Προς το περιεχόμενο

Ανάλυση φωτογραφίας (κατά συνέπεια dpi) για εκτύπωση σε ταπετσαρία τοίχου


Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μου έχει ζητηθεί κάποιες φορές να ετοιμάσω κάποιες ταπετσαρίες για εκτύπωση σε μεγάλο μέγεθος, αφού η ταπετσαρία θα καλύπτει ολόκληρο τοίχο. Η ταπετσαρία γίνεται στο Photoshop, δηλαδή σύνθεση από κάποια μικρότερα images, κάποιες λέξεις κλπ..

 

Πάντα στην αρχή προβληματίζομαι για την ανάλυση που θα κάνω την ταπετσαρία μου, με τον φόβο αν είναι πολύ μικρή να βγει πιξελιασμένη σε full size και την σκέψη μήπως είναι overkill μια πολύ μεγάλη ανάλυση και βγαίνει πολύ μεγάλο το μέγεθος του αρχείου..

 

Συνήθως ανοίγω το photoshop, βάζω τις επιθυμητές διαστάσεις, επιλέγω το dpi και βγάζει την ανάλυση μόνο του. Στα 300dpi μου βγαίνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ το αρχείο, οπότε συνήθως το μειώνω στο 150. Πχ στην προκειμένη περίπτωση, έχω να κάνω μια ταπετσαρία με διαστάσεις 8,85x0,92μ. και με μόλις 150dpi βγάζει ανάλυση 52264 x 5433. Υπάρχει περίπτωση να την γλιτώσω με ακόμα μικρότερη ανάλυση;

 

Ένα άλλο θέμα, είναι ότι συνήθως ξεκινάω από images με διαστάσεις πχ 300x800 pixels που πρέπει να τα μεγαλώσω για να τα τοποθετήσω στην ταπετσαρία. Αυτά, με τον φόβο στην μεγέθυνση να πιξελιαστούν ελεεινά και μιας και δυστυχώς το Image enhancement σε μεγέθυνση γίνεται μόνο σε κανένα CSI Las Vegas, 1-2 φορές έχω μπει στην διαδικασία να τα μετατρέψω σε vector images (επρόκειτο για λουλούδια, οπότε νομίζω πως με "έπαιρνε" να το κάνω), αλλά έχασαν σε λεπτομέρεια, παρόλο που στην μεγέθυνση οι γραμμές είναι λείες χωρίς anti-aliasing κλπ. Ξέρει κανείς καμιά καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης; Κάποια μέση λύση δηλαδή, να μην χάσουν τόσο πολύ την "φυσικότητά" τους οι αρχικές φωτογραφίες όσο με την μετατροπή σε vector, αλλά να γλιτώσω το υπερβολικό πιξέλιασμα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι λογικό το ότι όσο μεγαλώνεις το dpi να μεγαλώνουν και οι διαστάσεις σε Pixels και κατά συνέπεια το μέγεθος του αρχείου.

Το αρχικά επιλεγόμενο dpi θα πρέπει να είναι αυτό που σου ζητάει το γραφείο εκτύπωσης. Αν σου ζητάει 150dpi τόσα θα είναι και τα dpi του αρχείου σου γιατί αλλιώς θα γίνει upscaling από το γραφείο εκτύπωσης.

Το τελευταίο που λες για την χαμηλή ανάλυση των επιμέρους αρχείων, εκεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εκτός από το να προσπαθήσεις να τα βρεις σε υψηλότερη ανάλυση και καλύτερα σε vector μορφή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...