Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα για ακόμα μια φορά, ενδιαφέρομαι να μάθω τις 2 συνδεσμολογίες του τίτλου. Πιο αναλυτικά, θέλω να μάθω πως μπορώ να συνδέσω τα "φισάκια" στις άκρες των καλωδίων, επειδή χρειάζομαι να φτιάξω  custom καλώδια για συνδέσεις στο σπίτι.. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Υ.Γ. έψαξα στην αναζήτηση και δεν βρήκα αυτό που έψαχνα γι' αυτό και άνοιξα νέο θέμα, αν υπάρχει θέμα που δεν το έχω βρει παρακαλώ κάποιος να μου παραθέσει το link.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

πραγματικά ακολούθησα τον οδηγό αυτόν και έφτιαξα τα καλώδια κι όμως τα μπέρδεψα και τα ξεκαθαρίσαμε με τα παιδιά σε άλλο θέμα...!!! πάντως με τον α τρόπο τα έκανα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα πλέον!!! να τονίσω ότι το καλώδιο με αυτές τις συνδέσεις κάνει για τα πάντα σχεδόν, από ρούτερ σε σουίτς, από σουίτς σε σουίτς, από σουίτς σε μπριζάκια τοίχου και από πριζάκια τοίχου σε υπολογιστές... ευχαριστώ για την απάντηση !!! :)

Δημοσ.

να ρωτησω και εγω κατι.εγω χρησιμοποιω τον Τ56Β τροπο για να φτιαχνω τα καλωδια μου.τι διαφορα εχει απο τον Α και ας μου πει καποιος αν ειναι υποδεεστερος

Δημοσ.

Καμία διαφορά. Για να μην το γράφω πάλι δες εδώ.

Χρησιμοποιείς όποια θέλεις ή και τις 2, όχι όμως στο ίδιο καλώδιο.

Για straight καλώδια, υποχρεωτικά και τα 2 άκρα του ίδιου καλωδίου θα χρησιμοποιούν μόνο ένα από τα 2 πρότυπα.

Δημοσ.

Από τότε που θεσπίστηκε το TIA/EIA-568 ο επίσημος τερματισμός είναι ο ίδιος:

post-42753-0-89199300-1392319851_thumb.gif

Εν γενέση των δικτύων 10-100 η συνδεσμολογία Τ568Α ή crossover δημιουργήθηκε για σύνδεση ομοίων συσκευών μεταξύ τους. π.χ. router με router, pc με pc.

Η συνδεσμολογία Τ568Β ή straight δημιουργήθηκε για σύνδεση διαφορετικών συσκευών, π.χ. router με pc.

Καμία άλλη διαφορά.

Πλέον εν έτη 2014 η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών και των καρτών δικτύων υποστηρίζουν το feature Auto-MDIX ή autosense στην καθομιλουμένη, και αναγνωρίζουν αυτόματα τί συσκευή είναι συνδεδεμένη στο απέναντι άκρο, χωρίς να χρειάζεται να μας νοιάζει τι καλώδιο θα φτιάξουμε κάθε φορά.  

Παίζει και με τις 2 συνδεσμολογίες ακριβώς το ίδιο πλέον, αλλά το standard που έχει επικρατήσει για να βρίσκουμε όλοι άκρη είναι Τ568Β παντού.

Links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_twisted_pair

http://en.wikipedia.org/wiki/TIA/EIA-568#T568A_and_T568B_termination

/sc

Δημοσ.

Αν και γενικά συμφωνώ, εντούτοις διαφωνώ με τον ορισμό που δίνεις για τις συνδεσμολογίες ("Τ568Α ή crossover" και "Τ568Β ή straight").

Ο χρωματικός κώδικας των 4 ζευγών είναι ο ίδιος και στις 2 περιπτώσεις. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η θέση (αρίθμηση) των ζευγών 2 και 3 στους ακροδέκτες.

Σε δίκτυο Ethernet (10-100-1000 Mbps), straight καλώδιο είναι αυτό που και στις 2 άκρες ακολουθεί τον ίδιο χρωματικό κώδικα  (T568A ή T568B).

Σε δίκτυο Ethernet (10-100 Mbps), στο crossover καλώδιο γίνεται ανταλλαγή 2 ζευγών (2-3) στους ακροδέκτες. Ουσιαστικά είναι αυτό που στη μία άκρη ακολουθεί το πρότυπο T568A και στην άλλη το T568Β.

Σε δίκτυο Ethernet (1000 Mbps), στο crossover καλώδιο γίνεται ανταλλαγή και στα 4 ζεύγη (1-4 & 2-3) στους ακροδέκτες. Ουσιαστικά εδώ έχουμε άλλο crossover για το T568A και άλλο για το T568Β.

Κουβέντα να γίνεται βέβαια αφού, όπως σωστά έγραψες, με το Auto-MDIX που υπάρχει σε όλες τις συσκευές δεν μας ενδιαφέρει ο τύπος του καλωδίου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...