Προς το περιεχόμενο

Ελληνικά και προγραμματισμός

tassos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν είμαι προγραμματιστής απλά θα΄θελα να κάνω μιά ερώτηση.

Όλοι ξέρουμε οτι τα Ελληνικά και ειδικά τα αρχαία Ελληνικά είναι μια ας το πω έτσι δενδροειδής(συγνώμη για την λέξη) γλώσσα. Χρησιμοποιούμε μια λέξη η μια συλλαβή για βάση για να φτιάξουμε άλλες.

Δηλαδή μια κατ΄εξοχήν γλώσσα προγραμματισμού.

( Πάντα ονειρευόμουνα...) Δεν θα ταν όμορφο κάποιοι ναι τρελλοί με τον προγραμματισμό Έλληνες αντί να προσπαθούν να βρούν τρύπες στον Bill να προσπαθήσουν να φτιάξουν κάτι απο την αρχή;

Δεν περιμένω απαντήσεις του τύπου ξέρεις πόσο δύσκολο είναι κλπ.

Το θέτω σαν θέμα όχι για να δω εγώ απαντήσεις αλλά για να συζητηθεί.

Και φυσικά κάποιοι insomaniac μεγαλύτερης ηλικίας με καλές γνώσεις αρχαίων ελληνικών να πάρουν θέση,όχι μόνο προγραμματιστές.

Ευχαριστώ

Δημοσ.

Ενα λειτουργικό σύστημα Κυρίες και Κύριοι και μην μου πείτε οτι δεν υπάρχουν προγραμματιστές τόσο έξυπνοι γιατί δεν θα το πιστέψω.

Ενα λειτουργικό σύστημα λίγο καλύτερο από MAC πολύ καλύτερο από το linux και Win.

Έχουμε ήδη ένα αμύθητης αξίας εργαλείο Την ελληνική γλώσσα. Ας το εκμεταλευτούμε

Δημοσ.

Νομίζω ότι τα έχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα..

Αν εννοείς ότι η Ελληνική γλώσσα σαν εργαλείο που προσπαθεί να περιγράψει την ουσία του πράγματος (Λόγο) θα μπορούσε να μας βοηθήσει γενικά στον προγραμματισμό (που είναι μια δομημένη μαθηματική - Λογική έκφραση) εντάξει το δέχομαι (φιλοσοφικά –ως σχεδιασμό του συστήματος).

Αν όμως θεωρείς ότι από μόνη της είναι μια γλώσσα προγραμματισμού (με την στενή έννοια του όρου) θα διαφωνήσω..

Από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να φτιάξει το τέλειο Λ.Σ. γιατί απλά τίποτε ανθρώπινο δεν μπορεί να είναι αψεγάδιαστο, αν γνώριζες προγραμματισμό θα το καταλάβαινες αυτό καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους γιατί θα έβλεπες τα πράγματα από την σκοπιά του Δημιουργού.. (αν μπορούσες να κατανοήσεις πόσο περίπλοκα είναι τα Windows ή το Linux ή ακόμα το DOS απλά θα ήσουν χαρούμενος που δουλεύουν όπως δουλεύουν ~στο λέω απλά!)

Δημοσ.

Φίλε Τασσο, ο DirectX έχει δίκιο, τα πράγματα δεν είναι απλά και η Ελληνική γλώσσα σαν εργαλείο προγραμματισμού δεν έχει κανένα υπέρ σε σχέση μέ μία οποιαδήποτε άλλη βλέπε C++ ή Delphi.

Και επίσης οι πυρήνες των λειτουργικών είναι γραμμέση σε Asm...

τι σκοπεύεις να κάνεις για αυτό, Να φτιάξεις ένα Pentium V που να καταλαβαίνει Γραμματική (σώρυ για το καυστικό ύφος αλλά έχω βαρεθεί να ακού για την εκληπτική Αρχαία Ελληνική.... οχι ότι έχω τπτ με την γλώσσα άλλα άλλο γλώσσα εκφραση και άλλο γλώσσα προγραμματισμού)

Δημοσ.

Δεν είναι αδύνατον να βρεθεί μια ομάδα ελλήνων προγραμματιστών και να κατασκευάσει ένα λειτουργικό… το οποίο ώμος για να γίνει θέλει πολύ δουλεία και πολύ χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν και φυσικά αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι κατά πολύ κατώτερο των υπάρχων Λ.Σ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να δουλέψουμε πάνω σε κάποιο υπάρχων, κάτι τέτοιο το οποίο γίνετε ήδη, http://zeus.first.gr/

Δημοσ.

Δεν μου αρέσει να γίνομαι κακός, αλλά το Zeus είναι απλά εξελληνισμός του Linux, όχι ότι κάνανε και λειτουργικό τα παιδιά. Όσο για τη δυνατότητα Ελλήνων προγραμματιστών να..... να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά....εδώ δεν δουλεύει το open source στην Ελλάδα, ποιος θα δώσει λεφτά χρόνο και προσοχή σε κάτι τέτοιο ; Το concept καλό αλλά δυστυχώς είναι χαμένο παιχvίδι, διότι είμαστε κλειδωμένοι στις αρεσκείες των άλλων. Δηλαδή ένα λειτουργικό το οποίο θα χρησιμοποιούνε μόνο Έλληνες ; Δεν νομίζω ότι έχουμε ανάγκη κάτι τέτοιο και αν δεις τα στατιστικά των Ελλήνων χρηστών που ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφορική θα φρίξεις.

Συγγνώμη για το υφάκι αλλά με τη Πληροφορική και την Ελλάδα δεν τα πάω καθόλου καλά.

Μου αρέσει σαν ιδέα βέβαια, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι "δυνατό" να γίνει κάτι τέτοιο.

Δημοσ.

Δεν είμαι προγραμματιστής και όπως θα καταλάβατε απο το post μου δεν είναι δυνατόν να γίνω γιατί δεν σκεύτομαι καθαρά μαθηματικά.

Πάντως θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλους. Όπου η σκέψη μου δεν είναι καθαρή παρακαλώ πιέστε με να εκφραστώ ποιό καθαρά.

Είχα την μάνα μου στο νοσοκομείο με αρκετά προβλήματα και βρέθηκα να αντιμετωπίζω ένα ακόμα μεγαλύτερο, Την ειδικότητα.

Άκουγα τον κάθε γιατρό διαφορετικής ειδικότητας, πήρα μέρος στην σύσκεψη που κάνανε αλλά στο τέλος έπρεπε να επιλέξω εγώ μέθοδο θεραπείας αν και δεν είχα εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο.

Φίλε Directx και drm θα θυμίσω ότι ο εγκέφαλος δεν είναι τίποτε άλλο από ένας οργανικός υπολογιστής που νομίζω ότι δουλεύει ποιό πολύ σαν κβαντικός παρά σαν συμβατικός.

Αν ρωτήσουμε κάποιον γλωσσολόγο θα μάθουμε ότι π.χ. τα Γιαπωνέζικα είναι ποιό πολύ μαθηματική γλώσσα και τα Ελληνικά αν μου επιτραπεί η έκφραση είναι γλώσσα Λογικής

Φίλε drm ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να καταλάβει, μπορεί να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τον σωστό χρόνο στο ρήμα χωρίς απαραίτητα να ξέρει γραμματική.

Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι η Ελληνική που αρκετοί όχι απαραίτητα Έλληνες την θεωρούν σαν "τέλεια¨γλώσσα θα μπορούσε να είναι ένα αρκετά πολύ καλό εργαλείο προγραμματισμού.

Αυτό που χρειάζεται νομίζω είναι συνεργασία ¨τρελών¨προγραμματιστων αλλά και φιλολόγων όχι όμως φιλολόγων σαν αυτούς που είχαμε σχολείο που το μόνο που μας δίδαξαν είναι να συχαινόμαστε την προσπάθεια

Φίλε Optimizer έχεις δίκιο για την δουλειά και τα χρήματα όμως ας μην ξεχνά κανένας μας οτι κάτω από το τραπέζι που γεννήθηκε το linux υπήρχαν μόνο χαλασμένα κομμάτια πίτσα

Δημοσ.

Βρε boy, καταρχήν δεν έχει καμία μα καμία σημασία η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσεις για την αποτελεσματικότητα του ΛΣ.

Αν όπως είπες δανειστούμε ένα από τα γνωρίσματα της αρχαίας ελληνικής για να δομηθεί ΛΣ με αυτό το γνώρισμα έχει ήδη γίνει.Είναι η γενικότερη φιλοσοφία του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού έναντι του δομημένου(διαδικαστικού).

Σε αυτό που είπες για τον εγκέφαλο που τον παρομοίασες περισσότερο με κβαντικό υπολογιστή παρά με συμβατικό δεν ξέρω αν τοποθετείσαι ορθά με την έννοια πως δεν έχουν κανένα σημείο ταύτισης πέρα από το χαρακτηριστικό της παράλληλης επεξεργασίας που και αυτό αμφισβητείται κατά πόσο ισχύει για τον άνθρωπο.Οι επικρατέστερες θεωρίες λένε πως ακολουθεί μια χρονοεξαρτημένη συνάρτηση και αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα σειριακά με μια συχνότητα της τάξης των 100Ηz και υπάρχει κατανομή χρόνου για τα αποτελέσματα της συνάρτησης αυτής όπως συμβαίνει και σε ένα συμβατικό Η/Υ. Για παράδειγμα όταν πονάς σε ένα σημείο του σώματος σου και ασκήσεις πίεση σε κάποιο άλλο σημείο ώστε να προκαλέσεις πόνο θα διαπιστώσεις πως είναι πού δύσκολο να καταλάβεις από ποιο σημείο έρχεται ο πόνος και θα τον αντιλαμβάνεσαι ώς ένα απροσδιόριστο πράγμα γεγονός που δε θα συνέβαινε αν υπήρχε παράλληλη επεξεργασία.

Επίσης για να επανέλθουμε στο θέμα είναι διαφορετικό πράγμα η φιλοσοφία με την οποία αναπτύχθηκαν οι γλώσσες των υπολογιστών και διαφορετικό πράγμα η φιλοσοφία με την οποία αναπτύσσεται μια γλώσσα μεταξύ όντων.Όταν χρειαστεί να γεφυρώσεις τις δύο αυτές γλώσσες αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η γέφυρα και όχι τα δύο άκρα.

Τα άκρα θα σε ενδιέφεραν μόνο στην περίπτωση που μεταξύ των δύο διαφορετικών κόσμων υπήρχαν κοινά σημεία ταύτισης.Με την υπάρχουσα τεχνολογία αυτό δε συμβαίνει οπότε δεν έχει κανένα νόημα μια ενέργεια κατασκευής ΛΣ με άλλη γλώσσα ακόμα και με άλλη φιλοσοφία στο κάτω κάτω της γραφής.

Σε μια μελλοντική ανάπτυξη και εφαρμογής των νανοδομών όπου θα υπάρχει η δυνατότητα προσδιορισμού συμπεριφοράς ενός ατόμου στην ύλη σε μικροσκοπικό επίπεδο, όπου αυτό με τη σειρά του σε μακροσκοπικό επίπεδο ελέγχοταν από ένα σύνολο εντολών μη προκαθορισμένων από την αρχή έχω την αίσθηση πως δε θα βοηθούσε και πολύ η ιδιότητα αυτή των αρχαίων ελληνικών.

Δημοσ.

Φεύγουμε μακρία daimonas αλλά να απαντήσω.

Μιλάω για Ελληνικά και προγραμματισμό μόνο και μόνο γιατί στα Ελληνικά οι λέξεις έχουν νόημα. Να γίνω ποιό κατανοητός.

Στίς ποιό πολλές γλώσσες ο ήχος που αποδίδει την έννοια του αντικειμένου είναι αυθαίρετος. Θα μπορούσε μα χρησημοποιηθεί μετά απο συμφωνία κάτι άλλο.Υπάρχει μια λεπτότατη διαφορά ανάμεσα στην λέξη ¨μπαμ¨και στην λέξη έκρηξη. Η λέξη μπάμ είναι (αν και μοιάζει ρατσιστικό όμως δεν είναι γιατί την χρησιμοποιούμε και εμείς) είναι ποιό πρωτόγονη. Εκφράζει ακουστικό ερέθισμα ΜΟΝΟ. Η λέξη έκρηξη σου δίνει ποιό πολλές πληροφορίες για το γεγονός και μετά έχοντας σαν βάση αυτήν την λέξη εκ-ρήξη δημιουργείς καινούριες, παραπλήσια νοήματα κλπ.

Όσο για τό άν ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει τα ερεθίσματα σειριακά η όχι είναι κάτι που δεν αφορούσε τον τρόπο που εγώ εννοούσα να δούμε τον εγκέφαλο και συγνώμη αν δεν με κατάλαβες σωστά. Ίσως έχεις δίκιο αλλά σε αυτές τις αντιδράσεις εγώ βλέπω μόνο το BIOS του εγκεφάλου γιατί σειριακά σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιδράσει και ο εγκέφαλος μιας κατσίκας ενός βατράχου για το ψάρι δεν ξέρω.

Μιλώ όπως ελπίζω τώρα να κατάλαβες για το ΛΣ αυτό ισως το 2 η 3% που κάνει την διαφορά.

Όσο για ανάπτυξη εφαρμογής νανοδομών μιλάμε για την θεωρία τού χάους (ωραία λέξη χάος) που όπως και με αυτήν την θεωρία του όχλου έχουν αρχίσει κάποιοι να παρουσιάζουν μαθηματικά μοντέλα έκφρασής της. Λίγο διαφορετική λογική λίγο διαφορετικοί κανόνες αλλά ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια

Δημοσ.

Οι συγκεκριμένες απόψεις έχουν διατυπωθεί σε διάφορα περιοδικά του χώρου του υπερφυσικού, όπως το Τρίτο Μάτι, Ανεξήγητο ενώ παράλληλα από καιρό σε καιρό κυκλοφορεί σε διάφορα forums (Esoterica αλλά και εδώ νομίζω πριν καιρό) ένα κείμενο που συνδυάζει την Ελληνική γλώσσα με την τεχνίτη νοημοσύνη με όμοιο προβληματισμό αλλά που με προσεκτική μελέτη του (σε επιμέρους θέματα) καθιστά σαφές ότι είναι ένα καλογραμμένο Ελληνικό Hoax ;-)

Από εκεί και πέρα όπως σου είπα τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα αφού ταυτίζεις δυο διαφορετικά αντικείμενα, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον επεξεργαστή, μεταξύ τους θεωρώντας ότι το δεύτερο είναι όμοιο με τον πρώτο (το οποίο ομοιάζει στην σκέψη σου –κάπου-- με το δεύτερο γιατί θεωρείς ότι τρέχει κάποιο πρόγραμμα.. –BIOS κοκ..) οπότε θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στην επιτυχή λειτουργία των προγραμμάτων του η εννοιολογική & νοηματική πληρότητα της Ελληνικής γλώσσας!!!!!!!

Όμως δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ο επεξεργαστής δεν ενδιαφέρεται για το νόημα των Ελληνικών περισσότερο από ότι των Αγγλικών (if, then, else, return κοκ) αφού για αυτόν όλα είναι εντολές με μια συγκεκριμένη σειρά (και προαποφασισμένο νόημα που δεν του καίγεται καρφί αν θα συμφωνεί με την έννοια του πράγματος) που θα επιτελέσουν έναν καθορισμένο σκοπό και τίποτε περισσότερο από αυτό..

Άρα είτε ΕΑΝ (Ελληνικά) είτε IF (Αγγλικά) είναι το ίδιο αφού στο τέλος για αυτόν θα είναι ένα CMP (Η δικιά του γλώσσα –η γλώσσα μηχανής) και τίποτε περισσότερο..

Αυτά.

Δημοσ.

Νομίζω αυτό που θέλει να πει ο Τάσος, αλλά δεν έγινε αντιληπτό από εμάς είναι να δημιουργηθεί ένας interpreter στα αρχαία ελληνικά. Δηλαδή αντι να γράφουμε if this = true ; κάτι σαν "αν τούτο αληθεύει".

Επιπλέον στο προγραμματισμό δεν γίνεται χρήση των ήχων που παράγουν οι λέξεις. Το σύνολο των χαρακτήρων δημιουργεί reserved λέξεις οι οποίες μεταφράσονται σε νούμερα. Το λεκτιkό μέρος είναι καθαρά για τον άνθρωπο μόνο και μόνο για να καταλαβαίνει γιατί αν σου δώσουνε κώδικα σε δυαδικό δεν πρόκειται να καταλάβεις τίποτα.

Αν ενοούσες να εκμεταλευτούμε το πλεονέκτημα της Ελληνικής έτσι ώστε με λιγότερες λέξεις να επιτυγχάνουμε περισσότερα, μιας και οι λέξεις αποδίδουν μεγαλύτερη έννοια σε σχέση με άλλες γλώσσες, πάλι δεν νομίζω ότι κερδίζουμε, γιατί πρέπει να γίνει αναλυτική επεξήγηση του τι εστί κάθε λέξη. Δηλαδή στο παράδειγμα σου, έκρηξη και μπαμ. Αν κάποιος δεν δώσει τον ορισμό της έκρηξη τότε δεν γίνεται τίποτα. Οπότε μιλάμε ότι πρέπει να κάτσει ο Αlan Cox με τον Μπαμπινιώτη για πολλά χρόνια.

Δεν ξέρω αν κατάλαβα πλήρες αυτά που είπες, αλλά αν είμαι στη συχνότητα σου, τότε το reply μου ίσως βγάλει νόημα.

:P

Δημοσ.

Φιλε Τασο

Δεν θα σχολιασω το θεμα ελληνικα και προγραμματισμος.

Θελω μονο να πω οτι ισως υποτιμας (και δεν εισαι ο μονος) τις υπολοιπες γλωσσες. Το εχουμε πλεον δεδομενο οτι τα ελληνικα ειναι πολυ πλουσια γλωσσα και τα αγγλικα πχ φτωχη.

Η εκρηξη που λες (εκ-ρηξη) υπαρχει και στα αγγλικα. Ex-plosion. Και το αντιθετο implosion. Αληθεια στα ελληνικα πως λεμε implosion? Δεν μπορω να βρω μεταφραση σε κανενα λεξικο.

Μην νομιζεις οτι τα ελληνικα ειναι πληρης, τελεια γλωσσα. Δεν ειναι! Ουτε και στη γραμματικη. Σου λεω το πολυ απλο οτι τα αγγλικα εχουν πχ 3 ενεστωτες. Τι σημαινει αυτο, οτι οταν μιλαμε για το παρων στα ελληνικα εχουμε κενα στην εκφραση? Οχι βεβαια. Χρησιμοποιουμε τα εργαλεια που εχουμε (τους υπαρχοντες χρονους, εστω και αν η αντιστοιχια δεν ειναι πληρης) για να αποδωσουμε το νοημα που θελουμε και το κανουμε χωρις προβλημα

Ελπιζω να μην με παρεξηγησες. Δεν ειμαι ανθελληνας, δεν υποτιμω την ελληνικη γλωσσα ουτε φυσικα προσπαθω να σε πεισω οτι τα αγγλικα ειναι πιο πλουσια! (μην απαντησεις λοιπον αραδιαζοντας περιπτωσεις εκφρασεως που τα ελληνικα δουλευουν καλυτερα απο τα αγγλικα, το θεωρω δεδομενο οτι θα βρεις παρα παρα πολλες). Τα χρησιμοποιησα ως παραδειγμα γιατι ειναι η μονη ξενη γλωσσα με την οποια εχω ανεση.

Το μονο που θελω ειναι να καταρριφθει πλεον αυτος ο μυθος με τις γλωσσες και η ανωτεροτητα της μιας η της αλλης. Τουλαχιστον οσον αφορα τον αριθμο λεξεων και πολυπλοκοτητα γραμματικης, γιατι τετοιου ειδους συγκρισεις ειναι ανευ σημασιας. Με ολες τις γλωσσες κανεις τη δουλεια σου. Σε καποιες περιπτωσεις με τη μια η την αλλη γλωσσα, απλως την κανεις λιγο πιο καλα, και... ναι (Ω, πως τολμαει ο ιεροσυλος!!!) υπαρχουν περιπτωσεις που τα ελληνικα αποδεικνυονται ατελη.

Δημοσ.

Θεέ μου μήν βαράτε όλοι μαζί από χωριό είμαι.

Α. implosion-ουσ.ενδόρρηξη πρός τα εσω κατάρρευση (ΜΑΤΖΕΝΤΑ εξερευνητής λέξεων Χρυσό Αγγλοελληνικό λεξικο)

Β. Έχω αρκετά άσπρα μαλλιά στην κεφαλήν μου ώστε να διαβάζω Τρίτο Μάτι.

Γ. Με όλες τις γλώσες κάνεις την δουλειά σου αγαπητέ Bspus. Θα σου πώ μια ιστορία. True story. Ονόματα δεν θυμάμαι και να με συγχωρέσεις. ¨Γύρω στο 1900 ξεκίνησαν δύο αποστολές να κατακτήσουν τον Νότιο Πόλο, μιά απο την Νορβηγία και μια από την Μ. Βρεττανία. Τα Νορβηγικά ελκυθρα σέρνονταν από σκυλιά, τα Εγγλέζικα από άλογα της Σιβηρίας. Ο Άγγλος εξερευνητής θεωρούσε τα σκυλιά pets κατοικίδια και του ήταν αδύνατο να τα σκευτεί να σέρνουν έλκυθρο, γι'αυτό και έχασε¨

Όσο για ανωτερότητα της Ελληνικής ποτέ δεν μίλησα για κάτι τέτοιο όμως μιά και με προκαλείς να σου θυμίσω μόνο και ελπίζω να καταλάβεις τι εννοώ Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ γράφτηκε στα Ελληνικά.

Δ. Σχετικά με τον εγκέφαλο και τον υπολογιστή. Αγαπητέ Directx αν και νομίζω αρκετά νεώτερός μου σε βρίσκω πολύ συντηριτικό. Και τα δύο είναι φτιαγμένα με αστρική ύλη Μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο δεν βλέπω τίποτε το υπερφυσικό στον εγκέφαλο και για αυτό οι γιατροί σήμερα δεν θεραπεύουν με προσευχές αλλά με νυστέρι και καλέμι, ακριβώς όπως ο μηχανικός που φτιάχνει το αμάξι σου. Πρόσεξέ τον καλύτερα την επόμενη φορά.

Ε. Μιλάτε για γλώσσα μηχανής. Αρχίζω να γίνομαι κατανοητός Εκεί θέλω να φτάσω. Το ανθρώπινο έμβρυο λόγω κατασκευής και όγκου του εγκεφάλου γεννιέται ατελές. Άν γεννιόταν με τέλειο εγκέφαλο θα έπρεπε η κύιση να διαρκεί 2-3 χρόνια με αποτέλεσμα τον θάνατο της μητέρας. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την φύση από από από οτι θέλει ο καθένας μας. Δεν είναι σολωμός το ανθρώπινο εμβρυο ώστε να έχει τις γνώσεις να μεγαλώσει μόνο του και να γυρίσει ξανά στο ίδιο μέρος που γεννήθηκε.

Αυτό θέλω αυτό ζητάω από τα Ελληνικά. Ξέχνα τα Windows Linux Mac Solaris κλπ. Κάτι που έχει γίνει 3-4-5 φορές μιλάω για λειτουργικά συστήματα με διαφορετικό πυρήνα να γίνει άλλη μία φορά.

Ένα λειτουργικό σύστημα που να μαθαίνει. Άκουσα ότι οι Αμερικάνοι κάτι έχουνε ξεκινήσει. Μήν ξεχνάτε τους θεωρούσαμε χαζούς γιατί πλήρωναν κάποιον για 5 χρόνια να πετάει κάτω μια φέτα βουτηρωμένο ψωμί, αλλά αποδείχτεικε οτι είχαμε άδικο.

Εμείς απλά γεράσαμε, πάψαμε να ονειρευόμαστε, πάψαμε να πιστεύουμε.

Κύριοι και Κυρίες ακόμα και τα γένια του σπανού γίνονται σήμερα

Δημοσ.

A. Compact Disc?

Β. Και ύστερα λες εμένα «συντηρητικό» ..

Γ. ..και τα έπη Itihasas στα Ινδικά..

Δ. Είσαι σίγουρος ότι όλες οι αρρώστιες του εγκεφάλου γιατρεύονται με νυστέρι και καλέμι; Αν εγώ είμαι συντηρητικός εσύ, λοιπόν, είσαι υλιστής γιατί ξεχνάς την έννοια της ανθρώπινης ψυχής.. (αυτό το λογισμικό ψάχνεις, φιλαράκο και για αυτό θα αργήσει πάρα πολύ). Πρόσεξε ΕΣΥ πόσοι άνθρωποι πάνε σε Ψυχίατρους & Ψυχολόγους.. και όχι σε χειρούργους για Λοβοτομή !!

Ε. Υπολογιστές που μαθαίνουν έχουμε δοκιμάσει να σχεδιάσουμε από το 1950 όταν οι επιστήμονες της Πληροφορικής θεωρούσαν, όπως και εσύ, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η μηχανή έχουν αρκετά κοινά σημεία, παραβλέποντας τις διαφορές τους, δηλαδή την ευφυΐα που έχει το δεύτερο και την νοημοσύνη που έχει το πρώτο. Σίγα, σιγά, έγινε κατανοητό ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα διότι για να δώσεις νοημοσύνη σε μια μηχανή πρέπει πρώτα να μάθεις εσύ ο ίδιος ΠΩΣ δουλεύει (υλοποιείται) αυτή η νοημοσύνη ώστε να γραφεί ένα πρόγραμμα που να μπορεί να σκέφτεται «άρα να υπάρχει» (αυτοσυνειδησία), να έχει φαντασία, να μπορεί να γράψει «ένα ποίημα» ή όταν του μιλάς να μην διακρίνεις ότι πρόκειται για μηχανή (κατά Alan Turing). Σήμερα , αν και δεν είμαι ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, απέχουμε δεκαετίες από αυτό το σημείο αφού τα περίφημα νευρωνικά δίκτυα δεν παρουσιάζουν όλα τα γνωρίσματα των νοημόνων όντων αλλά κάποια επιμέρους και είναι βέβαια εξειδικευμένα σε κάθετες εργασίες.

Η έννοια της μάθησης δεν ταυτίζεται πάντα με την νοημοσύνη, μπορώ να γράψω ένα πρόγραμμα που να εκπαιδεύεται στον τρόπο εργασίας του χρήστη (και αυτό σε ορισμένα σημεία το κάνουν και τα Windows –από μια οπτική) όμως αυτό δεν λέει τίποτα παρά μόνο ότι ο κώδικας είναι ευφυείς –δεν πρόκειται αύριο μαζί του να συζητήσω για τις διαφορές της Αριστοτελική – Πλατωνικής φιλοσοφίας ή για τα τα μηνύματα της Οδύσσειας..

Ότι όμως και να καταφέρουν οι επιστήμονες, να είσαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουν με υψηλού επιπέδου γλώσσα μηχανής (σε τελευταία ανάλυση) διότι στο βάθος ο επεξεργαστής θα εξακολουθεί να επεξεργάζεται και να υπολογίζει μαθηματικές συναρτήσεις που θα του επιτρέπουνε να εξομοιώνει την ανθρώπινη νοημοσύνη, σε ένα δεύτερο επίπεδο θα μπορεί να επιλέγει το λογισμικό του πια γλώσσα θα του αρέσει να μιλά … (οι οπαδοί του Matrix Reloaded θα καταλάβουν ;-) ).

Βλέπεις το να αντικαταστήσουμε τον κώδικα μηχανής με Αρχαία Ελληνικά ή Αγγλικά ή Γερμανικά είναι απλά αδύνατο , διότι αυτό το κομμάτι πυρίτιο στο βάθος και πέρα από το κώδικα μηχανής δουλεύει με Πύλες και «κώδικα τάσης» που δεν έχουν καμία σχέση με νοημοσύνη (και αν δεν ξέρεις τι είναι αυτά –μην μου απαντήσεις καν –σκεφτόμενος ότι ο εγκέφαλος δουλεύει με ηλεκτρικές εκκενώσεις άρα = CPU , please!!).. ναι είμαστε τόσο ίδιοι με αυτά και τόσο διαφορετικοί παράλληλα.. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχεδιάσθηκε να μαθαίνει, ο επεξεργαστής να υπολογίζει (και αυτό γιατί δεν ξέρουμε να τους σχεδιάζουμε διαφορετικά)

«Κύριοι και Κυρίες ακόμα και τα γένια του σπανού γίνονται σήμερα» .. λυπάμαι αλλά δεν νομίζω!

Υ.Γ.

Goodnight and sweet dreams..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...