Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να σου δώσω δικό μου προσωπικό παράδειγμα; Οικογενειακό, όχι προσωπικό..

Εργοστάσιο με πάνω από 60 εργαζομένους. Ο εργοδότης άρχισε να μην είναι σταθερός στις πληρωμές. Υπερωρίες και υπερεργασίες και τα μαύρα παρόλο που το προσωπικό τα δούλευε, έπαψε να τα πληρώνει. Στη συνέχεια, πρόβλημα και με τα μηνιάτικα. Ταυτόχρονα ζητούσε από το προσωπικό να συνεχίσει να δουλεύει, όχι απλά 8ωρο, πολλές φορές παραπάνω ώρες και μέρες.

Το αποτέλεσμα ήταν μήνες απλήρωτοι, η κατάσταση να συνεχίζεται για 2 χρόνια, στο αμήν το προσωπικό, μαζεύτηκαν ΟΛΟΙ, καταγγελία στην επιθεώρηση και στον επόπτη και δικαστήριο. Ο πιο τυχερός είχε μηνιάτικα 6 μηνών απλήρωτα (οι υπερωρίες και υπερεργασίες ξεχασμένες, δεν τις δήλωνε το αφεντικό και δεν φαινόντουσαν πουθενά). Ο γαμπρός μου δούλευε εκεί. Πριν γίνει η καταγγελία, ΕΤΥΧΕ να πληρωθεί από το αφεντικό, γιατί το πόστο που δούλευε δεν το ήξερε να το δουλέψει κανείς άλλος και χρειαζόταν χρόνο το αφεντικό να βρει άλλον εξειδικευμένο στο πόστο εργάτη, αλλά ήταν απαραίτητο για την παραγωγή να μην σταματήσει το πόστο.

Έτσι ο δικηγόρος του είπε ότι δεν μπορούσε να πάρει μέρος στην μήνυση, αφού είχε πληρωθεί (τα μηνιάτικα, τα έξτρα ξεχασμένα αφού δεν φαινόντουσαν πουθενά).

Να σου πω τι έχει γίνει 3 χρόνια μετά; Όλο το προσωπικό που έκανε την μήνυση και τα δικαστήρια απολυμένο, το αφεντικό δήλωσε πτώχευση και συνεχίζει ο γιος το εργοστάσιο και έχει προσλάβει ξένους για δουλειά. 

Όσον αφορά την μοίρα του γαμπρού μου; Φρόντισαν να τον αναγκάσουν να μάθει τη δουλειά και σε άλλους, αυτήν την στιγμή και αυτός απολυμένος είναι (χωρίς αποζημίωση), παίρνει ταμείο ανεργίας και πού και πού το πρώην αφεντικό του τον φωνάζει και βγάζει μαύρα μεροκάματα και συμπληρώνει τα προς το ζην. 

Εντάξει, υποθέτω ότι έπεσε στην περίπτωση. Πάντως κατά την άποψή μου, καλύτερα που και που και μαύρα παρά κανονική δουλειά με υπερωρίες και απλήρωτος για χρόνια. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση και δουλεύεις λιγότερο, και παίρνεις και κάτι.

Δημοσ.

αρα το συμπερασμα ειναι οτι δε μπορεις να κανεις τιποτα αρα δουλευε και σκασε?

Βλέπεις εσύ στις συνθήκες που είναι η σημερινή αγορά εργασίας με 1.600 000 ανέργους άλλη λύση όταν έχεις οικογένεια παιδιά και νοίκι; Αν έχεις εγώ την συζητώ κανένα πρόβλημα.Ρεαλιστική όμως όχι να χάσω την δουλειά μου και να μείνουν τα παιδιά μου νηστικά!!!

Δημοσ.

Αν ήταν τόσο οργανωμένο το εργατικό κίνημα ακόμα και σε επίπεδο εργοστασίου ώστε να γίνονταν ομαδικές αγωγές και καταγγελίες στον επόπτη δεν θα είχαμε φτάσει στο χάλι που είμαστε.Για να στο πω απλά όταν ετοιμάζεται μία τέτοια κίνηση στα εργοστάσια που ξέρω τις συνθήκες που επικρατούν οι μισοί είναι υπέρ και οι άλλοι μισοί τρέχουν να ρουφιανέψουν.Σε μία ουτοπία αυτό που λες θα ήταν το ιδανικό στην παραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από ότι στα περιγράφω.

Άρα συμφωνούμε στο ότι εάν δεν υπήρχαν οι ρουφιάνοι εργαζόμενοι που προσπαθούν να γλείψουν τα ... του εργοδότη, θα είχε πετύχει.

Δημοσ.

Εντάξει, υποθέτω ότι έπεσε στην περίπτωση. Πάντως κατά την άποψή μου, καλύτερα που και που και μαύρα παρά κανονική δουλειά με υπερωρίες και απλήρωτος για χρόνια. Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση και δουλεύεις λιγότερο, και παίρνεις και κάτι.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι και μαζική κινητοποίηση να γίνει, στην Ελλάδα δεν θα δεις αποτέλεσμα. Το μόνο που κατάφεραν οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστάσιου που δούλευε ο γαμπρός μου, ήταν να απολυθούν όλοι. Κάτι ψιλά πήραν, καμία σχέση όμως με τα χρωστούμενα, και αν βάλεις μέσα και τα μαύρα τα απλήρωτα, ψίχουλα πήραν.

Ο γαμπρός μου που έτυχε και δεν πήρε μέρος στην μήνυση, ήταν ο μοναδικός που συνέχισε την δουλειά, αλλά και αυτός την έχασε μετά από κάποιο καιρό. Το αφεντικό του τον ανάγκασε, λέγοντάς του ότι θα παίρνει το ταμείο και πού και πού, όταν τον χρειάζεται, θα τον φωνάζει (για να μην τον πληρώνει το μηνιάτικο). Αν είχε πάρει και αυτός μέρος στην μήνυση, ούτε αυτό θα είχε τώρα.

Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν εξαγνιστεί το δημόσιο να κάνει την δουλειά του σωστά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει η κατάσταση. Και μισθούς 200 ευρώ θα δείτε, και 70ωρα εργασίας στην βδομάδα, και και και.

Δημοσ.

Άρα συμφωνούμε στο ότι εάν δεν υπήρχαν οι ρουφιάνοι εργαζόμενοι που προσπαθούν να γλείψουν τα ... του εργοδότη, θα είχε πετύχει.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γλύψιμο αλλά με το εργατικό κίνημα συνολικά.Ολόκληρος όμιλος βιοκαρπέτ και είχαμε μόνο δύο άτομα στο συνδικαλισμό και αυτούς τους βλέπαμε μόνο όταν ήταν να ξαναεκλεγούν!Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εκπροσώπησης των εργαζόμενων ακόμα και σε επίπεδο εργοστασίου πόσο μάλλον μέσω της ΓΣΣΕ κλπ.Εγώ έφυγα από κει γιατί δεν δέχτηκα την μείωση του μισθού στα 540 ευρώ αλλά είχα εξασφαλίσει ήδη την δουλειά στον φούρνο.Αλλιώς είναι θέμα επιβίωσης των παιδιών μου δεν θα το κουνούσα ρούπι!!

• Like 1
Δημοσ.

Εμείς να δεις πως έχουμε κλάσει στο γέλιο με την ιδέα ότι είσαι στην βιοπάλη και ο μόνος που διεκικεί τα εργασικά του δικαιώματα.Είπαμε να λέμε καμία μαλακία να περνάει η ώρα αλλά με μέτρο.Τώρα τι να περιμένουμε δηλαδή τον Βαρδινογιάννη με την σημαία του ΠΑΜΕ στις πορείες;

Χαχαχα σιγά μη πάει ο Βαρδινογιάννης στη πορεία του ΠΑΜΕ!!!Σε κάνα γεύμα μπορεί να τους πετύχεις μαζί

Αν περιμένεις απτο ΠΑΜΕ να υπερασπιστεί τα εργασιακά σου δικαιώματα... καληνύχτα

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ το είχα στο μυαλό μου κάπως έτσι: Ενώ δουλεύουμε μια χαρά, του σκάμε μία μήνυση όλο το εργατικό προσωπικό και λογικά από το δικαστήριο θα βγούμε κερδισμένοι, σωστά; Βέβαια μπορεί να έχω κάνει κάποιο λάθος στο drill αλλά η θεμελίωση της ιδέας μου στέκει, σωστά;

Στέκει, αλλά δυστυχώς μόνο ως ιδέα. Αν οι Έλληνες διεκδικούσαν τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους συλλογικά και συνολικά, θα το είχαν κάνει ήδη, αλλάζοντας πρώτα τις κυβερνήσεις τους και στέλνοντας στον αγύριστο εκείνους οι οποίοι, εδώ και σαράντα χρόνια τους κλέβουν, τους εμπαίζουν και γελούν μέσα στα μούτρα τους, υπερήφανοι γι' αυτό.

αρα το μονο που μπορει να κανει ειναι να συνεχισει να δουλευει ανασφαλιστος με σκατα λεφτα,μεχρι να αποφασισει να τον απολυσει ο εργοδοτης.

γιατι να μην του κανει καταγγελια και να τον σκισει τουλαχιστον αφου θα τον διωξει που θα τον διωξει?

Ίσως διότι με την καταγγελία, θα βρεθεί ο ίδιος «σκισμένος» και μάλιστα άμεσα, ενώ χωρίς αυτή, υπάρχει τουλάχιστον το «μέχρι να αποφασίσει να τον απολύσει ο εργοδότης», δηλαδή το «έστω κάποιος ακόμα καιρός, μ' αυτό το - μικρό, χιλιοκουτσουρεμένο, αλλά προτιμότερο (αναγκαστικά...) απ' το τίποτα - μεροκάματο ή μισθό. Για την Ελλάδα μιλάμε, ας μην το παραβλέπουμε.

Δημοσ.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι και μαζική κινητοποίηση να γίνει, στην Ελλάδα δεν θα δεις αποτέλεσμα. Το μόνο που κατάφεραν οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστάσιου που δούλευε ο γαμπρός μου, ήταν να απολυθούν όλοι. Κάτι ψιλά πήραν, καμία σχέση όμως με τα χρωστούμενα, και αν βάλεις μέσα και τα μαύρα τα απλήρωτα, ψίχουλα πήραν. Αν και δεν γνωρίζω από αυτά: Μπορούσαν να διεκδικήσουν και τα χρωστούμενα;

Ο γαμπρός μου που έτυχε και δεν πήρε μέρος στην μήνυση, ήταν ο μοναδικός που συνέχισε την δουλειά, αλλά και αυτός την έχασε μετά από κάποιο καιρό. Το αφεντικό του τον ανάγκασε, λέγοντάς του ότι θα παίρνει το ταμείο και πού και πού, όταν τον χρειάζεται, θα τον φωνάζει (για να μην τον πληρώνει το μηνιάτικο). Αν είχε πάρει και αυτός μέρος στην μήνυση, ούτε αυτό θα είχε τώρα.  Αλλά τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πριν, σωστά; Δηλαδή ενώ πριν θα δούλευε για το τίποτα, τώρα θα δουλεύει που και που αλλά θα παίρνει κάτι. Επίσης τώρα μπορεί πιο εύκολα να ψάξει για κάποια άλλη δουλειά.

Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν εξαγνιστεί το δημόσιο να κάνει την δουλειά του σωστά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει η κατάσταση. Και μισθούς 200 ευρώ θα δείτε, και 70ωρα εργασίας στην βδομάδα, και και και. Σε αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Δημοσ.

Χαχαχα σιγά μη πάει ο Βαρδινογιάννης στη πορεία του ΠΑΜΕ!!!Σε κάνα γεύμα μπορεί να τους πετύχεις μαζί

Αν περιμένεις απτο ΠΑΜΕ να υπερασπιστεί τα εργασιακά σου δικαιώματα... καληνύχτα

Εγώ σου είπα ότι το ΠΑΜΕ θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα μου ή το post μου ήταν καθαρά ειρωνικό;

Δημοσ.

Βλέπεις εσύ στις συνθήκες που είναι η σημερινή αγορά εργασίας με 1.600 000 ανέργους άλλη λύση όταν έχεις οικογένεια παιδιά και νοίκι; Αν έχεις εγώ την συζητώ κανένα πρόβλημα.Ρεαλιστική όμως όχι να χάσω την δουλειά μου και να μείνουν τα παιδιά μου νηστικά!!!

δεν ειπα οτι εκανες λαθος η σωστα.

αλλα αν γινοταν αυτο πριν 5 χρονια θα ειχε διαφορα?

Δημοσ.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γλύψιμο αλλά με το εργατικό κίνημα συνολικά.Ολόκληρος όμιλος βιοκαρπέτ και είχαμε μόνο δύο άτομα στο συνδικαλισμό και αυτούς τους βλέπαμε μόνο όταν ήταν να ξαναεκλεγούν!Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα εκπροσώπησης των εργαζόμενων ακόμα και σε επίπεδο εργοστασίου πόσο μάλλον μέσω της ΓΣΣΕ κλπ. Κατά την άποψή μου η όλη ιστορία της ΓΣΣΕ είναι για γέλια. Κομματοποιημένοι όλοι τους που δεν τους καίγεται καρφί για κανέναν.

Στέκει, αλλά δυστυχώς μόνο ως ιδέα. Αν οι Έλληνες διεκδικούσαν τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους συλλογικά και συνολικά, θα το είχαν κάνει ήδη, αλλάζοντας πρώτα τις κυβερνήσεις τους και στέλνοντας στον αγύριστο εκείνους οι οποίοι, εδώ και σαράντα χρόνια τους κλέβουν, τους εμπαίζουν και γελούν μέσα στα μούτρα τους, υπερήφανοι γι' αυτό. Άρα καταλήγουμε πάλι στην αιτία όλων αυτών των προβλημάτων: ότι όσο δεν αλλάζουμε νοοτροπία θα πηγαίνουμε κατά διαόλου.

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι και μαζική κινητοποίηση να γίνει, στην Ελλάδα δεν θα δεις αποτέλεσμα. Το μόνο που κατάφεραν οι πρώην εργαζόμενοι του εργοστάσιου που δούλευε ο γαμπρός μου, ήταν να απολυθούν όλοι. Κάτι ψιλά πήραν, καμία σχέση όμως με τα χρωστούμενα, και αν βάλεις μέσα και τα μαύρα τα απλήρωτα, ψίχουλα πήραν. Αν και δεν γνωρίζω από αυτά: Μπορούσαν να διεκδικήσουν και τα χρωστούμενα;

Ο γαμπρός μου που έτυχε και δεν πήρε μέρος στην μήνυση, ήταν ο μοναδικός που συνέχισε την δουλειά, αλλά και αυτός την έχασε μετά από κάποιο καιρό. Το αφεντικό του τον ανάγκασε, λέγοντάς του ότι θα παίρνει το ταμείο και πού και πού, όταν τον χρειάζεται, θα τον φωνάζει (για να μην τον πληρώνει το μηνιάτικο). Αν είχε πάρει και αυτός μέρος στην μήνυση, ούτε αυτό θα είχε τώρα.  Αλλά τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πριν, σωστά; Δηλαδή ενώ πριν θα δούλευε για το τίποτα, τώρα θα δουλεύει που και που αλλά θα παίρνει κάτι. Επίσης τώρα μπορεί πιο εύκολα να ψάξει για κάποια άλλη δουλειά.

Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δεν εξαγνιστεί το δημόσιο να κάνει την δουλειά του σωστά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και από το κακό στο χειρότερο θα πηγαίνει η κατάσταση. Και μισθούς 200 ευρώ θα δείτε, και 70ωρα εργασίας στην βδομάδα, και και και. Σε αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Όπως είπα το αφεντικό δήλωσε πτώχευση και δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε δεκάρα.

Ο γαμπρός μου σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την αδερφή μου όμως που ακούει όλη την μέρα γκρίνια όμως. Χώρια το στομάχι και οι χοροί που κάνει. Όσον αφορά για άλλη δουλειά, 1 χρόνο κοντά τώρα, τίποτα δεν έχει βρει.

Δημοσ.

Εγώ σου είπα ότι το ΠΑΜΕ θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα μου ή το post μου ήταν καθαρά ειρωνικό;

Δεν κατάλαβα τι θέλεις να πεις

Δηλαδή το ΠΑΜΕ τόσες πορείες δεν τις κάνει για τα δικαιώματα του εργαζομένου;Γιατί τις κάνει;

Δημοσ.

Όπως είπα το αφεντικό δήλωσε πτώχευση και δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε δεκάρα.

Ο γαμπρός μου σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την αδερφή μου όμως που ακούει όλη την μέρα γκρίνια όμως. Χώρια το στομάχι και οι χοροί που κάνει. Όσον αφορά για άλλη δουλειά, 1 χρόνο κοντά τώρα, τίποτα δεν έχει βρει.

Το διαβασα το ποστ αλλα να σου πω την αληθεια δεν καταλαβα ποια ειναι θεση σου. ΔΗλαδη θα επρεπε να """"""δουλευουν""""""" τζαμπα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...