N3k21 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2013 Όφειλαν να το γνωρίζουν άπαντες. Deesnider, δε διαφωνώ σε τίποτα απ' όσα γράφεις, πλην της πρότασης παραπάνω. Πρέπει να λάβεις υπόψιν, ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας τις ίδιες εμπειρίες ή αντίστοιχη αντίλληπτική ικανότητα μ' εσένα. Για παράδειγμα, το 2004 έγω ήμουν 18 χρονών (στα 19). Τίποτα δε μαρτυρούσε εκείνη την περίοδο, το χάος που επρόκειτο ν' ακολουθήσει. Το αντίθετο γινόταν: χαρές και πανηγύρια για την κατάκτηση του Εuro, ολυμπιακοί αγώνες, παραμύθια για ισχυρή Ελλάδα και συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, βελτίωση -έστω και υποτυπώδης- των τεχνολογικών υποδομών της χώρας κ.λ.π. Όταν έσκασε το σκηνικό με την κρίση ήμουν περίπου 24 χρονών. Όσοι ανήκουν στη γενιά μου, ακόμα δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του επερχόμενου προβλήματος, είμασταν χαρούμενοι που τελειώναμε τις σπουδές μας και είχαμε και μια δουλίτσα να βγαίνει το χαρτζιλίκι. Ακόμα και όσοι είμασταν πολιτικοποιημένοι, ήταν αδύνατο να δούμε τόσο μακριά, να σκεφτούμε τόσο πολύπλοκα. Πάντως τα γνωστά λαμόγια δε τα ψηφίζαμε. Στο φινάλε, όχι, δεν ήταν δική μας δουλειά ο έλεγχος του δημοσίου χρήματος και η μελέτη μακροοικονομικών δεδομένων. Οι βουλευτές, οι υπουργοί και τα επιτελεία τους πληρώνονται ακριβώς επειδή έχουν -υποτίθεται- την ικανότητα να κυβερνήσουν, τις γνώσεις ώστε να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες. Όπως ακριβώς πληρώνεται -ως αυθεντία- κι ένας Μηχανικός για να μου φτιάξει σπίτι, χωρίς να αναμένεται από εμένα τον άσχετο, να ελέγξω ύστερα τα σχέδιά του για να εντοπίσω πιθανά λάθη. Στην τελική, από αυτή την κρίση πλήττονται κατά βάσει οι σημερινοί 30άρηδες. Εμείς τρώμε την ανεργία στη μάπα και βλέπουμε τα πτυχία μας να γίνονται προσάναμα. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε οικογένεια ή αναγκαζόμαστε να μένουμε στο πατρικό μας. Οι υπόλοιποι κάπως θα τα βολέψουν, έστω και με μειωμένες αποδοχές. Πρόλαβαν να χωθούν κάπου, έχουν μια -έστω μικρή- σύνταξη. Για πες μου λοιπόν, πως ακριβώς φταίει ο σημερινός 28αρης το ίδιο με τον π.χ. 40αρη, 50αρη ή 60αρη, ο οποίος έφαγε επιδοτήσεις, φοροδιέφευγε συστηματικά, έβαλε βύσμα, ψήφιζε τους ίδιους λόγω συμφερόντων, χώθηκε χωρίς ΑΣΕΠ στο Δημόσιο κ.λ.π; Δεν αντιδράσαμε μήπως αρκετά όταν βλέπαμε την αδικία; Μα αντιδρούσαμε όσο μπορούσαμε, είτε βγαίνοντας στους δρόμους, είτε ψηφίζοντας εναλακτικά. Δεν είχαμε μυαλό προ δεκαετίας; Μα προφανώς, 20 χρονών είμασταν...
deesnider Δημοσ. 21 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2013 Πάντως deesnider όσο και να θες να το "περάσεις" αυτήν η καταστροφή που συνέβη ήταν παγκόσμια και δεν ευθύνεται για το χάλι της Ελληνικής οικονομίας μόνο ο Ελληνάρας όπως λες.Για πολλά φταίει για αυτήν την καταστροφή (γιατί περί καταστροφής πρόκειται)δεν έχει μόνο αυτός την ευθύνη. Προσπαθώ πραγματικά, αλλά δε μπορώ να φανταστώ το λόγο, για τον οποίο θα ήθελα να «περάσω» το οτιδήποτε, ή το πιθανό όφελος που θα είχα από κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων... ...ο Ελληνάρας, φέρει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, τόσο γι' αυτή, όσο και για όλες τις προηγούμενες καταστροφές, οι οποίες μαζεύτηκαν και οδήγησαν στην τελειωτική. Σ' αυτό είμαι όσο πιο απόλυτος, είναι δυνατόν να είναι κάποιος: - Ανέθετε συνεχώς, σε αποδεδειγμένα διεφθαρμένους, τη διακυβέρνησή του. Όχι μία, όχι δύο φορές, αλλά συνεχώς για σαράντα χρόνια. Η δική του ψήφος ενέκρινε τη δράση όλων αυτών των συμμοριών, που το έπαιζαν κυβερνήσεις και την επιβράβευε σε κάθε νέες εκλογές. Δεν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση τής χώρας, ούτε την ξέσκιζαν επί τέσσερις δεκαετίες, επειδή το αποφάσισε η ...Lehman Brothers, η Αμερική, η Γερμανία, οι Εβραίοι, οι Ταλιμπάν, ή κι εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος. Όσο περισσότερο δε, ακούω να μου λένε ότι απλώς κακομοιριάζομαι και γκρινιάζω, τόσο περισσότερο νιώθω να ενισχύεται η θέση μου ότι, ως λαός, έχουμε στο αίμα μας το να αναζητούμε φταίχτες για τα χάλια μας παντού, εκτός από τον καθρέφτη μας. Πραγματικά ντρέπομαι, ακόμα και για το ότι γράφω ανωνύμως για αυτούς τους άχρηστους. Γεννήθηκαν ως παράσιτα, μεγάλωσαν ως παρτάκηδες και θα πεθάνουν έχοντας μεταδώσει το γονίδιο της ξεφτίλας στα παιδιά τους. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις, ίσα ίσα για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα... 1
CROM271 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Και σου απαντώ ξανά ότι ο Αλέξανδρος δεν έκανε τίποτα από αυτά που περιγράφεις γιατί πολύ απλά μετά την πτώση του Δαρείου σε ανοιχτό πεδίο μάχης και όχι μέσα σε πόλεις ώστε να υπάρχουν αθώα θυματα όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες που ανήκαν σε αυτόν π.χ Βαβυλώνα παραδιδόταν από μόνες τους.Οπότε οι σφαγές και οι βιασμοί που φαντασιώνεσαι δεν έλαβαν χώρα ποτέ τουλάχιστον όχι σε μαζική κλίμακα. Οτι πολλες παραδοθηκαν μονες τους ειναι γεγονος. Προτιμησαν αυτο απο το αιματοκυλισμα που θα ακολουθουσε αν δεν το εκαναν. Τι εγινε ομως σε περιπτωσεις που πολεις δεν παραδοθηκαν ή επαναστατησαν. Πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα αυτο της Θηβας που αφου επαναστατησε ο Αλεκος τους υποταξε και παλι (με ποσους νεκρους αραγε???) και δεν του εφτανε και αυτο αλλα εδωσε διαταγη να εκτελεστουν 6000 Θηβαιοι και να δοθουν ως δουλοι αλλοι 30000. Τα ιδια γινοταν και σε οσους αντιτεκοταν στην Ασια. Απο wikipedia Το καλοκαίρι του 332 π.Χ. κατάφερε με πολλή δυσκολία και επτά μήνες πολιορκίας την κατάληψη της Τύρου. Ο Αλέξανδρος φέρθηκε με πρωτοφανή σκληρότητα προς τους κατοίκους της πόλης Οταν την επεφτε σε λαους και πολεις δειλες οι οποιες παραδινοταν το επαιζε κυριος. Οταν καποιος αντιστεκοταν επεφτε σφαγη ανελεητη!!! Οσο για τις μαχες στο ανοιχτο πεδιο. Ναι εγιναν σε ανοιχτο πεδιο μαχες και οχι μεσα στις πολεις. Αλλα οχι ολες φυσικα. Κοιτα την πιο απλη πηγη που υπαρχει την wikipedia να δεις ενα σωρο αναφορες για πολιορκια σε πολεις. Καλα θα μας τρελανετε εντελως? Ετσι φτανεις στα βαθη της Ασιας? Οσο για βιασμους, λεηλασιες κλπ ειναι μαθηματικα βεβαιο πως υπηρχαν. Παει τωρα ο στρατιωτης του Μ. Αλεξανδρου μετα απο ενα σωρο κακουχιες για τοσα χρονια, πολιορκει μια πολη, την κατακτα και θες να μας πεις πως μετα δεν βιασε γυναικα? Απειροι βιασμοι εγιναν 100% Ξεχαστε τα παραμυθακια για τον καλο Μεγα Αλεξανδρο που διαβαζατε οταν εισασταν παιδακια... 1
deesnider Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Πρέπει να λάβεις υπόψιν, ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας τις ίδιες εμπειρίες ή αντίστοιχη αντίλληπτική ικανότητα μ' εσένα. Αν πρόσεξες, σε προηγούμενο post μου, τοποθέτησα τον εαυτό μου, μεταξύ των ατόμων μέσης ευφυίας. Να σου το κάνω ακόμα πιο εύκολο; Δέχομαι ως πιθανό, το να βρίσκομαι ακόμα και κάτω από το μέσο όρο. Οι δε εμπειρίες μου, δεν είναι άλλες από εκείνες ενός, επί 20 χρόνια εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά άνεργος στα 39 του. Αυτού δεδομένου, αδυνατώ να κατανοήσω το τι ιδιαιτέρως άξιο αναφοράς, μπορεί να έχει η προσωπική μου ικανότητα αντίληψης, καθώς και το γιατί οι εμπειρίες μου θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αξία ή βαρύτητα, από εκείνες κάποιου άλλου. Αν μου λες, ότι πιστεύεις πως οι πολίτες αυτής τής χώρας, έχουν στην πλειοψηφία τους χαμηλότερη ικανότητα αντίληψης από τη δική μου και ακόμα λιγότερες εμπειρίες, απ' όσες είχα εγώ στη μουντή ζωή μου ως Έλληνας εργαζόμενος, ίσως θα περίμενες να νιώσω υπερήφανος. Όμως, μάλλον προβληματισμένος νιώθω... Για παράδειγμα, το 2004 έγω ήμουν 18 χρονών (στα 19). Τίποτα δε μαρτυρούσε εκείνη την περίοδο, το χάος που επρόκειτο ν' ακολουθήσει. Το αντίθετο γινόταν: χαρές και πανηγύρια για την κατάκτηση του Εuro, ολυμπιακοί αγώνες, παραμύθια για ισχυρή Ελλάδα και συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία, βελτίωση -έστω και υποτυπώδης- των τεχνολογικών υποδομών της χώρας κ.λ.π. Σε βρίσκω αρκετά απόλυτο...το 2004, εγώ ήμουν 35 ετών αλλά, λόγω προσωπικών ενδιαφερόντων, επιλογών στο πώς και πού διασκέδαζα και γενικότερα λόγω ιδιοσυγκρασίας, συναναστρεφόμουν με πολλούς 18άρηδες και 20άρηδες. Ήταν δε αρκετοί εκείνοι οι «πιτσιρικάδες» τού τότε, οι οποίοι ήταν πιο καχύποπτοι ακόμα κι από 'μένα, σχετικά με το τι συνέπειες θα είχαν για το μέλλον τους, οι κολοσσιαίες δαπάνες που είχαν γίνει π.χ. για τα ολυμπιακά έργα... ...κοίτα να δεις πλάκα, που τελικώς απεδείχθη δικαιολογημένη η καχυποψία τους... Όταν έσκασε το σκηνικό με την κρίση ήμουν περίπου 24 χρονών. Όσοι ανήκουν στη γενιά μου, ακόμα δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τις διαστάσεις του επερχόμενου προβλήματος, είμασταν χαρούμενοι που τελειώναμε τις σπουδές μας και είχαμε και μια δουλίτσα να βγαίνει το χαρτζιλίκι. Ακόμα και όσοι είμασταν πολιτικοποιημένοι, ήταν αδύνατο να δούμε τόσο μακριά, να σκεφτούμε τόσο πολύπλοκα. Πάντως τα γνωστά λαμόγια δε τα ψηφίζαμε. Αδύνατο να δείτε τόσο μακριά, δεν ήταν. Απλώς είχατε θέσει άλλες προτεραιότητες, σχεδιάζατε το μέλλον σας, με την αισιοδοξία που λογικά χαρακτηρίζει ένα νέο άνθρωπο ο οποίος μόλις έχει τελειώσει τις σπουδές του και πολύ σωστά κάνατε. Μπερδεύτηκες, αν θεώρησες ότι το «φτυάρι» μου, αφορούσε τους ηλικίας 20-25 ετών το 2008. Θα ήμουν τουλάχιστον βλαμμένος, αν αναφερόμουν σ' αυτούς. Πόσες φορές άλλωστε είχες ψηφίσει σε βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2008, εσύ για παράδειγμα; Μία; Δύο; Δε φαντάζομαι να ήταν περισσότερες, έτσι δεν είναι; Οι βουλευτές, οι υπουργοί και τα επιτελεία τους πληρώνονται ακριβώς επειδή έχουν -υποτίθεται- την ικανότητα να κυβερνήσουν, τις γνώσεις ώστε να ασχοληθούν με τέτοιες λεπτομέρειες. Όπως ακριβώς πληρώνεται -ως αυθεντία- κι ένας Μηχανικός για να μου φτιάξει σπίτι, χωρίς να αναμένεται από εμένα τον άσχετο, να ελέγξω ύστερα τα σχέδιά του για να εντοπίσω πιθανά λάθη. Η διαφορά μεταξύ των βουλευτών/υπουργών/πρωθυπουργών και των μηχανικών όμως, ξέρεις ποια είναι; Ότι αν αναθέσεις σ' ένα μηχανικό να φτιάξει το σπίτι σου και αυτό πέσει και σε πλακώσει, αν τη γλυτώσεις και αν έχεις κάποτε τη δυνατότητα να φτιάξεις ένα καινούργιο, δε θα το αναθέσεις πάλι στον ίδιο, εκτός κι αν είσαι ηλίθιος. Με την ίδια λογική, όταν αναθέτεις τη διακυβέρνηση τής χώρας σου - άρα και τη διαχείριση τής ποιότητας τής ζωής σου, κατ' επέκτασιν - σε κάποιους και διαπιστώνεις ότι δεν κάνουν τίποτε καλό, ούτε για τη χώρα σου, ούτε για την ποιότητα τής ζωής σου ως πολίτη, δεν τους την αναθέτεις ξανά, στις επόμενες εκλογές... ...εκτός κι αν...(βλέπε τέλος προηγούμενης παραγράφου...) Ας ανατρέξουμε τώρα στο παρελθόν και ας δούμε: Οι Έλληνες ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους, από τη μεταπολίτευση και μετά, ενήργησαν απέναντι στους απατεώνες κυβερνήτες τους, όπως θα ενεργούσαν και απέναντι στο μηχανικό που λέγαμε πριν; Στην τελική, από αυτή την κρίση πλήττονται κατά βάσει οι σημερινοί 30άρηδες. Εμείς τρώμε την ανεργία στη μάπα και βλέπουμε τα πτυχία μας να γίνονται προσάναμα. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε οικογένεια ή αναγκαζόμαστε να μένουμε στο πατρικό μας. Οι υπόλοιποι κάπως θα τα βολέψουν, έστω και με μειωμένες αποδοχές. Πρόλαβαν να χωθούν κάπου, έχουν μια -έστω μικρή- σύνταξη. Να σου μιλήσω, ως ένας από τους «υπόλοιπους που κάπως τα βόλεψαν»; Εργαζόμουν από τα 19,5 ετών - αμέσως μετά το στρατό - μέχρι και τα 39 μου, αδιάκοπα, στον ιδιωτικό τομέα. Στα 39, ξαφνικά απολύθηκα, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους μου, με αιτιολογικό την ανάγκη μείωσης προσωπικού. Ο μισθός μου, ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος, ώστε να μου επιτρέψει να αποταμιεύσω: Ενοίκιο, λογαριασμοί και φαγητό, ήταν αρκετά για να τον εξατμίσουν, αρκετές μέρες πριν έρθει ο επόμενος. Βρέθηκα λοιπόν με €7,000 στο χέρι - αποζημίωση απόλυσης - τα οποία ήταν τα μοναδικά μου χρήματα, χωρίς δυνατότητα οικονομικής στήριξης από την οικογένειά μου και χωρίς προοπτική να βρω ξανά δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου, λόγω ηλικίας. Δε χώθηκα πουθενά, δεν έχω ακόμα καμία σύνταξη - κι όταν θα έχω, θα είναι ανάξια λόγου - αλλά δεν τους έκανα το χατήρι να γονατίσω. Πήρα αυτά τα λεφτά, έφυγα πριν από 6 χρόνια, μαζί με τη γυναίκα μου για την πατρίδα της και τα ρίσκαρα όλα, για το ξεκίνημα μιας δικής μου δουλειάς, σε μια χώρα όπου τα εφτά χιλιάρικα είχαν τότε την τριπλάσια αξία απ' ό,τι στην Ελλάδα. Ή θα «καιγόμουν», ή θα πήγαινα καλά. Μέση οδός, τού τύπου να «μείνω στα λεφτά μου», δεν υπήρχε. Μετά από 6 χρόνια, αγόρασα το δικό μου σπίτι, δύο αυτοκίνητα, η μία επιχείρηση έγινε τέσσερις και, τώρα που σου μιλώ, αν θέλω, μπορώ να τα βροντήξω όλα κάτω και να μην κουνήσω ξανά ούτε βλέφαρο, μέχρι να πιάσω αράχνες, χωρίς να μου λείψει τίποτα. Δε θέλω φυσικά! Δεν είναι στο χαρακτήρα μου κάτι τέτοιο, ούτε έμαθα στη ζωή μου να τρώω από τα έτοιμα, ακόμα κι αν τα δημιούργησα εγώ. Η ουσία όλων αυτών όμως, είναι ότι όσα δε συνέβησαν - και ούτε υπήρχε ελπίδα να συμβούν ποτέ - μέσα σε 20 χρόνια κακού ξεπατωμού στην πατρίδα μου, συνέβησαν σε μια χώρα η οποία ήταν ανέκαθεν πιο φτωχή από την πατρίδα μου, τής οποίας τη γλώσσα δεν ήξερα, στην οποία βρέθηκα σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων, η οποία όμως με σεβάστηκε και με στήριξε, χίλιες φορές περισσότερο από την πατρίδα μου. Ναι, στάθηκα τυχερός και η απόπειρά μου, απεδείχθη αποδοτική. Αν όμως είχα σταθεί άτυχος; Για πες μου λοιπόν, πως ακριβώς φταίει ο σημερινός 28αρης το ίδιο με τον π.χ. 40αρη, 50αρη ή 60αρη Ε; Σε ποιο σημείο δικού μου post, είδες να επιχειρώ τέτοια εξομοίωση;
N3k21 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Αν πρόσεξες, σε προηγούμενο post μου, τοποθέτησα τον εαυτό μου, μεταξύ των ατόμων μέσης ευφυίας. Να σου το κάνω ακόμα πιο εύκολο; Δέχομαι ως πιθανό, το να βρίσκομαι ακόμα και κάτω από το μέσο όρο. Οι δε εμπειρίες μου, δεν είναι άλλες από εκείνες ενός, επί 20 χρόνια εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά άνεργος στα 39 του. Αυτού δεδομένου, αδυνατώ να κατανοήσω το τι ιδιαιτέρως άξιο αναφοράς, μπορεί να έχει η προσωπική μου ικανότητα αντίληψης, καθώς και το γιατί οι εμπειρίες μου θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη αξία ή βαρύτητα, από εκείνες κάποιου άλλου. Αν μου λες, ότι πιστεύεις πως οι πολίτες αυτής τής χώρας, έχουν στην πλειοψηφία τους χαμηλότερη ικανότητα αντίληψης από τη δική μου και ακόμα λιγότερες εμπειρίες, απ' όσες είχα εγώ στη μουντή ζωή μου ως Έλληνας εργαζόμενος, ίσως θα περίμενες να νιώσω υπερήφανος. Όμως, μάλλον προβληματισμένος νιώθω... Με παρεξήγησες, δεν ήταν ειρωνικό το σχόλιό μου. Ήθελα απλά να τονίσω πως ένας άνθρωπος 35 ετών (εργαζόμενος μάλιστα επί 20 χρόνια), όσο ήσουν δηλαδή εσύ τότε, έχει περισσότερες εμπειρίες και περισσότερο ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα από έναν 18χρονο που μόλις έκανε τα πρώτα βήματά του στην αγορά εργασίας, ξεκινούσε τις σπουδές του, έβγαινε "στην πιάτσα" γενικότερα. Σε βρίσκω αρκετά απόλυτο...το 2004, εγώ ήμουν 35 ετών αλλά, λόγω προσωπικών ενδιαφερόντων, επιλογών στο πώς και πού διασκέδαζα και γενικότερα λόγω ιδιοσυγκρασίας, συναναστρεφόμουν με πολλούς 18άρηδες και 20άρηδες. Ήταν δε αρκετοί εκείνοι οι «πιτσιρικάδες» τού τότε, οι οποίοι ήταν πιο καχύποπτοι ακόμα κι από 'μένα, σχετικά με το τι συνέπειες θα είχαν για το μέλλον τους, οι κολοσσιαίες δαπάνες που είχαν γίνει π.χ. για τα ολυμπιακά έργα... ...κοίτα να δεις πλάκα, που τελικώς απεδείχθη δικαιολογημένη η καχυποψία τους... Μα δε διαφωνούμε! Μιας και αναφέρθηκες μάλιστα στις δαπάνες των ολυμπιακών έργων, θυμάμαι κι εμένα να συζητώ με την παρέα μου για το εν λόγω ζήτημα. Δεν είμασταν απλά καχύποπτοι, είμασταν πέρα για πέρα αντίθετοι με την όλη φάση. Ωστόσο, αφενός δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση, αφετέρου οι προβληματισμοί μας δε μας έκαναν ικανότερους στο να προβλέψουμε μια κρίση όπως αυτή που ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Αδύνατο να δείτε τόσο μακριά, δεν ήταν. Απλώς είχατε θέσει άλλες προτεραιότητες, σχεδιάζατε το μέλλον σας, με την αισιοδοξία που λογικά χαρακτηρίζει ένα νέο άνθρωπο ο οποίος μόλις έχει τελειώσει τις σπουδές του και πολύ σωστά κάνατε. Μπερδεύτηκες, αν θεώρησες ότι το «φτυάρι» μου, αφορούσε τους ηλικίας 20-25 ετών το 2008. Θα ήμουν τουλάχιστον βλαμμένος, αν αναφερόμουν σ' αυτούς. Πόσες φορές άλλωστε είχες ψηφίσει σε βουλευτικές εκλογές μέχρι το 2008, εσύ για παράδειγμα; Μία; Δύο; Δε φαντάζομαι να ήταν περισσότερες, έτσι δεν είναι; Αδύνατο ίσως να μην ήταν, θα το δεχτώ. Ήταν όμως εξαιρετικά δύσκολο, τόσο γιατί σχεδιάζαμε τη ζωή μας όντας αισιόδοξοι όπως λες, όσο και επειδή δεν είχαμε -αν θες- μαντικές ικανότητες . Βλέπαμε πως κάτι κακό είναι στον ορίζοντα, δε μπορούσαμε όμως και να φανταστούμε το μέγεθος αυτού, δεν είχαμε ακόμα τα δεδομένα, την πληροφόρηση. Το 2004 ψήφισα για πρώτη φορά, άρα το 2007 ήταν η δεύτερη... Η διαφορά μεταξύ των βουλευτών/υπουργών/πρωθυπουργών και των μηχανικών όμως, ξέρεις ποια είναι; Ότι αν αναθέσεις σ' ένα μηχανικό να φτιάξει το σπίτι σου και αυτό πέσει και σε πλακώσει, αν τη γλυτώσεις και αν έχεις κάποτε τη δυνατότητα να φτιάξεις ένα καινούργιο, δε θα το αναθέσεις πάλι στον ίδιο, εκτός κι αν είσαι ηλίθιος. Με την ίδια λογική, όταν αναθέτεις τη διακυβέρνηση τής χώρας σου - άρα και τη διαχείριση τής ποιότητας τής ζωής σου, κατ' επέκτασιν - σε κάποιους και διαπιστώνεις ότι δεν κάνουν τίποτε καλό, ούτε για τη χώρα σου, ούτε για την ποιότητα τής ζωής σου ως πολίτη, δεν τους την αναθέτεις ξανά, στις επόμενες εκλογές... ...εκτός κι αν...(βλέπε τέλος προηγούμενης παραγράφου...) Ας ανατρέξουμε τώρα στο παρελθόν και ας δούμε: Οι Έλληνες ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους, από τη μεταπολίτευση και μετά, ενήργησαν απέναντι στους απατεώνες κυβερνήτες τους, όπως θα ενεργούσαν και απέναντι στο μηχανικό που λέγαμε πριν; Μα έχεις απόλυτο δίκιο, ούτε εδώ θα διαφωνήσω! Αλλά και πάλι, αυτό ισχύει κυρίως για πολίτες οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αρκετές εκλογές. Η δικιά μου γενιά, ειδικά αν δεχτούμε ότι ως νεότεροι ψήφιζαμε εναλλακτικές πολιτικές δυνάμεις, στην ουσία δεν "έχτισε" ποτέ δικό της "σπίτι" ώστε να προσλάβει "Μηχανικό". Ζούσαμε σε σπίτια με ενοίκιο, τα οποία έχτισαν άλλοι, αναθέτοντας τη δουλειά σε δικούς τους "Μηχανικούς". Εν ολίγοις, αυτούς που μας ζητείται να κρίνουμε, τους έχουμε ήδη απορρίψει. Άλλοι -πιστεύω- τους συντηρούν. Να σου μιλήσω, ως ένας από τους «υπόλοιπους που κάπως τα βόλεψαν»; Εργαζόμουν από τα 19,5 ετών - αμέσως μετά το στρατό - μέχρι και τα 39 μου, αδιάκοπα, στον ιδιωτικό τομέα. Στα 39, ξαφνικά απολύθηκα, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους μου, με αιτιολογικό την ανάγκη μείωσης προσωπικού. Ο μισθός μου, ποτέ δεν υπήρξε τέτοιος, ώστε να μου επιτρέψει να αποταμιεύσω: Ενοίκιο, λογαριασμοί και φαγητό, ήταν αρκετά για να τον εξατμίσουν, αρκετές μέρες πριν έρθει ο επόμενος. Βρέθηκα λοιπόν με €7,000 στο χέρι - αποζημίωση απόλυσης - τα οποία ήταν τα μοναδικά μου χρήματα, χωρίς δυνατότητα οικονομικής στήριξης από την οικογένειά μου και χωρίς προοπτική να βρω ξανά δουλειά πάνω στο αντικείμενό μου, λόγω ηλικίας. Δε χώθηκα πουθενά, δεν έχω ακόμα καμία σύνταξη - κι όταν θα έχω, θα είναι ανάξια λόγου - αλλά δεν τους έκανα το χατήρι να γονατίσω. Πήρα αυτά τα λεφτά, έφυγα πριν από 6 χρόνια, μαζί με τη γυναίκα μου για την πατρίδα της και τα ρίσκαρα όλα, για το ξεκίνημα μιας δικής μου δουλειάς, σε μια χώρα όπου τα εφτά χιλιάρικα είχαν τότε την τριπλάσια αξία απ' ό,τι στην Ελλάδα. Ή θα «καιγόμουν», ή θα πήγαινα καλά. Μέση οδός, τού τύπου να «μείνω στα λεφτά μου», δεν υπήρχε. Μετά από 6 χρόνια, αγόρασα το δικό μου σπίτι, δύο αυτοκίνητα, η μία επιχείρηση έγινε τέσσερις και, τώρα που σου μιλώ, αν θέλω, μπορώ να τα βροντήξω όλα κάτω και να μην κουνήσω ξανά ούτε βλέφαρο, μέχρι να πιάσω αράχνες, χωρίς να μου λείψει τίποτα. Δε θέλω φυσικά! Δεν είναι στο χαρακτήρα μου κάτι τέτοιο, ούτε έμαθα στη ζωή μου να τρώω από τα έτοιμα, ακόμα κι αν τα δημιούργησα εγώ. Η ουσία όλων αυτών όμως, είναι ότι όσα δε συνέβησαν - και ούτε υπήρχε ελπίδα να συμβούν ποτέ - μέσα σε 20 χρόνια κακού ξεπατωμού στην πατρίδα μου, συνέβησαν σε μια χώρα η οποία ήταν ανέκαθεν πιο φτωχή από την πατρίδα μου, τής οποίας τη γλώσσα δεν ήξερα, στην οποία βρέθηκα σαν άγνωστος μεταξύ αγνώστων, η οποία όμως με σεβάστηκε και με στήριξε, χίλιες φορές περισσότερο από την πατρίδα μου. Ναι, στάθηκα τυχερός και η απόπειρά μου, απεδείχθη αποδοτική. Αν όμως είχα σταθεί άτυχος; Δε σε κρίνω προσωπικά, συγγνώμη αν από δικό μου εκφραστικό λάθος θεώρησες πως σε εξισώνω με τους εδώ "κάπως τα βόλεψαν". Ούτε καν αυτούς δεν κατακρίνω, δεν θεωρώ πως όλοι ανήκουν στην ίδια κατηγορία ανθρώπων. Την ιστορία σου την έχεις δημοσιεύσει και στο παρελθόν, δε θυμάμαι σε ποιό thread. Πιθανόν μάλιστα να σου είχα εκφράσει το σεβασμό μου με κάποιο "like". Το θέμα είναι όμως πως, καλώς ή κακώς, μια απόφαση όπως αυτή που κλήθηκες να πάρεις εσύ, δεν είναι εύκολη. Γι' αυτό και πολλοί από εμάς εργαζόμαστε στο μαγαζακι του κάθε απατεώνα -σχεδόν με σκυμμένο το κεφάλι- για 3 και 60, ή ως άνεργοι ζούμε με δανεικά, καταλήγοντας να γκρινιάζουμε στα fora. Ε; Σε ποιο σημείο δικού μου post, είδες να επιχειρώ τέτοια εξομοίωση; Παρανόησις, ρητορικό ήταν το ερώτημα μου! Ήθελα να δώσω έμφαση στο point των όσων είχα γράψει παραπάνω, δεν αναφερόμουν σε κάτι που έγραψες.
deesnider Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Το θέμα είναι όμως πως, καλώς ή κακώς, μια απόφαση όπως αυτή που κλήθηκες να πάρεις εσύ, δεν είναι εύκολη. Γι' αυτό και πολλοί από εμάς εργαζόμαστε στο μαγαζακι του κάθε απατεώνα -σχεδόν με σκυμμένο το κεφάλι- για 3 και 60, ή ως άνεργοι ζούμε με δανεικά, καταλήγοντας να γκρινιάζουμε στα fora. Δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη η απόφαση. Ήταν μονόδρομος. Εύκολος ή δύσκολος, δεν είχε σημασία. Ή θα τον ακολουθούσα, ή θα ψοφούσα απ' την πείνα. Όσο για το «μαγαζάκι τού κάθε απατεώνα» και τις «τρεις κι εξήντα με το κεφάλι σκυφτό», μη φανταστείς ότι δε συμπάσχω. Υπό τέτοια δεδομένα εργαζόμουν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Η δε απόλυσή μου, μ' έκανε τότε να χάσω τη γη κάτω απ' τα πόδια μου. Το ότι αν δεν είχε συμβεί όμως, δε θα είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω ό,τι δημιούργησα, αλλά θα συνέχιζα μέχρι σήμερα υπό τις ίδιες συνθήκες, δεν περνούσε απ' το μυαλό μου. Αν μπορούσα να δω το μελλοντικό μου εαυτό, τη μέρα που μού ανακοινώθηκε το μαντάτο, δε θα είχα ταραχτεί καθόλου! Παρεμπιπτόντως, δε θεώρησα ότι με ειρωνεύτηκες, ούτε ότι με έκρινες αρνητικά. Το ύφος μου εκείνο, το οποίο πιθανώς σού έδωσε αυτή την εντύπωση, οφείλεται σε όλο αυτό το θυμό, σε όλη αυτή τη οργή που έχω μαζέψει, εναντίων εκείνων που με τις επιλογές τους, φρόντισαν να είναι βέβαιο, ότι θα ζήσουν στην ανέχεια και γεμάτες άγχος, κάμποσες γενιές μετά από τη δική τους. Να 'ξερες, πόσες φορές έχω αρπαχτεί με τους δικούς μου, οι οποίοι ακόμα και τώρα, επιμένουν να μουλαρώνουν και να αντιδρούν όταν τους λέω ότι είναι η γενιά τους που φταίει κυρίως για το κατάντημα τής Ελλάδας. Από 20 χρονών τους τα έλεγα, αλλά ο εγωισμός τους δεν τους άφηνε τα παραδεχτούν. Πόσο μπροστά έβλεπα, ο κερατάς ο Νοστράδαμος jr.... Eδω κοιταξτε κατι σουπερ Ελληνες πως μιλανε για τον Μ Αλεξανδρο.Πως μετα οι Σκοπιανοι να μην κανουν παρτυ ? Εσένα και τον silverado πάντως, εικονίσματα στο γραφείο του σας έχει ο Λιακόπουλος. Για να μην πω προτομές. Βάζω στοίχημα, ό,τι θες... Εν το μεταξυ το αστειο ειναι οτι για ΟΛΑ τα δεινα της χωρας ευθυνη εχουν ακριβως αυτα τα ατομα που για αυτους δεν ειναι τιποτα σημαντικο και ολα ειναι χαλια.Αυτοι φταινε για την σημερινη καταντια , αυτοι με την μεγαλομανια τους και την συνεχομενη ΚΛΑΨΑ τους οτι ολα ειναι στραβα και αναποδα οταν οι ιδιοι ειναι κατα κυριο λογο τεμπελχαναδες και δεν εχουνε κανει τιποτα για την χωρα τους. Εγώ τουλάχιστον, επιχειρηματολόγησα υπέρ όσων υποστηρίζω. Αν νιώθεις ικανός, προσπάθησε να αποδομήσεις την επιχειρηματολογία μου. Πες μου για παράδειγμα: - Υπό ποία έννοια συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για όλα τα δεινά τής χώρας και φταίω για την κατάντια της; - Πως είσαι εις θέσιν να γνωρίζεις το ότι είμαι τεμπελχανάς; - Τι είναι αυτό το οποίο όφειλα να κάνω για τη χώρα μου, πέραν τού να είμαι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις μου ως πολίτης, τού να είμαι νομοταγής μέχρι κεραίας, τού να την έχω υπηρετήσει σε παραμεθόριο μάχιμη μονάδα, καθ' όλη τη διάρκεια τής θητείας μου, το οποίο δεν έκανα; Μήπως το να τής δώσω και κώλο; Μήπως το να κλείσω τα μάτια, μπροστά στα στραβά κι ανάποδά της και να διαγράφω τις αρνητικές στιγμές τής ιστορίας της από το μυαλό μου, παριστάνοντας ότι δεν υπήρξαν, για να μη θίξω την επίπλαστη ...εθνική υπερηφάνεια ορισμένων φελλών; Μήπως το να παραμείνω στο κωλοχανείο και να κάθομαι να με πηδάει μέχρι τα βαθιά μου γεράματα; Όχι για άλλο λόγο, απλώς για να ξέρω τι ...χρωστάω! Άσε! Μην κουράζεσαι! Την ξέρω την απάντησή σου: «Απαξιώ να ασχοληθώ μαζί σου». Η καθιερωμένη απάντηση του σιναφιού σου. Η μούγκα στη στρούγκα, το παραδοσιακό ψιλοκομμένο τουμπεκάκι, όλων όσων παραθέτουν δογματικές θέσεις, επειδή δεν είναι εις θέσιν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα τα λεγόμενά τους. Αχ, καημένε! Η απάντησή μου, αποτελεί πιθανότατα, την πλέον σοβαρή αντιμετώπιση που θα έχεις ποτέ από άνθρωπο, με δεδομένες τις τρίχες που γράφεις... 1
Iris_89 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν ξεφύγει waaay too much από το θέμα. Έλεος...
cthulhucarbide Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν ξεφύγει waaay too much από το θέμα. Έλεος... Welcome to insomnia
Iris_89 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Νομίζω πως οι περισσότεροι έχουν ξεφύγει waaay too much από το θέμα. Έλεος... Welcome to insomnia Το καταλαβαίνω σιγά σιγά. Ελπίζω να κλειδωθεί κάποια στιγμή, γιατί το να μείνουν στο θέμα μοιάζει ακατόρθωτο.
Fotis13 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Εσυ ειχες δει καμια εκπομπη στην Ελλαδα σε μεγαλο καναλι να ξεφτυλιζει ετσι χυδαια μια χωρα και τους κατοικους της ? Το τσουβαλιασμα πρωτοι αυτοι το αρχισαν οποιος δεν το καταλαβαινει ειναι ηθικα αναισθητος. Ναι τον λαζοπουλο και επισης πολλες αλλες σε μικροτερα καναλια βλ extra βεβαια απευθυνονται σε ανεγκεφαλους και αυτο ειναι καπως παρηγορο... 1
oallosmoueautos Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Μέλος Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Μετα απο μακροχρόνια και εκτενη μελετη των οικονομικων συστηματων διαφορων χωρων (αναδυομενες οικονομιες) κατεληξα οτι η περιπτωση της Ελλαδας ταιριαζει περισσοτερο με την οικονομια της Σιγκαπουρης.. Με λιγα λογια.. Χρειαζομαστε μονοκομματικο λαικο κρατος που θα εχει σταθερη πολιτικη γραμμη.. χο χο χο Εφαρμογη φιλελευθερου καπιταλιστικου οικονομικου συστηματος.. φυσικα.. Μηδενικη φοροδιαφυγη, παραοικονομια, γραφειοκρατια, διαφθορα, ελευθερο εμποριο.. Εξαγωγες, εξαγωγες, εξαγωγες! Ισχυρη μεσαια ταξη με υψηλο επιπεδο μορφωσης και ικανοτητων αλλα απλοικη και ολιγαρκης.. Κανεις δεν ειπε οτι η λιτοτητα ειναι κακη.. Χαμηλη φορολογια επιχειρησεων, επενδυσεις στις υποδομες και αναπτυξη βιομηχανιας.. Υψηλου επιπεδου τουριστικο προιον και τουριστικες υπηρεσιες σε πολυ ανταγωνιστικη τιμη.. Επενδυσεις σε εξορυξη πετρελαιου και σε ναυπηγεια.. Δημιουργια καζινο, ιατρικες μοναδες για ιατρικο τουρισμο (!), αποδοχη μεγαλου αριθμου ξενων φοιτητων στα πανεπιστημια, δημιουργια μεγαλων κεντρων συναλλαγματος, επενδυσεις στις αμυντικες βιομηχανιες και απεξαρτηση απο προμηθευτες οπλων, Επενδυσεις σε ολες τις μεταφορες Απορροφηση του περισσοτερου εργατικου δυναμικου στον τομεα των υπηρεσιων.. Στηριξη των αδυνατων στρωματων και φορολογιση της πλουτοκρατιας μεχρι να ματωσουν!! χο χο χο Δημιουργια μεγαλης βιομηχανιας ηλεκτρονικων και τεχνολογικων παρκων.. να κανουμε δηλαδη κατι σαν τη δικη μας Silicon Valley! Ουρανοξυστες! For your consideration.. http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/612227/Oi-agres-tigeis-ga-tis-ellinikes-exaggs.aspx Αμα με κανατε πρωθυπουργό και μου δινατε μολις 4 χρονια θα ειχα κανει την Ελλαδα απο οικονομια του κοτετσιου, οικονομικο Τιγρη της Μεσογειου!!! χο χο χο
silverado Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Δημοσ. 22 Αυγούστου 2013 Ναι τον λαζοπουλο και επισης πολλες αλλες σε μικροτερα καναλια βλ extra βεβαια απευθυνονται σε ανεγκεφαλους και αυτο ειναι καπως παρηγορο... Πριν ξεκινησει αυτη η αισχρη προπαγανδα απο την Γερμανια ποτε σε κανενα Ελληνικο καναλι δεν ειχε εμφανιστει κατι αναλογο κατα της Γερμανιας. Πλεαμε σε πελαγη Ελληνογερμανικης φιλιας. Το να μου λες για εκπομπες που εγιναν μετα ως απαντηση σε αυτο το γεγονος ειναι ατοπο. Και η σατυρα πρεπει να εχει καποια ορια. Το να θες να ξεσκισεις στην σατυρα τον ηγετη μιας χωρας ειναι θεμιτο. Ομως να κανεις χυδαια σατυρα για τους κατοικους μιας χωρας και για την ιδια την χωρα δηλωνει ελλειψη ηθικης και βαθυ μισος. Προσωπικα ειμαι αντιθετος σε οποιαδηποτε τετοια εκπομπη. Αμα με κανατε πρωθυπουργό και μου δινατε μολις 4 χρονια θα ειχα κανει την Ελλαδα απο οικονομια του κοτετσιου, οικονομικο Τιγρη της Μεσογειου!!! χο χο χο Με δοντια ή χωρις?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα