Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξερω οτι δεν ειναι το καταλληλοτερο μερος για να ρωτησω για νομικα θεματα,αλλα θα ηθελα για πρωτο βημα να ακουσω καμια αποψη και φυσικα καποια εμπειρια.Το θεμα εχει ως εξης :

Ο αδερφος της μητερας μου εχει στο ονομα του καποια κτηματα.Το θεμα ειναι οτι απο τις λιγες ιστοριες που εχω ακουσει απο την μητερα μου ο ανθρωπος αυτος ειχε εξαφανιστει πριν περιπου 40 χρονια.Ο τροπος με τον οποιο ειχε φυγει ηταν λιγο περιεργος με την εννοια οτι δεν υπαρχει καποια πληροφορια για το πως εφυγε και του που πηγε,απλως για διαφορους λογους ο ανρθωπος αυτος ειναι μεταναστης σε καποια χωρα.Δεν ξερω εαν ειναι νεκρος η ζωντανος και φανταζομαι πως αυτο θα δημιουργησει τεραστια διαδικασια.Οπως ειπα τα κτηματα ειναι στο ονομα του.Η μητερα μου απο απο την πλευρα της εχει αλλη μια αδερφη και αυτα με ενα παιδι οπως η δικη μου μητερα.Το θεμα ειναι πως εγω και ο ξαδερφος μου και εγω ενδιαφερομαστε να ξεκινησουμε μια διαδικασια για να δουμε τι μπορει τελικα να γινει με ολο αυτο το θεμα.Οι μητερες μας απλως δεν θελουν να ασχοληθουν με το ολο θεμα μιας και πιστευουν πως δεν αξιζει τον κοπο.Απλως λογω κρισης ο καθενας εξαντλει τις επιλογες του και προσπαθει να βρει λυσεις.

Το θεμα ειναι τωρα,και πραγματικα θα εκτιμουσα μια καπως καθαρη νομικη συμβουλη για το πως θα ξεκινησει το πραγμα και τι λεει ο νομος σε τετοιες καταστασεις.Θα πρεπει να βρεθει φανταζομαι καποιο πιστοποιητικο θανατου για τον χαμενο συγγενη,γιατ τον οποιο αναφερω πως αν οντως ζουσε τωρα θα ειχε μια ηλικια 92 χρονων,η να παμε κατευθειαν σε καποιου ειδους δικαστηριο ? Εχω ακουσει οτι σε καποιες περιπτωσεις η περιουσια καταληγει και στο κρατος.Βεβαια δεν ειμαι σιγουρος.Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα να ακουγα συμβουλες.

Δημοσ.

Αν κάποιος έχει εξαφανιστεί για πάνω από 5 χρόνια, μπορείς να τον κυρήξεις δικαστικά σε αφάνεια. Για περισσότερες λεπτομέρειες ρώτα δικηγόρο.

Δημοσ.

χωρις να γνωριζω πολλες λεπτομερειες σε τετοια θεματα, αλλα δεν ξεκαθαρισες κατι, αυτα τα κτηματα ειναι γεωργικα δηλαδη χωραφια? και αν ναι ειναι καλλιεργησημα η παρατημενα? αν ειναι παρατημενα επι 40 χρονια νομιζω αυτα χαρακτηριζονται ως δασικη περιουσια και εκτος αυτου συμβολαια τιτλοι ιδιοκτησιας υπαρχουν απο τον εξαφανισθεντα?

Δημοσ.

ειναι χωραφια και μαλιστα καλλιεργησημα.Δεν το εχω ψαξει και εγω παρα πολυ να φανταστεις αλλα υπαρχουν τιτλοι ιδιοκτησιας στο ονομα του ομως.

Δημοσ.

Πες μας λίγο αν αυτά τα χωράφια τα καλλιεργείτε εσείς ή κάποιος άλλος.

Αν τα καλλιεργείτε εσείς και αφού όπως λες έχουν περάσει 40 χρόνια, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δικαίωμα χρησικτησίας. Θα πάτε σε έναν τοπογράφο για αρχή και μετά σε έναν συμβολαιογράφο. Θα μεταβιβάσουν οι μητέρες σας, τα χτήματα σε εσάς και θα είστε εντάξει. 

Αυτό που σου ανέφερα γίνεται όταν η περίπτωση είναι απλή. Αν τα έχετε παρατημένα και έχουν μέσα πουρνάρια, πεύκα κ.τ.λ. τότε είναι άλλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Δημοσ.

βασικα δεν τα χρησιμοποιει κανενας.Απλως ξερω οτι πριν κανα δυο χρονια τα κτηματα καλλιεργηθηκαν απο τους διπλανους με αδεια φυσικα της μητερας μου και της θειας μου.Απλως για μια χρονια.Απο εκει και περα τιποτα.Οπως ειπα ειναι στο ονομα του εξαφανισμενου θειου και χωρις πουρναρια,δεντρα κλπ.Γνωριζω κατι λιγα για τα παρατημενα χωραφια που εχουν δεντρα και οτι ακολουθεις μια περιεργη διαδικασια.Ευτυχως εδω δεν ισχυει κατι τετοιο.Ειναι απλως καλλιεργησιμα χωραφια στο ονομα ενος εξαφανισμενου συγγενη που οπως ειπε και ο φιλος πιο πανω μαλλον κηρυσσεται σε αφανεια.

Δημοσ.

Με τα δέντρα που αναφέρεις, δεν υπάρχει καμιά περίεργη διαδικασία. Απλά χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Πεύκα και πουρνάρια που σου είπα. Αλλά αφού δεν ανήκεις σε αυτήν την περίπτωση, τότε δεν μας απασχολεί.

Κάνε αυτό που σου είπα με την χρησικτησία και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Δημοσ.

Κατσε για να καταλαβω καλα.Ειπες οτι αν καλλιεργουμε εμεις τα κτηματα μπορουμε να τα αποκτησουμε μεσω της χρησικτησιας,αλλα εμεις δεν τα χρησιμοποιουσαμε καθολου αυτα τα χρονια.Βεβαια για να μην κουραζω με τετοια ειδικα θεματα θα ρωτησω και δικηγορο,απλως για τα πρωτα βηματα απευθηνθηκα εδω.

Δημοσ.

Φίλε μου, αν τα θες τα χτήματα, τότε πολύ απλά θα "θυμηθείς" ότι τα χρησιμοποιούσατε μέχρι και πριν 20 χρόνια. Αλλιώς ξέχασέ τα. Εγώ σου είπα να πας σε συμβολαιογράφο. Αν εσύ θες να δώσεις some extra cash και να μπλεχτείς, τότε πήγαινε σε δικηγόρο και πράξε όπως νομίζεις..

Δημοσ.

Οπως πολύ σωστά ειπώθηκε απ'τον φίλο blazar, θα επισκεφθείτε τοπογράφο μηχανικό για να συντάξει πρώτα τα τοπογραφικά κι έπειτα να σας εκδόσει τις βεβαιώσεις αδόμητου 4014.

Επειτα θα πάτε συμβολαιογράφο, όπου θα ετοιμάσει αυτός/ή τις δηλώσεις χρησικτησίας, θα σας βγάλει τον φόρο χρησικτησίας, τον οποίο θα πληρώσετε στην ΔΟΥ και θα συνταχθούν τα συμβόλαια.

Ετσι όμορφα και ωραία, θα περάσουν στη κατοχή των μητέρων σας.

Επειτα θα ξαναπληρώσετε το μηχανικό για νέες βεβαιώσεις και ξανά τη συμβολαιογράφο για νέα συμβόλαια για να σας τα μεταβιβάσουν.

Για τα τελευταία διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη, αλλά μάλλον έτσι είναι.

• Like 1
Δημοσ.

Όπως τα λες είναι, απλά ο συμβολαιογράφος θα τους κανονίσει μόνο την γονική παροχή. Το δικαίωμα της χρησικτησίας δεν μεταβιβάζεται.

• 11 μήνες μετά...
Δημοσ.

Τι γίνετε αν το μισό αγρόκτημα είναι στο όνομα της μητέρας σου και το άλλο μισό σε 15 νεκρούς και 15 αγνοούμενους (εδώ και 50 χρόνια) που δεν έχουν κληρονόμους;

Με πoιο τρόπο μπορεί να κάνει η μητέρα σου χρησικτησία στο άλλο μισό;

Δημοσ.

Τι γίνετε αν το μισό αγρόκτημα είναι στο όνομα της μητέρας σου και το άλλο μισό σε 15 νεκρούς και 15 αγνοούμενους (εδώ και 50 χρόνια) που δεν έχουν κληρονόμους;

Με πoιο τρόπο μπορεί να κάνει η μητέρα σου χρησικτησία στο άλλο μισό;

Με τον ιδιο τροπο που γινεται παντα η χρησικτησια, δεν εχει καποια ιδιαιτεροτητα η συγκεκριμενη κατασταση. Συμβολαιογραφος και δυο μαρτυρες οι οποιοι να πιστοποιουν οτι η μητερα σου για 20 τουλαχιστον χρονια διατηρουσε σε καλη κατασταση κλπ κλπ το υπολοιπο κτημα. Ο συμβολαιογραφος (στον οποιον ουτως η αλλως θα παει η μητερα σου αν το θελει το υπολοιπο), θα της εξηγησει τις λεπτομερειες.

• Moderators
Δημοσ.

Με τον ιδιο τροπο που γινεται παντα η χρησικτησια, δεν εχει καποια ιδιαιτεροτητα η συγκεκριμενη κατασταση. Συμβολαιογραφος και δυο μαρτυρες οι οποιοι να πιστοποιουν οτι η μητερα σου για 20 τουλαχιστον χρονια διατηρουσε σε καλη κατασταση κλπ κλπ το υπολοιπο κτημα. Ο συμβολαιογραφος (στον οποιον ουτως η αλλως θα παει η μητερα σου αν το θελει το υπολοιπο), θα της εξηγησει τις λεπτομερειες.

Κι αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα βρεθούν δυο άλλοι μάρτυρες που να πιστοποιούν ότι κάποιος άλλος -και όχι η μητέρα του OP- το διατηρούσε σε καλή κατάσταση κλπ, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Δημοσ.

Κι αν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα βρεθούν δυο άλλοι μάρτυρες που να πιστοποιούν ότι κάποιος άλλος -και όχι η μητέρα του OP- το διατηρούσε σε καλή κατάσταση κλπ, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Αρμοδια ειναι τα δικαστηρια.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...