malvinan Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Κανείς βρε παιδιά; Δε ψάχνω γνώμη ειδικού κάθε πληροφορία δέκτη και χρήσιμη. Καλό Δεκαπενταυγουστο!!
Zazula Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 1. Η λιανική συναλλαγή (πώληση βιβλίων σε ιδιώτες) γίνεται πλέον με έκδοση της λεγόμενης πλέον «απόδειξης συναλλαγών» μέσω της ΦΤΜ. 2. Ορθώς δεν καταθέτεις τα συμφωνητικά / συμβάσεις στη ΔΟΥ, αλλά υποχρεούσαι να υποβάλλεις τριμηνιαία κατάσταση πληροφοριακών στοιχείων. 3. Οι συναλλαγές στις οποίες αναφέρεσαι πως εξέδωσες παραστατικά προ απόκτησης ΦΤΜ, σε τι συνίστανται — πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών; 4. Για τις πωλήσεις ebook γιατί εκδίδεις παραστατικό παροχής; 5. Οι (πάλαι ποτέ) ΑΠΥ σου (και νυν αποδείξεις συναλλαγών) για τι είδους υπηρεσίες εκδίδονται; Θυμάσαι ΚΑΔ;
malvinan Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Σε ευχαριστώ πολύ zazula!!1) πουλάω βιβλία με καδ λιανικό εμπόριο βιβλίων και δεύτερο καδ λιανικό εμπόριο βιβλίο μέσω διαδικτύου ή δια αλληλογραφίας. 2) δεν με ενημέρωσαν για κάτι τέτοιο. Μου είπαν ότι τυχών συμφωνητικά μπορούν να θεωρούνται προφορικές συμφωνίες και άρα δεν χρειάζονται κατάθεση. 3) αποκλειστικά παροχή υπηρεσιών με ΚΑΔ 58.11.5 Έκδοση βιβλίων με αμοιβή ή βάσει σύμβασης. Είχα καδ για χονδρική πώληση βιβλίων που δεν έγινε ποτέ και πριν ένα μήνα πήγα στον ΟΑΕΕ και εφορία για να επεκτείνω τις δραστηριότητες σε λιανική πώληση βιβλίων και λιανική μέσω διαδικτύου. Αγόρασα ταμειακή και την θεώρησα εμπρόθεσμα (παρολίγο εκπρόθεσμα). 4) Γιατί έχω βρει ΠΟΛ που λέει: Για την εκμετάλλευση ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) και ηλεκτρονικών ψηφιακών πινάκων (e-picture), μέσω internet, εκδίδεται Τ.Π.Υ. προς επιτηδευματίες και Α.Π.Υ. προς ιδιώτες καθόσον, σύμφωνα με κοινή θέση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προϊόντα τα οποία στην ενσώματη μορφή τους αντιμετωπίζονται ως παράδοση αγαθών, όταν τίθενται στη διάθεση του λήπτη σε ψηφιακή μορφή μέσω ηλεκτρονικού δικτύου θεωρούνται παροχή υπηρεσιών (έγγραφο 1058218/422/2.9.2002). Η πρώτη ΑΠΥ μου κόπηκε από αθεώρητο μπλοκ αρχές Μαρτίου του 14. Το δε μπλοκ φέρει τίτλο Απόδειξη παροχής υπηρεσίας είναι τριπλότυπο και έχει το ΦΠΑ ενσωματωμένο. Το ΦΠΑ ήταν 6.5% καθώς αφορά παροχές για την παραγωγή βιβλίου. Ο ΚΑΔ ήταν αυτός που ανέφερα πιο πάνω, ΚΑΔ 58.11.5 Έκδοση βιβλίων με αμοιβή ή βάσει σύμβασης. Δεν είχα ταμειακή και δεν είχα πουλήσει ούτε ένα βιβλίο. Τέλος να πω ότι οι αποδείξεις παροχή που έκοψα είχαν όλα τα στοιχεία (ΑΦΜ, διεύθυνση επάγγελμα κλπ) καθώς και λεπτομερή περιγραφή της παροχής που έγινε, όπως πχ θα το έβαζα σε τιμολόγιο.
Zazula Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 2. Είπαμε, κατάθεση συμφωνητικών ούτως ή άλλως δεν χρειάζεται, αλλά την τριμηνιαία κατάσταση καλό είναι να την αποστέλλεις (έτσι ώστε να μην αμφισβητηθούν σχετιζόμενα με συμβάσεις παραστατικά σε ενδεχόμενο έλεγχο). Είναι πολύ απλό, μπορείς να το κάνεις κα μόνος σου — έτσι κι αλλιώς καλό είναι να τηρείς μια τέτοια λίστα για δικούς σου λόγους). 3α. Για τη χονδρική πώληση βιβλίων —αν ποτέ σου προκύψει— μπορείς πάντα να κόβεις αθεώρητο τιμολόγιο. 3β. Από τη στιγμή που δεν έχεις διενεργήσει λιανική συναλλαγή πώλησης αγαθών πριν από την ενεργοποίηση της ΦΤΜ, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. 4. Θα εισαγάγεις στη ΦΤΜ σου τα ebook που διαθέτεις προς πώληση, φροντίζοντας να είναι με τον σωστό συντελεστή ΦΠΑ, δηλ. 23% (κι όχι 6,5% που είναι τα έντυπα βιβλία), και θα κόβεις μέσω ΦΤΜ απόδειξη συναλλαγών σε κάθε λιανική πώληση ebook. Σημείωση: Στις αποδείξεις που εκδίδονται με ΦΤΜ δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του τίτλου του πωλούμενου βιβλίου, έντυπου ή ηλεκτρονικού, οπότε αρκεί να βάλεις ένα γενικό είδος ανά κατηγορία και να δίνεις κάθε φορά εσύ την τιμή στη ΦΤΜ. Έχε υπόψη σου ότι ο παλαιός διαχωρισμός πώλησης (αγαθών) και παροχής (υπηρεσιών) έχει πλέον καταργηθεί για τον λιανοπωλητή, και σε κάθε περίπτωση εσύ μία (ενιαία) απόδειξη συναλλαγών εκδίδεις (δηλαδή, το χαρτάκι απ' τη ΦΤΜ σου θ' αναφέρει π.χ. απλώς «Ε-ΒΟΟΚ»). (Η διάκριση συνεχίζει να υφίσταται όταν υποβάλλεις ανακεφαλαιωτικούς ενδοκοινοτικών, αλλά μην πάμε εκτός θέματος.) 5. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να εισαγάγεις στη ΦΤΜ σου και όποια άλλη υπηρεσία πωλείς λιανικώς στο πλαίσιο του ΚΑΔ δραστηριοποίησής σου. Προσοχή, όμως! Εάν πρόκειται για ενδιάμεση εργασία έκδοσης ηλεκτρονικού βιβλίου, τότε δεν μπορείς να την έχεις σε συντελεστή ΦΠΑ 6,5% (καθώς αυτός αφορά αποκλειστικά τα βιβλία σε έντυπη μορφή), αλλά υποχρεωτικά στο 23%. Εάν ωστόσο το βιβλίο εκδοθεί έστω και σε λιγοστά αντίτυπα εντύπως, τότε μπορείς να χρεώσεις π.χ. τη σελιδοποίηση κλπ με 6,5% (λόγω της έντυπης έκδοσης) και μετά (χωρίς να χρεώσεις εκ νέου σελιδοποίηση) να πωλείς την ηλεκτρονική έκδοση με 23% ως ο νόμος ορίζει. Προσοχή επίσης και στο ότι δεν μπορείς να ονοματίσεις εσύ από μόνος σου ποιες εργασίες είναι αυτές οι ενδιάμεσες (ό,τι κι αν υπαγορεύει η λογική), διότι αυτές μνημονεύονται ρητώς και περιοριστικά: στοιχειοθεσία, σελιδοποίηση, οι εργασίες του γραφίστα, του μακετίστα και του κασσετίστα, φωτοστοιχειοθεσία ή φωτοσύνθεση, φιλμοποίηση, μοντάζ, εκτύπωση, βιβλιοδεσία, πλαστικοποίηση εξωφύλλου. Πολλές απ' αυτές δεν σε αφορούν σ' ένα ebook, αλλά υπάρχουν άλλες (μετάφραση, επιμέλεια, διόρθωση δοκιμίων) που δεν μπαίνουν ποτέ στο 6,5%. 6. Ό,τι πρόσθετα στοιχεία θέλεις (λ.χ. στοιχεία αγοραστή, διεύθυνση, ηλεταχυδρομείο κλπ), μπορείς να τα εκτυπώνεις σε απλή σελίδα χαρτί και να την συρράπτεις με την αντίστοιχη απόδειξη συναλλαγών. Τέτοιο χαρτί μπορεί να συντίθεται και από την εφαρμογή ηλεβιβλιοπωλείου που ενδεχομένως χρησιμοποιείς.
malvinan Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 2. Δυστυχώς δεν το έχω κάνει. Υποθέτω ότι είναι εύκολο, αλλά ο πρώην λογιστής μου κρατούσε απλά βιβλίο εσόδων εξόδων και ΦΠΑ. Αν υποβάλλω τις συμβάσεις του Μαρτίου εκπρόθεσμα υπάρχει υποθέτω πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της λίστας 100Ε έτσι;3. Πρέπει να κάνω γνωστοποίηση στην ΔΟΥ μου ότι πριν από την ενεργοποίηση της ΦΤΜ έκοβα αθεώρητα χειρόγραφα; Έχουν φυσικά αποδοθεί ήδη ΦΠΑ κλπ κανονικά. 4. Έτσι το έχω ήδη, δύο τμήματα ένα ebook ένα βιβλία με ΦΠΑ 23 και 6.5 αντίστοιχα. Δηλαδή δεν χρειάζονται 4 τμήματα πχ . έντυπο βιβλίο, εργασίες παραγωγής έκδοσης έντυπου βιβλίου, ebook, διαδικασίες έκδοσης ebook; 5. Σε όλα είμαι οκ, δεδομένου ότι το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή πωλείται με την μορφή που φτάνει στο τυπογραφείο και εφόσον υπάρχει πάντα έντυπο βιβλίο έχουμε ΦΠΑ 6.5 για τις εργασίες και ΦΠΑ 23% για την πώληση ebook. Ωστόσο θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί περιορίζονται οι εργασίες αφού η ΠΟΛ αναγράφει: Αντίθετα, όλες οι άλλες εργασίες που δεν αναφέρονται στην παρ. 4 της παρούσας εγκυκλίου, έστω και αν συμβάλλουν στην παραγωγή των πιο πάνω εντύπων, δε λογίζονται ως παραδόσεις αγαθών, αλλά συνιστούν ανεξάρτητες υπηρεσίες που υπάγονται στον οικείο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός εάν παρέχονται μαζί με κάποια υπηρεσία από τις αναφερόμενες στην παρ. 4 και συντιμολογούνται, οπότε υπάγονται στον ίδιο μειωμένο συντελεστή 6,5 4 %. Συνεπώς αν κάνεις πχ την επιμέλεια μαζί με κασετοποίηση, σελιδοποίηση κλπ υπάγεται κι αυτή στον παραπάνω συντελεστή αν όχι τότε δεν υπάγεται. 6. Πράγματι γίνεται αυτό που λες, αλλά στις ΑΛΣ που αφορούν παροχή δεν πρέπει να έχει στοιχεία επάνω στην απόδειξη; Ας πούμε τώρα κρατάω το στέλεχος που είναι κολλημένο στο μπλοκάκι. Αν τυπώνω την αντίστοιχη απόδειξη πως θα κρατάω το δικό μου αντίστοιχο αντίτυπο με τα στοιχεία;Σε ευχαριστώ και πάλι για τον κόπο σου να τα γράψεις όλα αυτά.
Zazula Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 2. Μην αγχώνεσαι γι' αυτό, ό,τι έγινε έγινε πλέον. Απλώς θα στείλεις τη λίστα στις 20 Οκτωβρίου τώρα (για το γ' τρίμηνο): http://www.taxheaven.gr/calendar/index/view/id/3456 Εάν κάποιες απ' αυτές τις συμβάσεις έχουν συμπεριληφθεί σε δηλώσεις μερίμνη του άλλου κατά περίπτωση μέρους (του αντισυμβαλλόμενου), είσαι σε γενικές γραμμές εντάξει. Εάν κάποιες απ' τις υπόλοιπες συνεχίζουν να τρέχουν (είναι δλδ ακόμη σε ισχύ και στο γ' τρίμηνο) και ο αντισυμβαλλόμενος δεν τις υπέβαλε σε κατάσταση, μπορείς να ζητήσεις απ' το άλλο μέρος να υπογράψετε εκ νέου τη σύμβαση με ημερομηνία γ' τριμήνου (κι αναπροσαρμόζοντας τη διάρκεια, αν απαιτείται). 3. Για να μπορείς να εκδίδεις ΑΠΥ χωρίς ΦΤΜ πρέπει να συμπεριλαμβάνεσαι εδώ: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/16792 Υποθέτω αυτό θα το είχε φροντίσει ο λογιστής σου κατά την έναρξη, ώστε να καλύπτεσαι. Στη θέση σου δεν θα πήγαινα επ' ουδενί στη ΔΟΥ και δεν θα έκανα ΚΑΜΙΑ κίνηση εάν πρώτα δεν διασφάλιζα με τον νέο μου λογιστή τι ακριβώς προβλέπεται στην περίπτωσή μου. 4. Το αν θα έχεις τέσσερα τμήματα βοηθά εσένα (και τον λογιστή) να παρακολουθούνται ευχερέστερα πωλήσεις/παροχές ανά συντελεστή ΦΠΑ (6,5/23). 5. Εάν το βιβλίο δεν βγει ποτέ σε έντυπη μορφή, αλλά μόνο σε ηλεκτρονική, τότε ΟΛΕΣ οι ενδιάμεσες εργασίες έχουν ΦΠΑ 23%. Κατά τ' άλλα, εφόσον το βιβλίο είναι (και) έντυπο, και με τη ρητή προϋπόθεση πως αναφέρεις (έστω και εν μέρει) κατανομαζόμενη εργασία (π.χ. σελιδοποίηση+γραφιστική_σχεδίαση+επιμέλεια), τότε μπορείς αυτά να τα κόψεις με 6,5%. 6. Η ΦΤΜ κανονικά κρατά αντίτυπο όλων των εκδιδόμενων ΑΛΣ, κι επίσης βγάζει και ημερήσιο δελτίο («Ζ»). Μπορείς επομένως να τυπώνεις την “πληροφοριακή” σελίδα σε δύο αντίτυπα· το ένα να το καρφιτσώνεις στην ΑΛΣ που παίρνει ο πελάτης (ή που προορίζεται για αυτόν), και στο δικό σου να γράφεις τον αύξοντα αριθμό της ΑΛΣ (ώστε να μπορείς να αντιστοιχίζεις αργότερα το ποια ΑΛΣ αφορά ποιον πελάτη λιανικής).
malvinan Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δηλαδή να υποβάλω μόνο τις νέες λίστες χώρις τα παλαιότερα. Κανένας δεν έχει στείλει δήλωση κάπου είναι όλα τα άτομα μη επιτηδευματίες. Για το 3. Δεν νομίζω ότι είχε κάνει κάτι παραπάνω από το να δηλώσει καδ. Ωστόσο σε επίσκεψη μου στον κώδικα και στον έλεγχο στη ΔΟΥ μου είπαν συνέχισε να κόβεις χειρόγραφες χωρίς βέβαια να μου το δώσουν έγγραφα.
Zazula Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Το θέμα δεν είναι τόσο το αν θα τις κόβεις χειρόγραφες, όσο το αν θα τις κόβεις αθεώρητες. Ιδίως αφ' ης στιγμής έχεις πλέον ΦΤΜ.
malvinan Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Δημοσ. 15 Αυγούστου 2014 Ακριβώς αλλά ρωτώντας προφορικά μου είπαν χειρόγραφες αθεώρητες. Προφανώς δεν είχαν διαβάσει την πολ που έχω διαβάσει κι εγώ κι εσύ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα