Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα και αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν.

Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα, αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν κι αυτοί που καταλαβαίνουν και το τριαδικο. Bitch please...

• Like 5
Δημοσ.

Υπάρχουν 10 είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που καταλαβαίνουν το δυαδικό σύστημα, αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν κι αυτοί που καταλαβαίνουν και το τριαδικο. Bitch please...

Μια που το αρχίσατε... (θα το γράψω όμως στα αγγλικά για να βγάζει νόημα...)

There are 10 types of people in the wolrd, those who understand hexadecimal, and F the rest! :P :P :P

• Like 3
Δημοσ.

Μπορείς όμως να τις χρησιμοποιήσεις αν δεν ξέρεις την θεωρία ;

Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Π.χ για να περιστρέψω μια εικόνα, αν απλά έχω απο μια βιβλιοθήκη μια συνάρτηση: Image rotate(Image, degrees); και από πίσω γίνονται μαγικά με ημίτονα, συνημίτονα και Rad δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρω.

Προσωπικά μια φορά που χρειάστηκε να τη φτιάξω μόνος μου μια τέτοια συνάρτηση ξεσκόνισα λίγο τη τριγωνομετρία (μαθηματικά 1ης λυκείου δηλαδή), την έφτιαξα...και τώρα ούτε καν θυμάμαι τη θεωρία που χρειάστηκα. Ε αν μου την είχε κάποιος έτοιμη σε μια βιβλιοθήκη δεν θα είχα ασχοληθεί καν.

Φυσικά θα ξαναπώ...αν ξέρεις "τι γίνεται κάτω απο το καπό" ακόμα καλύτερα. Μπορείς όμως να κάνεις τη δουλειά σου.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

17 χρόνια ως επαγγελματίας, η απάντηση είναι "όλα είναι σχετικά ανάλογα με το τί θες να κάνεις". 

Τα μαθηματικά που χρειάζονται είναι απλά του Ελληνικού Λυκείου (για να μην πω Γυμνασίου), και μόνο δύο φορές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω  τις επιπλέον μαθηματικές γνώσεις μου από το course Αστρονομίας που σπουδάζω στο OU, για κάποια μαθηματικά μοντέλα που έπρεπε να φτιάξω. Και πάλι αυτό που χρειαζόταν ήταν αντίστοιχο του A-level στην Αγγλία. 

Και αυτό από κάποιον που προγραμματίζει και αυτόνομα service ρομποτ ως χόμπυ από το 2008. 

Με τι αλλο ασχολεισαι εκτος απο αυτονομα service ρομποτ, αν επιτρεπεται, και χρειαζεσαι μονο μαθηματικα λυκειου ;

Σε αρκετές περιπτώσεις ναι. Π.χ για να περιστρέψω μια εικόνα, αν απλά έχω απο μια βιβλιοθήκη μια συνάρτηση: Image rotate(Image, degrees); και από πίσω γίνονται μαγικά με ημίτονα, συνημίτονα και Rad δεν είναι απαραίτητο να τα ξέρω.

Προσωπικά μια φορά που χρειάστηκε να τη φτιάξω μόνος μου μια τέτοια συνάρτηση ξεσκόνισα λίγο τη τριγωνομετρία (μαθηματικά 1ης λυκείου δηλαδή), την έφτιαξα...και τώρα ούτε καν θυμάμαι τη θεωρία που χρειάστηκα. Ε αν μου την είχε κάποιος έτοιμη σε μια βιβλιοθήκη δεν θα είχα ασχοληθεί καν.

Φυσικά θα ξαναπώ...αν ξέρεις "τι γίνεται κάτω απο το καπό" ακόμα καλύτερα. Μπορείς όμως να κάνεις τη δουλειά σου.

Φυσικα και πρεπει  καποιος να καταλαβαινει τι γινεται "κατω απο το καπό",γιατι  διαφορετικα αν του δωσεις να κανει κατι διαφορετικο απο οτι εχει ηδη φτιαξει,θα σηκωσει τα χερια ψηλα.

Σκέψου πχ τι θα γινοτανε αν δεν ηξερες απο τριγωνομετρια και επρεπε να φτιαξεις εσυ την rotate.Εισαι σε φαση που δεν καταλαβαινεις γρι από μοναδιαιους κυκλους, τι ειναι ημιτονο κτλ.Σε αυτη την περιπτωση τι θα εκανες ; Θα ρωτουσες καποιον αλλο ; Αν σου  ελεγε καποιος τι πρεπει να κανεις δεν θα ειχες λυσει εσυ το προβλημα, ομως θα εκανες κουτσα στραβα τη δουλεια σου.

Αν το προβλημα ειναι πιο δυσκολο  απο το rotate και δεν βρισκεις καποιον  να σε βοηθησει, τι κανεις ; Μενεις παγωτο και κοιτας την οθονη ; Αρχιζεις το διαβασμα ; Τροφη για σκεψη  για τον TS....

Επεξ/σία από ChRis6
Δημοσ.

Όπως είπαν οι περισσότεροι, εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις.

Θέλεις να φτιάχνεις γραφικά και παιχνίδια; Τότε ναι.

Θέλεις να φτιάχνεις σελίδες; Τότε όχι.

Αλλά τα μαθηματικά σε βοηθάνε να διαμορφώσεις οργανωμένο τρόπο σκέψης.

Στα 7 χρόνια που εργάζομαι ως προγραμματιστής (web & software) μόνο μια φορά χρειάστηκα κάτι παραπάνω όταν ήθελα να βρω εάν ένα συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται μέσα σε συγκεκριμένο σχήμα.

• Like 1
Δημοσ.

Φυσικα και πρεπει  καποιος να καταλαβαινει τι γινεται "κατω απο το καπό",γιατι  διαφορετικα αν του δωσεις να κανει κατι διαφορετικο απο οτι εχει ηδη φτιαξει,θα σηκωσει τα χερια ψηλα.

Σκέψου πχ τι θα γινοτανε αν δεν ηξερες απο τριγωνομετρια και επρεπε να φτιαξεις εσυ την rotate.Εισαι σε φαση που δεν καταλαβαινεις γρι από μοναδιαιους κυκλους, τι ειναι ημιτονο κτλ.Σε αυτη την περιπτωση τι θα εκανες ; Θα ρωτουσες καποιον αλλο ; Αν σου  ελεγε καποιος τι πρεπει να κανεις δεν θα ειχες λυσει εσυ το προβλημα, ομως θα εκανες κουτσα στραβα τη δουλεια σου.

Αν το προβλημα ειναι πιο δυσκολο  απο το rotate και δεν βρισκεις καποιον  να σε βοηθησει, τι κανεις ; Μενεις παγωτο και κοιτας την οθονη ; Αρχιζεις το διαβασμα ; Τροφη για σκεψη  για τον TS....

Είπαμε ότι αν ξέρεις τι γίνεται κάτω απο το καπό, είσαι καλύτερος προγραμματιστής (συνήθως). Όμως για το 99% του οτιδήποτε κάνεις, υπάρχουν εκεί έξω έτοιμες βιβλιοθήκες οι οποίες κάνουν αυτό που θες καλύτερα απο ότι θα το έφτιαχνες ο ίδιος. 

Έχω γράψει άπειρες εφαρμογές computer vision, και δεν έχω ιδέα τι έχουν μέσα οι έτοιμες συναρτήσεις (ξέρω όμως που χρησιμεύουν). 

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι τη διαφορά μεταξύ computer scientists και software engineer(και οι δύο ασχολούνται με προγραμματισμό). Όταν έχεις να διαχειριστείς 30.000 γραμμές κώδικα το τελευταίο που σε απασχολούν είναι τα μαθηματικά.

• Like 2
Δημοσ.

Με τι αλλο ασχολεισαι εκτος απο αυτονομα service ρομποτ, αν επιτρεπεται, και χρειαζεσαι μονο μαθηματικα λυκειου ;

Προγραμματισμό σε .ΝΕΤ. Υπηρεσίες & clients σε όλες τις τεχνολογίες που αυτό υποστηρίζει για web ή win. Με περισσότερη εκδίκευση σε interfacing με third party hardware. 

Τί ακριβώς καλύπτει η παραπάνω γενική απάντηση, είναι ολόκληρο κατεβατό. Από εξορυκτικά μηχανήματα μέχρι φορτία σε καράβια και λιμάνια. Από συσκευές που ελέγχουν την ροή στις πύλες (gloops, bars, gates, laser) μέχρι κάμερες, αναγνώρηση πινακίδων και lifters, IR σε τρένα και εμπορεύματα. (Και EDI)

Δεν μπορείς να φανταστείς, και όλα διαφορετικά process σε κάθε λιμάνι, και δεκάδες κομμάτια λογισμικού που πρέπει να δουλεύουν αρμονικά μεταξύ τους και με διάφορες συσκευλες.

(Στο Ghent απόψε και για όλη την εβδομάδα για το 6ο λιμάνι που βάζω live). 

Δημοσ.

Τα μαθηματικά χρειάζονται αν θες να πας ένα βήμα παραπάνω...
Δηλαδή να ξεφύγεις απο εφαρμογούλες android, στατικών/δυναμικών ιστοσελίδων, εφαρμογών Java και άλλα τετοια...
Βέβαια τα μαθηματικά που χρειάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τα μαθηματικά που έχεις μάθει μέχρι τώρα εσύ.
Οι εξιδεικευμένοι αλγόριθμοι χρειάζονται μαθηματικα όπως διακριτά μαθηματικα, συνδιαστική, αυτόματα και φυσικά και άλεγεβρα ++
για να μπορέσεις να μελετήσεις την πολυπλοκότητα και την αποδοτικότητά τους.
Από κει και πέρα υπάρχουν διάφοροι εξιδεικευμένοι κλάδοι. Ένα παράδειγμα ας πουμε, το οποίο ανήκει κατά κόρον στον τομέα των μαθηματικών που δεν έχεις γνωρίσει προφανώς ακόμα για να κάνεις αυτήν την ερώτηση, είναι το κομμάτι των ψηφιακών μέσων (επεξεργασία εικόνας, βίντεο, ήχου κλπ). Ο κλάδος αυτός ασχολείται με την επεξεργασία σημάτων και συστημάτων, πράγματα που περιλαμβάνουν πολύ απειροστικό λογισμό, φίλτρα, μετασχηματισμούς Laplace,Z,Fourier κα.

Δε θα μπορούσα να παραλείψω επιπλέον τον κλάδο της ασσύμετρης κρυπτογραφίας η οποία ασχολείται με θεωρία αριθμών, παραγοντοποίηση, διακριτό λογάριθμο και άλλα.

Όπως καταλαβαίνεις απο τα μαθηματικά δεν γλιτώνεις... Εκτός και αν θές να το κάνεις απλά για hobby όπου εκει θα σταματήσεις πολύ γρήγορα στις εφαρμογές που σου είπα παραπάνω.

...Και φυσικά υπάρχουν 1002 κλάδοι που δεν ανέφερα παραπάνω με άλλα είδη μαθηματικών.

Επομένως, δεν μπορείς να επιλέξεις να ασχολιθείς σοβαρά με όοολους αυτούς τους κλάδους και να μάθεις όλα τα μαθηματικά που χρειάζονται. Επιλέγει το αντικείμενο που σου αρέσει και μετά γίνεσαι expert σε αυτό.

όπως έχεις καταλάβει μιλάμε για computer science, επομένως η ένοια αυτή συνδέεται full με τα μαθηματικά.
To software engineering απο την άλλη χρειάζεται κάποιες βάσεις όλων αυτών για να καταλαβάινεις τι γίνεται ώστε να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις (έτοιμα) όλα αυτα.

Δημοσ.

Σου λένε μερικοί με δεκαετίες επαγγελματικής εμπειρίας, ότι μαθηματικά λυκείου είναι αρκετά, και ρίχνεις τις ίδιες *αριές που ακούω από όλους τους άνεργους με πτυχείο πληροφορικης.  Που με το σκεπτικό αυτό περιορίζεις την αγορά εργασίας την οποία εσύ γίνεσαι προσλήψημος και παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις, μειώνεις και τα χρήματα που πέρνεις. 

Όταν καθαρίζεις άνετα και απλά £45K το χρόνο, όπως οι περισσότεροι στο δικό μου skil set και χρόνια εμπειρίας, το επόμενο βήμα είναι να έχεις μια δική σου εταιρία παράλληλα να βγάζεις άλλο ένα £20Κ το χρόνο, για να αποσυρθείς 45-50 ετών. Με τα σπίτια, αμάξια κλπ. 

Ή πας και δουλεύεις ως contractor για 3-6 μήνες συμβόλαια κάθε χρόνο με £250-£300 την ημέρα, και καθεσε το υπόλοιπο έτος. 

Απλά και εύκολα, χτυπώντας το 7ωρό σου (αν δεν βάζεις κάτι live), ενώ παράλληλα γράφεις λύσεις οι οποίες πραγματικά συνδράμουν την καλύτερη λειτουργία της εταιρίας που εσύ δουλεύεις. Με τα αντίστοιχα bonus perks και προσωπική ευχαρίστηση.  

Kαι ναι το μόνο που χρειάζεται είναι IQ. (σημείωση δεν έχω πτυχίο, αλλά ποτέ δεν ήμουν άνεργος). 
  • Like 7

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...