Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Με μπερδεύει λίγο αυτό, οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν είναι ο τρόπος μεταβίβασης ακινήτων? Τώρα αν ο φίλος του Γιάννη δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι το αντίγραφο συμβολαιογραφικής πράξης που του έδωσαν, ας το δείξει σε ένα δικηγόρο/συμβολαιογράφο. Αυτο πιστευω κι εγω οτι ειναι τροπος μεταβιβασης. Ειναι πραξη γονικης παροχης. Επειδη το διαβασα σε μια παραγραφο παραχαρει την ψιλη κυριοτητα και καπου στο τελος λεει οτι μετα θανατον και την επικαρπια Βεβαια επειδη ειναι πολλων ετων αυτη η πραξη μπορει καποιος να ισχυριστει οτι εχει γινει αρση της που νομιζω για λογους αχαριστις κλπ μπορει να γινει αλλα σιγα μην το ψαξει τοσο...
Joshua21 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Επειδη το διαβασα σε μια παραγραφο παραχαρει την ψιλη κυριοτητα και καπου στο τελος λεει οτι μετα θανατον και την επικαρπια Δεν είμαι σίγουρος, αλλά πιστεύω πως η επικαρπία δεν περνάει αυτόματα μετά το θάνατο, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες πρώτα. Όπως προσκόμιση πιστοποιητικού θανάτου, εγγραφές στο υποθηκοφυλάκιο κτλ. Επίσης μπορεί η μητέρα να είχε παραχωρήσει την επικαρπία σε τρίτο πρόσωπο για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση(κατά τη γνώμη μου πάντα) πρέπει ο γιος να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό ότι έχει περάσει όντως σε αυτόν η επικαρπία.
Moderators Malthador Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Με μπερδεύει λίγο αυτό, οι συμβολαιογραφικές πράξεις δεν είναι ο τρόπος μεταβίβασης ακινήτων? Ναι, έτσι ακριβώς είναι, αλλά επειδή πλέον το θέμα «ακίνητη περιουσία» είναι αρκετά πολύπλοκο (π.χ. εγώ που είμαι καχύποπτος θα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ότι μπορεί να θέλει να εισπράξει ενοίκια 6-7-8 μηνών και μετά να κάνει μη αποδοχή της κληρονομιάς) και κατά δεύτερον όταν πεθαίνει κάποιος μπορεί να παίξουν θέματα με κληρονομιές, διαθήκες και δεν ξέρω τι άλλο. Κι αυτά τα θέματα λύνονται σχεδόν πάντα δικαστικώς, μια διαδικασία που τραβάει χρόνια μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα. Πρόσφατο παράδειγμα γνωστού μου, μια θεία του του είχε γράψει ένα σπίτι (ψιλή κυριότητα) με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ είχε κρατήσει η ίδια την επικαρπία. Έλα όμως που όταν πέθανε και άνοιξε η διαθήκη, άφηνε το σπίτι σε άλλον. Προφανώς, προηγείται η συμβολαιογραφική πράξη της διαθήκης, αλλά και πάλι είναι ένα θέμα που θα λυθεί δικαστικά. Το σπίτι αυτό είναι ξενοίκιαστο στην παρούσα φάση, αλλά εάν ήταν νοικιασμένο που θα έπρεπε να αποδίδει το ενοίκο ο νοικιάρης μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση; Κι αν το απέδιδε στον έναν και τελικά το δικαστήριο αποφάσιζε ότι το σπίτι ανήκει στον άλλον; Αξίζει να έχει τρεξίματα αργότερα ο ενοικιαστής για κάτι που λύνεται πολύ απλά με κατάθεση του ενοικίου στο Παρακαταθηκών και Δανείων;
Joshua21 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Πρόσφατο παράδειγμα γνωστού μου, μια θεία του του είχε γράψει ένα σπίτι (ψιλή κυριότητα) με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ είχε κρατήσει η ίδια την επικαρπία. Έλα όμως που όταν πέθανε και άνοιξε η διαθήκη, άφηνε το σπίτι σε άλλον. Προφανώς, προηγείται η συμβολαιογραφική πράξη της διαθήκης, αλλά και πάλι είναι ένα θέμα που θα λυθεί δικαστικά. Μπερδεύτηκες εδώ, πως είναι δυνατόν η θεία του γνωστού του να συμπεριλάβει στη διαθήκη της κάτι που δεν της ανήκει? Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να λυθεί δικαστικά εδώ. Τουλάχιστον αν ισχύουν όσα γράφεις.
Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Ευχαριστω παιδια ...Δεν ειναι δυνατον ο καθε ενοικιαστης να ζηταει τοσα χαρτια νομιζω απο ενα σπιτι που νοικιαζει.Ποιος ενοικιαστης πριν νοικιασει ενα σπιτι ζητησε απο τον υποτιθεμενο ιδιοκτητη τιτλους ιδιοκτησιας ? Νομιζω κανεις... Στην περιπτωση του φιλου μου αφου ο ιδιος ο γιος ειπε οτι πεθανε η ιδιοκτητρια μητερα του και εφερε συμβολαιογραφικη πραξη οτι ειναι δικο του νομιζω οτι ο ενοικιαστης καλυπτεται και αν κανω λαθος ο φιλτατος paredwse σαν ειδικος ας με διορθωσει Αν αυτος εχει κανει καποια ...απατη ας τα βρουν μαζι του αν υπαρχουν αλλοι δικαιουχοι ή συνδικαιουχοι
Moderators Malthador Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μπερδεύτηκες εδώ, πως είναι δυνατόν η θεία του γνωστού του να συμπεριλάβει στη διαθήκη της κάτι που δεν της ανήκει? Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως να λυθεί δικαστικά εδώ. Τουλάχιστον αν ισχύουν όσα γράφεις. Μια χαρά μπορεί να συμπεριληφθεί στη διαθήκη. Μπορεί ο αντίδικος να υποστηρίξει ότι η διαθήκη είχε γραφτεί πριν τη συμβολαιογραφική πράξη ή ότι δεν είχε σώας τας φρένας όταν υπέγραφε. Φυσικά και είναι κάτι που λύνεται δικαστικώς. Ευχαριστω παιδια ...Δεν ειναι δυνατον ο καθε ενοικιαστης να ζηταει τοσα χαρτια νομιζω απο ενα σπιτι που νοικιαζει.Ποιος ενοικιαστης πριν νοικιασει ενα σπιτι ζητησε απο τον υποτιθεμενο ιδιοκτητη τιτλους ιδιοκτησιας ? Νομιζω κανεις... Φυσικά και δεν ζητάει κανείς τίτλους ιδιοκτησίας, αφού τους ζητάει η εφορία για τους ενοικιαστές, προκειμένου να θεωρήσει το συμφωνητικό/συμβόλαιο.
Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μια χαρά μπορεί να συμπεριληφθεί στη διαθήκη. Μπορεί ο αντίδικος να υποστηρίξει ότι η διαθήκη είχε γραφτεί πριν τη συμβολαιογραφική πράξη ή ότι δεν είχε σώας τας φρένας όταν υπέγραφε. Φυσικά και είναι κάτι που λύνεται δικαστικώς. Φυσικά και δεν ζητάει κανείς τίτλους ιδιοκτησίας, αφού τους ζητάει η εφορία για τους ενοικιαστές, προκειμένου να θεωρήσει το συμφωνητικό/συμβόλαιο. Αυτο δεν ισχυει με τιποτα...Την περασμενη εβδομαδα κατεθεσε μισθωτηριο η γυναικα μου σε ΔΟΥ για θεωρηση και δεν της ζητησαν τιτλους ιδιοκτησιας ουτε της ειχαν ζητησει και την πρωτη φορα. Μαλιστα το σπιτι που νοικιαζει ειναι απο κληρονομια που δεν εχει γινει ακομα η φορολογικη δηλωση ουτε φυσικα και η συμβιλαιογραφικη πραξη αποδοχης μιας και εχει παρει παραταση μεχρι 31/10/2013. Πληροφοριακα αν και ειχε καταθεσει ενεργειακο πιστοποιητικο την προηγουμενη φορα και ειχε γραφτει ο αριθμος του στο πρωτο μισθωτηριο που ειχε κι αυτη θεωρηθει αν και το ειχε μαζι της της ζητησαν καθε φορα σε νεο μισθωτηριο να εχει και φωτοτυπια του αρχικου.
pinwkolwnies Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Φυσικά και δεν ζητάει κανείς τίτλους ιδιοκτησίας, αφού τους ζητάει η εφορία για τους ενοικιαστές, προκειμένου να θεωρήσει το συμφωνητικό/συμβόλαιο. Λάθος.ΔΕΝ χρειάζεται η φυσική παρουσίαση των τίτλων ιδιοκτησίας,εφ΄όσον είναι τακτοποιημένα παντοιοτρόπως. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Λάθος.ΔΕΝ χρειάζεται η φυσική παρουσίαση των τίτλων ιδιοκτησίας,εφ΄όσον είναι τακτοποιημένα παντοιοτρόπως. Οπως εγραψα και πιο πανω δεν χρειαζοντε αλλα τι εννοεις : εφ΄όσον είναι τακτοποιημένα παντοιοτρόπως
pinwkolwnies Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Κάποιος να χρεώνεται τα χαράτσια,αυτό τους ενδιαφέρει μόνο.... Οπότε αν το δηλώνει κάποιος στη δήλωσή του,όλα μέλι-γάλα.
Joshua21 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Ευχαριστω παιδια ...Δεν ειναι δυνατον ο καθε ενοικιαστης να ζηταει τοσα χαρτια νομιζω απο ενα σπιτι που νοικιαζει.Ποιος ενοικιαστης πριν νοικιασει ενα σπιτι ζητησε απο τον υποτιθεμενο ιδιοκτητη τιτλους ιδιοκτησιας ? Νομιζω κανεις... Μα δεν χρειάζεται ο ενοικιαστής να ζητήσει "τόσα χαρτιά". Χρειάζεται κάτι από το οποίο φαίνεται ότι αυτός που εισπράττει το ενοίκιο είναι και ο έχων την επικαρπία. Είναι απλά τα πράγματα, αυτός που ισχυρίζεται ότι έχει την επικαρπία, ας το αποδείξει. Και μέχρι να το κάνει αυτό, ο ενοικιαστής ας βάζει τα χρήματα στο ταμείο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Όσο για το τι κάνουν οι άλλοι ενοικιαστές, εφόσον κάνουν κάποιο λάθος, είναι αυτός ο λόγος να το κάνουν όλοι? Στην περιπτωση του φιλου μου αφου ο ιδιος ο γιος ειπε οτι πεθανε η ιδιοκτητρια μητερα του και εφερε συμβολαιογραφικη πραξη οτι ειναι δικο του νομιζω οτι ο ενοικιαστης καλυπτεται και αν κανω λαθος ο φιλτατος paredwse σαν ειδικος ας με διορθωσει Η συμβολαιογραφική πράξη όπως ανέφερες πριν λέει πως έχει την ψιλή κυριότητα, και όχι την επικαρπία... αλλά ok, περίμενε τον paredwse να σε διορθώσει. Αν αυτος εχει κανει καποια ...απατη ας τα βρουν μαζι του αν υπαρχουν αλλοι δικαιουχοι ή συνδικαιουχοι Εδώ κάνεις λάθος, αν έχει κάνει αυτός κάποια απάτη, δεν απαλλάσεται ο φίλος σου. Από τον φίλο σου θα ζητηθούν τα ενοίκια... και ο φίλος σου ας κυνηγήσει τον υιό μετά Μια χαρά μπορεί να συμπεριληφθεί στη διαθήκη. Μπορεί ο αντίδικος να υποστηρίξει ότι η διαθήκη είχε γραφτεί πριν τη συμβολαιογραφική πράξη ή ότι δεν είχε σώας τας φρένας όταν υπέγραφε. Φυσικά και είναι κάτι που λύνεται δικαστικώς. Κάπου τα έχεις μπερδέψει. Ας πούμε ότι ένας πατέρας κάνει σήμερα μια διαθήκη και βάση αυτής αφήνει στα παιδιά του ένα σπίτι. Αύριο όμως πουλάει σε εμένα το σπίτι αυτό, κανονικά, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όταν πεθάνει, νομίζεις πως τα παιδιά του μπορούν να ισχυριστούν πως είναι άκυρη η πώληση λόγω διαθήκης? Φυσικά και δεν ζητάει κανείς τίτλους ιδιοκτησίας, αφού τους ζητάει η εφορία για τους ενοικιαστές, προκειμένου να θεωρήσει το συμφωνητικό/συμβόλαιο. Για άλλη μια φορά είσαι λάθος, μόνο το μισθωτήριο ζητάει και ενεργειακό πιστοποιητικό όπου προβλέπεται.
Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μα δεν χρειάζεται ο ενοικιαστής να ζητήσει "τόσα χαρτιά". Χρειάζεται κάτι από το οποίο φαίνεται ότι αυτός που εισπράττει το ενοίκιο είναι και ο έχων την επικαρπία. Είναι απλά τα πράγματα, αυτός που ισχυρίζεται ότι έχει την επικαρπία, ας το αποδείξει. Οταν του παει συμβολιογραφικη πραξη γονικης παροχης που του δινει την ψιλη κυριοτητα κει μετα θανατον την επικαρπια μαζι με ληξιαρχικη πραξη θανατου δεν εχει την πληρη κυριοτητα ? Τι αλλο να αποδειξει ? Η συμβολαιογραφική πράξη όπως ανέφερες πριν λέει πως έχει την ψιλή κυριότητα, και όχι την επικαρπία... αλλά ok, περίμενε τον paredwse να σε διορθώσει. Εγραψα οτι λεει οτι εχει την ψιλη κυριοτητα αλλα μετα θανατον ο οποιος επηλθε παιρνει και την επικαρπια.
Joshua21 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Οταν του παει συμβολιογραφικη πραξη γονικης παροχης που του δινει την ψιλη κυριοτητα κει μετα θανατον την επικαρπια μαζι με ληξιαρχικη πραξη θανατου δεν εχει την πληρη κυριοτητα ? Τι αλλο να αποδειξει ? Σου έχω απαντήσει ήδη: Δεν είμαι σίγουρος, αλλά πιστεύω πως η επικαρπία δεν περνάει αυτόματα μετά το θάνατο, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες πρώτα. Όπως προσκόμιση πιστοποιητικού θανάτου, εγγραφές στο υποθηκοφυλάκιο κτλ. Επίσης μπορεί η μητέρα να είχε παραχωρήσει την επικαρπία σε τρίτο πρόσωπο για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση(κατά τη γνώμη μου πάντα) πρέπει ο γιος να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό ότι έχει περάσει όντως σε αυτόν η επικαρπία. Ξέρω προσωπικά μια περίπτωση που ένας γνωστός είχε μεταβιβάσει την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου στο παιδί του, κρατώντας ταυτόχρονα την επικαρπία. Μετά όμως, με συμβολαιογραφική πράξη, παραχώρησε την επικαρπία σε τρίτο άτομο για 5 χρόνια. Στον χρόνο πάνω όμως πέθανε, και ενώ το τρίτο άτομο θα συνεχίσει να εισπράττει για τα υπόλοιπα 4 χρόνια τα ενοίκια, ο υιός είναι αναγκασμένος να πληρώνει όλους τους φόρους για αυτό το ακίνητο(ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ κτλ κτλ κτλ)...
Moderators Malthador Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Moderators Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Κάπου τα έχεις μπερδέψει. Ας πούμε ότι ένας πατέρας κάνει σήμερα μια διαθήκη και βάση αυτής αφήνει στα παιδιά του ένα σπίτι. Αύριο όμως πουλάει σε εμένα το σπίτι αυτό, κανονικά, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Όταν πεθάνει, νομίζεις πως τα παιδιά του μπορούν να ισχυριστούν πως είναι άκυρη η πώληση λόγω διαθήκης? Ναι, μπορούν να το ισχυριστούν και την λύση τη δίνουν τα δικαστήρια. Έχω κι άλλη παρόμοια περίπτωση, στην οποία υπάρχουν δύο διαθήκες και ο αποθανών αφήνει ένα σπίτι στην πρώτη διαθήκη στον Α (διαθήκη σφραγισμένη σε συμβολαιογράφο), ενώ στη μεταγενέστερη αφήνει το σπίτι στον Β. Όμως η μεταγενέστερη διαθήκη είναι χειρόγραφη και σε περίοδο κατά την οποία ο αποθανών έπασχε από Αλτσχάιμερ. Κατά την άποψή σου δεν μπορεί ο Α να προσβάλει την διαθήκη του Β, παρόλο που ο νόμος λέει ότι η τελευταία διαθήκη προηγείται; Για άλλη μια φορά είσαι λάθος, μόνο το μισθωτήριο ζητάει και ενεργειακό πιστοποιητικό όπου προβλέπεται. Αυτό δεν το γνώριζα. Νόμισα ότι για να σφραγίσουν μισθωτήριο ζητούν και τίτλο ιδιοκτησίας. Άρα αφού κανένας ενοικιαστής δεν ζητάει τίτλους ιδιοκτησίας, όλοι μένουμε εν δυνάμει σε σπίτια που μπορεί να μην ανήκουν στο άτομο στο οποίο αποδίδουμε το μίσθωμα κάθε μήνα; Ωραία φάση. :/ 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 30 Σεπτεμβρίου 2013 Αυτό δεν το γνώριζα. Νόμισα ότι για να σφραγίσουν μισθωτήριο ζητούν και τίτλο ιδιοκτησίας. Άρα αφού κανένας ενοικιαστής δεν ζητάει τίτλους ιδιοκτησίας, όλοι μένουμε εν δυνάμει σε σπίτια που μπορεί να μην ανήκουν στο άτομο στο οποίο αποδίδουμε το μίσθωμα κάθε μήνα; Ωραία φάση. :/ Δυστυχως ετσι ειναι !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα