Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

πιστευεις δλδ οτι μπορεις να βρεις την πιθανοτητα 1 ζαρι να σου φερει εξι κανοντας καποιο πειραμα?

μπορουμε παρολαυτα να μεινουμε στο θεμα και κυριως σε αυτο? :

μαλιστα , απολυτα κατανοητο οπως ειπα παραπανω.

εφοσον σε καθε επομενη κληρωση παντα η πιθανοτητα της προηγουμενης θα ειναι 1 γιατι απλα εχει ηδη πραγματοποιηθει.

παρολαυτα βαση του νομου των μεγαλων αριθμων , τα αποτελεσματα δεν θα εχουν την ταση να μαζευονται γυρω απο καποιες παρατηρησεις?(εστω αυτες που επαιζε ο παικτης με τα σταθερα νουμερα) με αποτελεσμα να εχει περισσοτερες πιθανοτητες?

• Απαντ. 51
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

το επαναλαμβανομενο πειραμα περιεχει μεσα τον παραγωντα της τυχης.

δεν μπορεις να βγαλεις απο ενα επαναλαμβανομενο πειραμα την πιθανοτητα να φερεις πχ , 2 φορες 6 σε 6 ρηψεις απλα κανοντας 6 ρηψεις ενος ζαριου.(μπορει να φερεις 6 φορες 6 η καμια, τι θα σημαινει αυτο?)

παρολαυτα δεν εχουν καμια σχεση ολα αυτα με το ολο ζητουμενο.

Σίγουρα όχι. Οσο οι ρήψεις τείνουν στο άπειρο, τόσο το αθροιστικό αποτέλεσμα τείνει στην σωστή πιθανότητα. Έτσι, αν ρίξεις ενα κέρμα 2 φορές, μπορει να φερεις και τις δύο κορώνα, αλλα αν το ρίξεις 100 φορές, οι πιθανότητες θα ειναι αρκετά κοντά στο 50%(τις περισσοτερες φορες, προφανως μπορει να τυχει κατι ακραιο).(http://www.random.org/coins/?num=100&cur=60-eur.greece-1euro)

Ο λόγος που προτεινα το πείραμα με τα ζάρια δεν ειναι για να σου αποδειξω οτι η πιθανότητα ειναι ιδια(κατι που απο οτι φαινεται το ξερεις), αλλα για να πείσεις διαισθητικά το μικρό τμήμα της σκεψης σου οπως λες που σου λεει οτι οι πιθανότητες ειναι διαφορετικές. Αν θες να ικανοποιηθείς με αποδείξεις, τα μαθηματικά υπαρχουν.

Δημοσ.

πιστευεις δλδ οτι μπορεις να βρεις την πιθανοτητα 1 ζαρι να σου φερει εξι κανοντας καποιο πειραμα?

μπορουμε παρολαυτα να μεινουμε στο θεμα και κυριως σε αυτο? :

ΝΑΙ! Η πιθανότητα είναι 1/6% είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.

Δημοσ.

παρολαυτα βαση του νομου των μεγαλων αριθμων , τα αποτελεσματα δεν θα εχουν την ταση να μαζευονται γυρω απο καποιες παρατηρησεις?(εστω αυτες που επαιζε ο παικτης με τα σταθερα νουμερα) με αποτελεσμα να εχει περισσοτερες πιθανοτητες?

Αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο νόμος των μεγάλων αριθμών (Law of Large Numbers).

Είναι αυτό που περιγράφεται σαν "Law of Averages" και είναι ένα κλασσικό σφάλμα λογικής (πως λέγεται στα ελληνικά το cognitive error?) στο οποίο πέφτουν οι άνθρωποι.

Δημοσ.

Σίγουρα όχι. Οσο οι ρήψεις τείνουν στο άπειρο, τόσο το αθροιστικό αποτέλεσμα τείνει στην σωστή πιθανότητα. Έτσι, αν ρίξεις ενα κέρμα 2 φορές, μπορει να φερεις και τις δύο κορώνα, αλλα αν το ρίξεις 100 φορές, οι πιθανότητες θα ειναι αρκετά κοντά στο 50%(τις περισσοτερες φορες, προφανως μπορει να τυχει κατι ακραιο).(http://www.random.org/coins/?num=100&cur=60-eur.greece-1euro)

Ο λόγος που προτεινα το πείραμα με τα ζάρια δεν ειναι για να σου αποδειξω οτι η πιθανότητα ειναι ιδια(κατι που απο οτι φαινεται το ξερεις), αλλα για να πείσεις διαισθητικά το μικρό τμήμα της σκεψης σου οπως λες που σου λεει οτι οι πιθανότητες ειναι διαφορετικές. Αν θες να ικανοποιηθείς με αποδείξεις, τα μαθηματικά υπαρχουν.

Γι αυτο μίλησα εξ αρχής για τύπους και αποδείξεις γιατί δεν υπάρχει θέμα τύχης και ακραίου αλλά μόνο λογικής.

ΝΑΙ! Η πιθανότητα είναι 1/6% είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.

Εδώ υπάρχει χάσμα.

Να ερμήνευσεις ενα τύπο πιθανότητων με ενα επαναλαμβανόμενο πείραμα, ναι γίνεται , το ανάποδο δεν έχει λογική.

Επίσης άλλο αντιλαμβάνομαι άλλο γνωρίζω για τι πράγμα μιλάω.

Αυτό που περιγράφεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο νόμος των μεγάλων αριθμών (Law of Large Numbers).

Είναι αυτό που περιγράφεται σαν "Law of Averages" και είναι ένα κλασσικό σφάλμα λογικής (πως λέγεται στα ελληνικά το cognitive error?) στο οποίο πέφτουν οι άνθρωποι.

Μμμ νομίζω κατάλαβα που το μπερδευω πάνω κάτω παρολαυτα χρειάζομαι τετ α τετ εξήγηση από τον καθηγητή η κανά καλό παράδειγμα που να διαφοροποιεί τις δυο καταστάσεις...

Δημοσ.

Εχω δεν καταλαβαινω πως γινεται καθε πρωτοχρονια να εχουμε συνεχομενα τζακ ποτ

Δεν γίνονται μόνο την πρωτοχρονιά συνεχόμενα τζακ ποτ

Απλά τότε θυμούνται το τζόκερ οι περισσότεροι + ότι είναι μεγάλο το τζακπότ γιατί νομίζω προσθέτει και όλα τα μικροποσά που δεν είχαν εισπραχτεί μες στη χρονιά

Δημοσ.

Λοιποοοον , 

βρεθηκα σε μια παρεα και πηγε η συζητηση στο τζοκερ ,

βρεθηκαμε να διαφωνουμε για το εαν επαναλμβανεις τα ιδια νουμερα σε βαθος χρονου εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να κερδισεις απο το να παιζεις καθε φορα διαφορετικα...

ομολογουμενως , καταλαβαινω το σκεπτικο των ανεξαρτητων κληρωσεων ΑΛΛΑ ελα ντε που μου εχει καρφωθει (απο εναν καθηγητη στο πανεπιστημιο) οτι αυτο ισχυει....

οποτε τελικα , τι ισχυει βαση νομων στατιστικης και πιθανοτητων?

ενα λινκ στη Wiki θα ηταν καλοδεχουμενο :D

κάθε φορά η πιθανότητα αν κερδίσεις  είναι ίδια ό,τι νούμερα και να παίξεις

Ειναι πιθανότητες που ειναι μαθηματικα. Και στο τζοκερ μπορει να πιασεις ολα τα νουμερα καθε φορα που παιζεις(αν υποθεσουμε οτι ειναι πραγματι τυχαιο και οχι στημενο). Αν το εκανες αυτο που ειπα θα εβλεπες οτι και οι 2 παικτες θα ειχαν ποσοστο επιτυχιας κοντα στο 1/6.

κοντά στο 1/6 ή στο 1/36 (γιατί είπες πιο πάνω για 2 ζάρια , οπότε η πιθανότητα να πετύχεις το συνδυασμό που θές είναι 1/6*1/6 ) 

συμφωνώ πάντως μαζί σου δε μου φαίνεται λογικό η σταθερή επιλογή να κάνει τη διαφορά αν μιλάμε για αμερόληπτα ζάρια και ανεξάρτητες ρίψεις 

στις 100 ρίψεις θα κερδίσει 2-3 φορές ο καθένας 

Δημοσ.
κοντά στο 1/6 ή στο 1/36 (γιατί είπες πιο πάνω για 2 ζάρια , οπότε η πιθανότητα να πετύχεις το συνδυασμό που θές είναι 1/6*1/6 ) 

Ναι οντως, ειχα γραψει 1 ζαρι στην αρχη

Δημοσ.

Ισως ο καθηγητης σκεφτοταν οτι, αν ο καθε συνδυασμος διεκδικει τις πιθανοτητες που του αναλογουν σε καθε κληρωση, και κανει την εμφανιση του, τοτε καποια στιγμη θα πρεπει να κανει την εμφανιση του και ο δικος του συνδυασμος... Απλα το θεμα ειναι στην ουρα των 24 εκατομμυρίων συνδυασμών, ο δικος του συνδυασμος πού βρισκεται.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Να θέσω και εγώ την ερώτηση μου . Σου λέει ένας φίλος σου θα ρίξω ένα ζάρι 4 φορές . Αν φέρω τουλάχιστον μία φορά τον αριθμό 6 θα μου δώσεις 10 ευρώ , αν δεν φέρω τον αριθμό 6 θα σου δώσω εγώ δέκα . Με συμφέρει να παίξω η όχι ? Τα ζάρια είναι κανονικά με πιθανότητα προφανώς 1/6 στην μία ρίψη . Τι πιθανότητες έχει να φέρει τουλάχιστον ένα 6 ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

<p>Να θέσω και εγώ την ερώτηση μου . Σου λέει ένας φίλος σου θα ρίξω ένα ζάρι 4 φορές . Αν φέρω τουλάχιστον μία φορά τον αριθμό 6 θα μου δώσεις 10 ευρώ , αν δεν φέρω τον αριθμό 6 θα σου δώσω εγώ δέκα . Με συμφέρει να παίξω η όχι ? Τα ζάρια είναι κανονικά με πιθανότητα προφανώς 1/6 στην μία ρίψη . Τι πιθανότητες έχει να φέρει τουλάχιστον ένα 6 ?</p>

Είτε το ζάρι το ρίξει 4 είτε 100 φορές η πιθανότητα λογικά θα είναι 1/6.

Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω αυτό που λες.

Edit: Λάθος, δεν είδα το "ένα"

Sent from my HUAWEI U8815 using Insomnia

Επεξ/σία από bilakos10
Δημοσ.

Να θέσω και εγώ την ερώτηση μου . Σου λέει ένας φίλος σου θα ρίξω ένα ζάρι 4 φορές . Αν φέρω τουλάχιστον μία φορά τον αριθμό 6 θα μου δώσεις 10 ευρώ , αν δεν φέρω τον αριθμό 6 θα σου δώσω εγώ δέκα . Με συμφέρει να παίξω η όχι ? Τα ζάρια είναι κανονικά με πιθανότητα προφανώς 1/6 στην μία ρίψη . Τι πιθανότητες έχει να φέρει τουλάχιστον ένα 6 ?

Αυτό επιλύεται με τύπους της διωνυμικής κατανομής. Βγαίνει περίπου 51,77% αν δεν κάνω λάθος.

Δημοσ.

Παιδια εκτος απο θεμα πιθανοτητων ειναι και θεμα τυχης.Επειδη εχω πρακτορειο προπο εχω εναν πελατη που το 2009 μεσα σε ενα χρονο επιασε 3 φορες 5αρι στο Τζοκερ παιζοντας διαφορετικα νουμερα καθε φορα.Τις δυο φορες απο αυτες τα ειχε γραψει μονος του (οι αριθμοι ηταν δικιας του επιλογης) και την μια φορα ηταν με τυχαιους αριθμους (που βγαζει η τερματικη μηχανη του πρακτορειου). Δυο αλλοι πελατες,εκ των οποιων ο ενας απο αυτους παιζει στανταρ νουμερα εδω και 11 χρονια σε ΚΑΘΕ κληρωση (τα ιδια) το μεγαλυτερο ποσο που εχει κερδισει δεν ειναι πανω απο 3 ευρω.Και ο αλλος που παιζει παλι νουμερα οχι στανταρ αλλα διφορετικους συνδιασμους καθε φορα εδω και 7-8 χρονια που τον εχω πελατη το μεγαλυτερο ποσο ειναι 50 ευρω που επιασε την κυριακη που μας περασε,απο εκει και περα ολο 1+1 και 2+1 πιανει.Οποτε οπως αντιλαμβανεστε ειναι θεμα τυχης καθαρα..

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτό επιλύεται με τύπους της διωνυμικής κατανομής. Βγαίνει περίπου 51,77% αν δεν κάνω λάθος.

θα ήταν σημαντικό αν μπορούσες να μου δείξεις πως βγαίνει γιατί αν το έχω κάνει λάθος δεν το περνάμε το μάθημα πατριώτη . 

Υ.Γ. Δυο-τρεις που ρώτησα είπανε το κλασσικό και εύκολο 4/6 αφού το ρίχνει 4 φορές , δεν νομίζω όμως πως είναι τόσο απλό

Δημοσ.

Θα σας δώσω 2 tips

α) Δεν χρησιμοποιείται η ίδια μηχανή κλήρωσης συνέχεια. Είναι διαφορετικές και αλλάζουν ανά κλήρωση. Το ίδιο και οι μπάλες που είναι 5-8 σετ.

β) Αν ξέρετε την μηχανή & σετ από μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη κλήρωση, καθώς και τις 4-5 τελευταίες φορές τους αριθμούς που έβγαλε αυτός ο συνδιασμός μπάλες-μηχανή, μπορείτε να προβλέψετε πάρα πολύ κοντά το εύρος των αριθμών που θα πέσουν.

Δυστυχώς ενώ αυτές τις πληροφορίες τις κάνει γνωστές η Camelot UK για το Αγγλικό Λόττο (μετά την κλήρωση), ο ΟΠΑΠ δεν νομίζω να το κάνει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...