Προς το περιεχόμενο

Είναι σημαντική η ορθογραφία;  

126 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι σημαντική η ορθογραφία;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δηλαδη αν ενας θελει κατι και σου στειλει κατι που ισως ειναι σοβαρο θα του ριξεις ακυρο επειδη γραφει greeklish ?

Οχι,θα το εκλαβω σαν επικοινωνια και θα προσπαθησω να το διαβασω,αλλα οπτικα μου δημιουργει μια αποστροφη και με κανει να προκαταλαμβανομαι αρνητικα για την παιδεια και τη σοβαροτητα του ανθρωπου που γραφει ετσι,αν και μπορει να πεφτω εξω βεβαια.Απλα η προκαταληψη ειναι προκαταληψη.

• Like 2
  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ο αλλος μπορει να εχει καποιο προβλημα ή να μην εχει τις γνωσεις, επισημαινοντας εσυ το προβλημα τον κανεις να νιωθει αβολα και πιθανον να τον προσβαλεις.

Για μενα το καλυτερο ειναι ή τους απαντας και τον βοηθας ή δεν τους απαντας και δεν ασχολεισαι , το να του κανεις ομως επιπληξη δεν ειναι καθολου σωστο (κατα την γνωμη μου παντα)

Εγώ διορθώνω (καλά, είπαμε, εμένα είναι κουσούρι αυτό) αλλά δε το κάνω για να σου πω "Ε, εσύ, γιούχου, είσαι αγράμματος", αλλά για να μαθαίνουμε και κάτι, ειδικά σε forums που μιλάμε στην πλάκα. Π.χ. είχα δει ένα λάθος σ'ένα status, γράφαν πιτσιρίκια, και μετά 5 άτομα το αντέγραψαν. Δε θα πέσουν έξω τα καράβια τους, αλλά άμα μπορούν να μάθουν κάτι, γιατί όχι; Τώρα αν μου πεις "Γαλάτεια, νιώθω άσχημα, σταμάτα." προφανώς και θα σταματήσω κι ας μην ήταν η πρόθεσή μου η προσβολή.
  • Like 1
Δημοσ.

Οχι,θα το εκλαβω σαν επικοινωνια και θα προσπαθησω να το διαβασω,αλλα οπτικα μου δημιουργει μια αποστροφη και με κανει να προκαταλαμβανομαι αρνητικα για την παιδεια και τη σοβαροτητα του ανθρωπου που γραφει ετσι,αν και μπορει να πεφτω εξω βεβαια.Απλα η προκαταληψη ειναι προκαταληψη.

Οποτε κοιταμε το περιτυλιγμα και χανουμε το περιοχομενο ?

Εγώ διορθώνω (καλά, είπαμε, εμένα είναι κουσούρι αυτό) αλλά δε το κάνω για να σου πω "Ε, εσύ, γιούχου, είσαι αγράμματος", αλλά για να μαθαίνουμε και κάτι, ειδικά σε forums που μιλάμε στην πλάκα. Π.χ. είχα δει ένα λάθος σ'ένα status, γράφαν πιτσιρίκια, και μετά 5 άτομα το αντέγραψαν. Δε θα πέσουν έξω τα καράβια τους, αλλά άμα μπορούν να μάθουν κάτι, γιατί όχι; Τώρα αν μου πεις "Γαλάτεια, νιώθω άσχημα, σταμάτα." προφανώς και θα σταματήσω κι ας μην ήταν η πρόθεσή μου η προσβολή.

Εσυ εισαι εσυ υπαρχουν ατομα που μπαινουν και σου λενε κατι σε φαση ΡΕ ΒΛΑΚΑ ΜΑΘΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Δημοσ.

Οποτε κοιταμε το περιτυλιγμα και χανουμε το περιοχομενο ?

Νope,κοιταμε την ποιοτητα της επικοινωνιας που ειναι πολυ καλυτερη οταν χρησιμοποιεις πχ την ελληνικη γλωσσα με ολους τους κανονες.Φαντασου ενα βιβλιο σε greeklish,μπορεις να το διαβασεις?Αν τα καταφερεις πιστευω μετα θα υποφερεις απο σοβαρες εγκεφαλικες βλαβες :-D

• Like 2
Δημοσ.

Είχα φίλο που έγραφε "Σιγνόμι για τα ορθωγραφικά" και προσπαθούσα να μη τον διορθώνω, είχε δυσλεξία κιόλας, και επειδή μάλλον του είχε δημιουργήσει κόμπλεξ το περιβάλλον του, προσπαθούσε να μου δημιουργήσει εμένα κόμπλεξ για τα ελληνικά μου. Ότι μιλάω σαν 50χρονη κι ότι δε με καταλαβαίνει κανείς.

Το αποκορύφωμα ήρθε στ'αγγλικά. Όπου κι αυτός και μια φίλη μου υποστηρίζουν ότι όλοι μιλάνε τα ελληνοαγγλικά στο εξωτερικό, μόνο εμείς οι βλάκες οι "άγγλοι" μιλάμε ακαταλαβίστικα.

Δημοσ.

Προσωπικά το θεωρώ σημαντικό,τουλάχιστον σε φόρουμ.

Δεν την παλεύω με τελείως ανορθόγραφα μηνύματα.Σπάνια θα κάνω τον κόπο να τα διαβάσω,όπως επίσης μηνύματα σε greeklish(τα οποία ευτυχώς έχουν εξαφανιστεί από όλα τα μεγάλα φόρα).

Γενικότερα πιστεύω δείχνει έναν ελάχιστο σεβασμό προς τους συνομιλητές η έστω και ελάχιστη προσοχή στην δομή και στην ορθογραφία του κειμένου.

Ιδίως όταν γράφεται το κείμενο από laptop/desktop σε browser το θεωρώ ελάχιστο κόπο να δει κάποιος τα όποια λάθη του και να τα διορθώσει.Είναι το πρώτο που μπορεί κάποιος να κάμει ώστε να καταστήσει το κείμενο του ευανάγνωστο και κατανοητό στους αγνώστους-συμφορουμήτες του.

Από την άλλη οι grammar-nazis που λυμαίνονται τα φόρα και την "λεν" στους άλλους είναι το ίδιο απεχθείς.

Ιδίως όταν η βασική δομή και η πλειοψηφία του κειμένου είναι σωστή.

Ακόμη είναι μεγάλη αλητεία να την λες στον άλλο για το κείμενο,όταν το θέμα είναι άλλο.Εξαιρέσεις κάνω σε άτομα συγκεκριμένου χώρου(που υποτίθεται ότι αγαπούν το κάθε τι Ελληνικό)και σε άτομα που έχουν στηρίξει την επιχειρηματολογία στο πως γράφουν.

Στην καθημερινότητα νομίζω ότι είμαι πιο χαλαρός με το θέμα.Ιδίως σε μηνύματα που γράφονται πολλές φορές στο πόδι.Δεν με πειράζει τόσο,ίσως διότι τα κείμενα τείνουν να είναι πολύ μικρά,μια με δύο γραμμές στην χειρότερη,και προέρχονται από άτομα που ξέρω τον τρόπο σκέψης και έκφρασης των,καθιστώντας έτσι σχεδόν αυτόματη την κατανόηση του τι θέλουν να πουν.

• Like 3
Δημοσ.

Νope,κοιταμε την ποιοτητα της επικοινωνιας που ειναι πολυ καλυτερη οταν χρησιμοποιεις πχ την ελληνικη γλωσσα με ολους τους κανονες.Φαντασου ενα βιβλιο σε greeklish,μπορεις να το διαβασεις?Αν τα καταφερεις πιστευω μετα θα υποφερεις απο σοβαρες εγκεφαλικες βλαβες :-D

Το θεμα ειναι να υπαρχει επικοινωνια :)

Την αλλη φορα εγραψα ελα αρθρο και εμπαιναν και ελεγαν συνεχεια για το ορθογραφικο χωρις να σχολιαζουν την ειδηση. 

Ε αυτο εμενα μου μαμησε την ψυχολογια. 

Δημοσ.

Την αλλη φορα εγραψα ελα αρθρο και εμπαιναν και ελεγαν συνεχεια για το ορθογραφικο χωρις να σχολιαζουν την ειδηση. 

Από την μια είναι υπέρτατη καφρίλα.

Από την άλλη όμως και εσύ σαν νηματοθέτης οφείλεις να κάνεις το νήμα σου όσο γίνεται πιο κατανοητό, ευανάγνωστο και ορθογραφικά άρτιο.

Βεβαίως η κατάσταση για εσένα ήταν χειρότερη γιατί υποτίθεται ότι ήταν είδηση που συνήθως γράφονται σε άψογα ελληνικά και οτιδήποτε λιγότερο χτυπάει άσχημα.

• Like 1
Δημοσ.

Νομιζω ρε συ δεν στο ελεγαν για να σε προσβαλλουν,αλλα για να σε ''πειραξουν''(οι περισσοτεροι) ή τελος παντων παντα θα υπαρχουν κανα δυο που θα σκαλωσουν και θελουν απλα να ''την πουν''σε καποιον.

Δημοσ.

Εγώ σου πα, αυτό ήταν κάφρικο κι επίσης άχρηστο. Και να μη διόρθωνε κανείς το "γίνετε" (ακόμα το θυμάμαι γιατί υπήρχαν 20 *γίνεται από κάτω), δε χάθηκε ο κόσμος... Αλλά έστω ότι το διόρθωνε ένας. ΟΙ υπόλοιποι από κάτω τι το έπαιξαν; Μπαμπινιώτηδες; 

NEWS FLASH: Ο Μπαμπινιώτης έχει κατακρεουργήσει τη νεοελληνική...

• Like 1
Δημοσ.

Αν υπάρχει ένα είδους μαγεία, αυτό είναι ο λόγος , γραπτός και προφορικός. Με μερικές λέξεις μπορείς να γεννήσεις συναισθήματα και να επηρεάσεις τον άλλον όπως ακριβώς θα ήθελες, να προκαλέσεις θλίψη , χαρά, φόνο, μίσος κτλ. . Οι λέξεις , ο τρόπος, όλα είναι σημαντικά. Τον κόσμο τον κυβερνούν αυτοί που είναι καλύτεροι με τα λεφτά και με τις λέξεις. Δε μπορεί κάτι τόσο σημαντικό , να μην το χειρίζεσαι σωστά. 

• Like 10
Δημοσ.

Ως παράδειγμα, θα υπογραμμίσω αυτό που αναφέρω στο αρχικό post. Αν σας έλεγα ότι 1024+512=2048, δε θα με διόρθωνε κάποιος από εσάς; Μπορεί με τη διόρθωσή του να εννοούσε ξεκάθαρα ότι κάνω λάθος. Μα, κάνω! Κι αν στο μήνυμά του δεν εξαντλήσει την κακεντρέχειά του, με διορθώσει λιτά και χωρίς βλακώδη περαιτέρω σχόλια, καλό δε θα μου κάνει;

Π.χ. αν και είμαι φυτό στην προπαίδεια, ποτέ δεν κατάφερα να μάθω τα 7x8 και 8x8. Τα 'μαθα στην εφορία που χρειάστηκαν και με διόρθωσε μία υπάλληλος που ναι μεν με στραβοκοίταξε, αλλά τότε ήρθε η στιγμή για εμένα να μου εντυπωθούν επιτέλους. Τώρα αν η εφοριακός ή οι υπόλοιποι στη σειρά με πέρασαν για αμόρφωτη, λίγο με νοιάζει. Έμαθα!

Δημοσ.

Από την μια είναι υπέρτατη καφρίλα.

Από την άλλη όμως και εσύ σαν νηματοθέτης οφείλεις να κάνεις το νήμα σου όσο γίνεται πιο κατανοητό, ευανάγνωστο και ορθογραφικά άρτιο.

Βεβαίως η κατάσταση για εσένα ήταν χειρότερη γιατί υποτίθεται ότι ήταν είδηση που συνήθως γράφονται σε άψογα ελληνικά και οτιδήποτε λιγότερο χτυπάει άσχημα.

Δεν ξερω αν φταιει η δυσλεξια ή κατι αλλο αλλα πολλες φορες νομιζω οτι κατι ειναι σωστο μετα απο αρκετους ελενγχους και τελικα μετα απο λιγο το διαβαζω και μπορει να βρω καποιο λαθος.

Αυτο που με πειραξε ηταν οτι εξαιτιας μου στοχοποιηθηκε το φορουμ και πολλοι εβγαλαν χολη.

Νομιζω ρε συ δεν στο ελεγαν για να σε προσβαλλουν,αλλα για να σε ''πειραξουν''(οι περισσοτεροι) ή τελος παντων παντα θα υπαρχουν κανα δυο που θα σκαλωσουν και θελουν απλα να ''την πουν''σε καποιον.

Ξερω ποιοι το εκαναν για πλακα και ποιοι οχι εβλεπες.

Ως παράδειγμα, θα υπογραμμίσω αυτό που αναφέρω στο αρχικό post. Αν σας έλεγα ότι 1024+512=2048, δε θα με διόρθωνε κάποιος από εσάς; Μπορεί με τη διόρθωσή του να εννοούσε ξεκάθαρα ότι κάνω λάθος. Μα, κάνω! Κι αν στο μήνυμά του δεν εξαντλήσει την κακεντρέχειά του, με διορθώσει λιτά και χωρίς βλακώδη περαιτέρω σχόλια, καλό δε θα μου κάνει;

Π.χ. αν και είμαι φυτό στην προπαίδεια, ποτέ δεν κατάφερα να μάθω τα 7x8 και 8x8. Τα 'μαθα στην εφορία που χρειάστηκαν και με διόρθωσε μία υπάλληλος που ναι μεν με στραβοκοίταξε, αλλά τότε ήρθε η στιγμή για εμένα να μου εντυπωθούν επιτέλους. Τώρα αν η εφοριακός ή οι υπόλοιποι στη σειρά με πέρασαν για αμόρφωτη, λίγο με νοιάζει. Έμαθα!

Αλλο αυτο που λες η αριθμοι ειναι πιο απολυτοι ενεκα θετικων επιστημων ενω ο λογος ειναι πιο ελευθερος.

Μπορει εγω να σε δω εξω και να σου πω κατι που θα σου αλλαξει τροπο σκεψης μπορει να το δεις ομως γραπτο και να με κραζεις για τα λαθη μου , ε τοτε δεν χανεις την ουσια αυτων που θελω να πω ?

Δημοσ.

Redo, δεν είναι τόσο απλό. Αυτό λέμε. Η γλώσσα μας είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε όλη μας τη ζωή. Είναι βασικό. Και στο γραπτό και προφορικό λόγο, καλό θα ήταν να προσέχουμε ως έναν ελάχιστο σεβασμό προς το συνομιλητή μας. Τώρα βέβαια, για να συμφωνήσουμε σ'αυτό, αν είναι να μου μιλάει προσβλητικά κάποιος, τι να τον κάνω το δομημένο λόγο του;

Αλλά μη τα κατακερματίζουμε όλα περί γλώσσας, ότι δεν έχει καμία σημασία. Εκεί είναι η ένστασή μου, όχι πάνω σ'αυτό που λες εσύ, αλλά στη γενικότερη αντίθετη άποψη. Γιατί ναι, αν τα γράφουμε/λέμε όλα όπως να 'ναι, στο τέλος δε θα επικοινωνούμε λειτουργικά. 
Και τα μαθηματικά, ένα σύστημα κανόνων είναι. Το ίδιο και η γλώσσα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...