Προς το περιεχόμενο

72 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ;

• Ναι, άμεσα
      15
    • Ναι, εφόσον υπάρξει καλή προσφορά
      11
    • Όχι, έως ότου δοθούν ικανοποιητικά ανταλλάγματα
      10
    • Όχι, οποιαδήποτε προσφορά και αν υπάρξει
      32
    • Άλλο (παρακαλώ αναπτύξτε την άποψή σας σε μήνυμα)
      4

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είμαι ο μόνος που βλέπει μια αντίφαση στα παραπάνω ?

Όχι δεν υπάρχει αντίφαση. Σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να διαχειρίζεται το κράτος τον τζόγο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κακό να τον διαχειρίζεται. Για να δούμε τι συμφέρει το κράτος πρέπει να εξετάσουμε για ποιόν λόγο πουλάει. Ουσιαστικά πωλώντας τον ΟΠΑΠ προ-εισπράττει μελλοντικά κέρδη. Για ποιό λόγο πρέπει να γίνει αυτό; Προφανώς για να ξεχρεώσουμε. Άρα η ερώτηση είναι "θα βοηθήσει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους η πώληση του ΟΠΑΠ;" ή και θα χάσουμε μελλοντικά έσοδα, και τα τωρινά θα πάνε απλά σε μια μαύρη τρύπα;

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Α οδηγία ειναι?Οκ :-)

Παρόμοια οδηγία μας έχει δοθεί και για τα διόδια απ όσο θυμάμαι, αλλά ανάθεμα και αν την έχουμε ακολουθήσει.

.

Το επιχείρημα βεβαια περι άρσης του μονοπωλίου ειναι δυνατό.

Πες μου όμως, ποιος μου λέει εμενα οτι το μονοπώλιο αυτό δε θα αρθεί ποτέ αφου οπως φαίνεται δε μας υποχρεώνει κανεις να το κάνουμε και τις οδηγίες τις Ε.Ε. έχει αποδείξει που τις γράφει το κράτος όταν ειναι να αρπάξει...(βλέπε διόδια οπου βάση της γνωστης οδηγίας της Ε.Ε. οι μισοι Ελληνικοι δρόμοι δεν θα έπρεπε να έχουν διόδια)

Επίσης πόσο επιχειρηματικό ειναι να κάνει μια εταιρία, επένδυση 650 εκατομμυρίων τη στιγμή που ξέρει οτι μετά θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός??

Δημοσ.

Κάτσε γιατί μπερδεύτικα. O O.Π.Α.Π. απ όσο ξέρω έχει τζίρο περίπου 3 δις. Από αυτό θα γίνεται απευθείας φορολόγηση 30%??

Δηλαδή 1 δις?

Προφανώς όχι

Τότε τι σημαίνει η φορολογία 30% στον τζίρο?

Επίσης έχει κέρδη 500 εκατ., αυτό το ποσό φορολογείται με επιπλέον 26%?

Παραπάνω αν βάλεις και φορολογία των μερισμάτων.

Δεν το πιασα αυτό. Τι είναι η φορολογία των μερισμάτων? Μέρισμα δεν θα παίρνει ο αγοραστής το 33% των κερδών που φορολογούνται με 26%?

Εννοείς πως το μέρισμα αυτό φορολογείται επιπλέον και με άλλο ποσοστό ως" εισόδημα"? Πόσο είναι αυτό το ποσοστό?

Δηλαδή το κράτος θα βγάζει από φόρους (αν ο τζίρος και τα κέρδη μείνουν στα ίδια επίπεδα) σχεδόν 1,2 δις τον χρόνο? Επίσης το κράτος δεν φορολογεί και τα κέρδη των παικτών? Άρα κι άλλα έσοδα απο εκεί?

Οι φόροι των παικτών είναι μέρος των κερδών δηλαδή των "εξόδων" του ΟΠΑΠ. 

Ναι είναι διαφορετική πηγή εσόδων.

Άρα αυτός που θα πάρει το 33% του ΟΠΑΠ που πουλάμε θα βγάζει πες 170 εκατ τον χρόνο κέρδη που τα 42 (26%) θα τα παίρνει τον κράτος άρα θα έχει κάθε χρόνο καθαρό κέρδος 130 πες.

Ας πούμε ναι .... αν δεν αποδόσει ποτέ μερίσματα. 

Εννοείς και πάλι την φορολογία του μερίσματος? Τι ποσοστό?

Οπότε σε 5 χρόνια θα έχει βγάλει τα λεφτά που έδωσε.

Όχι,

- αφού δε θα έχει δώσει μερίσματα δε θα μπορεί να "πάρει" λεφτά πίσω

- αν αποδόσει μερίσματα θα φορολογηθεί ξανά

- όλα τα παραπανω *33%

Το όχι το λες επειδή τελικά το μέρισμα των 130 που θα πάρει (μετά την φορολόγηση 26% των κερδών) θα φορολογιθεί πάλι?

Το ποσοστό αυτής της φορολόγησης δεν το ξέρω. Αν υποθέσω πως είναι 50% (που μάλλον είναι μεγάλο νούμερο) τότε του μένουν 65 εκατ. τον χρόνο. Επομένως βγάζει τα λεφτά του σε 10 χρόνια.

Άρα γιατί να είναι μαλάκας κάποιος που επενδύει σε κάτι που σε 5 χρόνια του δίνει τα λεφτά του πίσω και μετά έχει κέρδη γύρω στα 130 εκατ. τον χρόνο?

1. Τα προαπιτούμενα του συλλογισμού σου δεν είναι αληθή συνεπώς δεν μπορεί να δωθεί απάντηση

2. Γενικά κάποιος μπορεί να μη θέλει να επενδύσει σε κάτι που θα του δώσει τα λεφτά του πίσω σε 5 χρόνα αν μπορεί να τα επενδύσει σε κάτι που θα του τα δώσει σε 4,99.

Αν τελικά βγάζει τα λεφτά του σε 10 χρόνια με την υπόθεση που έκανα ίσως να είναι και λίγο μαλάκας τελικά. Δεν μπορώ να πω πως έχω ιδιαίτερες οικονομικές και επιχειρηματικές γνώσεις αλλά δεν νομίζω να είναι πολύ καλή επένδυση το να δώσει κανείς 650 εκατ. και να αρχίσει να έχει κέρδος 10 χρόνια μετά.

Εμένα αυτό που συνεχίζει να με προβληματίζει είναι γιατί αυτά τα 650 εκατ. σε βάθος 10ετίας να πάνε σε κάποιον ιδιώτη (είτε μαλάκα είτε όχι) και γιατί να μην παραμείνουν στο κράτος? Αξίζει δηλαδή για το κράτος να πάρει στο χέρι 650 ενώ αν δεν τα πάρει θα τα βγάλει σε 10 χρόνια και μετά το πέρας αυτών θα συνεχίσει να βγάζει τόσα?

Δημοσ.

Εμένα αυτό που συνεχίζει να με προβληματίζει είναι γιατί αυτά τα 650 εκατ. σε βάθος 10ετίας να πάνε σε κάποιον ιδιώτη (είτε μαλάκα είτε όχι) και γιατί να μην παραμείνουν στο κράτος? Αξίζει δηλαδή για το κράτος να πάρει στο χέρι 650 ενώ αν δεν τα πάρει θα τα βγάλει σε 10 χρόνια και μετά το πέρας αυτών θα συνεχίσει να βγάζει τόσα?

Για την ώρα είχαμε μια απάντηση από τον pournara που αναφέρθηκε στην άρση του μονοπωλίου που θα πρεπε να γινει λόγω της οδηγίας της Ε.Ε. κάτι ομως το οποιο αντικρούεται, διοτι τις οδηγίες η Ελλάδα δε συνηθίζει να τις ακολουθεί αν δε τη συμφέρει οικονομικά (βλέπε διόδια), και επίσης γιατι κάποιος να σκάσει 650 μυρια, τη στιγμη που δε θα έχει εν τέλη το μονοπώλειο.

Δημοσ.

Aναλυτικο αρθρο για το κατα ποσο ειναι συμφερουσα  η πωληση του ποσοστου του ΤΑΙΔΕΠ για οποιον ενδιαφερεται:

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1781204

Eν συντομια:Η προσφορα ειναι συμφερουσα για τον ΟΠΑΠ!

Προφανως η Emma Delta υπολογιζει στην αναδιοργανωση του οργανισμου,την εισαγωγη νεων παιχνιδιων,στην μη αρση του μονοπωλιου και στην αλλαγη στην φορολογηση πιο πριν απο το 2020!

Αλλωστε 2 μονο funds κατεθεσαν  τελικα προταση!Αν ηταν η ευκαρια του αιωνα θα εκδηλωναν και αλλοι ενδιαφερον! Η αμερικανικη Third Point  εθετε πολλες δικλιδες ασαφαλειας και ζητουσε να μπορει να τον πουλησει μεσα σε λιγα χρονια αλλα το TAIΔΕΠ τα απερριψε!

Μην ξεχναμε το φιασκο με τα  Κρατικα Λαχεια που ζητουσαν μεγαλυτερη προσφορα  απο τους υποψηφιους μεχρι που απεσυραν την προσφορα και  αναγκαστηκε ο ΟΠΑΠ να αγορασει μεγαλυτερο ποσοστο, καθως και το διαφαινομενο με την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ που ενω αρχικα οι Ρωσσοι θελανε και τις 2 τωρα υπαναχωρουν στην δευτερη!

Την Μ.Τεταρτη θα δωσει την τελικη απαντηση η Emma delta για το αν αυξανει την προσφορα(απο 622εκ το κρατος θελει 660εκ με βαση την χρηματιστηρικη αξια)!Νομιζω δν θα την αυξησει  σε αυτο το υψος οποτε μενει να δουμε αν το ΤΑΙΔΕΠ θα την αποδεχτει!

Δημοσ.

Προφανως η Emma Delta υπολογιζει στην αναδιοργανωση του οργανισμου,την εισαγωγη νεων παιχνιδιων,στην μη αρση του μονοπωλιου και στην αλλαγη στην φορολογηση πιο πριν απο το 2020!

Απόλυτα αναμενόμενο!!!!

Και ειναι και απόλυτα φυσικό οτι για να γινει η πωληση και να πάρει τα λεφτά το Ελληνικό κράτος, θα δεσμευτεί οτι δε θα ακολουθήσει την Ευρωπαική οδηγία (θα πληρωσουμε φυσικά πρόστιμο αλλά αυτο ειναι άλλο ζήτημα)

Δημοσ.

Κάτσε γιατί μπερδεύτικα. O O.Π.Α.Π. απ όσο ξέρω έχει τζίρο περίπου 3 δις. Από αυτό θα γίνεται απευθείας φορολόγηση 30%??

Δηλαδή 1 δις?

Προφανώς όχι

Τότε τι σημαίνει η φορολογία 30% στον τζίρο?

Ομολογώ δε ξέρω αυτό για το 30% επί του τζίρου.

Εκτός κι αν στις στοιχηματικές ο "τζίρος" είναι κάτι άλλο από αυτό που όλοι ξέρουμε για μια εταιρεία ...

Αν δώσεις κάποιο link ...

Επίσης έχει κέρδη 500 εκατ., αυτό το ποσό φορολογείται με επιπλέον 26%?

Παραπάνω αν βάλεις και φορολογία των μερισμάτων.

Δεν το πιασα αυτό. Τι είναι η φορολογία των μερισμάτων? Μέρισμα δεν θα παίρνει ο αγοραστής το 33% των κερδών που φορολογούνται με 26%?

Εννοείς πως το μέρισμα αυτό φορολογείται επιπλέον και με άλλο ποσοστό ως" εισόδημα"? Πόσο είναι αυτό το ποσοστό?

Έχεις μια εταιρεία με (χοντρα-χοντρα) έσοδα =100, εξοδα 60 => κέρδος=40

φόρος στα 40 (ας πούμε 26%) = 10,4

Στο "ταμείο" της εταιρείας μένουν τα 29,6 ... τα οποία έστω ότι δε τα χρειάζεται για επανεπενδύσεις και θέλει να τα δώσει πίσω στους μετόχους της σαν μερίσματα ... ε τότε τα 29,6 αυτά θα ξαναφορολογηθούν με κάποιο συντελεστή που δε τον ξέρω

Δηλαδή το κράτος θα βγάζει από φόρους (αν ο τζίρος και τα κέρδη μείνουν στα ίδια επίπεδα) σχεδόν 1,2 δις τον χρόνο? Επίσης το κράτος δεν φορολογεί και τα κέρδη των παικτών? Άρα κι άλλα έσοδα απο εκεί?

Οι φόροι των παικτών είναι μέρος των κερδών δηλαδή των "εξόδων" του ΟΠΑΠ. 

Ναι είναι διαφορετική πηγή εσόδων.

Άρα αυτός που θα πάρει το 33% του ΟΠΑΠ που πουλάμε θα βγάζει πες 170 εκατ τον χρόνο κέρδη που τα 42 (26%) θα τα παίρνει τον κράτος άρα θα έχει κάθε χρόνο καθαρό κέρδος 130 πες.

Ας πούμε ναι .... αν δεν αποδόσει ποτέ μερίσματα. 

Εννοείς και πάλι την φορολογία του μερίσματος? Τι ποσοστό?

Οπότε σε 5 χρόνια θα έχει βγάλει τα λεφτά που έδωσε.

Όχι,

- αφού δε θα έχει δώσει μερίσματα δε θα μπορεί να "πάρει" λεφτά πίσω

- αν αποδόσει μερίσματα θα φορολογηθεί ξανά

- όλα τα παραπανω *33%

Το όχι το λες επειδή τελικά το μέρισμα των 130 που θα πάρει (μετά την φορολόγηση 26% των κερδών) θα φορολογιθεί πάλι?

Το ποσοστό αυτής της φορολόγησης δεν το ξέρω. Αν υποθέσω πως είναι 50% (που μάλλον είναι μεγάλο νούμερο) τότε του μένουν 65 εκατ. τον χρόνο. Επομένως βγάζει τα λεφτά του σε 10 χρόνια.

Άρα γιατί να είναι μαλάκας κάποιος που επενδύει σε κάτι που σε 5 χρόνια του δίνει τα λεφτά του πίσω και μετά έχει κέρδη γύρω στα 130 εκατ. τον χρόνο?

1. Τα προαπιτούμενα του συλλογισμού σου δεν είναι αληθή συνεπώς δεν μπορεί να δωθεί απάντηση

2. Γενικά κάποιος μπορεί να μη θέλει να επενδύσει σε κάτι που θα του δώσει τα λεφτά του πίσω σε 5 χρόνα αν μπορεί να τα επενδύσει σε κάτι που θα του τα δώσει σε 4,99.

Αν τελικά βγάζει τα λεφτά του σε 10 χρόνια με την υπόθεση που έκανα ίσως να είναι και λίγο μαλάκας τελικά. Δεν μπορώ να πω πως έχω ιδιαίτερες οικονομικές και επιχειρηματικές γνώσεις αλλά δεν νομίζω να είναι πολύ καλή επένδυση το να δώσει κανείς 650 εκατ. και να αρχίσει να έχει κέρδος 10 χρόνια μετά.

1. Γιατί το κράτος θέλει λεφτά ΤΩΡΑ.

Προτείνω να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω αν οι τιγανητές πατάτες πρέπει να έχουν φλούδα ή όχι από το να αποτιμούμε το 33% του ΟΠΑΠ ...

Δημοσ.

DrLo

Ο Νόμος 4002/2011 ο οποίος ορίζει τον φόρο παιγνίων στο 30% επί του μικτού κέρδους!

Μικτό κέρδος(gross gaming revenue-GGR) συμφωνα με αυτον ειναι:Το χρηματικό ποσό που απομένει εάν από το συνολικό χρηματικό ποσό συμμετοχής των παικτών αφαιρεθούν τα αποδιδόμενα σε αυτούς ποσά!

Δημοσ.

1. Γιατί το κράτος θέλει λεφτά ΤΩΡΑ.

Υποτίθεται οτι παίρνει τα δάνεια τώρα για να σταθεροποιηθεί και να καλυψει τις ανάγκες του και πρέπει να κάνει επενδύσεις για να αναπτυχθεί ώστε να μπορέσει να τα ξεπληρώσει..

Αν ήταν να πουλήσει τα πάντα άμεσσα τι στο διάτανο πήρε τέτοιο δάνειο?

Έχουμε φθάσει μέσα σε 3 χρόνια να έχουμε 5πλασιάσει το χρέος. Εν πάση περιπτωση.

Αν ειναι επένδυση κατά την άποψή σας, αυτή η πώληση no problem. Απλά εμένα δε μου φαινεται συμφέρουσα.

Δημοσ.

DrLo

Ο Νόμος 4002/2011 ο οποίος ορίζει τον φόρο παιγνίων στο 30% επί του μικτού κέρδους!

Μικτό κέρδος(gross gaming revenue-GGR) συμφωνα με αυτον ειναι:Το χρηματικό ποσό που απομένει εάν από το συνολικό χρηματικό ποσό συμμετοχής των παικτών αφαιρεθούν τα αποδιδόμενα σε αυτούς ποσά!

μικτό κέρδος <> τζίρος

Υποτίθεται οτι παίρνει τα δάνεια τώρα για να σταθεροποιηθεί και να καλυψει τις ανάγκες του και πρέπει να κάνει επενδύσεις για να αναπτυχθεί ώστε να μπορέσει να τα ξεπληρώσει..

Έχουμε φθάσει μέσα σε 3 χρόνια να έχουμε 5πλασιάσει το χρέος. Εν πάση περιπτωση.

1. το δάνειο πως θα το αποπληρώσει ?

2. Το δάνειο καλύπτει τα πάντα ?

Αν ειναι επένδυση κατά την άποψή σας, αυτή η πώληση no problem. Απλά εμένα δε μου φαινεται συμφέρουσα.

Οποιαδήποτε φορά κάποιος φέρνει λεφτά κάπου ΕΙΝΑΙ επένδυση (εξ' ορισμού).

Αν η πώληση είναι συμφέρουσα (δεδοένων των συνθηκών) ή όχι είναι κάτι που κανείς μας φαντάζομαι δε μπορεί τα το πει. 

Δημοσ.

Τα κρατικα δανεια δεν παιρνονται για να ξεπληρωθουν. Τα κρατικα δανεια τα παιρνεις για να boostαρεις την οικονομια μεσουν ελλειματων. Αν δεν επαιραν δανεια απο το 74', τωρα δεν θα κλαιγομασταν για τον βασικο στα 560 (ποσο ειναι..) γιατι το ΑΕΠ δεν θα ηταν ποτε 230δις αλλα καπου στα 50δις.

Δημοσ.

μικτό κέρδος <> τζίρος

Δεν ειναι ισοδυναμα!Ως 'τζιρο' αναφερουμε συνηθως  τις πωλησεις/κυκλο εργασιων.

Το 2012 οι πωλησεις του ΟΠΑΠ ηταν 3,97δις και τα μικτα εσοδα 1,41δις(τα καθαρα κερδη για την ιστορια ηταν 505εκ)!

Εχει διαφορα..

Δημοσ.

Δεν ειναι ισοδυναμα!Ως 'τζιρο' αναφερουμε συνηθως  τις πωλησεις/κυκλο εργασιων.

Το 2012 οι πωλησεις του ΟΠΑΠ ηταν 3,97δις και τα μικτα εσοδα 1,41δις(τα καθαρα κερδη για την ιστορια ηταν 505εκ)!

Εχει διαφορα..

Μα ακριβώς αυτό είπα και ήταν το όλο point μου ....

Δημοσ.

Τα κρατικα δανεια δεν παιρνονται για να ξεπληρωθουν. Τα κρατικα δανεια τα παιρνεις για να boostαρεις την οικονομια μεσουν ελλειματων. Αν δεν επαιραν δανεια απο το 74', τωρα δεν θα κλαιγομασταν για τον βασικο στα 560 (ποσο ειναι..) γιατι το ΑΕΠ δεν θα ηταν ποτε 230δις αλλα καπου στα 50δις.

Η οικονομία μας, ιστορικά απ το πάρεις στηρίζεται στο δανεισμό, όπως και όλες οι οικονομίες του κόσμου άλλωστε. Δεν υπάρχει χωρα που να μη δανείζετε, άσχετα αν μας έχουν κάνει να πιστευουμε, οτι μπορουμε να στηριχτούμε στα πόδια μας και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες. Το θέμα ειναι ο λόγος που δανείζεσαι.

Η Γερμανία ας πουμε δανείζετε για να επενδύσει και η χωρα που θα τη δανείσει χαίρεται διότι ξέρει οτι θα τα πάρει άμεσα πίσω.

Εμείς δανειζόμασταν για να επιστρέψουμε τα προηγούμενα δανεικά, ή να βάλουμε στη τσέπη, όχι για να "bouσταρουμε" την οικονομία που είπες και εσύ.

ΟΜΩΣ, ο λόγος που μπήκαμε στο ΔΝΤ, ηταν ξεκάθαρα για να πάμε στην Ανάπτυξη. Αυτό μας είπαν.

Αρα πήραμε δάνειο για να αναπτυχθούμε να σταθεροποιήσουμε το έλλειμα κτλ κτλ. Αντί αυτού, προχωράμε σε σπασμωδικές κινήσεις με ασύμφορες πωλησεις (οπως αυτη της Αγροτικής ή τα διόδια) λες και έχουμε χρεοκοπήσει( ή μήπως έχουμε και δε το λένε :P )

Αν έχουμε τόση ανάγκη για 650 εκατομμύρια ευρώ, πως και δε ζητάγαμε απ το Δ.Ν.Τ. ακόμα 650 να μας καλύψει? 130 δις μας δινουν..τα 650 τους μάραναν και το κράτος θέλει λεφτά ΤΩΡΑ???

Η μήπως δεν ειναι τελικά 130 δις? Η μήπως τα χρήματα τελικά έφταναν και δεν είχαμε μόλις 30 μέρες για να τελειώσουν τα αποθέματα? Η μήπως μας δουλεύουν ψιλό γαζί?

Δημοσ.

ΟΜΩΣ, ο λόγος που μπήκαμε στο ΔΝΤ, ηταν ξεκάθαρα για να πάμε στην Ανάπτυξη. Αυτό μας είπαν.

3 χρονια ρε ακομα να το παρεις χαμπαρι; Στο δντ μπηκαμε γιατι δεν μας δανειζε κανεις, και το δντ δεν ηρθε για να φερει αναπτυξη.. δημοσιονομικη προσαρμογη ηρθε να φερει. Αν ηταν να φερει αναπτυξη τοτε θα μας δανειζε τα κερατα του και τωρα θα ειχαμε κανα αεπ στα 300δις και κανα χρεος στα 700δις 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...