djapal Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Καλησπέρα σε όλους. Έχει βγάλει κανείς άκρη με το θέμα των τόκων στη φετινή φορολογία; ΟΚ συμπληρώνουμε τους τόκους σε κατι κουτάκια. Λογικά θα πρέπει να πάμε στην τράπεζα να ζητήσουμε βεβαίωση τόκων (;; φαντάζομαι υπάρχει κάτι τέτοιο). Άντες πες μέχρι εδώ καλά. Αν εγώ είμαι συνδικαιούχος σε 4 λογαριασμούς, ενώ ουσιαστικά χρησιμοποιώ μόνο έναν κι απ αυτόν έχω 20 ευρώ τόκους, αλλά στο σύνολο βγαίνουν 200; Εκεί τι γίνεται; Αν δηλαδή είναι 4 συνδικαιούχοι, αυτομάτως θα επιμεριστεί το καθαρό ποσό των τόκων ή θα σου πει η εφορία ..όλο το ποσό ανεξαρτήτως δικαιούχων; Έχει κανείς καμιά ενημέρωση; Ευχαριστώ!
Dannie Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Ωραιο θεμα και με ενδιαφερει...! Επισης πρεπει να γραφτουν οι τοκοι πανω σε ενα ορισμενο ποσο οσο μικρο και ναναι??Ας πουμε καποιος εχει 1000 ευρω σε ενα λογαριασμο πρεπει να δηλωσει τοκους....
makfil Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Οι τόκοι επιμερίζονται στους συνδικαιούχους κάθε λογαριασμού και, επομένως, εάν σε κάθε λογαριασμό πρέπει να επιμεριστούν οι τόκοι και εσύ θα αναγράψεις το συνολικό ποσό που σου αναλογούν από όλους τους λογαριασμούς, όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά και σε κάθε άλλη τράπεζα που, ενδεχομένως, έχεις λογαριασμό/ούς. Και αυτό, δυστυχώς, δεν γίνεται μόνο για τους τόκους αλλά και για κάθε άλλο εισόδημα που φορολογείται ξεχωριστά. Και ο λόγος είναι, αν κατάλαβα καλά, για να υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης στο συνολικό και όχι μόνο στο φορολογητέο ποσό.
djapal Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 ναι, για την εισφορά αλληλεγγύης ειναι. απλά το βλέπω το σκηνικό να τρέχουν όλοι στις τράπεζες για βεβαιώσεις (αν μπορούσε να γίνει και στη σελίδα του ebanking ακόμα καλύτερα από τη στιγμή που ηλεκτρονικά κάνουμε τη φορολογική δήλωση, άρα χαρτούρα ΜΟΝΟ αν ζητήσουν από μόνοι τους τα απαραίτητα χαρτιά απο κοντά). Κι εγώ έτσι θεωρώ. το ποσοστό σου από τους ΚΑΘΑΡΟΥΣ τόκους σε όσους λογαριασμούς είσαι, αθροιστικά όλοι οι λογαριασμοί. Απλά το μόνο που με προβληματίζει είναι μη μας πουν... ΟΚ 4 συνδικαιούχοι, 200 ευρώ ο τόκος... αααα δεν ξέρω τίποτα... ο καθένας θα μπορούσε να αναλώσει το 100% του τόκου χωρίς επιμερισμούς, άρα όλο το ποσό και οι 4, πράγμα εντελώς πλασματικό και λάθος και άδικο... αλλά ...εχμμ... στο Ελλάντα είμαστε, όλα να τα περιμένουμε! Dannie Νομίζω πως ναι, όλα τα ποσά... Γιατι φαντάσου ότι είσαι στο όριο από το 1% στο 2% (νομίζω στα 21.000 αλλάζει αυτο το ποσοστό για την αλληλεγγύη) κι εσύ το ξεπερνάς έστω και για λίγο με τους τόκους. αμέσως διπλασιάζεται η εισφορά αλληλεγγύης.
Cossutius. Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Δημοσ. 26 Απριλίου 2013 Σορρυ μάγκες αλλά μια ερώτηση...Οι καταθέσεις δε φορολογούντε ούτως η αλλιώς αυτόματα??? Γιατί πρέπει να δηλωθούν και στην δήλωση? (σορρυ ε, μπορει να γράφω και χαζομάρες...δε το χω ψάξει φέτος)
antonl Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Σορρυ μάγκες αλλά μια ερώτηση...Οι καταθέσεις δε φορολογούντε ούτως η αλλιώς αυτόματα??? Γιατί πρέπει να δηλωθούν και στην δήλωση? (σορρυ ε, μπορει να γράφω και χαζομάρες...δε το χω ψάξει φέτος) Άκουσα (δεν έχω το κουράγιο να το ψάξω) πως θα είναι κάτι του στυλ οι τόκοι προστείθονται στο ετήσιο εισόδημά σου. Δηλαδή ενδέχεται ν ανέβεις κλίμακα οπότε και να φορολογηθείς με υψηλότερο συντελεστή για κάποιο ποσό. Μην ψάχνεις για λογική, είναι μάταιο. Το μόνο που ελπίζω είναι να μπορείς να πάρεις αυτές τις βεβαιώσεις που θέλουν ηλεκτρονικά, μέσω ebanking ξέρω γω για να μη φάμε τη ζωή μας σε ατέλειωτες ουρές σε τράπεζες που μπορεί να χουν ξεμείνει από κάποτε 10€ στον λογαριασμό.
djapal Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Μέλος Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Νομίζω φορολογούνται με 15% και εσύ θα γράψεις το υπόλοιπο 85% για να το ξαναφορολογήσουν Βασικά όχι να το φορολογήσουν ακριβώς... Δεν έχω καταλάβει 100% να σου πω την αλήθεια... Έστω ότι δηλώνεις εισόδημα 19.000 και τόκους 400 ευρώ. θα φορολογηθείς για 19.400 ή για 19.000 και απλά τα 400 θα προσμετρηθούν για την εισφορά αλληλεγγύης 1% (αφού είναι κάτω απο 21.000). Γιατι αν φορολογηθείς για 19.400, αυτό σημαίνει 22% φόρος στα 400 ευρώ + 1% για την αλληλεγγύη... μπάχαλο δλδ...
sphinxgr Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Μέχρι πέρυσι σίγουρα ήταν προαιρετικό. Αποδείχθηκε πως ήταν εξαιρετικά βολικό να μην τους δηλώσεις, γιατί στην έκτακτη εισφορά σε ανέβαζαν κλιμάκιο αφου τους υπολόγιζαν. Δεν τους υπολόγιζαν στο κλιμάκιο φορολογιας νομιζω. Απλά αν δεν δήλωνες τόκους - και δεν είχες σπουδαία εισοδήματα - δεν είχες πόθεν έσχες για μελλοντικές αγορές. κλαιν! εκτός αν έχεις πολλά σε τόκους. Για φέτος δεν ξέρω κάτι.
Joshua21 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Έστω ότι δηλώνεις εισόδημα 19.000 και τόκους 400 ευρώ. θα φορολογηθείς για 19.400 ή για 19.000 και απλά τα 400 θα προσμετρηθούν για την εισφορά αλληλεγγύης 1% (αφού είναι κάτω απο 21.000).Σε αυτή τη περίπτωση θα πληρώσεις φόρο αλληλεγγύης για 19.400(1%). Αν δεν χρειαζόταν να δηλώσεις τους(φορολογημένους ήδη) τόκους θα πλήρωνες 190 φόρο αλληλεγγύης, τώρα θα πληρώσεις 194, επιβαρύνεσαι με 4€. Αν όμως το εισόδημα σου είναι πχ 11.900€ και έχεις 200€ τόκους, θα επιβαρυνθείς με 121€. Μια και μέχρι 12.000 δεν πληρώνεις φόρο αλληλεγγύης, ενώ για 12.001 - 20.000 πληρώνεις 1%.
makfil Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Υπάρχουν εισοδήματα, όπως οι τόκοι, τα μερίσματα, τα κέρδη από αμοιβαία κεφάλαια κλπ που φορολογούνται αυτοτελώς και το εισόδημα από το μισθό, η σύνταξη κλπ που φορολογείται με την αντίστοιχη κλίμακα. Έως και πέρυσι τα πρώτα δεν ήσουν υποχρεωμένος να τα δηλώσεις, εκτός αν σου χρειαζόταν κεφάλαιο για να συμπληρώσεις το φορολογητέο. Από φέτος, οι σοφοί που μας κυβερνάνε σκέφτηκαν ότι το ποσό που εισπράττεται από την εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να αυξηθεί αν προστεθούν και τα ποσά που φορολογούνται αυτοτελώς και μας υποχρεώνουν να τα δηλώσουμε όχι για να ξαναφορολογηθούν αλλά για να συνυπολογιστούν στην εισφορά αλληλεγγύης. Ήδη, μερικές τράπεζες έχουν ήδη αναρτήσει ειδοποιήσεις στις ιστοσελίδες τους ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε κατάστημα της τράπεζας για να παραλάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις.
cyber_katsarida Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 έχω 3-4 λογαριασμούς, είχα κλείσει κι έναν τη χρονιά που πέρασε, με πολύ χαμηλά ποσά της τάξεως των 100€. οι τόκοι που πήρα από τον καθένα ήταν 0,02€-0,10€. άντε και σε έναν κοντά στα 10€. θα πρέπει να πάω στην κάθε τράπεζα, να φάω μια ολόκληρη μέρα (αν προλάβω κιόλας) να ζητήσω χαρτί ότι πήρα τόκους 0,02€; το χαρτί στο οποίο θα τυπωθεί αυτή η βεβαίωση κοστίζει περισσότερο πείτε μου ότι κατάλαβα λάθος. 3
makfil Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Κατάλαβες πολύ σωστά αλλά όταν έχεις απέναντί σου την Εφορία και μάλιστα με σύστημα διασταύρωσης στοιχείων, πρέπει να το σκεφτείς αρκετές φορές πριν αποφασίσεις.
rezoma Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Ναι! Αφου αυτα τα 0.02ε μπορει να καθορισουν αν θα φορολογηθεις η οχι! Εγω αλλο ηθελα να ρωτησω, τοκοι απο καταθεσεις στο εξωτερικο φορολογουνται?
TaeDoc Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Δημοσ. 27 Απριλίου 2013 Οι τοκοι μερίζονται στους συνδικαιούχους, αυτό είναι τσεκαρισμένο με έφορο. Άλλη είναι η ερώτηση που μου γεννάται: τα ποσά των τόκων θα αθροιστούν στα λοιπά εισοδήματα μας ώστε να πρέπει να "έχουμε" 25% αποδείξεις; πχ. εισοδήματα απο εργασία 10.000 και εισοδήματα απο τόκους 6.000 Πόσες αποδείξεις πρέπει να έχω: 2.500 ή 4.000;
makfil Δημοσ. 28 Απριλίου 2013 Δημοσ. 28 Απριλίου 2013 Μέχρι τώρα (γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξεφουρνίσουν αύριο), η αναγραφή και των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, Repos, μερίσματα εταιρειών κλπ) καθώς και εκεινων που απαλλάσσονται από τη φορολογία (παροχές υγείας ασφαλιστικών ταμείων, ΕΚΑΣ, επιδόματα πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κλπ)) έχει στόχο τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης σε νέα βάση. Οι αποδείξεις έχουν σχέση με το φορολογητέο εισόδημα. Πάντως, επειδή φέτος ΟΛΕΣ οι δηλώσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και πάρα πολλοί φορολογούμενοι δεν είχαν δοκιμάσει αυτό τον τρόπο υποβολής της δήλωσης, χρειάζεται προσοχή και συμβουλές από ειδικούς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα