Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ένας γνωστός μου, ομογενής από Ουκρανία, ενδιαφέρεται να κάνει μεταδιδακτορική έρευνα σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρο εάν χρειάζεται πρώτα να αναγνωριστεί το διδακτορικό του από τον ΔΟΑΤΑΠ για να ξεκινήσει ή όχι. Ο καθηγητής που έχει βρει ώστε να αναλάβει την εποπτεία του του λέει ότι δεν χρειάζεται αλλά υπάρχουν κάποιοι καθηγητές στη σχολή που λένε ότι θα προβάλουν ένσταση στην περίπτωση που ξεκινήσει χωρίς την αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ (πιθανώς να υπάρχει και κάποια υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των καθηγητών).

Έχοντας διαβάσει ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο για το μπάχαλο που επικρατεί στο πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ ξέρω ότι δεν θα είναι και τόσο απλή διαδικασία για να πάρει την αναγνώριση.

Ξέρει κάποιος εάν είναι απαραίτητη η αναγνώριση του PhD;

Έχει κανείς προηγούμενη εμπειρία με το τέρας του ΔΙΚΑΤΣΑ;

• Super Moderators
Δημοσ.

Στο site του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π υπάρχει λίστα με τα ανά χώρα αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Άρα, πρώτη εύκολη κίνηση να δει ο ενδιαφερόμενος αν το ίδρυμα που του χορήγησε τον τίτλο σπουδών, αναγνωρίζεται. Αν κατάλαβα σωστά και μιλάμε για την Ουκρανία, ο κατάλογος είναι εδώ.

Στη συνέχεια υπάρχει διαδικασία αίτησης αναγνώρισης του πτυχίου, με τα σχετικά έντυπα, παράβολα κτλ.

Γενικά, έχει αρκετές πληροφορίες το site και από έμμεση εμπειρία η διαδικασία εφόσον οι τυπικές προϋποθέσεις καλύπτονται, προχωρά αρκετά γρήγορα (αλλά και σε ιδιόμορφες περιπτώσεις, αν κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά).

Προσωπική μου άποψη, είναι ρίσκο να ξεκινήσει μια προσπάθεια όταν υπάρχει τόσο προφανές τυπικό κώλυμα.

Δημοσ.

Αυτό που του είπε ο καθηγητής είναι πως μπορεί να αρχίσει ΑΤΥΠΑ την δουλειά και μόλις (και εάν) πάρει αναγνώριση να το κάνει και ΤΥΠΙΚΑ. 

Άτυπη δουλειά σημαίνει έρευνα/διάβασμα, γράψιμο κομματιών άρθρων στα οποία δεν θα είναι πρώτος και βοήθεια σε έργα (εάν υπάρχουν) που συμμετέχει ο καθηγητής του ή η ομάδα του καθηγητή του αλλά χωρίς πληρωμή και χωρίς επίσημη συμμετοχή. 

Σημαίνει όμως και πως ΔΕΝ θα αναλάβει διδασκαλία μαθημάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνει την αναγνώριση. 

Δημοσ.

Στο site του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π υπάρχει λίστα με τα ανά χώρα αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Άρα, πρώτη εύκολη κίνηση να δει ο ενδιαφερόμενος αν το ίδρυμα που του χορήγησε τον τίτλο σπουδών, αναγνωρίζεται. Αν κατάλαβα σωστά και μιλάμε για την Ουκρανία, ο κατάλογος είναι εδώ.

Στη συνέχεια υπάρχει διαδικασία αίτησης αναγνώρισης του πτυχίου, με τα σχετικά έντυπα, παράβολα κτλ.

Γενικά, έχει αρκετές πληροφορίες το site και από έμμεση εμπειρία η διαδικασία εφόσον οι τυπικές προϋποθέσεις καλύπτονται, προχωρά αρκετά γρήγορα (αλλά και σε ιδιόμορφες περιπτώσεις, αν κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά).

Προσωπική μου άποψη, είναι ρίσκο να ξεκινήσει μια προσπάθεια όταν υπάρχει τόσο προφανές τυπικό κώλυμα.

Οκ, ευχαριστώ. Περίπου πόσο χρόνο παίρνει για να γίνει η αναγνώριση; Εάν ξεκινήσει την διαδικασία τον Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο μπορεί να έχει ξεμπερδέψει;

Αυτό που του είπε ο καθηγητής είναι πως μπορεί να αρχίσει ΑΤΥΠΑ την δουλειά και μόλις (και εάν) πάρει αναγνώριση να το κάνει και ΤΥΠΙΚΑ. 

Άτυπη δουλειά σημαίνει έρευνα/διάβασμα, γράψιμο κομματιών άρθρων στα οποία δεν θα είναι πρώτος και βοήθεια σε έργα (εάν υπάρχουν) που συμμετέχει ο καθηγητής του ή η ομάδα του καθηγητή του αλλά χωρίς πληρωμή και χωρίς επίσημη συμμετοχή. 

Σημαίνει όμως και πως ΔΕΝ θα αναλάβει διδασκαλία μαθημάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κάνει την αναγνώριση. 

Δεν ενδιαφερεται για διδασκαλία μαθημάτων, απλώς για τη συμμετοχή του στην έρευνα αλλά και στο δικαίωμα να καταθέσει τα χαρτιά ώστε να πάρει την υποτροφία.

• Super Moderators
Δημοσ.

Δε νομίζω από Ιούλιο σε Οκτώβριο (και με το καλοκαίρι μέσα...) να έχει ξεμπερδέψει, όμως επαναλαμβάνω ότι δεν έχω άμεση εμπειρία, όπως το θυμάμαι όμως το 6μηνο είχε χρειαστεί στην περίπτωση που έχω υπόψη μου.

edit: μίλησα προ ολίγου και με τη φίλη που είχε τη "στριφνή" περίπτωση στην οποία αναφέρθηκα εμέσως στο προηγούμενο μήνυμα και τα νέα είναι απογοητευτικά: από την πλήρη κατάθεση του φακέλου μέχρι την αναγνώριση έκανε... wait for it, 14 μήνες. Οπότε, λάθος εντύπωση είχα.

Δημοσ.

Εάν είναι να πάρει τόσους μήνες κλάφτα Χαράλαμπε! Απορώ γιατί είναι τόσο περίπλοκο

Δημοσ.

Δεν είναι "κλάψ' τα Χαράλαμπε". Ειδικά για ένα PhD, θα πρέπει να δουν το θέμα, δημοσιεύσεις, αξιολόγηση δημοσιεύσεων, πρωτοτυπία. 

Για την υποτροφία που λες, ως τι θα την πάρει εάν δεν έχει αναγνωριστεί το PhD του; Για να είναι Dr. θα πρέπει να έχει αναγνωριστεί το χαρτί. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...