insomniaK Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Ζοραν, οι παππούδες έσκαβαν 10 ώρες για ένα τσιυκάλι φαγητό. Αυτό το επίπεδο το έχουμε ξεπεράσει ανεπιστρεπτί. Και πάμε στα δύσκολα: έχεις αγοράσει ποτέ ντομάτες που έχουν εξογκώματα ή ειναι λίγο πράσινες απο τη μία πλευρά; Ξέρεις ποιος ήταν για πολλά χρόνια ο σημαντικότερος λόγος απόρριψης αλιευμάτων ιχθυοκαλλιεργιών; Η επίκτητη δυσπλασία των ψαριών, που προκαλείται όταν στρεςααριςτουν τα ζώα κι αρχίζουν να πέφτει το ενα πάνω στο άλλο. Ο καταναλωτής πιστεύει πως οι τσιπούρες/ ντομάτες/ αρνάκι βγαίνουν με copy paste, πχ όλες οι τσιπούρες ειναι 22-25 cm και 400 gr, με τέλειο δέρμα και με σχήμα συμμετρικό "γ" κι όλα αυτά με το ζώο να έχει μεγαλώσει σε ιδανικές συνθήκες με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του. Ωραία ειναι αυτά, αλλά στα παραμύθια υπάρχει και ο κακός ο λύκος, οι ιχθυοκαλλιέργιες υπάρχουν για να καλύψουν μια συγκεκριμένη ανάγκη: τη σίτιση. Κι εμείς εδώ μπορει να θεωρούμε τα προϊόντα τους κατώτερα, αλλά για παράδειγμα στο μπαγκλαντές, οι γαρίδες απο καλλιέργειες ειναι ο βασικός τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού. Αυτά τα λίγα και μπερδεμένο. 2
zoranb Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Φυσικά και δεν λέω να πάμε πίσω στον τρόπο με τον οποίο έσκαβαν ή τις κακουχίες με τις οποίες ζούσαν, αλλά στη λογική και τη φιλοσοφία της σωστής καλλιέργειας, τότε που δεν γίνονταν πράγματα με γνώμονα το κέρδος (ειδικά τα τρόφημα). Τότε που η διατροφή μας δεν περιστρεφόταν γύρω από αυτό (το κέρδος εννοώ) και δεν είχες ανάγκη να προσέχεις εάν θα έτρωγες τρελές αγελάδες ή castrol στο φαγητό σου! Είναι λάθος το να πιστεύετε πως η αύξηση των τροφίμων και η μαζική παραγωγή τους έγινε για να θρέψουν το κόσμο. Πάει κάτι απόλαυτά σε χώρες που λιμοκτονούν, όχι. Μόνο οι "πλούσιες" χώρες έχουν τα πάντα στα σουπερμάρκετ τους και αυτό γιατί; Για το κέρδος, δεν έχει νόημα να τα εξάγουν στη Ζιμπάμπουε ή στην Ουγκάντα (τυχαία τα κράτη που αναφέρω)! Για την εξάλειψη των ντόπιων βιοποικιλοτήτων γνωρίζετε; ΙnsomniaK δεν μου απάντησες που είδες/διάβασες πως ο πλανήτης δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του. Θα με ενδιέφερε να μάθω την αξιοπιστία μας τέτοιας πληροφορίας! Όσο για τις τιμές των προιόντων Φώτη, είδες πρόσφατα στη χώρα μας πόσο έπεσαν οι τιμές όταν διατέθηκαν προϊόντα χωρίς τους μεσάζοντες, εκεί είναι το πρόβλημα στις τιμές, στην ύπαρξη κέρδους! (Παιδιά όλη τη κουβέντα αυτή την κάνω φιλικά και δεν θέλω να λογομαχήσω με κανέναν ) 2
insomniaK Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Brown, world on the edge, 2011. Απλά και σύντομα: αν δεν είχαμε την τεχνολογία, το σύστημα γη θα χε ήδη εξαντληθεί. Λαμβάνοντας υπόψιν μας πως οι πόροι εξαντλούνται, τα 7 δις πληθυσμού στη γη ειναι ήδη υπερβολικά μεγάλο νούμερο. Διάβασε και το people and possibilities in a world of 7 billion, προς το τέλος εκει που μιλάει sustainability and sharing. 1
BritGreek Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Πάντως, και ο παιδίατρος της οικογένειας και ο καρδιολόγος (επειδή υπάρχει θέμα με τους μεγαλύτερους στην οικογένεια, χτυπιούνται ότι χίλιες φορές κατεψυγμένο ψάρι παρά ιχθυοτροφείου, λόγω της λιπαρότητας και των αντιβιοτικών, και μας συνιστούν να τα αποφεύγουμε. Ωστόσο, για το σολωμό συγκεκριμένα δεν λέει το ίδιο. Το θέμα τους είναι με τις τσιπούρες, λαυράκια κλπ. Ψαρεύω εδώ και χρόνια μετά μανίας από στεριά. Αν πιάσεις τσιπούρα που έχει ξεφύγει από ιχθυοτροφείο, σε σχέση με την τσιπούρα την πελαγίσια, νομίζεις ότι σηκώνεις μισοψόφιο ψάρι και φυσικά είναι και πιο άνοστη. Και το ξέρεις γιατί είναι διαφορετικές και στην εμφάνιση. Όποιος ψαρεύει ξέρει τι εννοώ.
pournaras Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Φυσικά και δεν λέω να πάμε πίσω στον τρόπο με τον οποίο έσκαβαν ή τις κακουχίες με τις οποίες ζούσαν, αλλά στη λογική και τη φιλοσοφία της σωστής καλλιέργειας, τότε που δεν γίνονταν πράγματα με γνώμονα το κέρδος (ειδικά τα τρόφημα). Τότε που η διατροφή μας δεν περιστρεφόταν γύρω από αυτό (το κέρδος εννοώ) και δεν είχες ανάγκη να προσέχεις εάν θα έτρωγες τρελές αγελάδες ή castrol στο φαγητό σου! Είναι λάθος το να πιστεύετε πως η αύξηση των τροφίμων και η μαζική παραγωγή τους έγινε για να θρέψουν το κόσμο. Πάει κάτι απόλαυτά σε χώρες που λιμοκτονούν, όχι. Μόνο οι "πλούσιες" χώρες έχουν τα πάντα στα σουπερμάρκετ τους και αυτό γιατί; Για το κέρδος, δεν έχει νόημα να τα εξάγουν στη Ζιμπάμπουε ή στην Ουγκάντα (τυχαία τα κράτη που αναφέρω)! Για την εξάλειψη των ντόπιων βιοποικιλοτήτων γνωρίζετε; ΙnsomniaK δεν μου απάντησες που είδες/διάβασες πως ο πλανήτης δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του. Θα με ενδιέφερε να μάθω την αξιοπιστία μας τέτοιας πληροφορίας! Όσο για τις τιμές των προιόντων Φώτη, είδες πρόσφατα στη χώρα μας πόσο έπεσαν οι τιμές όταν διατέθηκαν προϊόντα χωρίς τους μεσάζοντες, εκεί είναι το πρόβλημα στις τιμές, στην ύπαρξη κέρδους! (Παιδιά όλη τη κουβέντα αυτή την κάνω φιλικά και δεν θέλω να λογομαχήσω με κανέναν ) Κοιτα, το οτι καποιες εταιριες παραγουν με σκοπο το κερδος, αυτο δεν αναιρει το οτι η γη αν δεν την καλλιεργησεις, δεν μπορει να παραξει την απαραιτητη ποσοτητα για να θρεψει ολον τον πληθυσμο της. Το σταρι δεν το ψαχνεις στα λιβαδια, αγριο και καθαρο, δε σου φτανει, αρα και εσυ μονος σου, πρεπει να το καλλιεργησεις σε καποια στρεμματα για να σου φτασει. Αρα δε διαφερεις σε τιποτε απο τον αλλον που καλλιεργει σολωμο, διοτι αν ολοι μας προσπαθουσαμε να φαμε σολωμο πελαγισιο, κατα πρωτον θα τρωγαμε μια φορα τα 10 χρονια, και καποια στιγμη (πολυ γρηγορα), θα τον ειχαμε εξαλειψει. Οσον αφορα τις ξενες εισαγωμενες καλλιεργιες, πρωταρχικος σκοοπος ειναι η αντοχη του καθε φυτου σε πιο δυσκολες συνθηκες για καλυτερη παραγωγη, εστω και προσωπικη σου. Εχω προσωπικο παραδειγμα επ' αυτου, οπου εμεις που καλλιεργουμε ζαμπελα (τυπος σταφυλιου), για τσιπουρο, οι ελληνικες καλλιεργειες ηταν πολυ αδυναμες, τα σταφυλια σταχτωναν και χαλαγαν γρηγορα, και γενικα ειχες ελαχιστη παραγωγη απο μεγαλες εκτασεις. Καποια στιγμη που εκανε την εμφανιση της μια νεα αμερικανικη καλλιεργεια, τα πραγματα αλλαξαν 100%. Πιο δυνατα κληματα, ελαχιστα προβληματα στον καρπο, και το βασικοτερο, σχεδον κανενα φαρμακο πλεον. Δεν ειναι ολα στο βωμο του κερδους, βεβαια και υπαρχει οπως και σε ολα γυρω μας, αλλα πρωταρχικος σκοπος ειναι η καλυψη με ενα φυσιολογικο κοστος. 2
gigisoni Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 ΙnsomniaK δεν μου απάντησες που είδες/διάβασες πως ο πλανήτης δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό του. Θα με ενδιέφερε να μάθω την αξιοπιστία μας τέτοιας πληροφορίας! Εσύ δεν μας λες από που έχεις ακούσει ότι επαρκεί.
insomniaK Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Britgreek, το ανέφερα νωρίτερα: τα ψάρια ιχθυοτροφείου έχουν περισσότερο λίπος σε σχέση με τα λευτερα, επομένως ο τρόπος μαγειρέματος τους πρέπει να ειναι και διαφορεικός. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου ψήνονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία για περισσότερη ώρα. Επομένως, αυτό με τη λιπαρότητα δεν ισχύει για κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει. Τα αντιβιοτικά ειναι μύθος, οι τιμές τους ειναι τόσο υψηλές, που συμφέρει να απορρίψεις ολόκληρο κλωβό, παρά να τον γεμίζεις αντιβιοτικά για μήνες. Επίσης, εδώ να αναφερθεί πως τα ψάρια ειναι στη θάλασσα κι όχι σε πλήρως ελεγχόμενες δεξαμενές για τη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής τους, επομένως δεν μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, ούτε ακόμα και τροφής. Και το ανέκδοτο/απορία: ποια ειναι η άποψη των γιατρών για τα πλήρως ακινητοποιημένα κοτόπουλα και βοοειδή που πωλούνται στα χασάπικα; Στο μοναδικό που συμφωνώ ειναι στη γεύση. Κι αυτό επειδή τα λευτερα ψάρια έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στα προσλαμβανόμενα στοιχεία. (Προσωπική σημείωση: το νοστιμότερη κοκορέτσι ειναι αυτό με το λιγότερο πλυμένο αντεράκι). Κι επαναλαμβάνω τη μόνιμη απορία μου, πως ο ψαράς και κατ'επεκταση ο καταναλωτής ξέρει ότι το ψάρι που τρώει δεν ειναι βεβαρημένο από το τοπικό αποχετευτικό σύστημα ή απο βαρέα μέταλλα ή από κολοβακτηρίδια ή...
zoranb Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Εσύ δεν μας λες από που έχεις ακούσει ότι επαρκεί. Από το Zeitgeist Κοιτα, το οτι καποιες εταιριες παραγουν με σκοπο το κερδος, αυτο δεν αναιρει το οτι η γη αν δεν την καλλιεργησεις, δεν μπορει να παραξει την απαραιτητη ποσοτητα για να θρεψει ολον τον πληθυσμο της. Το σταρι δεν το ψαχνεις στα λιβαδια, αγριο και καθαρο, δε σου φτανει, αρα και εσυ μονος σου, πρεπει να το καλλιεργησεις σε καποια στρεμματα για να σου φτασει. Αρα δε διαφερεις σε τιποτε απο τον αλλον που καλλιεργει σολωμο, διοτι αν ολοι μας προσπαθουσαμε να φαμε σολωμο πελαγισιο, κατα πρωτον θα τρωγαμε μια φορα τα 10 χρονια, και καποια στιγμη (πολυ γρηγορα), θα τον ειχαμε εξαλειψει. Οσον αφορα τις ξενες εισαγωμενες καλλιεργιες, πρωταρχικος σκοοπος ειναι η αντοχη του καθε φυτου σε πιο δυσκολες συνθηκες για καλυτερη παραγωγη, εστω και προσωπικη σου. Εχω προσωπικο παραδειγμα επ' αυτου, οπου εμεις που καλλιεργουμε ζαμπελα (τυπος σταφυλιου), για τσιπουρο, οι ελληνικες καλλιεργειες ηταν πολυ αδυναμες, τα σταφυλια σταχτωναν και χαλαγαν γρηγορα, και γενικα ειχες ελαχιστη παραγωγη απο μεγαλες εκτασεις. Καποια στιγμη που εκανε την εμφανιση της μια νεα αμερικανικη καλλιεργεια, τα πραγματα αλλαξαν 100%. Πιο δυνατα κληματα, ελαχιστα προβληματα στον καρπο, και το βασικοτερο, σχεδον κανενα φαρμακο πλεον. Δεν ειναι ολα στο βωμο του κερδους, βεβαια και υπαρχει οπως και σε ολα γυρω μας, αλλα πρωταρχικος σκοπος ειναι η καλυψη με ενα φυσιολογικο κοστος. Φίλε πουρνάρα ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και υπολογίζω ταλεγόμενά σου. Το μόνο που θα πω είναι πως.. ειδικά για την Αμερικάνικη καλλιέργεια, γιατί να την προτιμήσεις και να μην πας στη ντόπια βιοποικιλότητα που αντέχει στις ντόπιες συνθήκες γιατί είναι μαθημένη σε αυτές αλλά παίρνεις αυτήν που σου πλασάρουν και μαζί της σου πλασάρουν κ τα φυτοφάρμακά της και τα λιπάσματά της; Δεν λέω για σένα, καταλαβαίνεις πως το λέω. Όσο για τον πρωταρχικό σκοπό πόσοι θέλουν να κάνουν καλλιέργειες με ένα ίσα βάρκα ίσα νερά κέρδος, όλοι μα όλοι πάμε για το μέγιστο και αυτό είναι η παθογένεια των καιρών, γιατί μαζί με αυτό έρχονται πολλά κακά! Στα Zeitgeist και Planet Earth θα δείτε πόσο όμορφα και απλά αναλύει την κατάσταση της εποχής που ζούμε!
gigisoni Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Από το Zeitgeist Αυτά βασίζονται σε στατιστικά καλλιεργειών που εσύ κατηγορείς, όχι σε "φυσικές καλλιέργειες" τύπου 19ου αιώνα. 1
insomniaK Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Τόσες μέρες απαντώ σε ισχυρισμούς του zeigeist; Διάβασε το βιβλίο του brown που παραθέτω παραπάνω ή ψάξε και βρες πόσο ρύζι καταναλώνεται κάθε χρόνο, ανήγαγε αυτην την ποσότητα στις ετήσιες ανάγκες για ενέργεια του πληθυσμού της γης και διαίρεσε με το πόσο ρύζι παράγεται κάθε χρόνο στη γη. Θα διαπιστώσεις εύκολα πως ο αριθμός των "γαιών" που χρειαζόμαστε ειναι μερικές εκατοντάδες για να τραφούμε όλοι και μόνο με ρύζι. Αυτά με τη βιοποικιλότητα δεν τα απαντώ. 2
zoranb Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Στα ντοκυμαντέρ έκανα λάθος, το Home εννοούσα και για Ελληνικούς υπότιτλους ενεργοποιήστε τα captions!!!! Τόσες μέρες απαντώ σε ισχυρισμούς του zeigeist;Διάβασε το βιβλίο του brown που παραθέτω παραπάνω ή ψάξε και βρες πόσο ρύζι καταναλώνεται κάθε χρόνο, ανήγαγε αυτην την ποσότητα στις ετήσιες ανάγκες για ενέργεια του πληθυσμού της γης και διαίρεσε με το πόσο ρύζι παράγεται κάθε χρόνο στη γη. Θα διαπιστώσεις εύκολα πως ο αριθμός των "γαιών" που χρειαζόμαστε ειναι μερικές εκατοντάδες για να τραφούμε όλοι και μόνο με ρύζι.Αυτά με τη βιοποικιλότητα δεν τα απαντώ. Μισό, ο Brown περιγράφει τη πραγματικότητα φαντάζομαι, εγώ δεν λέω πως λέει ψέματα, αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία την έχουμε δημιουργήσει εμείς. Το όλο ζήτημα είναι πως θα ξεφύγουμε απο αυτήν αφαιρώντας όλες τις αιτίες, τους λόγους που μας οδήγησαν ή το τι δεν κάναμε σωστά και σίγουρα ένας από αυτούς είναι το αέναο κυνήγι του κέρδους (έχω καταντήσει γραφικός το ξέρω). Ουφ τέλος!
NT1G Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Το όλο ζήτημα είναι πως θα ξεφύγουμε απο αυτήν αφαιρώντας όλες τις αιτίες, τους λόγους που μας οδήγησαν ή το τι δεν κάναμε σωστά και σίγουρα ένας από αυτούς είναι το αέναο κυνήγι του κέρδους (έχω καταντήσει γραφικός το ξέρω). Ουφ τέλος! Μάλλον έχεις καταντήσει, γιατί δεν βλέπω πουθενά στην ιστορία κάτι να μην γίνεται για το κέρδος όποιο και αν είναι αυτό.
zoranb Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 15 Οκτωβρίου 2013 Τελικά τον σολωμό θα τον αγοράσεις; θα ξεκινήσω ένα thread "Σολωμός φτιάχον μόνος σου!" Θα έλεγα πως είναι υπερβολικά πολλά τα πράγματα τα οποία κινούνται γύρω από το κέρδος 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα