Προς το περιεχόμενο

Fuduntu και αυτονομία laptop


c0rpse_grinder

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα παιδια, διαβασα ενα αρθρο για το συγκεκριμενο distro και μου εκανε εντυπωση το γεγονος πως λενε οτι στα λαπτοπ, ανεβαζει αρκετα την αυτονομια. 

 

Τα εχει δοκιμασει κανεις? Αν ναι, αξιζουν?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν έχει τύχει να το δουλέψω, αλλά όταν διάβαζα περί distros το είχε πάρει το μάτι μου.

Μην σου κάνει εντύπωση όμως, μια distro που είναι πιο "ελαφρία" αυτόματα ζητάει λιγότερους πόρους οπότε αυξάνει την αυτονομία.

Αν έχει και μερικές βελτιώσεις ειδικά για laptop τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Δεν είναι και τίποτα μυστικά αυτές οι ρυθμίσεις όμως, μπορείς να τις βάλεις και σε άλλες distros (https://wiki.archlinux.org/index.php/Laptop-mode-tools).

 

Τώρα για τα Fuduntu:

περίεργο mix, ubuntu με RPM. Ο Τρίτωνας θα αμολήσει τον τράγο εις διπλούν και θα έχει και δίκιο :)

Gnome2 λένε... καλό είναι, αλλά δεν υφίσταται πλέον λόγος να το βάλεις. Η βαλέ 3 ή mate/cinnamon ή κάτι άλλο. Το 2 δεν αναπτύσσεται ενεργά από όσο ξέρω.

Το 30% μπαταρία προϋποθέτει ότι θα έχεις υπολογιστή ικανό για κάτι τέτοιο. Στην εποχή που ασχολιόμουν αυτό σήμαινε centrino και intel graphics. Αν δεν έχεις υπολογιστή που να μπορεί να καταλάβει τις ρυθμίσεις το νούμερο δεν θα είναι 30%.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ότι είπε ο Mandos +

 

Τίμια διανομούλα, αρκετά ενεργή για το μέγεθός της, και αρκετά καλό documentation για τον αρχάριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάνει τις άλλες πιο γνωστές διανομές στην υποστήριξή της, έτσι; 

Η προσπάθεια των παιδιών που είναι από πίσω είναι αρκετά καλή, αλλά πρέπει να είσαι και λίγο εξοικειωμένος με τον τρόπο διαχείρισης RPM γιατί της λείπουν πολλά ακόμα. 

Την είχα για 6 μήνες σε ένα asus eeePC 1005 ha με 2GB μνήμη, είχα και ενεργοποιημένα τα περισσότερα γραφικά και δεν είχα πρόβλημα με μπαταρία, ούτε και με ταχύτητα (φαντάσου στο netbook με 7 starter η μπαταρία κρατούσε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, ενώ με το Fuduntu ξεπερνούσα αισθητά τις 2,5 ώρες - κλειστά, βέβαια, τα γραφικά όταν ήμουν με μπαταρία).

 

Όμως, για άλλους, θα έλεγα ότι αυτή η διανομή είναι για 1) για netbook ή παλιά Laptops και 2) μόνο αν θες να πειραματιστείς - είσαι περίεργος - σου αρέσει να δοκιμάζεις άλλες «γεύσεις». 

Όχι για άλλο λόγο, παρά μόνο για το ότι υπάρχουν άλλες για laptop με καλύτερη υποστήριξη για τον αρχάριο. 

 

Αν έχεις θέμα με την μπαταρία και μόνο, θα σου πρότεινα να έπαιρνες μια άλλη αντί για αυτό. Αν, από την άλλη, θέλεις να τη δοκιμάσεις, κάνε το 100%. Θα μείνεις αρκετά ευχαριστημένος. 

 

For the record, την έβγαλα μόνο και μόνο για να κάνω test drive τα 8αρια σε netbook τόσο παλιό - αρκετά ευχαριστημένος είμαι, αλλά η μπαταρία ξανάπεσε στις ~2 ώρες. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μα με gnome2 που θα μπορούσε να φτάσει? Δεν περίμενα βέβαια να το διαβάσω το EOL, συνίθως δεν διαβάζεις τέτοια άρθρα, απλά σταματάνε χωρίς να πουν τπτ. Μπράβο που το ανακοίνωσαν

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα,

Εχτές πέτυχα αυτό το αρθράκι στο εν λόγο site και είπα να το ποστάρω μίας και στοχεύει στο ίδιο πράγμα με αυτή την διανομή.

 

http://osarena.net/logismiko/applications/tlp-kaliteri-chrisi-energias-megaliteri-diarkia-stin-bataria-linux.html

 

Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι είδε βελτιώσεις στην θερμοκρασία. Υποθέτω ότι σε διανομές στυλ ubuntu/mint θα έχει μεγαλύτερη ουσία/απόδοση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγώ πάντως χτες το βράδυ έβαλα στο laptop σε debian το cpufrequtils για frequency scaling του επεξεργαστή και το laptop-mode-tools που είχα ξεχάσει να τα βάλω και νομίζω οτι είδα διαφορά στη μπαταρία

στη θερμοκρασία είδα σίγουρα πάντως

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...