλαδα... Αμα βλεπω νεα παιδια κι ακομη ασχολουνται με κομματα, λεω οτι δεν υπαρχει πια ελπιδα για τουτο τον τοπο. Καλα, ασχολουνταν παλια που δεν ειχαν καταλαβει τι κακο κανουν τα κομματα. Μα καλα, ασχολουνται και σημερα? Δεν πηραν χαμπαρι οτι τα κομματα στα οποια ειναι οργανωμενοι, μας εφτασαν εδω που μας εφτασαν? Κριμα. Ας πανε λοιπον να κολησουν καμια αφισα, και να περιμενουν μετα διορισμο στο δημοσιο. Μονο που ειμαστε στο 2013, και τα ψεματα τελειωσαν, ειδικα για την ελλαδα. Ας ξεχασουν τα κομματα. Να στρωσουν κολο, σημερα να διαβασουν, αυριο να δουλεψουν, γιατι η προκοπη με τζαμπα μαγκιες, πλεον πεθανε, και στην ελλαδα. Εκτος αν νομιζουν οτι θα ζει για παντα ο μπαμπακας να τα χαρτζιλικωνει. Ντροπη. Και κριμα.
tsifotis Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 (επεξεργασμένο) Καθήκον κάθε πολίτη ανω των 18 ετών είναι να πολιτικοποιείται. Αλλιώς δεν έχει και λόγο να λέγεται πολίτης μιας χώρας, ας λέγεται αλλιώς. Πολιτικοποιούμαι, όχι με την έννοια ότι ανήκω σε κάποιο κόμμα, αλλά του να έχω μια πολιτική άποψη για τα γίνεσθαι στην χώρα μου. Οχι, είναι να καλό να πολιτικοποιείται αλλά όχι καθήκον. Τι θέλω να πω... Η ανοργασμικιά τύπισα αυτή νομίζει οτι είναι πολιτικοποιημένη.Το ίδιο κι ο κάγκουρας απέναντι. Αυτές οι περσόνες ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝΕ την πολιτικοποίηση των νέων. Τους βλέπουνε οι υπόλοιποι και ψαρώνουνε και νομίζουνε οτι έτσι είναι οι δυναμικοι ανησυχοι πολιτικοποιημενοι νεοι. Και ψηφίζονται στην σχολή. Και αργοτερα στις εθνικες εκλογες. Κερδιζουνε εντυπωσεις με το να συνηθιζουνε τον κοσμο να απολαμβανει τον κανιβαλισμο. Ετσι εναν ορθολογικο, σκεπτομενο και με επιχειρηματα τον τρωει η μαρμαγκα πολιτικά. Γι αυτο σαρώνουνε Τραγκες, Κακαουνακηδες και λοιποι φωνακλαδες στο πολιτικο σχολιασμο. Δεν αναφερω ποια πολιτικη "σαβουρα" ηγειται, με ονοματα γιατι το ποστ θα χαρακτηριστει πολιτικο. Ο καγκουρας του video καλα θα κανει να μαλωνει στο καφενειο για την ομαδαρα ενω η τυπισα απεναντι να μαλλιοτραβιεται / ξεκατινιαζεται με την κολλητη της για το σε ποιαν δικαωματικα ανηκει ο γκομενος που εστειλε τα σφηνακια απεναντι. Ετσι λοιπον αγαπητε συμφορουμιτη επιμενω. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Επεξ/σία 13 Απριλίου 2013 από tsifotis
N3k21 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Εγώ γι' αυτό ρώτησα. Οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. διορίζονται; Γνωρίζει κάποιος; Αν θυμάμαι καλά εκλέγονται από τον σύλλογο του Ιδρύματος (νομιζω μάλιστα πως δικαίωμα ψήφου έχει και εκπρόσωπος των φοιτητών). Η θητεία τους είναι μάλλον 4ετης.
tolis_01 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Όσο για το άλλο που αναφέρεις για τους "μπράβους", είναι επίσης αλήθεια (αν και μάλλον δεν είχαν σιδηρογροθιές αλλά απλά καδρόνια ). Δεν άνηκαν μάλιστα, όπως πολλοί ίσως υποθέσουν από τα γραφόμενά σου, σε κάποια "δεξιά" παράταξη αλλά σε μια άλλη, γνωστή για τις προοδευτικές απόψεις της και το καλό που έχει κάνει στον τόπο. Δεν θα γράψω κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο θέμα λόγω των κανόνων του insomnia, όποιος θέλει να μάθει παραπάνω πράγματα...θα μάθει. Δε θα ζητάνε πολιτικά φρονήματα, ούτε στο στρατό δεν παίζει αυτό πλέον... Απλά θα πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου το ανακάτεμα "copyrighted" και φουλ "χρωματισμένων" παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές. Θα μου πεις πως άμα θέλουν τα κόμματα να μπουν θα βρουν τρόπο, ξέρω 'γω θα χώσουν "rebranded" παρακλάδια τους στις σχολές...αλλά και πάλι είναι ένα πρώτο βήμα. Το σημαντικό φυσικά είναι οι ίδιοι οι φοιτητές να αποκτήσουν πολιτική και κοινωνική Παιδεία, να αρχίσουν να ψάχνονται μόνοι τους και όχι να τρώνε κουτόχορτο από τις κονσέρβες καταστατικά και μανιφέστα που τους πλασάρουν τα διάφορα σκυλιά... Και για να βάλω ακόμα μεγαλύτερες φωτιές στο τόπικ, το άσυλο στις σχολές έχει καταληθεί από τα ίδια τα κόμματα και όχι από το κράτος, τη CIA , τους ασφαλίτες, ή τα Νεφελίμ. Πάνε σε μια συνέλευση τμήματος και κόντραρε την παράταξη (όποια κι αν είναι αυτή, ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας) η οποία υπερισχύει. Στην καλύτερη θα σε κράξουνε, στη χειρότερη παίζει να σε αρχίσουνε στα κλωτσίδια... Κοινώς, όσο υπάρχουν κόμματα στις σχολές δεν θα υπάρξει πολυφωνία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ουσιαστικός πολιτικός προβληματισμός και συζήτηση. Οι φοιτητές απλώς θα παραμένουν πιόνια, στρατιώτες στους στρατούς των διάφορων παρατάξεων. Αυτό... Ψαχτείτε, ψηφίστε και καμιά ανεξάρτητη παράταξη...δείτε τι έχουν να πουν...τσεκάρετε, αυτά που σας πλασάρουν οι υπάρχουσες παρατάξεις ισχύουν; Σας καλύπτουν ιδεολογικά; Διαβάστε σε βιβλία και ίντερνετ, τι σκατά, στην εποχή της πληροφορίας δε ζούμε; Ξέρω ποια παράταξη ήταν, απλά είπα να μην πάω "εκεί" την κουβέντα, γι'αυτό το είπα εντελώς γενικά. Πάντως, πάντα οι φοιτητικές παρατάξεις ήταν rebrand των βουλευτικών, δεν είχαν ποτέ άμεση σχέση (εκτός ίσως από το χρώμα, αλλά τα πολιτικά χρώματα, ιδιώς κόκκινο-πράσινο-μπλε, χαρακτηρίζουν πολιτικούς σχηματισμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς έχουν συνδεθεί με έννοιες κομμουνισμός-ριζοσπαστισμός, σοσιαλισμός-οικολογία, συντηριτισμός, αντίστοιχα, άρα δεν μπορούν να αποφευχθούν, ούτε να θεωρηθούν σαν απόδειξη περί συγγένειας με κόμματα). Στη χειρότερη, το όνομα της φοιτητικής παράταξης να θυμίζει το όνομα του πολιτικού κόμματος (αλλά και πάλι, σπάνια, ακόμα κι αυτό). Για το τελευταίο, συμφωνώ. Ότι και να αποφασίσει να ψηφίσει τελικά ο καθένας (είτε κομματική παράταξη, είτε ανεξάρτητη, είτε μιλάμε τελικά για φοιτητικές εκλογές είτε για βουλευτικές) είναι κρίμα στην εποχή της πληροφορίας να ψηφίζει στα τυφλά χωρίς έρευνα, διαδικασία η οποία είναι πανεύκολη πια με το internet.
YiN Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Καλά όλα αυτά, αλλά εδώ μιλάμε για καταρχήν πολιτικοποίηση όχι για τις στρεβλώσεις που βλέπουμε δεξιά αριστερά - πόσω μάλλον για κομματικοποίηση που το ξεκαθαρίσαμε ότι ναφανεσκαταγαμωτοκεφαλιτους. Ύστερα, καθήκον με την έννοια της δουλειάς πχ - πληρώνομαι για μια εργασία - δεν είναι, αλλά ξες. Ανήκεις σε μια κοινωνία, πληρώνεις φόρους. Ε, αμαρτία είναι να σε πιάνουν μαλάκα επειδή δεν ξες που παν τα τέσσερα. Όπερ και εγένετο στην ελληνική κοινωνία δεκατίες επί δεκαετιών. 3
tolis_01 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Οχι, είναι να καλό να πολιτικοποιείται αλλά όχι καθήκον. Αν η ψήφος στις εκλογές (σαν πολίτης λέω τώρα, όχι σαν φοιτητής) είναι προεραιτική, ή δεχόμαστε ότι θα έπρεπε να είναι προεραιτική, τότε ναι, θα ήταν απλά καλό. Όσο η ψήφος είναι υποχρεωτική, ή όσο δεχόμαστε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική, τότε διαφωνώ και θεωρώ πως οι πολιτικοποίηση είναι καθήκον ενός ενήλικου πολίτη. Τώρα για το αν η κοπέλα είναι ανοργασμικιά δεν μπορώ να το ξέρω, οπότε δεν σχολιάζω. Ξέρω πάντως πως η παράταξη η οποία έκανε τον αποκλεισμό (και στην οποία πιθανότατα ανήκει η συγκεκριμένη κοπέλα) ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά (του <1%), οπότε δεν θα έλεγα πως κερδίζουν εντυπώσεις και ψηφίζονται μετά στις εθνικές εκλογές από μεγάλο ποσοστό.
status Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Εγώ γι' αυτό ρώτησα. Οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. διορίζονται; Γνωρίζει κάποιος; Εκλέγονται.
andreapaog328 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 ξεφτίλα για άλλη μια φορά. μετά τον παραλίγο ξυλοδαρμό του watson ζούμε πάλι μεγάλες στιγμές...
manosnik Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Ελεεινο το βιντεο. Δειχνει σε πολυ σωστο βαθμο την κατασταση στην Ελλαδα τα τελευταια 30 χρονια. Τυφλος οπαδισμος, τραμπουκισμοι και ανυπαρκτης ουσιας λογος. Πλεον στη Ελλαδα, πολιτικος δε γενιεσαι, ουτε γινεσαι..."εκπαιδευεσαι". Και αυτα τα παιδια θα ειναι αυτοι, που αυριο θα οριζουν τις τυχες μας. Ντροπη... 1
LRoi Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Εικοσάχρονη εξευτέλισε τον καθηγητή της on camera. Καλά του έκανε…Μήπως είδατε το στιγμιότυπο απ’ το ΤΕΙ Πατρών, όπου μια (το πολύ 20 χρονών) σπουδάστρια φώναζε, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, στον ασπρομάλλη πρόεδρο του Τμήματος «δε σε θέλουμε εδώ, ρε παιδάκι μου, το καταλαβαίνεις ή όχι»; Και μετά άλλη μια, της ίδιας ηλικίας και εφάμιλλου τσαμπουκά, να του λέει κατάμουτρα «εσύ ρε δε μας παραμύθιαζες ότι διαφωνείς και δεν πρόκειται να συμφωνήσεις με το υπουργείο»; Λίγη ώρα αργότερα εκείνος ψέλλιζε στους δημοσιογράφους «με τρομοκρατούσαν, με εξευτέλισαν ως δάσκαλο, με ακύρωσαν». Αυτόματα μου ήρθαν στο μυαλό πολλά, πάρα πολλά, ξένα Πανεπιστήμια -στην Ευρώπη και την Αμερική. Προσπάθησα να φανταστώ σε ποιο από όλα θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο. Ασυναίσθητα χαμογέλασα. Ούτε θα το διανοείτο ποτέ φοιτητής. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός. Το επόμενο δευτερόλεπτο θα είχε διαγραφεί από το Πανεπιστήμιο. Και μην πει κανείς ότι στο εξωτερικό είναι λιγότερα δημοκρατικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα… Συμβαίνει κάτι πολύ απλούστερο: Εκεί τα παιδιά πηγαίνουν να πλουτίσουν τις γνώσεις τους, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, όχι να κάνουν κομματικό συνδικαλισμό ούτε να αναζητήσουν τρόπους συνδιαλλαγής με τους καθηγητές. Και πληρώνουν δίδακτρα γι αυτό. Τίποτα δεν είναι δωρεάν… Εδώ, δυστυχώς, το φαύλο πελατειακό καθεστώς έχει κατακρημνίσει το επίπεδο σπουδών, τα τελευταία 30 χρόνια, και η ανοιχτή συναλλαγή καθηγητών -σπουδαστών έχει οδηγήσει στην πλήρη απώλεια κύρους των πανεπιστημιακών δασκάλων. Λογικό και αναμενόμενο είναι, λοιπόν, δυο 20χρονα κοριτσόπουλα να εξευτελίζουν τον 60άρη καθηγητή τους. Και πρόεδρο του Τμήματος, παρακαλώ. Αν έως την προηγούμενη ημέρα ήταν στο ίδιο «μετερίζι» άρνησης του νόμου, γιατί να μη νιώσουν «προδομένες» οι σπουδάστριες τη στιγμή που ο καθηγητής έκανε στροφή στον ρεαλισμό -και, άρα, νομιμοποιημένες να τον γελοιοποιήσουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες; Καλά του έκαναν, λοιπόν; Νομίζω ναι. Ο ίδιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα. Θυμηθείτε τι προηγήθηκε: 40 σπουδαστές (και οι συγκεκριμένες δυο) είχαν κλειδώσει 20 καθηγητές στα γραφεία τους (και τον πρόεδρο) και δεν τους άφησαν να βγουν έξω, επί πολλές ώρες. Θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους συγκεκριμένους σπουδαστές και σπουδάστριες; Προφανώς όχι. Πώς να τιμωρήσουν οι καθηγητές τους φοιτητές -συνεταίρους τους; Την επόμενη φορά, λοιπόν, ας μην εκπλαγούμε αν κάποιοι καθηγητές φάνε και ξύλο. Οι ίδιοι έχουν την ευθύνη του αποδεκατισμού τους κύρους τους. Οι ίδιοι έκαναν ή δέχτηκαν τον φοιτητή ως εταίρο στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρυτανικές θέσεις. Ο νόμος του 1982 τους έδειξε το δρόμο της συνδιοίκησης των Ανωτάτων Ιδρυμάτων με τις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις και εκείνοι τον ακολούθησαν με μεγάλη ευχαρίστηση. Και τώρα όλοι μαζί θρηνούμε επί των ερειπίων. Τα Πανεπιστήμια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αντανάκλαση της χρεοκοπημένης δημόσιας διοίκησης. Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω ούτε έναν, ο οποίος να έχει την οικονομική δυνατότητα, και να μη στέλνει το παιδί του στο εξωτερικό να σπουδάσει. Κι αυτό παρότι στη δική μας παρέα οι περισσότεροι φοιτήσαμε σε ελληνικά Πανεπιστήμια και συνεχίσαμε τις μεταπτυχιακές μας σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ας το καταλάβουμε: Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη δίνη της χρεοκοπίας αν δεν ανατρέψει εκ θεμελίων ΚΑΙ την ολέθρια κατάσταση μέσα στα Πανεπιστήμια. Αν δεν προστατεύσει τους χώρους μάθησης και διακίνησης ιδεών. Αν δεν ξαναδώσει σε καθηγητές και φοιτητές τους φυσικούς τους ρόλους. Αν δεν ξεδοντιάσει το πελατειακό και κομματικό σύστημα. Αν δεν υψώσει αδιαπέραστα τείχη απέναντι σε κάθε λογής κακοποιά στοιχεία, που έχουν μετατρέψει ΑΕΙ και ΤΕΙ σε γιάφκες… http://www.aixmi.gr/index.php/20xroni-exeutelise-kathigiti-tis/ 2
απίθανος Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Δημοσ. 13 Απριλίου 2013 Αρκετά ασχοληθήκαμε με αυτές τις κομματοποιημένες μισορεξιές που ακολουθούν την παράταξή τους σαν θρησκεία. Ξαφνικά τους ένοιαξε ο Καπλάνης και τα λεγόμενά του στην αρχή του σχολικού έτους. Ναι καλά.... Οι μαθητές χρειάζονται πειθαρχία. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα