Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πήγα να πάρω ένα σκεύασμα απ το φαρμακείο για το οποίο είχα την παρακάτω συνταγή:

0001_1.jpg

Θεωρούσα αυτονόητο ότι θα πλήρωνα γύρω στο 1 ευρώ όπως γράφει η συνταγη σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής και τελικά πλήρωσα 17,40 και είμαι έκπληκτος.

Το φαινόμενο εξηγείται ως εξής:

Το κράτος αναγνωρίζει ως ποσοστό κάλυψης 25% μόνο τα 4,42 ευρώ

Στο υπόλοιπο ποσό καλύπτει το 50% άρα από τα 37 ευρώ που κανει το φάρμακο κανονικά:

για τα 32,59€ δίνω 16,29€ (το 50%)

για τα   4,42€ δίνω   1,11€ (το 25%)

Σύνολο 17,40€

Επίσης ο φαρμακοποιός μου είπε ότι το 50% της κάλυψης είναι προσωρινό και πως από μέρα σε μέρα θα καταργηθέι και περιμένουν την ειδοποίηση άρα στο άμεσο μέλλον θα πληρώνω

37€ - (4,42€ * 0,75) = 35,9€

και αν συνυπολογίσουμε και το ένα ευρώ που θα μπει ανα συνταγή

Σύνολο 36,9€

Δηλαδή θα γλιτώνω 10 ολόκληρα λεπτά....

Φυσικά το ερώτημα μου στον φαρμακοποιό ήταν αν υπάρχει κάποιο γενόσημο το οποίο κοστίζει 4,42€ κι έτσι δικαιολογείται πως το κράτος καλύπτει μόνο αυτό το ποσό.
Η απάντησή του ήταν πως για το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν κυκλοφορεί κάποιο γενόσημο και πως δεν υπάρχει κάποια λογική στο ποσό κάλυψης.

Οπότε το ρητορικό μου ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι η λογική στο ποσό κάλυψης που εγκρίνει το κράτος για το συγκεκριμένο σκεύασμα στα 4,42€ ενώ κάνει 37€  και ενώ δεν υπάρχει γενόσημο γενικά.

Δημοσ.

λογικη του κρατους??και ειδικα του ελληνικου???πλακα με κανεις??αποφασισε και διεταξε,να πληρωνεις εισφορες,φαρμακα,νοσηλεια και ολα τα συμπαρομαρτουντα,ΕΣΥ.......και δεν δικαιουσε να διαμαρτυρεσαι......εχουμε δημοκρατια εδω..........

Δημοσ.

Πλεον το κρατος θα καλυπτει μονο τα γενοσημα τα αλλα θα τα πληρονουμε απο την τσεπη μας ασκετα αν δεν υπαρχει καποιο γενοσημο...

Δημοσ.

Η μόμη εξήγηση που μπρορώ να δώσω είναι το ότι το 4,42 (όπως και γράφει) τιμή του φθηνότερου φαρμακείου (δε ξέρω καν αν τα φάρμακα έχουν τιμή που καθορίζει ο φαρμακοποιός ... νόμιζα ότι είναι στνάνταρ) 

...

το οποίο φαρμακείο μπορεί να είναι ξερωγω στο διαόλου τη μάνα ...

Πλεον το κρατος θα καλυπτει μονο τα γενοσημα τα αλλα θα τα πληρονουμε απο την τσεπη μας ασκετα αν δεν υπαρχει καποιο γενοσημο...

Αυτό από που προκύπτει ?

Δημοσ.

Η μόμη εξήγηση που μπρορώ να δώσω είναι το ότι το 4,42 (όπως και γράφει) τιμή του φθηνότερου φαρμακείου (δε ξέρω καν αν τα φάρμακα έχουν τιμή που καθορίζει ο φαρμακοποιός ... νόμιζα ότι είναι στνάνταρ) 

...

το οποίο φαρμακείο μπορεί να είναι ξερωγω στο διαόλου τη μάνα ...

Αυτό από που προκύπτει ?

Τι να σου πω αυτο ξερω οτι θα γινει μεχρι τωρα σου εδινε το 50% αν δεν διαλεγες γενοσημο τωρα θα πληρωνεις εσυ το 100%

Δημοσ.

Τι να σου πω αυτο ξερω οτι θα γινει μεχρι τωρα σου εδινε το 50% αν δεν διαλεγες γενοσημο τωρα θα πληρωνεις εσυ το 100%

Αυτό που λεις είναι άλλο με αυτό που έγραψες παραπάνω. Εδώ μιλάς να επιλέγεις ΕΣΥ το πρωτότυπο έναντι του γενοσήμου (στο οποίο μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει).

Πάνω μιλάς για τη περίπτωση που δεν υπάρχει γενόσημο.

Δημοσ.

Αυτό που λεις είναι άλλο με αυτό που έγραψες παραπάνω. Εδώ μιλάς να επιλέγεις ΕΣΥ το πρωτότυπο έναντι του γενοσήμου (στο οποίο μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει).

Πάνω μιλάς για τη περίπτωση που δεν υπάρχει γενόσημο.

Μηπως ειναι κενο της νομοθεσιας και σε περιπτωση που δεν υπαρχει η επιλογη λανθασμενα σε χρεωνουν ?

• Like 1
Δημοσ.

ίσως το γενόσημο να μην κυκλοφορεί απλά στην αγορά, γιατί δεν συμφέρει κάποιους; Υπάρχει μεν, κοστίζει τόσο όσο λέει το ταμείο, αλλά δεν το φέρνουν στην αγορά γιατί...

Θα να ρωτήσω τον φαρμακοποιό μου.

• Like 1
Δημοσ.

...

τιμή φτηνότερο φαρμάκου λεει, οχι φαρμακείου.

Δημοσ.

τιμή φτηνότερο φαρμάκου λεει, οχι φαρμακείου.

δεν βάζει ο κάθε φαρμακοποιός ότι τιμή θέλει στα φάρμακα. Έχουν την ίδια τιμή παντού.

Ναι, διάβασα γρήγορα και λάθος.

Άρα η διαφορά προκύπτει ότι ο TS δεν πήρε το φθηνότερο αλλά κάποιο άλλο ?

Μα τότε δεν έπρεπε (από όσο έχω ακούσει) να πληρώσει το 100% του πάνω από τα 4,42 και όχι το 50% ?

Δημοσ.

Μπορεί η τιμή του φθηνότερου φαρμάκου να είναι 4,42 αλλά αν κανείς δεν φέρνει το φάρμακο αυτό (γενόσημο πιθανότατα), θα αναγκαστείς να αγοράσεις αυτό που υπάρχει και φυσικά η συμμετοχή σου θα είναι μεγαλύτερη.

Δημοσ.

Στη συνταγή σου αναφέρεται η δραστική ουσία, αλλά ο γιατρός έχει αναγράψει και επώνυμο φάρμακο (adenuric) με τη δραστική ουσία το οποίο κοστίζει 36.96 ευρώ. 

Ό φαρμακοποιός σου σου είπε ότι δεν κυκλοφορεί το γενόσημο ή δεν έχει αυτός?

Δεν μπορούσε να παραγγείλει ?? 

Ρώτησες και σε άλλο φαρμακοποιό ? 

μου φαίνεται περίεργο να μην υπάρχει το γενόσημο.

Δημοσ.

Νομίζω ότι ο γιατρός συνταγογράφησε τη δραστική ουσία και έγραψε το πρωτότυπο φάρμακο adenuric....

Ξεκίνησα να γράφω και αναρτήθηκε το post του Tsino, που καλύπτει ένα μέρος από αυτά που ήθελα να γράψω.

Μάλλον ο φαρμακοποιός δεν διέθετε το γενόσημο που κάνει 4,42 και έδωσε στον TS το πρωτότυπο που κοστίζει 36,96€.

Εφάρμοσε την απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα, με την οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς, εάν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν να προμηθευτούν τα πρωτότυπα φάρμακα αντί για τα γενόσημα. Αυτή την απόφαση σκέφτεται να καταργήσει ο Γεωργιάδης και αντί να πληρώνει ο ασφαλισμένος το 50%, να πληρώνει το 100% στην περίπτωση που επιλέγει το πρωτότυπο και όχι το γενόσημο.

Δημοσ.

Στη συνταγή σου αναφέρεται η δραστική ουσία, αλλά ο γιατρός έχει αναγράψει και επώνυμο φάρμακο (adenuric) με τη δραστική ουσία το οποίο κοστίζει 36.96 ευρώ. 

Ό φαρμακοποιός σου σου είπε ότι δεν κυκλοφορεί το γενόσημο ή δεν έχει αυτός?

Δεν μπορούσε να παραγγείλει ?? 

Ρώτησες και σε άλλο φαρμακοποιό ? 

μου φαίνεται περίεργο να μην υπάρχει το γενόσημο.

Νομίζω ότι ο γιατρός συνταγογράφησε τη δραστική ουσία και έγραψε το πρωτότυπο φάρμακο adenuric....

Ξεκίνησα να γράφω και αναρτήθηκε το post του Tsino, που καλύπτει ένα μέρος από αυτά που ήθελα να γράψω.

Μάλλον ο φαρμακοποιός δεν διέθετε το γενόσημο που κάνει 4,42 και έδωσε στον TS το πρωτότυπο που κοστίζει 36,96€.

Εφάρμοσε την απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα, με την οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς, εάν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν να προμηθευτούν τα πρωτότυπα φάρμακα αντί για τα γενόσημα. Αυτή την απόφαση σκέφτεται να καταργήσει ο Γεωργιάδης και αντί να πληρώνει ο ασφαλισμένος το 50%, να πληρώνει το 100% στην περίπτωση που επιλέγει το πρωτότυπο και όχι το γενόσημο.

Εγώ δεν κρίνω παράλογη την απόφαση να μην καλύπτονται ακόμα και καθόλου τα μη γενόσημα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν μου είπε πως δεν το έχει αλλά μου είπε πως δεν υπάρχει γενόσημο.

Οπότε ή υπάρχει και ο φαρμακοποιός μου είπε πως δεν υπάρχει για να με ξεφορτωθεί ή υπάρχει νομοθετικό κενό ή ο νομοθέτης αδιαφορεί για την περίπτωση μη ύπαρξης γενόσημου.

Το 1ο δεν μπορώ να το μάθω χωρίς να ρωτήσω άλλο φαρμακοποιό αλλα για τα άλλα 2 ίσως ξέρει κάποιος να μας πει.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...